Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

αυριο το πρωι θα παω στον νομικο

για να παρω τηλεσκοπιο go to

εχω βρει 3 πειτε μου την γνωμη σας

0102082.jpg.e6510f7b54de671741ec23b085ae6d5a.jpg

Meade DS-2080AT-LNT

meade sn6 f/5_BRESSER

mount:skywatcher eq6

Δημοσιεύτηκε
Απο αυτά τα 3 εγώ θα έλεγα το 130mm νευτώνειο καθαρά λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου, άν και οι βάσεις αυτές δεν ξέρω πόσο επαρκείς θα είναι για αστροφωτογραφία. Πές μας άν θές πόσα περίπου θές να δώσεις για να δούμε τί άλλο μπορείς να πάρεις εναλλακτικά.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Ολες οι παρεξηγήσεις μαζεμένες; Το goto για την αστροφωτογράφηση ειναι απλά μια διευκόλυνση - οχι ο πρωταρχικός παραγοντας. Η διάμετρος καθορίζει το FOV σε συνάρτηση με άλλους παραγοντες. Και το ποσό IMHO μου μοιαζει σχετικά μικρο.

Τι θες να φωτογραφήσεις; Από που; Με τι μηχανή/CCD;

Και κατι τελευταίο, γνωριζεις οτι οι AL-AZ βάσεις δεν ενδικνύονται παρα για μικρες εκθέσεις;

Δημοσιεύτηκε

1ο θα τραβαω με dslr olympus e-410

2ο οτι μπορω με τον εξοπλισμο που εχω

3ο τωρα απο πειραια, αυριο απο τον κιθαιρωνα,και το καλοκαιρι απο κυθηρα

meade sn6 f/5_BRESSER

mount:skywatcher eq6

Δημοσιεύτηκε
Άν δεν μπορείς τώρα να δώσεις τόσα λεφτά, θα σου έλεγα να κρατήσεις και λίγο αργότερα να πάρεις μία heq5 pro και να βάλεις επάνω το 130άρι που ήδη έχεις και μετά μπορείς να βάλεις και κάτι πιό μεγάλο επάνω.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Φιλε nio22 το θεμα της φωτογραφησης δεν μπορει να καλυφθεί με μια ερωτηση εδω μεσα, το μονο που μπορω ειναι να κανω ειναι συντομα σχολια πανω στις απαντησεις σου

1ο θα τραβαω με dslr olympus e-410
Αρα θες εστιαστή 2" γιατί αλλιώς θα εχεις βινιετιαρισμα. Αλλα ακομη και αν το αποδεκτεις αυτο, θες στιβαρο εστιαστη και βαση που θα σηκωσει την μηχανη χωρις να βογκάει.

2ο οτι μπορω με τον εξοπλισμο που εχω
Οι DSRL ενδικνύονται για DSO. Αρα θες ισημερινή, με δυσκολια θα εχεις αποτελεσματα με alt-az χωρις περιστροφη πεδιου και χωρις wedge (δεν ξερω τι σoϊ wedge υπαρχουν για αυτα που λες, αν υπαρχουν). Θες στιβαρη βαση και τριποδα, αλλιως θα περιοριστεις σε συντομες λήψεις του φεγγαριού με αμφιβολα αποτελεσματα. Θες δυνατοτητα οδηγησης της βασης (guiding), και πιθανοτατα διορθωσης του περιοδικου λαθους (PEC). Και αφου εχεις καλυψει ολα αυτα τοτε μιλας και για GOTO, μονο για να βρίσκεις τους στοχους καπως ποιο ευκολα
και το καλοκαιρι απο κυθηρα
Σε περιοχες με μεγαλη φωτορυπανση χρειαζεσαι και "σκληρα" φίλτρα, αρα και μεγαλυτερους χρονους εκθεσης, αρα και καλυτερη βαση,guiding κλπ κλπ. Και τα φιλτρα κοστιζουν

Συν της αλλης ζευγαρωνεις την μηχανη με μια ΟΤΑ βαση του f και του μεγεθους του αισθητηρα. Θες να κανεις σωστο sampling και να εχεις ικανοποιητικο FOV κλπ (ψάξε για CCD calculator). Το f καθοριζει τους χρονους εκθεσης (μικροτερο f = ποιο γρήγορο συστημα).

Η σχεδιάση της ΟΤΑ βαζει διαφορους περιορισμούς , πχ με διοπτρικό αχρωματικο με f < 10 θα εχεις χρωματικο σφαλμα. Σε καθρεπτικο με μικρο f θα εχεις κομμα. Σε κατοδιοπτρικο θα εχεις μεγαλο f. Αν μαλιστα ο κατασκευαστης εχει κανει "κολπα" για να διορθωσει τις ατελειες της ΟΤΑ (οπως ας πουμε να περεμβαλει ενα φτηνιαρικο barlow που δεν αφαιρείται) τοτε εχεις αλλου ειδους προβληματα.

Υπαρχουν πολλοι παραγοντες , αλλά αν θες μια επιγραμματική απαντηση, και τα 3 που διαλεξες ειναι της κατηγοριας "πλαστικο-gadjetιες" οχι σοβαρα οργανα για αστροφωτογραφηση

Ψαχτο καλα μιας και εχεις περιορισμενο προϋπολογισμό, αλλιως θα πετάξεις απλά τα λεφτά σου. Ψαξε το Internet, ή/και κανένα εισαγωγικό βιβλίο (πχ Digital SLR Astrophotography του Covington)

Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου ακουσε τον Ευσταθιο! Κανενα απο αυτα δεν κανει για αστροφωτογραφια .Οι βασεις αυτες ειναι μονο για παρατηρηση.Οταν μαζεψεις αρκετα παρε μια καλη βαση που ειναι το Α και το Ω για φωτο.

Φιλικα Αθανασιος Σισμανης

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ

Ομάδα Αστροπαρατήρησης Θράκης - Ο.Α.Θ.

Δημοσιεύτηκε

Τα παιδιά έχουν δίκιο. Και τα τρία τηλεσκόπια, οι στηρίξεις τους κυρίως, όσον αφορά την αστροφωτογραφία είναι για πέταμα. Πέταμα θα είναι και αν αύριο πας να αγοράσεις κάτι από αυτά, συγκεκριμένα πέταμα χρημάτων. Διαπιστώνω πως σου λέιπουν ουσιαστικά όλες οι θεωρητικές γνώσεις περί του ζητήματος. Όταν τραβάμε μια φωτογραφία, αν δε θέλουμε να φανεί κουνημένο το θέμα μας, πρέπει ή αυτό να μην κουνηθεί ή να ακολουθήσουμε με κάποιο τρόπο την κίνησή του. Ο έναστρος ουρανός περιστρέφεται με ρυθμό σχεδον 360 μοίρες το 24ωρο, άρα, αν θέλουμε τα άστρα να φανούν σαν τελείες πρέπει η μηχανή και ο φακός της να περιστραφεί ανάλογα. Πρέπει να είναι δηλαδή φορτωμένη σε μία στήριξη που θα ευθυγραμμιστεί με το Βόρειο Πόλο, τον άξονα περιστροφής του ουρανού, και με το κατάλληλο μοτέρ θα ακολουθήσει την κίνηση της Γης. Η στήριξη αυτή λέγεται "ισημερινή" και αυτές οι τρεις δεν είναι τέτοιες.

Θα έλεγα κάτι σαν "προς θεού μην πας να πάρεις κάτι στα τυφλά γιατί θα κλαις τα 450 ευρώ και δεν είναι λίγα" αλλά σκέφτομαι πως ο Νομικός είναι εντάξει άνθρωπος και αν του πεις το σκοπό της αγοράς σου θα αρνηθεί να σου πουλήσει μόνο για να σου πάρει τα λεφτά. Οπότε, βουρ στο βιβλιοπωλείο για βιβλία όπως του Covington.

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι, κανένα από αυτά τα τηλεσκόπια δεν κάνει για αστροφωτογραφία. Άλλο go-to, δηλ αυτόματη εύρεση αντικειμένων και άλλο αυτόματη παρακολούθηση με ακρίβεια των αντικειμένων. Αυτό το τελευταίο απαιτεί πολύ ακριβότερο και στιβαρότερο εξοπλισμό.

(Και μόνο οι ελαφροί τρίποδες αυτών των τηλεσκοπίων αποκλείουν την αστροφωτογραφία.)

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης