Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχω μια βασική απορία με τα κατοπτρικά & συγκεκριμένα με το δευτερεύων κάτοπτρο τους.

Το δευτερεύων προκαλεί μια σκίαση ΧΧ%, αυτό ουσιαστικά θα πει ότι ένα Κατοπτρικό, SC ή ΜΑΚ θα αντιστοιχεί σε κάτι μεγαλύτερο από Διοπτρικό 6".

Με τα πράγματα να γίνονται χειρότερα στα SC, MAK από τα Κατοπτρικά.

Δύσκολα έως καθόλου δίνονται στοιχεία (ακόμα & από τα εργοστάσια κατασκευής) όπως:

1. Ποσοστό σκίασης ή διάμετρος δευτερεύοντος

2. Διακριτικό Μέγεθος Αστέρα Τηλεσκοπίου

3. Διαχωριστική Ικανότητα Τηλεσκοπίου.

Σε υπολογισμούς που έχω κάνει όπου έχω βρει, μου επιβεβαιώνουν το πάρα πάνω.

Έτσι θεωρώ εύλογη την απορία γιατί SC, MAK ή Κατοπτρικό σε αυτή τη διάσταση & όχι Διοπτρικό, εκτός από το μικρότερο χρωματικό σφάλμα (σε αποχρωματικό). Ουσιαστικά τι κέρδος έχω, αφού ένα SC ή MAK έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος ;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Τα διοπτρικά είναι κατα πολύ ακριβότερα από τα νευτώνεια, ειδικά αν είναι αποχρωματικά. Επίσης, δεν μπορείς να πας πάνω από 6, οριακά 8 ίντσες σε διοπτρικό, ενώ σε νευτώνειο πας και σε 18.

Τα SC-ΜΑΚ είναι ακριβότερα από τα νευτώνεια διότι είναι πιο πολύπλοκα σχεδιαστικά ώστε να είναι πιο compact και να ανεβαίνουν και ευκολότερα σε ισημερινές.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, αν θέλεις πλανητική ή φωτεινά αντικείμενα deep sky και γενικά πολύ καλό contrast με άστρα τελείες, παίρνεις διοπτρικό. Αν θέλεις τις μεγαλύτερες δυνατές ίντσες για δυνατές συγκινήσεις σε ζόρικες deep sky καταστάσεις, παίρνεις μεγάλο νευτώνειο σε DOB στήριξη, ενώ αν θέλεις κάτι ενδιάμεσο με δυνατότητα παρακολούθησης-αστροφωτογράφηση κτλ. παίρνεις SC.

Δημοσιεύτηκε

Επισης τα μεγαλα καταδιοπτρικα εχουν αρκετα μεγαλη εστιακη αποσταση , αρα θα πετυχαινειςυψηλης αναλυσης+ μεγεθυνσεις φωτογραφιες, πλανητικες .Σιγουρα θα μπορουσες να χρησιμοποιησεις εναν Barlow ή ακομη και Powermate σε νευτωνιο αλλα και παλι η εστιακη αποσταση θα ειναι πολυ μεγαλυτερη στα μεγαλα καταδιοπτρικα .

Επιπλεον με τα καταδιοπτρικα εχεις απεριοριστο back focus αρα εστιαζεις ο,τι οργανο και να βαλεις πανω τους .Το προβλημα του image shift ( κουνημα/ μετατοποιση εικονας στα ελληνικα ; ) ειναι μικροτερο στα Maksutov απο ο,τι στα Schmidt γιατι οι πρωτευοντες τους ειναι λιγακι πιο αργοι και πιο ογκωδεις .Στα καλα μοντελα οι εστιαστες ειναι με μικρομετρικες ρυθμισεις για να εξαλειφουν αυτο το προβλημα .

Ενα ωραιο συστημα εστιασης εχουν τα OMC της ΟΟ .Τα αρχικα μοντελα , τα μωβ , δεν ειχαν τετοιο εστιαστη , αλλα εναν απλο ο οποιος ειχε αρκετα προβληματα οποτε και τον αλλαξανε στα επομενα μοντελα , αλλα και στα πρωτα τα μωβ μοντελα οι κατοχοι τους ειχαν δωρεαν την αλλαγη του εστιαστη .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή στο ερώτημα Διοπτρικό αχρωματικό 150/1200 κόστους 500€ ή ΜΑΚ 180/2700 (ονομαστικά 7") κόστους 1000€ & ουσιαστικά με διάμετρο 136mm ή 5,35" ποιο είναι προτιμότερο;

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Το 6ιντσο διοπτρικό είναι ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό τηλεσκόπιο σε στήριξη. Έχει χρωματική εκτροπή - άλλοι μπορούν να τη ανεχθούν άλλοι όχι - και λόγω μεγέθους και όγκου προκαλεί ταλαντώσεις ακόμα και στην EQ6. Υπολόγισε επίσης ότι θα χρειαστείς και ένα half pillar για να μη βρίσκει το σώμα του τηλεσκοπίου στο τρίποδο.

Θα σου έλεγα πάρε το 6ιντσο μονάχα αν έχεις δει μέσα από ένα τέτοιο, σου άρεσε και ξέρεις τι κάνεις. Αν το σκέφτεσαι μοναχα με υπολογισμούς στο χαρτί ή δεν το έχεις δει καν από κοντά, μην προχωράς.

Με δεδομένο όμως ότι ήδη έχεις ένα 4ιντσο διοπτρικό και φαντάζομαι ότι θα χρησιμοποιήσεις την MON2, επέλεξε καλύτερα κάτι διαφορετικό και ελαφρύτερο γύρω στις 8 ίντσες. Ένα mak ή καταδιοπτρικό είναι ίσως καλύτερη επιλογή, ή - αν το οικονομικό είναι πρόβλημα - επέλεξε ένα νευτώνειο.

Λάβε υπόψη σου όμως και αυτό που σου είπε και ο Αλέξανδρος (βολιώτης): είναι θέμα γούστου και στόχων. Δεν υπάρχει το καλύτερο τηλεσκόπιο. Κάθε τύπος έχει θετικά και αρνητικά. Ένα 7ιντσο mak "πετάει" σε πλανήτες, διπλούς, πλανητικά αλλά λόγω μεγάλης εστιακής απόστασης πάει πίσω στο βαθύ ουρανό, ενώ αντίθετα τα νευτώνεια εκεί βρίσκονται στο στοιχείο τους. Ένα 8" SCT κάνει καλά τα πάντα - χωρίς να έχει κάποιο πεδίο που να είναι ιδιαίτερα εξαιρετικό. Βέβαια - και αυτό είναι προσωπική μου άποψη και όχι κάποιο γενικά αποδεκτό αξίωμα - αν πετύχεις SCT που η διορθωτική πλάκα να είναι καλά παντρεμένη με το primary, δύσκολα το αλλάζεις...

Επίσης, ο υπολογισμός που κάνεις 180μμ - την κεντρική παρεμπόδιση=136 μμ, πρακτικά δεν ισχύει. Δες το αλλοιώς: θα δεις πολύ περισσότερα πράγματα με οποιοδήποτε 6ιντσο με 33% παρεμπόδιση σε σχέση με το 4ιντσο που ήδη έχεις. Ένα 4ιντσο με το ίδιο ποσοστό κεντρικής παρεμπόδισης σε σχέση με το δικό σου χωρίς παρεμπόδιση, θα έχει την ίδια φωτεινότητα και ανάλυση, ενώ θα χάνει ελαφρώς στο κοντράστ

Αν θυμάμαι δε καλά από το βιβλίο του Suiter σε κάποιες συχνότητες παραδόξως αυτό με την κεντρική παρεμπόδιση θα αποδώσει ελαφρώς *καλύτερα* σε σχέση με αυτό που δεν έχει!

Αυτό που απολαμβάνουμε στους refactors και ειδικότερα στα αποχρωματικά είναι αυτό το κορυφαίο κοντράστ και σημειακά είδωλα αστέρων, λόγω απουσίας κεντρ.παρ. και της επόμενης "παραμόρφωσης" στα diffraction rings που δημιουργεί. Όμως, δεν θα κυνηγήσεις mag 13 γαλαξίες με αποχρωματικό ακόμα και αν είναι 6ιντσο.

Ελπίζω να βοήθησα και όχι να σε έμπλεξα χειρότερα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ.

Έκανα ΠΑΤΑΤΑ στους υπολογισμούς μου.

Πήρα το λόγο Διαμέτρων ενώ έπρεπε να πάρω το λόγο των εμβαδών.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι βγάζουν 35% παρεμπόδιση.

Γιατί όπως λέει & ο Βολιώτης στην υπογραφή του.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.

Αλλά τι φταίνε τα κακόμοιρα άμα εγώ κάνω λάθος συλλογισμό.

Τα νέα στοιχεία για το ΜΑΚ-180mm ή 7,09" είναι 174,54mm ή 6,87".

Μια ερώτηση ακόμη

Ο μειωτής εστιακής απόστασης στο 180/2700 πόσο θα την μειώσει αυτή;

Έπεται ότι μικρότερη μεγένθυση με το ίδιο προσοφθάλμιο & μεγαλύτερο πεδίο ή όχι:

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Ναι, λίγο μικρότερη μεγέθυνση και μεγαλύτερο πεδίο. Οι focal reducers είναι must για SCT και Maksutov. Νομίζω ότι το Maksutov έχει λίγο ακόμη μικρότερο πεδίο απο ότι το SCT. Πάντως ανάμεσα σε απλό διοπτρικό 6ιντσο και 7ιντσο Maksutov εγώ θα πήγαινα στο 2ο. Το κοντό διοπτρικό μπορεί να σου δίνει μεγάλα πεδία και σημειακά άστρα, αλλά η χρωματική του εκτροπή δεν είναι για σοβαρή αστροφωτογράφηση και παρατηρησιακά μπορεί να μην σου αρέσει. Το μακρύ διοπτρικό πάλι έχει κάποια χρωματική εκτροπή, έστω και μικρότερη, αλλά και πάλι, σε πλανήτες π.χ θα υπάρχει αυτή η μώβ άλως και η σφαιρική εκτροπή που δεν θα σου δίνει την λεπτομέρεια που θα σου έδινε ένα τηλεσκόπιο χωρίς χρωματική εκτροπή. Παρόλο που το διοπτρικό έχει μεγάλο contrast, θα επισκιαζόταν νομίζω από το χρώμα και την σφαιρική εκτροπή.

Εγώ θα συμβούλευα με 1300 ευρώ περίπου να πάς για το 8ιντσο κατοδιοπτρικό της Vixen to VC200 που είναι πολύ καλό, ή και το VMC200 που είναι επίσης 8ιντσο και έχει 1120 ευρώ περίπου. Φοβερή φορητότητα και αρκετές ίντσες.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Ναι, λίγο μικρότερη μεγέθυνση και μεγαλύτερο πεδίο. Οι focal reducers είναι must για SCT και Maksutov. Νομίζω ότι το Maksutov έχει λίγο ακόμη μικρότερο πεδίο απο ότι το SCT.

ΟΚ, αλλά πόση είναι η διαφορά της εστιακής απόστασης με το reducers.

Πάντως ανάμεσα σε απλό διοπτρικό 6ιντσο και 7ιντσο Maksutov εγώ θα πήγαινα στο 2ο. Το κοντό διοπτρικό μπορεί να σου δίνει μεγάλα πεδία και σημειακά άστρα, αλλά η χρωματική του εκτροπή δεν είναι για σοβαρή αστροφωτογράφηση και παρατηρησιακά μπορεί να μην σου αρέσει.

Και εγώ μάλλον προς τα εκεί κλίνω (& λόγο φοριτότητας), αν μάθω για τη διαφορά εστιακής απόστασης που θα έχω με το reducers.

Το μακρύ διοπτρικό πάλι έχει κάποια χρωματική εκτροπή, έστω και μικρότερη, αλλά και πάλι, σε πλανήτες π.χ θα υπάρχει αυτή η μώβ άλως και η σφαιρική εκτροπή που δεν θα σου δίνει την λεπτομέρεια που θα σου έδινε ένα τηλεσκόπιο χωρίς χρωματική εκτροπή. Παρόλο που το διοπτρικό έχει μεγάλο contrast, θα επισκιαζόταν νομίζω από το χρώμα και την σφαιρική εκτροπή.

Δεν έχω καμιά μεγάλη εμπειρία αλλά δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο στο R-102/1000 τουλάχιστον στο Κρόνο που παρατηρούσα επί 2 ώρες κάποιο βράδυ & όπως έχω αναφέρει & αλλού είχα την ίδια αίσθηση με το DOB-8" του φίλου μου.

Εγώ θα συμβούλευα με 1300 ευρώ περίπου να πάς για το 8ιντσο κατοδιοπτρικό της Vixen to VC200 που είναι πολύ καλό, ή και το VMC200 που είναι επίσης 8ιντσο και έχει 1120 ευρώ περίπου. Φοβερή φορητότητα και αρκετές ίντσες.

Την επόμενη μελλοντική επιλογή (σταθερή θέση) την βλέπω σαν DOB-12" με περίπου 1000€.

Αν δεν θα είναι αναγκαία η αγορά μιας HEQ6 & είμαι ευχαριστημένος από την ΜΟΝ-2.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Χαράλαμπε, όλες οι απορίες σου σχετικά με την κεντρική παρεμπόδιση θα σου λυθούν στην εκπληκτική παρουσίαση του Thierry Legault:

http://astrosurf.com/legault/obstruction.html

Πραγματικά δεν γνωρίζω να πραγματεύεται κανείς καλύτερα το ζήτημα σ' όλο το internet.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Θα πρέπει να σκεφτείτε άν θέλετε και tracking και goto. Σε αυτή την περίπτωση μία heq5 pro ή eq6 pro είναι αυτό που ζητάτε, σε συνδοιασμό με ένα κατοδιοπτρικό. To budget θα ανέβει, αλλά απο την εμπειρία μου για αστροφωτογράφηση το tracking είναι must. Παλιά το κάνανε χειροκίνητα με σταυρόνημα, αλλά πλέον δίνεται η δυνατότητα για tracking σε προσιτές τιμές.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Χαράλαμπε, όλες οι απορίες σου σχετικά με την κεντρική παρεμπόδιση θα σου λυθούν στην εκπληκτική παρουσίαση του Thierry Legault:

http://astrosurf.com/legault/obstruction.html

Πραγματικά δεν γνωρίζω να πραγματεύεται κανείς καλύτερα το ζήτημα σ' όλο το internet.

Ευχαριστώ

Αλλά δεν κατάλαβα & πολλά πράγματα γιατί το διάβασα από μετάφραση ( δεν ξέρω ξένες γλώσσες).

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε
Θα πρέπει να σκεφτείτε άν θέλετε και tracking και goto. Σε αυτή την περίπτωση μία heq5 pro ή eq6 pro είναι αυτό που ζητάτε, σε συνδοιασμό με ένα κατοδιοπτρικό. To budget θα ανέβει, αλλά απο την εμπειρία μου για αστροφωτογράφηση το tracking είναι must. Παλιά το κάνανε χειροκίνητα με σταυρόνημα, αλλά πλέον δίνεται η δυνατότητα για tracking σε προσιτές τιμές.

Όλα τα θέλω. :D

Αλλά δεν γίνονται όλα μαζί.

Το πλάνο είναι

1. Maksutov 180 Pro σε διάστημα 3 μηνών με προσωρινή τοποθέτηση στην ΜΟΝ-2.

2. Αγορά στο τέλος του χρόνου ή αρχές επομένου 12" DOB.( Να έχουμε πάρει & το δώρο).

3. Μέσα του 2009, HEQ6 (για μέγιστη δυνατή χρήση).

4. Προσπάθεια αλλαγής του 4" διοπτρικού με 6"

Η σειρά των 2,3 θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά της ΜΟΝ-2.

Ελπίζω να τα καταφέρω στο χρόνους, γιατί πολλές φορές άλλα προγραμματίζω & αλλιώς μου έρχονται τα πράγματα.

Είδη ξεκίνησα με ένα οικονομικό 4" & έχω φτάσει τα 650€ με τα παρελκόμενα, Φίλτρα (Ηλιου, Σελήνης, T-Ring), Μοτέρ Κίνησης (RA-DEC-Control), Τροφοδοτικό 12VDC / 1,5A, HYPERION 8-24mm.

Καλά να είμαστε.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Ουσιαστικά αυτό το άρθρο απο ότι κατάλαβα εγώ λέει ότι οπτικά και φωτογραφικά η κεντρική παρεμπόδιση του 33% σε σχέση με καθόλου κεντρική παρεμπόδιση, δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά στον βαθύ ουρανό. Εκεί που φαίνεται λίγο κάποια διαφορά είναι στους πλανήτες, αλλά και πάλι όχι τόσο. Άν θές όμως την μέγιστη ευκρίνεια π.χ στις ζώνες του Κρόνου τότε το διοπτρικό που δεν έχει κεντρική παρεμόδιση κερδίζει. Δεν είναι ότι δεν θα δείς την λεπτομέρεια, απλώς θα την δέις λίγο καλύτερα. Αυτό μπορείς να το δείς στις φωτογραφίες στο site. Μιλάμε για πολύ μικρή διαφορά όμως.

Βέβαια το διοπτρικό έχει γενικά διαφορετική εικόνα απο τα κατοπτρικά και κατοδιοπτρικά σαν σχεδίαση, με πιό contast σε αντίθεση με την "μαλακή" εικόνα των άλλων.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Εχ υποψην σου τη ψυξη .Ειναι κριμα ενα τηλεσκοπιο οσο καλο κι αν ειναι να αχρηστευεται γιατι δεν εχει ισορροπησει θερμικα .

Μια λυση ειναι τα Lymax coolers .Κυκλοφορουν και σχεδια για ιδιοκατασκευες .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

το θεμα ειναι η χρηση για την οποια προοριζεται το τηλεσκοπιο....(αναφερομαι για το 6'' διοπτρικο).

Αν προκειται να χρησιμοποιηθει για απλη παρατηρηση,τοτε ενα 8''-10" νευτωνιο σιγουρα κανει καλυτερη δουλεια.

Αν θα φωτογραφιζει ανοικτα πεδια, μαλλον ενα 80αρι αποχρωματικο ειναι καλυτερη επιλογη(δεν εχει νοημα να αναφερουμε μεγαλα αποχρωματικα,δεδομενης της διαφορας τιμης).

Για πλανητες/Σεληνη δεν συγκρινεται με ενα καταδιοπτρικο.

Παρ ολα αυτα εγω εχω στην κατοχη μου ενα τετοιο τηλεσκοπιο,και ειμαι πολυ ευχαριστημενος,ομως....

1.Εχω ηδη ενα 10'' ρομποτικο καταδιοπτρικο που καλυπτει κατα το μεγαλυτερο ποσοστο τις παρατηρησιακες και φωτογραφικες μου αναγκες.

2.Εχω ηδη ενα 80αρι ED (ενα απο τα τηλεσκοπια που δεν θα αποχωριστω ποτε) που με υπερκαλυπτει οσον αφορα παρατηρηση και φωτογραφιση μεγαλων πεδιων.

Το 6αρι το πηρα μονο και μονο για την εξαιρετικη συμπεριφορα του στα τεραστια πεδια που μου δινει με τους Ναγκλερς,και στις επιδοσεις του στον βαθυ ουρανο γενικοτερα δεδομενης της "χορταστικης" διαμετρου.

Παρα τις καλες περγαμηνες που το συνοδευαν,το χρωμα δεν εξαφανιζεται στα πολυ φωτεινα και δυσκολα αστρα οπως τον Σειριο πχ, χωρις "θυσιες"(φιλτρα).

Επισης να επισημανω οτι το αγορασα μεταχειρισμενο,και δεν ξερω αν θα προχωρουσα στην αγορα του ως καινουργιο, δεδομενου οτι εκτος απο υπεροχα τεραστια πεδια εως 150Χ,σε ολες τις αλλες περιπτωσεις ειναι απλως καλο.

Παντως ειναι αρκετα καλη αγορα για καποιον που δεν μπορει να διαθεσει μερικες χιλιαδες ευρω για ενα μεγαλο αποχρωματικο,γιατι κακα τα ψεματα,τα ημιμετρα δεν αποδιδουν συμφωνα με τα φορουμ.....

" if you can not get the real thing,a massive achro is the only smart choice"

Το δικο μου εχει εστιακο λογο -5- και παρ ολα αυτα ειναι αρκετα ογκωδες και βαρυ,οχι οτι πιο ευκολο σε μεταφορα.

Γενικως πολυ καλο οργανο(ειδικα σε σκοτεινο ουρανο) αλλα δεν θα το επελεγα σαν βασικο/μοναδικο τηλεσκοπιο.

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με τις αρχικές σου ερωτήσεις:

1. Υπολογίζεται εύκολα το ποσοστό σκίασης.

2. Το οριακό μέγεθος ελάχιστα επηρεάζεται

3. Δεν αλλάζει η διακριτική ικανότητα του τηλεσκοπίου (η ικανότητα να διακρίνει χωριστά δύο σημεία κείμενα πολύ κοντα μεταξύ τους). Ωστόσο σε εκτεταμένα αντικείμενα όπως ο δίσκος ενός πλανήτη για παράδειγμα υπάρχει μείωση του κοντράστ. Αυτό σημβαίνει γιατί η κεντρική παρεμπόδιση έχει ως αποτέλεσμα ποσοστό του φωτός από το δίσκο περίθλασης να μεταφέρεται στον πρώτο δακτύλιο περίθλασης. Ο δίσκος του πλανήτη είναι σαν άπειροι δίσκοι περίθλασης με τους δακτυλίους τους αλληλοεπικαλυπτόμενους.

Τέσπα μην μπερδεύεσαι αν θέλεις αστροφωτογραφία πάρε ένα SC 8" που είναι κατασκευασμένο με την αστροφωτογραφία κατά νου και δέχεται άπειρα αξεσουάρ ή ένα αποχρωματικό 4" όχι μεσοβέζικα πράγματα. Καλό είναι και νευτώνιο στην αστροφωτογράφιση επίσης. Όχι σε κοντά αχρωματικά για βασικά τηλεσκόπια δεν θα βαρεθώ να το λέω!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης