planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Παιδιά, επιμένω ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνω παρατήρηση deep sky με την ισημερινή. Το dob με βολεύει αφάνταστα, καταρχήν κάθεσαι, δεν είσαι όρθιος πάνω σε καρέκλες σε στάσεις γιόγκα! Η ισημερινή είναι ολόκληρος μπελάς. Βρίσκω έναν στόχο, πάω να γυρίσω το σωλήνα και αναγκαστικά μου χαλάει όλη η ευθυγράμμιση. Αυτό είναι το πιο σπαστικό απ' όλα. Όποτε γυρνάω το σωλήνα, ξεκινάω ευθυγράμμιση από την αρχή, έλεος. Δηλαδή Κωνσταντίνε αυτό που είπες περί περιστροφή σωλήνα, βρίσκεις τον στόχο με GOTO, γυρνάς το σωλήνα εκεί που σε βολεύει και μετά κάνεις από την αρχή 3 star alignment και μετά ξαναπηγαίνεις στο στόχο σου; Ακόμα και για πλανητική που σου δίνει ωραία αίσθηση η παρακολούθηση στόχου, μόλις πάω να εστιάσω, το είδωλο κουνάει σαν τρελό, ενώ με την dob είναι απολύτως σταθερό. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, κάποιοι είναι dobάδες από τη φύση τους... Για παρατήρηση μόνο DOB, ΤΕΛΟΣ! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Δηλαδή Κωνσταντίνε αυτό που είπες περί περιστροφή σωλήνα, βρίσκεις τον στόχο με GOTO, γυρνάς το σωλήνα εκεί που σε βολεύει και μετά κάνεις από την αρχή 3 star alignment και μετά ξαναπηγαίνεις στο στόχο σου; ... ...Τι να κάνουμε ρε παιδιά, κάποιοι είναι dobάδες από τη φύση τους... Για παρατήρηση μόνο DOB, ΤΕΛΟΣ! Όχι, όχι, καμία σχέση. Δεν κατάλαβες πως γίνεται. Είναι απλό. Χρειάζομαι μόνο 1/2 λεπτό για να ξανακάνω ευθυγράμμιση,.... αλλά άστο καλύτερα. Δεν βλέπω να σε εξυπηρετήσει κάπου. Βαριέμαι και να γράφω αν δεν έχει νόημα. Εξ' άλλου με την τελευταία σου παράγραφο τα εξηγείς όλα σχετικά με το ότι δεν θέλεις παρατήρηση με ισημερινή. Δεν θα επιμείνω. Cool Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Εξήγησέ μου. Ό, τι μαθαίνει κανείς, καλό είναι. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Άνθρωπε των πλανητών δεν χάνεις την ευθυγράμμισή σου όταν γυρνάς τον σωλήνα. Πολύ απλά, ξεβιδώνεις λίγο τις βίδες των δαχτυλιδιών μέχρι να μπορεί να γυρίσει ο σωλήνας χωρίς να βάζεις δύναμη και κουνιέται η βάση και κρατάς και το τηλεσκόπιο φυσικά απο κάτω. Το έχω κάνει με το 10ιντσο νευτώνειο και δεν φεύγει η ευθυγράμιση, απλώς θέλει τρόπο. starrynights.blog
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2008 Άνθρωπε των πλανητών δεν χάνεις την ευθυγράμμισή σου όταν γυρνάς τον σωλήνα. Πολύ απλά, ξεβιδώνεις λίγο τις βίδες των δαχτυλιδιών μέχρι να μπορεί να γυρίσει ο σωλήνας χωρίς να βάζεις δύναμη και κουνιέται η βάση και κρατάς και το τηλεσκόπιο φυσικά απο κάτω. Το έχω κάνει με το 10ιντσο νευτώνειο και δεν φεύγει η ευθυγράμιση, απλώς θέλει τρόπο. Συμφωνώ. Κι εγώ 10ιντσο χρησιμοποιώ και δεν έχω πρόβλημα. Θέλει τρόπο κι όχι κόπο. Άλλωστε η EQ6 είναι ακλόνητη. Θα πρότεινα να πειραματιστείς με το τηλεσκόπιο πάνω στην στήριξη. Φτιάξε έναν δακτύλιο στήριξης (Wilcox ring) και τοποθέτησέ τον στο μπροστινό μέρος του οπτικού σωλήνα. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ δακτύλιο στο πίσω μέρος. Στο μπροστινό έχει νόημα, γιατί δεν σου γλυστράει πίσω ώστε να χάσεις την ισορροπία του. Πίσω τι να το κάνεις? Θα κυττάς χαμηλα? Ξεκίνησε με τον σωλήνα στη θέση "home" και περιέστρεψέ τη στήριξη ώστε να δεις σε τι θέση θα πηγαίνει το προσοφθάλμιο όταν θα παρατηρείς τους στόχους σου. Τότε ρυθμίζεις ανάλογα το σωλήνα. Κατόπιν ξεκίνα την διαδικασία ευθυγράμμισης. Η πείρα μου, μου έχει δείξει ότι πρόβλημα θα έχεις μόνο όταν παρατηρείς στόχους στο Νότο. Όμως τότε ο σωλήνας θα είναι σε καλή θέση για να τον περιστρέψεις ώστε να έρθει σε πιο βολική θέση χωρίς να χάσεις την ισορροπία κα την ευθυγράμμιση. Εννοώ ότι θα έχει μικρή κλίση και δεν θα κινδυνεύεις να χάσεις την ισορροπία, κι επειδή δεν θα χρειάζεται να βάλεις δύναμη για να τον περιστρέψεις δεν θα κινδυνεύεις να χάσεις και την ευθυγράμμιση μετακινώντας (άθελά σου) τη στήριξη. Με λίγη προπόνηση θα γίνεις αστέρι στη χρήση της. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 Οκ παιδιά, θα της δώσω λίγο χρόνο μπας και μου ξεδιπλώσει τις αρετές της. 1) Έχω μερικές ερωτησούλες: Δεν μπορώ να εισάγω π.χ. μερικές τοποθεσίες με συντεταγμένες; Αυτό θυμάμαι που το έκανα στο ETX-70. Εδώ δεν το βρίσκω! Είναι δυνατόν; 2) Επίσης όταν εισάγω δικά μου αντικείμενα στις θέσεις μνήμης, δεν μπορώ να τα ονομάσω; Γιατί μου δίνει τη δυνατότητα μόνο να επιλέξω τη θέση μνήμης. Που να θυμάμαι μετά εγώ ποιο αντικείμενο είναι που; 3) Μπορώ να κάνω firmware update τα ίδια αρχεία με της eq6; Τώρα δηλαδή που βγήκε η έκδοση 3,22 για την εq6, μπορώ να το βάλω κι εγώ; 4) Τελικά δεν έχει bubble level; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 1) Έχω μερικές ερωτησούλες: Δεν μπορώ να εισάγω π.χ. μερικές τοποθεσίες με συντεταγμένες; Αυτό θυμάμαι που το έκανα στο ETX-70. Εδώ δεν το βρίσκω! Είναι δυνατόν; 2) Επίσης όταν εισάγω δικά μου αντικείμενα στις θέσεις μνήμης, δεν μπορώ να τα ονομάσω; Γιατί μου δίνει τη δυνατότητα μόνο να επιλέξω τη θέση μνήμης. Που να θυμάμαι μετά εγώ ποιο αντικείμενο είναι που; 3) Μπορώ να κάνω firmware update τα ίδια αρχεία με της eq6; Τώρα δηλαδή που βγήκε η έκδοση 3,22 για την εq6, μπορώ να το βάλω κι εγώ; 4) Τελικά δεν έχει bubble level; 1&2 - Στην EQ6 μπορείς να εισάγεις αντικείμενα και με τη νέα έκδοση 3.22 να τα ονομάσεις κιόλας 3) Δεν γνωρίζω 4) Η EQ6 έχει Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 Ρε Μανο!!! Την Πηρες Τελικα εεε;!!! Καλοριζικη Καλες GoTo Παρατηρησης να εχεις με....περισσοτερα αντικειμενα στο πιατο σου <λιγο χρονο για να τα βρεις, πολυ για να τα δεις> Το dob με βολεύει αφάνταστα, καταρχήν κάθεσαι, δεν είσαι όρθιος πάνω σε καρέκλες σε στάσεις γιόγκα! Η ισημερινή είναι ολόκληρος μπελάς.Εγω εχω μια σκαλα 2μετρα τυπου " Λ " ή " Α " και ειμαι μια χαρα, στοιβαρη και με χωρο πανω να ακουμπας φακους,φιλτρα,κτλ. 1) Φωτιζόμενη εννοεί ότι με κάποιο κουμπί πάνω στη στήριξη, ανάβουν οι γραμμές της διόπτρας (σταυρονήματα κλπ). Λογικά θα πρέπει να ανάβει με το που ανάβεις τη βάση.μονο το κοκκινο φως εχω....το οποιο πιο πολυ ενοχλητικο ειναι, + οτι δεν βλεπεις ΤΙΠΟΤΑ με αυτο ανοιχτο. Παιδιά, επιμένω ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνω παρατήρηση deep sky με την ισημερινή.Αυτο ξαναπεστο σε... λιγο καιρο. Ακόμα και για πλανητική που σου δίνει ωραία αίσθηση η παρακολούθηση στόχου, μόλις πάω να εστιάσω, το είδωλο κουνάει σαν τρελό, ενώ με την dob είναι απολύτως σταθερόΜανο...τωρα εχεις στα χερια σου μια δεσποινιδα...θελει προσοχη και λεπτες κινησεις. 3) Μπορώ να κάνω firmware update τα ίδια αρχεία με της eq6; Τώρα δηλαδή που βγήκε η έκδοση 3,22 για την εq6, μπορώ να το βάλω κι εγώ;Ναι, οπως ειπε και ο Ηλιας: "και οι δύο είναι Synta. Να στο πω αλλιώς: έχω την μαύρη skywatcher EQ6 στην πρώτη της έκδοση και την τελευταία έκδοση 3.20 του χειριστηρίου της Orion Atla". Αυτο που κανω οταν δεν με παει σωστα στον Στοχο, το πας με τα βελακια και οταν τον βρεις τον βαζεις στο κεντρο απο τον Φακο και μετα πας στο Utilities / PAE / Re-Center Object. Παρε αυτοκολλητα "Χρατς - Χρατς" και βαλτα πανω στην βαση στην καρεκλα και *σκαλα τα "Θυλικα" και πανω στο χειριστηριο το "Αρσενικο", οποτε οπου και αν εισαι το ακουμπας χωρις να φοβασε μην σου πεσει κατω. (ειχα σπασει ενα χειριστηριο οποτε εμαθα ) ωπ...νεο Firmware 3.22 βλεπω Thanks Οτι αλλο θες...απλα το ρωτας!!!! Ειναι πολλα...ακομα, αν και με τον καιρο θα τα μαθεις. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2008 Τελικά έβαλα την έκδοση 3.22. Οκ Bi2L, σε λίγο καιρό θα σου ξαναπώ ότι παρατήρηση θα κάνω μόνο με την DOB. Δεν έχω καταλάβει οι 2 αριθμημένοι δαχτύλιοι που είναι πάνω στην κεφαλή και που γυρνάνε γύρω γύρω τι ρόλο βαράνε. Νόμιζα πως πρέπει να τους ευθυγραμμίσω και να τους σφίξω μια και καλή ώστε όταν ξεκινάω να ευθυγραμμίζω τον σωλήνα ευθεία μπροστά αλλά αποδείχθηκε λάθος διότι τουλάχιστον ο ένας δαχτύλιος απευθυγραμμίστηκε καθώς γυρνούσε η ορθή αναφορά. Χρησιμοποιούνται για να βρεις τη σωστή θέση του πολικού και μόνο; Κάτι άλλο: Το σχήμα της μεγάλης άρκτου μέσα στην διόπτρα σας φαίνεται σωστό σε σχέση με την πραγματικότητα; Σαν να μου φαίνεται λιγάκι περίεργο, δηλαδή σαν να μην είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι ιδέα μου; Διολίσθηση σωστή δεν κατάφερα ακόμη να κάνω. Κάτι κάνω λάθος. Στο 1 λεπτό έκθεση τα αστέρια είναι αυγουλάκια... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα