Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καθώς σιγά σιγά η βάση μου τελείωσε σκέφτομαι να ασχοληθω με την φωτογράφηση του ουρανού μέσα από την φωτογραφική μου(σιγά μη δουλέψει για το τηλεσκόποιο :D ).έχω ένα φακό 18-55μμ και έναν 70-300 οπότε πιστεύω κάτι θα καταφέρω.

το πρόβλημα μου είναι τι φίλτρο να τους φορέσω μπροστά για την φωτορύπανση;

οι πρώτες μου φωτογραφίες θα έιναι μέσα από πόλη με αρκετη φωτορύπανση και υγρασιά και όταν μου δωθεί η ευκαιρία θα πάω κάπου πιο σκοτεινά...

έτσι με μια πρώτη ματια και χωρίς να έχω κάποιες γνώσεις στο θέμα σκέφτηκα αυτα εδώ:

celestron UHC/LPR 50,8mm

Baader UHC-S, 50,8mm

Baader MOON & SKYGLOW 50.8mm

 

τα ο3 και τα h-alpha είναι μόνο για μεγάλα τηλεσκόπια σωστά;

 

τι μου προτείνεται εσείς;

Δημοσιεύτηκε

Φίλε agis

 

Αν κατάλαβα καλά θέλεις να κάνεις φωτογράφηση με τους φακούς και όχι μέσα από το σωλήνα του τηλεσκπείου, άρα δεν σου κάνουν τα φίλτρα των 50.8mm που προσαρμόζονται σε σπείρωμα 2". Χρειάζεσαι φίλτρα που να προσαρμόζονται στο εμπρόσθιο σπείρωμα του φακού (π.χ. φ58mm) ή insert φίλτρα που βιδώνουν μέσα στο σώμα της μηχανής ίσω από το φακό και προστατεύουν ταυτόχρονα τον αισθητήρα.

 

Καλές κριτικές έχει το IDAS LPS το οποίο προτείνουν και γνωστοί συγγραφείς γύρω από την αστροφωτογράφηση.

 

Τα φίλτρα h-alpha δεν αποκλείονται από τα μικρά τηλεσκόπια, απλά έχουν ιδιαίτερα μικρό εύρος ζώνης. Επιτρέπουν μόνο στα χαρακτηριστικά 'κόκκινα' μήκη κύματος της γραμμής a του υδρογόνου αποκλείοντας όλα τα άλλα (οπότε κόβουν αποτελεσματικά και την φωτορρύπανση!).

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

δεν βρήκα έτοιμα να προσαρμόζουν στους φακούς για αυτό κατέληξα σε 2ιντσα με κάτι δακτυλίδια για να προσαρμόζουν...

 

μιλάς για αυτά εδώ αν δε κάνω λάθος

http://www.sciencecenter.net/hutech/idas/lps.htm

πάλι δε βγάζουν κατευθείαν για 58μμ που είναι οι φακοί μου

 

τι λέτε για αυτό:

Astronomik - CLS Light Pollution Filter

Δημοσιεύτηκε

Πρέπει να δεις πως θα τα προσαρμώσεις στους φακούς, αυτό ειναι το ενα. Δες τι προσφέρει ο καθένας για αυτό. Η Baader πχ εχει μερικές λύσεις.

 

Ψάξε για συγκριτικά τεστ στο Ιντερνετ. Και για κάθε φίλτρο το διάγραμμα που δείχνει την αναταποκρισή του σε διάφορες συχνότητες.Τα LPS, CLS, skyglow κλπ είναι "μαλακά" φίλτρα, δηλαδή κόβουν μόνο συγκεκριμένες συχνότητες που (θεωρητικά) είναι εκεί που εκπέμπουν οι πηγές φωτορύπανσης. Ειναι για ουρανούς με mag 4 και πάνω. Το IDAS που σου είπε ο Ηλίας έχει την καλύτερη χρωματική ισσοροπία σε σχέση με τα άλλα (όλα αλιώνουν την χρωματική ισσοροπία λίγο ή πολύ).

 

Τα Ha/Hb/OIII και τα UHC είναι "σκληρά" φίλτρα (ιδίως αυτά που είναι "στενά" 8-6nm), κόβουν τα πάντα εκτός από συγκεκριμένες ζωνες (του υδρογόνου και του οξυγόνου), χρησιμοποιούνται -κυρίως- για νεφελώματα εκπομπής (δες τις φωτογραφίες του Παναγιώτη από Ακρόπολη) (αλλά άν δεν έχεις εναλλακτική και για άλλα DSO) και είναι η μόνη ελπίδα για εμας τους καταραμένους να τραβήξουμε κάτι (αν και δυο Ηλίες εδω μέσα υπογράφουν IDAS LPS). Προσωπικά προτιμάω τα Baader, αφενως γιατί το UHC περιλαμβάνει Ha+Hb+OIII (το Lumicon πχ δεν έχει το Ha) αφετερου λόγω κόστους (αν και στο astromart βρισκεις αρκετά φτηνα- ιδίως τωρα με το δολλάριο τόσο χαμηλά)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης