terring Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 Χωροχρόνος ή χωροχρονικό συνεχές είναι (με πολύ απλά λόγια) ο συνδυασμός του χώρου και του χρόνου που αποτελούν το Σύμπαν και η έννοια του πρωτοεμφανίστηκε το 1908 σε μια μαθηματική πραγματεία του Μινκόφσκι. Το χωροχρονικό συνεχές περιλαμβάνει τέσσερις διαστάσεις: τρεις διαστάσεις για το χώρο και μια για το χρόνο. Για όσους ενδιαφέρονται μπείτε στην Ελληνική Βικιπαίδεια ή στην Αγγλική αντίστοιχα. Εμένα βασικά άλλο πράγμα με ενδιαφέρει τώρα. Σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε διαστημόπλοια με εξωτικές τεχνολογίες που δημιουργούν σκουλικότρυπες (τετραδιάστατα τούνελ που ενώνουν δύο διαφορετικές περιοχές του χωροχρόνου) για να ταξιδέψουν από το ένα άστρο στο άλλο σχεδόν στιγμιαία. Όμως άλλα σκάφη έχουν την δυνατότητα να παραμορφώνουν τον χωροχρόνο με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν ακόμη και να ξεπεράσουν την ταχύτητα του φωτός! Ο Μεξικανός επιστήμονας Miguel Alcubierre έχει προτείνει μια μέθοδο και ίσως σενάρια τύπου Star Trek να γίνουν πραγματικότητα.Δεν θα μιλήσουμε όμως για αυτό, αλλά για ποιο εξωτικά πράγματα!! Στο τέλος της ταινίας "Τεχνητή Νοημοσύνη", μια φυλή Γήινων ρομπότ από το Διάστημα επέστρεψαν στη Γη μετά από 2.000 χρόνια και επανέφεραν τον κεντρικό ήρωα της ταινίας. Εκεί κάποια στιγμή του εξηγούν τον λόγο της επιστροφής τους στην παγωμένη πλέον Γη, να επαναφέρουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Του λένε επίσης ότι ανακάλυψαν ότι ο χωροχρόνος έχει αποθηκευμένο όλο το παρελθόν και ότι μπορούν από αυτόν να αντλούν όλες τις πληροφορίες για να επαναφέρουν τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;Στο μυθιστόρημα του αείμνηστου συγγραφέα και επιστήμονα Arthur Clarke "3001: Η Τελική Οδύσσεια" διαβάσουμε στον πρόλογο για τους Πρωτότοκους.Δεν έφτιαχναν πια διαστημόπλοια. Είχαν γίνει οι ίδιοι διαστημόπλοιαΑλλά η εποχή των Μηχανών πέρασε γοργά. Με τους ακατάπαυστους πειραματισμούς τους, έμαθαν να αποθηκεύουν τη γνώση στη δομή του ίδιου του χώρου και να διατηρούν τις σκέψεις τους ως την αιωνιότητα μέσα σε παγωμένα φωτεινά δίκτυα.Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Θεωρητικώς τουλάχιστον, είναι εφικτή η χρήση του χωροχρόνου ως "τηλεμεταφορέα". Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως αποθήκη αναμνήσεων και γνώσεων; "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
nansy Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 Το σύμπλεγμα των μεγεθών του χώρου και του χρόνου όπως αυτό περιγράφηκε από τον Einstein, στα πλαίσια της ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας απουσία πηγών βαρύτητας και από τη γενική θεωρία της Σχετικότητας παρουσία βαρυτικών πηγών. Νεότερες θεωρίες όπως η Θεωρία Χορδών προβλέπουν ότι ο Χωρόχρονος διαθέτει όχι μόνον τέσσερεις διστάσεις αλλά και έξι ή επτά ή οκτώ άλλες (ανάλογα με τις παραλλαγές) που ονομάζονται Πρόσθετες Διαστάσεις. Mια πρόταση που έχει προταθεί είναι από τον μαθηματικό Minkowski,του οπίου το έργο είναι καθολικό και αποδεκτό σήμερα,αναφέρεται στην περίφημη χρονομηχανή,που να δημιουργηθεί στο κώνο φωτός όπου κατά κάποιο τρόπο θα ενώνεται το παρόν με το παρελθόν ή το μέλλον.. Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
Σάββας Χανλαρίδης Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2008 βλέπουμε διαστημόπλοια με εξωτικές τεχνολογίες που δημιουργούν σκουλικότρυπες (τετραδιάστατα τούνελ που ενώνουν δύο διαφορετικές περιοχές του χωροχρόνου) για να ταξιδέψουν από το ένα άστρο στο άλλο σχεδόν στιγμιαία. Απ' όσο ξέρω σύμφωνα με τη Γ.Θ.Σ. δεν μπορείς να ΄σκίσεις΄ τον ιστό του χωροχρόνου δημιουργώντας μια σκουληκότρυπα...Οι σκουληκότρυπες μπορεί να υπάρχουν κάπου μέσα στο Σύμπαν πλήρως σχηματισμένες, παρόλα αυτά δεν μπορείς να φτιάξεις μία εσύ για να κάνεις ένα 'ταξιδάκι' στο χρόνο...
terring Δημοσιεύτηκε Μάιος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 13, 2008 Το θέμα μου όμως δεν είναι ούτε τι είναι ο χωροχρόνος ούτε οι σκουλικότρυπες. Απλώς τα ανέφερα ως πρόλογο και παράδειγμα αντίστοιχα για όσους δεν γνωρίζουν καν την έννοια του χωροχρόνου. Το θέμα μου είναι αν όντως είναι εφικτή, έστω και θεωρητικά, η αποθήκευση πληροφοριών στον ίδιο τον χωροχρόνο. Αν ξέρετε, απλώς απαντήστε με επιχειρήματα Αν δεν ξέρετε, απλά προσπεράστε Απλώς μη ξεφύγετε από το θέμα "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
nansy Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2008 Το θέμα μου είναι αν όντως είναι εφικτή, έστω και θεωρητικά, η αποθήκευση πληροφοριών στον ίδιο τον χωροχρόνο. Αν ξέρετε, απλώς απαντήστε με επιχειρήματα Kατά τη γνώμη μου είναι εφικτή η απόθηκευση πληροφορίων και γεγονότων στο χωρόχρονο και συγκεκριμένα με κυκλικό τρόπο..Γνωρίζουμε ότι μέσω ενός λοβού Einstein-Rosen μπορόύμε να ''ενώσουμε'' το μέλλον και το παρελθόν,οπότε με την απόθηκευση κάποιων γεγονότων εκεί θα ''ταλαντεύονται'' ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον..Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το παρελθόν και το μέλλον είναι δυνατόν να ενωθούν και όχι το παρόν και το παρελθόν ή το παρόν με το μέλλον.. Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2008 H αποθήκευση πληροφοριών στον χωρόχρονο είναι κάτι που γίνεται συνέχεια και θα γίνεται. Κάθε σημείο του χωρόχρονου φιλοξενεί ένα γεγονός πράγμα που το κάνει και θα το κάνει. Αυτό και μόνο αποτελεί πληροφοριά και αποθήκευση. Παρόλα αυτά το ερώτημα είναι πως ο άνθρωπος θα μπορεί να συμπυκνώσει να αποθηκεύει και να ανακτά τις πληροφορίες. Με δυο λόγια το σύμπαν μπορεί να θεωρηθεί σαν ένας πανίσχυρος υπολογιστής και εργαστήριο. Φανταστείτε ότι μια προσομοίωση που μελετά την κίνηση των πλανητών και του ήλιου:εισάγονται οι θέσεις των πλανητών, οι νόμοι των μεταξύ τους δυνάμεων, αυτό μέσω μια διαδικασίας δίνει τις μελλοντικές και παλιότερες θέσεις των πλανητών. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει συνέχεια στο σύμπαν. Τα πάντα κινούνται -πιστεύουμε- με βάση νόμους οι οποίοι αντλούν τις απαραίτητες εισερχόμενες πληροφορίες από τη θέση και την ταχύτητα (πιο σωστά: την ορμή) των σωμάτων. Αν δεν ονομάσουμε αυτό ένα πανίσχυρο υπολογιστή με τεράστια μνήμη και υπολογιστική ισχύ τότε τι;
terring Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας . Λογικά όμως από κάπου θα διαβάσετε όλα αυτά που γράψατε. Μπορείτε να παραθέσετε τις πηγές σας ή βιβλιογραφία για να τα μελετήσω και εγώ; H αποθήκευση πληροφοριών στον χωρόχρονο είναι κάτι που γίνεται συνέχεια και θα γίνεται. Κάθε σημείο του χωρόχρονου φιλοξενεί ένα γεγονός πράγμα που το κάνει και θα το κάνει. Αυτό και μόνο αποτελεί πληροφοριά και αποθήκευση. Παρόλα αυτά το ερώτημα είναι πως ο άνθρωπος θα μπορεί να συμπυκνώσει να αποθηκεύει και να ανακτά τις πληροφορίες. Αν μπορούσαμε να ανακτήσουμε τις πληροφορίες, αυτό θα σήμαινε ότι ίσως στο μακρινό μέλλον θα εξερευνάμε τους νέους κόσμους και θα μαθαίνουμε για άλλους αστέρες χωρίς καν να τους επισκεφτούμε; Θα μπορούσαμε μάλιστα να μετακομίζουν οι άνθρωποι στο ίδιο το χωροχρονικό συνεχές; (Ακραίες ερωτήσεις, αλλά έχω τους λόγους μου που τις κάνω) "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Αν έχεις άνεση με τα αγγλικά δες εδώ: http://arxiv.org/abs/hep-th/0203101 πρόκειται για την ολογραφική αρχή, όπου με επιχειρήματα θερμοδυναμικής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέγιστη πληροφορία που μπορεί να χωρέσει σε 1 τετραγωνικό μέτρο είναι 10^69 bits. Δες επίσης αυτά που λεν οι Hawking-Bekenstein περί εντροπίας μελανών οπών έχοντας κατά νου ότι εντροπία και πληροφορία είναι μεγέθη αντίστροφα. Για την δεύτερη ερώτηση την κάνεις να ακούγεται εξωτική χωρίς να είναι αν εγώ κάθομαι ακίνητος κάπου τότε βρίσκομαι αρχικά στη θέση (t1,x1, x2, x3), ακόμη και αν δε μετακινηθώ και την οικεία μας έννοια, μετά από λίγο οι συντεταγμένες μου θα είναι (t2, x1, x2, x3), οπότε φυσικά και μετακινούμαστε στο χωροχρονικό συνεχές. Αν τώρα θέλεις να μιλήσεις για τηλεμεταφορά πρέπει να θυμόμαστε ότι η λέξη συνεχές δεν είναι διακοσμητική και ότι μπορούμε να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο μόνο κατά μία συνεχή διαδικασία δίχως άλματα.
nansy Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας . Λογικά όμως από κάπου θα διαβάσετε όλα αυτά που γράψατε. Μπορείτε να παραθέσετε τις πηγές σας ή βιβλιογραφία για να τα μελετήσω και εγώ; Αν μπορούσαμε να ανακτήσουμε τις πληροφορίες, αυτό θα σήμαινε ότι ίσως στο μακρινό μέλλον θα εξερευνάμε τους νέους κόσμους και θα μαθαίνουμε για άλλους αστέρες χωρίς καν να τους επισκεφτούμε; Θα μπορούσαμε μάλιστα να μετακομίζουν οι άνθρωποι στο ίδιο το χωροχρονικό συνεχές; (Ακραίες ερωτήσεις, αλλά έχω τους λόγους μου που τις κάνω) Aπό βιβλιογραφία πάρα πολύ καλά βιβλία που μελετούν αυτό το θέμα είναι:Kip Thorne-Μαύρες τρύπες και στρέβλωση του χρόνουStephen Hawking-Το σύμπαν σε ένα καρουδότσουφλοΤο βέλος του χρόνου των PETER COVENEY και ROGER HIGHFIELD (εκδόσεις Κάτοπτρο)αλλά και πρόσφατα είχε ένα πολύ καλό άρθρο στο περιοδικό Focus και μπορείς να το δεις.. Σχετικά με την ερώτηση σου,τους αστέρες αλλά και τους πλανήτες μπορούμε να τους μελετήσουμε και χωρίς επίσκεψη,με τη μελέτη των αστρικών φασμάτων μέσω παρατηρήσεων(για τους αστέρες) για παράδειγμα..Αν μετακόμιζαν οι άνθρωποι σε αυτό το χωροχρονικό συνεχές θα ''περιπλανιώντουσαν'' αιωνίως σε ένα κυκλικό συνεχές,αν το χωροχρονικό συνεχές που αναφέρεις είναι κάτι σαν τον λωβό Einstein-Rosen...Θα υπάρχει μια ''αιώνια περιπλάνηση''.. Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
terring Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15, 2008 Σχετικά με την ερώτηση σου,τους αστέρες αλλά και τους πλανήτες μπορούμε να τους μελετήσουμε και χωρίς επίσκεψη,με τη μελέτη των αστρικών φασμάτων μέσω παρατηρήσεων(για τους αστέρες) για παράδειγμα.. Δεν εννοώ αυτό, αλλά να εξερευνάμε το Σύμπαν χωρίς να εγκαταλείψουμε τη Γη! Βρήκα το εξής κείμενο και θέλω τη γνώμη σας: "I think the lack of any evidence to their existence using this model, could be the result of human scientific chauvinism. For example, as I and John Smart has argued there is a distinct possibility that advanced civilization's could decide that moving out into space in the traditional expansive convert-the-universe-into-computronium agenda is not be the best way to go. Instead they may convert their local resources into ultra-miniaturized "femto-tech", where all of further advancement occurs at an increasingly miniaturized "internality" and/or they actually reach a plateau of complexity/novelty. In this scenario, such singularity intelligence never leaves their home planet. Instead 99.999% of their existence, exploration and creation happens in inner space, not outer space. In such a scenario it's possible that such a civilization would remain undetectable in their own solar system, not to mention hundreds or thousands of light years away." Πηγή: Exotic Civilizations: Beyond Kardachev Κάτι τέτοιο έχω στο μυαλό μου. Μπορεί όμως να γίνει; "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
milia Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 18, 2008 Το θέμα είναι να σκεφτούμε τι σημαίνει "αποθήκευση πληροφορίας της δομής ενός ανθρωπίνου σώματος". Έπειτα εξετάζουμε και τα υπόλοιπαερωτήματα που έθεσε ο φίλος terring. Σε αυτή την περίπτωση φαντάζομαι υποθέτουμε πως αυτό που λέγεταιψυχή είναι συνέπεια της δομής της ύλης και γιατί όχι της πολυπλοκότηταςτου ανθρωπίνου εγκεφάλου. Οπότε αρκεί να μπορούμε να αποθηκεύσουμε την συνολική πληροφορίαόλων των σωματιδίων που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα. Αν υποθέσουμεπως θα μας κόψει κάποιος σε κομματάκια και έπειτα "ξαναενώσει". Ή ίσωςχρησιμοποιήσει την "quantum entaglement" και να μας στείλειμε "φαξ". Να μας καταστρέψει στο σημείο Α και να μας ξαναδημιουργήσειστο Β. Όποια από τις δυο μεθόδους κ' να σκεφτούμε, προσωπικά μόνο δυσκολίες βλέπω μπροστά μας.Αν σκεφτεί κανείς πως δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν τα quarks είναι η έσχατη δομή για τα αδρόνια. Να μην αναφέρω πως και τα λεπτόνια μπορεί να μην είναι στοιχειώδη (αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι αντίθετο). Αλλά ας υποθέσουμε για χάριν ευκολίας πως η συνήθης ύλη είναι φτιαγμένη από quarks και λεπτόνια (ηλεκτρόνια, μ/τ μιόνια, νετρίνα).Μπορούμε να εκτιμήσουμε(*) πως ένας μέσος άνθρωπος αποτελείταιαπό Ν~10^26 στοιχειώδη σωματίδια. Μένει να μάθουμε την αρχική κατάσταση του συστήματος, κ' εφόσονμιλάμε για κβαντικό σύστημα, για την κυμματοσυνάρτηση του συστήματοςτων Ν σωματιδίων. Κάπου εδώ σταματάω γιατί δεν θυμάμαι πράμα από κβαντική . ---μερικές πράξεις--- (*) άνθρωπος =70% νερό κ' 30% λοιπά στοιχεία, πες κυρίως νερό,για να βρούμε ένα κάτω όριο. Δηλαδή Η20. Aλλά 1ml H20 έχει γύρω στα 10^22 μόρια νερού. Αν ο μέσος ενήλικας είναι στα 80kgr, τότε έχει περίπου 10^24 μόρια νερού. Τώρα αν το πάμε και σε επίπεδο quarks/λεπτονίων θα πάμε γύρω στο 10^26. Δηλαδή μιλάμε για ένα σύστηματόσων σωματιδίων τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους... υγ: ποτέ μου ρε να πάρει δεν συμπάθησα τα mol ως μονάδα μέτρησης... δS>=0 (c.s.)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα