Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αν & ακόμα το διοπτρικό αχρωματικό που αγόρασα είναι ουσιαστικά αχρησιμοποίητο (τρεις φορές), θα ήθελα την γνώμη όσων έχουν ασχοληθεί με διοπτρικά αχρωματικά 6".

Παραθέτω τα στοιχεία των διοπτρικών αχρωματικών που έχω βρει.

Στο πίνακα που παραθέτω το 4" είναι αυτό που έχω.

Οι τιμές αγοράς είναι περίπου.

Ευχαριστώ.

533571262__.JPG.4d41cb6532e298203b82b3a1d68a48dc.JPG

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Αν δεν σε ενδιαφέρει το χρωματικό σφάλμα τότε η επιλογή είναι Skywatcher χωρίς δεύτερη κουβέντα.Σε σχέση με τα υπόλοιπα που αναφέρεις πάντα.

Λόγω κόστους μάλλον προς τα εκεί θα κλίνω αλλά ποιο;

το 750 ή το 1200 εστιακής απόστασης. Αυτό που δεν έχω βρει είναι τι βάρος έχει το κάθε ένα. Ακόμα & σε αυτό που έχω το ζύγισα εγώ.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Τα δυο τηλεσκόπια προορίζονται για διαφορετική χρήση, γι'αυτό ξεκαθάρησε πρώτα τι είδους παρατηρήσεις θέλεις να κάνεις τον περισσότερο χρόνο.

Το 150/750 είναι f/5 και προσφέρει καλές εικόνες βαθέως ουρανού με αρκετά ευρύ πεδίο και πιο οξύ είδωλο (σε σχέση με τα κατοπτρικα), δυσκολεύεται όμως σε εικόνες του ηλιακού συστήματος χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαγορευτικό (βλ. σχ. δημοσίευση KOSTAKIS). Λόγω του μικρού εστιακού λόγου σε μεγάλες μεγεθύνσεις θα έχει και μεγάλο χρωματικό σφάλμα (βιολετί αλώ). Δεν είναι βαρύ (περίπου 4kg αν δεν κάνω λάθος) και μεταφέρεται εύκολα.

Το 150/1200 είναι f/8, ως εκ΄τούτου έχει καλύτερη διόρθωση του χρωματικού σφάλματος και ευκρινέστερο είδωλο στους πλανήτες, και, βέβαια, μεγαλύτερες μεγενθύσεις με τα ίδια προσοφθάλμια. Θεωρείται 'μακρύ' για βαθύ ουρανό, παρ'όλα αυτά κανείς δεν σου απαγορεύει να χρησιμοποιήσεις ένα προσοφθάλμιο μεγάλου εστιακού μήκους και φαινόμενου πεδίου (ultra wide angle, πάντα σε 2") και να απολαύσεις ευρείες εικόνες μέχρι και 3 μοίρες (όπως ο υποφαινόμενος!).

Είναι βέβαια ογκοδέστερο και ζυγίζει 5kg περίπου.

Ελπίζω να σε βοήθησα

Φιλικά

Ηλίας

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Τα δυο τηλεσκόπια προορίζονται για διαφορετική χρήση, γι'αυτό ξεκαθάρησε πρώτα τι είδους παρατηρήσεις θέλεις να κάνεις τον περισσότερο χρόνο.

Το 150/750 είναι f/5 και προσφέρει καλές εικόνες βαθέως ουρανού με αρκετά ευρύ πεδίο και πιο οξύ είδωλο (σε σχέση με τα κατοπτρικα), δυσκολεύεται όμως σε εικόνες του ηλιακού συστήματος χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαγορευτικό (βλ. σχ. δημοσίευση KOSTAKIS). Λόγω του μικρού εστιακού λόγου σε μεγάλες μεγεθύνσεις θα έχει και μεγάλο χρωματικό σφάλμα (βιολετί αλώ). Δεν είναι βαρύ (περίπου 4kg αν δεν κάνω λάθος) και μεταφέρεται εύκολα.

Το φίλτρο semi-apo βελτιώνει ικανοποιητικά το πρόβλημα ή όχι;

Βολεύει ένα μικρότερο για μεταφορά.

Το 150/1200 είναι f/8, ως εκ΄τούτου έχει καλύτερη διόρθωση του χρωματικού σφάλματος και ευκρινέστερο είδωλο στους πλανήτες, και, βέβαια, μεγαλύτερες μεγενθύσεις με τα ίδια προσοφθάλμια. Θεωρείται 'μακρύ' για βαθύ ουρανό, παρ'όλα αυτά κανείς δεν σου απαγορεύει να χρησιμοποιήσεις ένα προσοφθάλμιο μεγάλου εστιακού μήκους και φαινόμενου πεδίου (ultra wide angle, πάντα σε 2") και να απολαύσεις ευρείες εικόνες μέχρι και 3 μοίρες (όπως ο υποφαινόμενος!).

Είναι βέβαια ογκοδέστερο και ζυγίζει 5kg περίπου.

Με το μακρύτερο μπορώ να βρω για αυτό μειωτή εστιακής απόστασης;

Αν το χρειαστώ για φωτογράφιση & πόση θα είναι η μείωση;

Ελπίζω να σε βοήθησα

Φιλικά

Ηλίας

Φυσικά & βοήθησες

Ευχαριστώ.

Σε σχέση με το Bresser 4" που έχω ποια θα είναι η αναμενόμενη διαφορά;

Θα ήθελα τη γνώμη σου για αυτό που έχεις το 150/1200;

Γιατί μάλλον προς αυτό κλίνω λόγω μικρότερο χρωματικού σφάλματος (αν & θα ήθελα ένα πιο κοντό από το R-102).

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Προσωπική μου άποψη είναι πως τα φίλτρα δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δοκίμασα το fringe killer στο Vixen 80mm f/11.4 που έχει πολύ μικρότερο χρωματικό σφάλμα και η εικόνα δεν με ικανοποιούσε έδινε ένα όχι ωραίο κίτρινο χρώμα στους πλανήτες. Αν έχεις 6" f/5 ό,τι φίλτρο και να βάλεις ξέχνα την πλανητική παρατήρηση.

Πιο κοντό αχρωματικό από αυτό που έχεις με μικρότερο χρωματικό σφάλμα δεν υπάρχει.

Προσωπικά διοπτρικό 5"-6" αχρωματικό το λιγότερο αποδεκτό είναι f/15 άντε f/12 στη χειρότερη.

ΥΓ Γιατί ντε και καλά διοπτρικό;

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Προσωπική μου άποψη είναι πως τα φίλτρα δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δοκίμασα το fringe killer στο Vixen 80mm f/11.4 που έχει πολύ μικρότερο χρωματικό σφάλμα και η εικόνα δεν με ικανοποιούσε έδινε ένα όχι ωραίο κίτρινο χρώμα στους πλανήτες.

Στο f/11,4 δεν έκανε τίποτα όπως λες, στο f/5 ή F/8 όμως;

Αν έχεις 6" f/5 ό,τι φίλτρο και να βάλεις ξέχνα την πλανητική παρατήρηση.

Πιο κοντό αχρωματικό από αυτό που έχεις με μικρότερο χρωματικό σφάλμα δεν υπάρχει.

Προσωπικά διοπτρικό 5"-6" αχρωματικό το λιγότερο αποδεκτό είναι f/15 άντε f/12 στη χειρότερη.

ΥΓ Γιατί ντε και καλά διοπτρικό;

Γιατί ένα διοπτρικό το θέλω να έχω & προτιμώ το 6" από 4".

Την ημέρα που έκανα παρατήρηση από την ταράτσα του σπιτιού μου στη Νέα Μάκρη (9-12μμ), είχε έρθει & ένας φίλος με 8" DOB.

Η διαφορά που είχα ήταν λίγο μικρότερο Κρόνο με μάλλον καλύτερη ευκρίνεια στο διοπτρικό, βέβαια στο βαθύ ουρανό το DOB είχε μεγαλύτερο πεδίο & μεγαλύτερη μεγένθυση.

Αργότερα θα πάω για 10" ή 12¨ κατοπτρικό με ΗEQ6.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε
Στο f/11,4 δεν έκανε τίποτα όπως λες, στο f/5 ή F/8 όμως;

Ακόμα χειρότερα! Έχουν πολύ περισσότερο χρωματικό σφάλμα.

Δεν υπάρχουν υποκατάστατα ή πας σε νορμάλ εστιακούς λόγους (f/15 για ένα 6") ή σε πανάκριβο αποχρωματικό ή παίρνεις κατοπτρικό και ξενιάζεις. Το χρωματικό σφάλμα εκτοξεύεται όπως ανεβαίνει η διάμετρος και μικραίνει ο εστιακός λόγος. Με 6" f/8 ο Κρόνος που είχα δει είχε χρώμα έντονο κίτρινο ενώ σε 6" f/5 ο Άρης ήταν ένας δίσκος ξεπλυμένος από κάθε χαρακτηριστικό με μια τεράστια μπλέ άλω γύρω του. Προτιμούσα την εικόνα που δίνει το 6" f/8 κατοπτρικό μου. Χίλιες φορές κατοπτρικό παρά κοντό διοπτρικό εκτός και το θέλεις μόνο για χαμηλή ισχύ σαν τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου.

Η διαφορά που είχα ήταν λίγο μικρότερο Κρόνο με μάλλον καλύτερη ευκρίνεια στο διοπτρικό,

Με μικρότερη μεγέθυνση και με ίσως κακό seeing δεν κάνεις σύγκριση. Ένα 8" κατοπτρικό "ρίχνει στα αυτιά" σε αχρωματικό 4".

Δημοσιεύτηκε

Με μικρότερη μεγέθυνση και με ίσως κακό seeing δεν κάνεις σύγκριση.

Δηλαδή το κακό seeing ενοχλεί περισσότερο το κατοπτρικό από το διοπτρικό;

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε
Όχι δεν διορθώνεται το ότι ο αντικειμενικός φακός εστιάζει κάθε χρώμα σε διαφορετικό σημείο. Απλά θα έχεις μεγαλύτερο εστιακό λόγο και χρωματικό σφάλμα το οποίο προϋπάρχει.
Δημοσιεύτηκε

Οπότε η καλύτερη περίπτωση είναι το 150/1200 f/8.

Αν χρειαστεί κανείς μειωτή εστιακής απόστασης υπάρχει;

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε
Εμένα καλύτερο μου ακούγεται το SkyWatcher 120/1000 f/8 βέβαια θα έχει μικρή διαφορά από το 4ιντσο σου.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Kαι εγώ βλέπω να μην κάνω αντικατάσταση του R-102, να το κρατήσω για πλανητική παρέα με ένα 150/750 που & 7 κιλά να είναι το σηκώνει η MON-2.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Πάντως αν και κάπως ακριβότερο, πολύ καλή περίπτωση είναι και το VIXEN NA140SSf μπορεί να μην έχω δει από κοντά αυτό το τηλεσκόπιο αλλά ακούγεται σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση με πολλά καλά χαρακτηριστικά και στην παρατήρηση αλλά και στην φωτογράφηση

Και να προσθέσω και κάτι ακόμα που δεν ξερώ κατά ποσό είναι σωστό αλλά έχω την εντύπωση ότι τώρα πια σε μια αγορά τηλεσκοπίου πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν, και αυτό είναι η αξία μεταπώλησης ενός τηλεσκοπίου, και έχω την εντύπωση ότι τα vixen σε αυτόν το τομέα τα πάνε καλά.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου Χαράλαμπε καλησπέρα. :D

Εγώ αγόρασα πριν λίγο καιρό το 150/750 skywathcer. Είναι το καλύτερο απο τα 4 που λές και το ευκολότερα μεταφερώμενο. Τα είχα ψάξει και εγω αρκετά για να φτάσω σε αυτό.

Έχω μείνει όχι απλά ικανοποιημένος αλλά παρόλο που είχα και έχω κατοπτρικά (μπορείς να δεις πια στο προφίλ μου) δεν το αλλάζω με τίποτε.

Eιδικά για Deep sky είναι άπαιχτο. Άκουγα και εγώ πολλά για τα διοπτρικά και απέφευγα να τα ακουμπήσω , μέχρι που πείρα την απόφαση , βούτηξα και πραγματικά σου μηλαω έχανα πολλά. Δεν ξέρω τι σου λένε τα υπόλοιπα παιδιά και σεβαστή η γνώμη τους , εγώ πάντως μια και το έχω πλέον σου λέω μην πας άλλου. Εάν θες και μια πρόταση μου , μπορείς να το πάρεις από το πλανητάριο 499€ το τηλεσκόπιο και γύρο στα 400€ μια EQ5 και να σου έρθει και πιο οικονομικά.

Μάλιστα στη δημοσίευση που σου έχω ποιο κάτω , κατέβασα φωτογραφίες που έβγαλα με το τηλεσκόπιο αυτό και μπορείς να τις δεις. Σκέψου ότι είναι όλες πλανητικές γιατί δεν έχω προλάβει ακόμη να τραβήξω φωτώ σε Deep sky παρά μόνο να παρατηρήσω.

Θα με θυμηθείς. Σου το λέω χωρίς καμία επιφύλαξη.[-X

Ελπίζω να σε βοήθησα. Ότι θες περί του θέματος στην διαθεση σου. :cheesy:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δημοσιεύθηκε: Πεμ 28-02-2008, 4:52 Θέμα δημοσίευσης: ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟ... ΔΙΟΠΤΡΙΚΟ 150/750 !!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ :cheesy:

Αυτά που ο ΘΕΟΣ μας έχει δώσει πρέπει να τα σεβόμαστε , να τα προστατεύουμε και να τα αγαπάμε. ΔΕΝ μας ανήκουν , τα έχουμε όλα δανεικά!!!!!!!!!!!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης