Jump to content

IDAS LPS filter, πρώτες εντυπώσεις


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χθες, κατά τη διάρκεια μιας πολύ αυθόρμητης εξόρμησης με μέτριες συνθήκες (λίγα φώτα και αρκετός αέρας, εστίαση στο πόδι, χωρίς οδήγηση) δοκίμασα για πρώτη φορά το IDAS LPS (Light pollution suppression) filter της HUTECH. Ο εξοπλισμός μου ήταν Canon 350D unmod και Skywatcher 100ED f/9. Το εν'λόγω φίλτρο, προτεινόμενο εντός και εκτός του forum, υπόσχεται κάποια ανακούφιση από την φωτορρύπανση, δίνοντας καλύτερο contrast και λιγότερο θόρυβο.

 

Παραθέτω δυο φωτό (συγχωρέστε μου την προχειρότητα, ο σκοπός ήταν ένα rough test της μείωσης του skyglow στην φωτογραφία) για να παρακινήσω και άλλους χρήστες/κατόχους να μοιραστούμε τα σχόλια μας.

 

Η πρώτη είναι μια έκθεση 420sec ISO800 χωρίς το φίλτρο.

Η δεύτερη 548sec ISO800 με το IDAS LPS.

 

Όπως μπορείτε να δείτε, η φωταύγεια είναι εμφανώς μειωμένη στην δεύτερη, φαίνεται όμως και η ανάγκη για μεγαλύτερη έκθεση ώστε να έχουμε την ίδια λεπτομέρια με την πρώτη. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο contrast και μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου πριν ο αισθητήρας φθάσει στο skyfog limit.

 

Για πληρότητα παραθέτω τα αντίστοιχα ιστογράμματα φωτεινότητας για να δείτε πως αν και η δεύτερη φωτό έχει περισσότερη έκθεση, παρ'όλα αυτά έχει το ιστόγραμμα μετατοπισμένο αριστερότερα.

 

m81_420sec_iso800_f9.jpg.c26fd1d234e2ab2d6f397d246fcc1728.jpg

m81_420sec_iso800_f9.jpg

 

m81_548sec_iso800_f9_idas_lps.jpg.f52e3fa7af180553486c0dd1e0fbc058.jpg

m81_548sec_iso800_f9_idas_lps.jpg

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγειά μας Ηλία 8) :D

 

Όπως μπορείτε να δείτε, η φωταύγεια είναι εμφανώς μειωμένη στην δεύτερη, φαίνεται όμως και η ανάγκη για μεγαλύτερη έκθεση ώστε να έχουμε την ίδια λεπτομέρια με την πρώτη.

 

Το IDAS LPS είναι πολύ ευρύτερου φάσματος σε σχέση με ανάλογα φίλτρα και πολύ πιο επιλεκτικό και αυστηρό ως προς τις συχνότητες που κόβει. Αυτό φαίνεται εξάλλου και με γυμνό μάτι: σου δίνει την εντύπωση ότι βλέπεις μέσα από ένα ανοιχτό γαλάζιο φίλτρο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Μ13 έκανα την αρχική εστίαση από το θαμπόγυαλο της 300d!!! - κάτι αδιανόητο με οποιοδήποτε broadband φίλτρο. Σίγουρα απαιτούνται μεγαλύτερες εκθέσεις, αλλά όχι τόσο μεγαλύτερες όσο για παράδειγμα με το Orion skyglow το οποίο μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσα.

 

Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο contrast και μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου πριν ο αισθητήρας φθάσει στο skyfog limit.

 

Αυτό είναι και το ζητούμενο :)

Πιστεύω ότι αν τελικά η χρήση του φίλτρου επιτρέπει εκθέσεις των δέκα λεπτών - αν και τελικά η δοκιμή σου Ηλία δείχνει ότι μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο - μπορεί να κάνει κανείς θαύματα με αθροίσματα τέτοιων εκθέσεων.

Τη Δευτέρα δεν πρόλαβα να κάνει εκτενή τεστ, μια και είχα καιρό να βγώ και δεν ήθελα να χάσω την παρατήρηση :mrgreen: :)

Οστόσο, ένα μικρό δείγμα που πήρα στον Μ13 στο τέλος της βραδιάς, έδειξε μίνιμουμ χρωματική έκτροπή - ένα άλλο θετικό του συγκεκριμένου φίλτρου - και βέβαια σκοτεινό background - αναμενόμενο σε τόσο μικρό χρόνο έκθεσης. Με το Orion skyglow που χρησιμοποιούσα, ένα μεγάλο μέρος της τελικής επεξεργασίας αφορούσε στη διόρθωση της χρωματικής ισορροπίας και αρκετές φορές είχε αμφίβολα αποτελέσματα...

Επισυνάπτω μια παλαιότερή μου προσπάθεια στο ίδιο θέμα με το ED80 και το Orion skyglow . Πρόκειται για άθροισμα δύο εκθέσεων (9,5 + 13,5 min). Νομίζω ότι το αποτέλεσμά σου Ηλία με μία μόνο 10λεπτη έκθεση (ανεξάρτητα από τη διαφορά στο σωλήνα) είναι σαφώς ανώτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δική μου φωτό έχει υποστεί μεγάλο και σε σημεία επιλεκτικό stretching για να αναδειχθούν κάποια σημεία στον Μ81 και στον Μ82. Αυτό ως ένα δείγμα για το πόσο "σκοτεινό" είναι το Skyglow σε σχέση με το IDAS.

Όταν έχω κι εγώ κάτι νεότερο θα ενημερώσω το thread.

Καλή συνέχεια!

Φιλικά,

Ηλίας.

m81-m82_filtered.jpg.07f0616a360ea9d26c11daa6569da842.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλια, με γεια το φιλτρακι,

να σε ρωτησω το συγκεκριμενο φιλτρο ειναι οπως το UHC φιλτρο, κυριως για φωτορυπανση?

Φιλικα, Νικος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εικόνα με το idas δεν μου φαίνεται καλύτερη απο την πρώτη. Εννοώντας ότι και στις 2 εικόνες θα πρέπει να βγάλεις την φωτορύπανση με προγράμματα όπως το iris, απλώς στη μία το φόντο είναι ανοιχτό μάυρο και στην άλλη προς το μπλέ. Τώρα για τα αντικείμενα στην εικόνα, δεν βλέπω κάποια διαφορά, τουλάχιστον σε αυτή την ανάλυση. Ερώτηση γιατι δεν γνωρίζω: Μήπως χρησιμοποιώντας το idas με τη διαφορά που φαίνεται στο ιστόγραμμα δίνει περεταίρω δυνατότητα για επεξεργασία χωρίς να χαθούν πληροφορίες? Διότι άμα είναι το ίδιο όσον αφορά την επεξεργασία, τότε δεν έχει διαφορά στις δύο εικόνες. Το iris στον τομέα της φωτορύπανσης κάνει φοβερή δουλειά.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι, ο Ηλίας (raxxla) μου έχει πει ότι έχει μετρήσει ουρανό mag 4-4.5 στην περιοχή του. Ηλία (eliasg2004) εσύ τραβάς έξω από Αθήνα ; Εγώ ο καταραμένος, με ουρανό που σχεδόν μπορείς να διαβάσεις βιβλίο το βράδυ, να σας ακολουθήσω, ή να κολλήσω σε UHC ; Ιδού το δίλλημα.

 

Ηλία (eliasg2004) εσύ νομίζω έχεις δοκιμάσει UHC ; Εχει κανείς δοκιμάσει της Baader ή της Astronomik (και τα δύο περνάνε Ηα, Ηβ, Ο-ΙΙΙ , σε αντίθεση με πχ το Lumicon που περναέι μόνο Ηβ, Ο-ΙΙΙ) ;

 

Μάλλον το ΣΚ (καλώς εχόντων και ουρανού επιτρέποντως) θα κάνω μια δοκιμή με το 1.25'' UHC (βινιετιαρισμα, χρωματική εκτροπή) να δω τι πιάνει.

 

(Ξερει κανείς κανένα τρόπο να μετρήσω το mag αν δεν εχω MaxDSLR ή MaxiDL ;)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο (arkadian): Σ'ευχαριστώ πολύ! Δεν είχα ποτέ UHC και δεν ξέρω ακριβώς την συμπεριφορά του. Το IDAS είναι φίλτρο μείωσης της μέτριας φωτορρύπανσης και το πλεονέκτημά του, θεωρητικά και πρακτικά (όπως επιβεβαίωσε και ο Ηλίας (eliasg2004)) είναι πως διατηρεί στον καλύτερο βαθμό την χρωματική ισορροπία.

 

Efstathios: Έχεις δίκιο πως οι 2 φωτό δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά στην λεπτομέρια του αντικειμένου, όπως άλλωστε επεσήμανα στην αρχική περιγραφή. Η μεγάλη διαφορά είναι πως στην πρώτη (χωρίς φίλτρο), με 7 λεπτά έκθεση έχουμε φτάσει το skyfog limit (η καμπύλη skyglow του ιστογράμματος βρίσκεται μεταξύ του 20% και 40% ενώ με περαιτέρω έκθεση αρχίζει να 'καταπίνει' την πληροφορία), ενώ στη δεύτερη με περισσότερο από 9 λεπτά φαίνεται να έχουμε πολύ περιθώριο ακόμη. Θεωρητικά (από σχόλια φωτογράφων όπως ο Jerry Lodriguss) ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί από 2 έως 3 φορές με τη χρήση του φίλτρου. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερες εκθέσεις = περισσότερη λεπτομέρια + λιγότερος θόρυβος.

 

Γιάννη (roryt): Οι παραπάνω φωτο-δοκιμές έγιναν από Ελευσίνα, ενώ στον Κορυδαλλό όντως το limiting magnitude το μέτρησα όσο είπες. Δες αυτό: http://www.pbase.com/samirkharusi/image/37608572

 

βολιώτη: Σ'ευχαριστώ πολύ! Είναι φίλτρο 2" με στανταρ σπείρωμα για βαρελάκι 2", το βίδωσα στο orion prime focus adapter. Πάντως υπάρχει και σε clip version που βιδώνει στο σώμα της μηχανής.

 

Φιλικά

Ηλίας

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστούμε για τα καλορίζικα :)

Γιάννη ένας εύκολος τρόπος για να βρεις το lim.visual mag της περιοχής σου είναι με τη μικρή άρκτο. Επισυνάπτω σχετικό διάγραμμα με τα mag των κυριότερων αστέρων. Δες τι μπορείς να διακρίνεις και ανάλογα κρίνεις.

Από την περιοχή που παρατηρώ, το 4.Χ συνήθως το έχω. Δεδομένου ότι το IDAS το προτείνουν για 4.5-5 mag, είμαστε μέσα στα specs.

Με UHC δεν έχω δοκιμάσει, αλλά έχω δει στο web καταπληκτικά αποτελέσματα.

Αλέξανδρε, το φιλτράκι είναι 48μμ και προσαρμόζεται στο σώμα της μηχανής με αντάπτορα που φέρει 2" nosepiece. Υπάρχει όμως (ακριβότερη) έκδοση που μπαίνει εσωτερικά στη μηχανή. Ρίξε μια ματιά και εδώ: http://www.sciencecenter.net/hutech/filters/ffilter.htm

Φιλικά,

Ηλίας.

umi_mag_big.gif.93634fbf5f779172e658bfb424d1660d.gif

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλίες, μια δοκιμή: φίλος από το astromart που ειχε δοκιμάσει το IDAS το 2005, μου γκρίνιαζε ότι του έκοβε πολύ από το Ηα με αποτελεσμα πρακτικά να του "ακυρωνει" το modification στην DSLR.

 

Ισχύει, ή απλά του είχε τύχει το συγκεκριμένο φίλτρο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και πάλι!

 

Ηλία, έχεις δίκιο, σε μέτριο ουρανό (π.χ. Ελευσίνα, λίγα μόνο φώτα ανατολικά, σχετικά καλό ζενίθ) πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε τα 12-15 λεπτά. Πάντως, συνίσταται η χρήση του ακόμη και σε σκοτεινούς ουρανούς καθώς αποκόπτει την φυσική φωταύγεια και βελτιώνει ακόμη περισσότερο την αντίθεση (βλ.σχετικά http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/FILTERS.HTM). Όσο για την πόλη, οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως δεν θα με βοηθήσει και πολύ.. Δυστυχώς δεν έχω κάνει ακόμη κάποιο αντιπροσωπευτικό τεστ από τον Κορυδαλλό για να δέιξω τα αποτελέσματα, περιμένω να μου κάνουν τη χάρη τα σύννεφα [-o<. Αν μπορείς να με διαφωτήσεις περισσότερο.

 

Γιάννη (roryt), έχω unmodified camera οπότε δεν μπορώ να πω, ο έτερος Ηλίας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας βοηθήσει σε αυτό. Πάντως διαβάζω πως "These filters pass more than 90 percent of the light from the main spectral lines from emission nebula, such as the predominant hydrogen-alpha line at 656.3nm, the oxygen III line at 501nm, and the hydrogen-beta line at 486nm." (http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/FILTERS.HTM).

 

Βολιώτη, δεν μπόρεσα να βρω κάτι εδώ. Υπάρχει όμως στην Αγγλία (SCS ASTRO). Πάντως προτίμησε από Αμερική. Εγώ άκουσα τον Ηλία και δεν το μετάνιωσα! =D> =D>

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο για την πόλη, οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως δεν θα με βοηθήσει και πολύ..
Περιμένω εναγωνιως
Γιάννη (roryt)' date=' έχω unmodified camera οπότε δεν μπορώ να πω, ο έτερος Ηλίας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας βοηθήσει σε αυτό. Πάντως διαβάζω πως...[/quote']ναι θεωρητικά έτσι είναι, αλλά μπορεί να σου "κάτσει" το φίλτρο και να μην είναι ακριβώς μέσα στα specs.

 

(Τι θα γίνει, θα φύγουν αυτά τα καταραμένα τα σύννεφα να κάνουμε καμια δοκιμή ; ](*,) )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλέξανδρε

 

πάρα πολύ κατατοπιστικά και ευχάριστα όσα διάβασα στο συγκεκριμένο thread!

Οι διαδοχικές δοκιμές από την πόλη σε σφαιρωτά σμήνη αναπτέρωσαν τις ελπίδες μου, τελικά μπορεί να βοηθήσει. Έχω προγραμματίσει και άλλες δοκιμές σε γαλαξίες και νεφελώματα και θα επανέλθω.

 

Ηλίας

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομιζω το φιλτρο συνοδευεται απο το προφιλ της φασματικης του αποκρισης . Εκει θα φαινεται αν << κοβει>> το Ha .
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης