lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Σε λιγο καιρο περιμενω το OMC 140 της Orion Optics, θα ηθελα λοιπον να σας ρωτησω ποια προσοφθαλμια μου προτεινετε και αν θα με βολευε ενα zoom προσοφθαλμιο; Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Παίξε με τα excel-άκια για να δείς τα πεδία που θα έχεις με το OMC. Νομίζω ότι στις 220 μεγεθύνσεις θα είσαι στα όρια του. Γι'αυτό και οι πρώτες γραμμές μέχρι τα 9mm είναι γκρί Μπορείς να κατεβάσεις και αυτό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=79971&highlight=#79971 και να δείς τι παίζει στην αγορά βάζοντας το εστιακό μήκος του δικού σου. Καλορίζικο και από μένα! Υ.Γ. Ενεργοποίησε τις μακροεντολές στο excelLunar's-eyepieces.xls Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Σ ευχαριστω πολυ Γιαννη ειναι κατατοπιστικοτατο. Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Efstathios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2008 Τα Maksutov όπως και τα διοπτρικά σηκώνουν μεγαλύτερες μεγεθύνσεις απο την ονομαστική τους και ιδίως με οπτικά OO. Μπορείς να φτάσεις και τα 300Χ και τα 320Χ με καλό seeing. starrynights.blog
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Με τον click zoom 8-24 baader θα κανω δουλεια η να τον ξεχασω καλυτερα; Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Το exel του Γιαννη βοηθησε πολυ αλλα για μενα ειναι ακομα νουμερα γιατι δεν ειχα τη δυνατοτητα να εχω δικο μου τηλεσκοπιο και ιδιαιτερα καταδιοπτρικο και ετσι οταν βαζω στο exel τα χαρακτιριστικα των προσοφθαλμιων μου βγαζει π.χ. 0,58 της μοιρας ή 0,42 αλλα δεν ξερω οπτικα πως μεταφραζετε αυτο. Ειναι ευκολο καποιος να μου εξηγησει με ενα παραδειγμα. Ευχαριστω εκ των προτερων Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
raxxla Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Δημήτρη θα σου πρότεινα να σκεφτείς συγκριτικά σχετικά με το εύρος των πεδίων για να έχεις από τώρα μια εικόνα. Η σελήνη π.χ. χωράει ολόκληρη σε ένα πεδίο περίπου μισής μοίρας, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας χρειάζεται πάνω από 2 μοίρες όπως και οι Πλειάδες. Κάποια ανοικτά σμήνη (π.χ. Κυψέλη ή διπλό σμήνος του Περσέα) χρειάζονται και αυτά αρκετό πεδίο (2 μοίρες) ώστε να φανούν όμορφα . Τα πλανητικά νεφελώματα τα ...ψάχνεις με το φακό (μόλις λίγα λεπτά της μοίρας), τα σφαιρωτά σμήνη παίζουν κάτω από μισή όπως και πολλοί γαλαξίες. Οπότε σκέψου τι θέλεις να παρατηρείς περισσότερο. Ελπίζω να βοήθησαΗλίας Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Έτσι, είναι όπως τα λέει ο Ηλίας. Σκέψου ό,τι η Σελήνη έχει φαινόμενη διάμετρο στον ουρανό 0,53° (από την απόσταση που την παρατηρούμε εμείς) συνεπώς στο οπτικό πεδίο του προσοφθάλμιου που δίνει 0,58° θα χωράει μαζί με ελάχιστο ουρανό γύρω της, ενώ σ' εκείνο που δίνει πεδίο 0,42° δεν θα χωράει καν ολόκληρη.(Γενικά μπορείς να συγκρίνεις τα οπτικά πεδία με το πεδίο που καταλαμβάνει η Σελήνη, περ. 0,5°)Άλλο παράδειγμα: άν δύο γαλαξίες που παρατηρείς απέχουν μεταξύ τους 20' της μοίρας ή αλλιώς 0,33° τότε θα χωρούν ευρύχωρα σε έναν προσοφθάλμιο που δίνει πραγματικό πεδίο π.χ. 0,6° (36') αλλά οριακά σε έναν που θα δίνει πραγματικό πεδίο π.χ. 0,35° (21').Με φακούς 1,25" το τηλεσκόπιό σου έχει μέγιστο οπτικό πεδίο 0,77° (fieldstop 27mm). Αν μπορεί να δεχτεί φακούς 2" θα έχει ακόμα μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, αλλά δεν είμαι σίγουρος ό,τι δέχεται.Πάντως μην αγχώνεσαι με τους φακούς, το τι χρειάζεσαι θα φανεί με τη χρήση. Μην κάνεις βιαστικές αγορές, δανείσου αν μπορείς κάποιους φακούς και θα βγάλεις εύκολα συμπεράσματα. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2008 οταν βαζω στο exel τα χαρακτιριστικα των προσοφθαλμιων μου βγαζει π.χ. 0,58 της μοιρας ή 0,42 αλλα δεν ξερω οπτικα πως μεταφραζετε αυτο. Ειναι ευκολο καποιος να μου εξηγησει με ενα παραδειγμα. Δημήτρη, ο Στέφανος σίγουρα είναι ο καταλληλότερος να σου εξηγήσει -όπως ήδη έκανε αλλά άνοιξε το pdf που επισυνάπτω για να δείς ακριβώς πως θα έπρεπε να βλέπεις το excel που σού έστειλα. Αν στην στήλη "Πραγματικό πεδίο σε μοίρες" βλέπεις κάτι άλλο, (εξαρτάται ποιά έκδοση χρησιμοποιείς), σημαίνει ότι δεν έχεις ενεργοποιήσει τις μακροεντολές (την στιγμή που ανοίγει το αρχείο σου ζητάει το excel να ενεργοποιήσεις τις μακροεντολές) (enable macros) η απο τα εργαλεία (αν θυμάμαι καλά στα windows) στην ασφάλεια. Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος γιατι στα windows έχω μείνει πίσω...Στο αρχείο έχω προσθέσει macro που μετατρέπει το δεκαδικό νούμερο που προκύπτει από τη διαίρεση σε μοίρες. Γι' αυτό και είναι εύκολο. Όσο για τη στήλη mm στην uranometria υπολογίζεις για κάθε προσοφθάλμιο το πεδίο στο χάρτη της uranometria και φτιάχνεις κύκλους με την αντίστοιχη διάμετρο σε διαφάνεια για να βλέπεις στο χάρτη το πεδίο κάθε φακού. (filiatra's request)! Άλλωστε το αρχείο αυτό έγινε γιατι και το δικό μου τηλεσκόπιο δίνει μικρά πεδία και έπρεπε να το υπολογίζω κάθε φορά, για κάθε φακό που σκεφτόμουν να αγοράσω. Φιλικά, Γιάννης Lunar's-eyepieces.pdfπαράδειγμα Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2008 Σας ευχαριστω και παλι αυτη την φορα καταλαβα ακριβως τι παιζει και τι περιπου θα βλεπω. Ξερω οτι ρωταω τα αυτονοητα αλλα δεν θα ηθελα να χωσω λεφτα σε λαθος πραγματα. (και ετσι λεω καλυτερα ρωτα τους φιλους που εχουν και την εμπειρια και την διαθεση να σε βοηθησουν). Και παλι ευχαριστωΔημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2008 Βρηκα και αυτο που το ειχε προτεινει καποιος φιλος παλιοτερα και το ειχα στα αγαπημενα μου μαρκαρισμενο http://www.scopesim.com/ εχει simulator για τηλεσκοπια και προσοφθαλμια Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα