Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, προσπαθώ να αναγνωρίσω έναν δορυφόρο ο οποίος πέρασε ανάμεσα στην σελήνη και το Τ/Κ μου στις 11/5 ώρα Ελλάδας 19:59 περίπου (έχω την ακριβή ώρα αλλα όχι αυτή τη στιγμή) με κατεύθυνση Α προς Δ .

Ψάχνωντας στο heavens above δεν μπόρεσα να βρώ κάποιον με αντίστοιχη τροχιά, η αναζήτηση που κάνω φέρνει τα παρακάτω αποτελέσματα :

http://www.heavens-above.com/allsats.asp?Session=kebgcphdhjniimoeelpoamgo&Date=39579.1458333333&Mag=4.5

Όπως βλέπετε δεν δείχνει στοιχεία για πρίν τις 20:50, ούτε και για αντικείμενα με μεγαλύτερο mag απο το 4.5.

Θα ήθελα να ρωτήσω κατ'αρχάς αν υπάρχει κάποια άλλη πηγή (ή άλλος τρόπος αναζήτησης στο heavens above) για την εμφάνιση τροχιών πιο αμυδρών δορυφόρων.

Κατα δεύτερον, δεν είμαι σίγουρος για το αν το αντικείμενο που έχω καταγράψει είναι δορυφόρος ή κάτι άλλο εντός της ατμόσφαιρας ισως, το video είναι εδώ (84kb μόνο)

Σκέφτηκα οτι εφόσων περνάει μπροστά απο την σελήνη θα μπορούσα μετρώντας την φαινόμενη διάμετρο της περιοχής της σελήνης απο την οποία πέρασε εκείνη την ώρα και λαμβάνοντας υπ'όψιν το framerate με το οποίο καταγράφονταν το video να υπολογίσω (μετρώντας πόσα frames χρειάζονται για να την διανύσει) την ταχύτητα του για ενα δεδομένο ύψος και ίσως να μπορώ να αποκλείω πιθανά ύψη...σε γενικές γραμμές δουλειά να έχουμε :D

I''ve got amazing powers of observation
Δημοσιεύτηκε

Έχω την εντύπωση ότι είναι γλάρος. Αν κάνεις παρατήρηση από τον Πειραιά είναι πολύ πιθανό.

Μένω Σαλαμίνα και έχουν περάσει πολλές φορές μπροστά από το Τ/Κ μου

με απίστευτη ταχύτητα (λόγω μεγέθυνσης). Το βράδυ δεν μπορείς να τους δεις καλά.

Οι άτιμοι τα βράδια δεν κοιμούνται;

Εκτός αυτού δεν νομίζω ότι το heavens-above τα έχει όλα. Έχει και τους μυστικούς στρατιωτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ; Αυτούς ούτε το υπουργείο άμυνας δεν ξέρει τις τροχιές τους. :evil:

Φιλικά,

Ανδρέας Πορευόπουλος

http://astro-amateur.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι πουλί. Αν τρέξεις το Video καρε-καρε θα το δείς και εσύ, ειδικά μία στιγμή φαίνεται ξεκάθαρα το σχήμα του με ανοιχτα τα φτερά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Ναι, το είδα και εγώ το σχήμα που λές αλλα θα έσκαγα αν δεν έκανα τους υπολογισμούς, οπότε και τους έκανα και τα αποτελέσματα με μπερδεύουν...

Το αντικείμενο διένυσε γωνιακή απόσταση 10' (ή 0.16μοίρες) σε διάστημα ενός δευτερολέπτου.

Χρησιμοποιόντας τον τύπο "γραμμική διάμετρος = γωνιακή διάμετρος / (180/π) x απόσταση "και για διάφορες αποστάσεις έχω τα εξής αποτελέσματα :

Για απόσταση 10m --> γραμμική διάμετρος = 0,027m (ταχύτητα 97,2m/h) ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ (πολύ μικρή)

Για απόσταση 100m --> γραμμική διάμετρος = 0,279m (ταχύτητα 1km/h) ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ (πολύ μικρή)

Για απόσταση 1km --> γραμμική διάμετρος = 2,79m (ταχύτητα 10km/h) (Κάτι γίνεται)

Για απόσταση 5km --> γραμμική διάμετρος = 13,961m (ταχύτητα 50km/h) (μπορεί να βιαζόταν πολύ ο γλάρος)

Αν πρόκειται για δορυφόρο τότε η ελάχιστη απόσταση είναι τα 100km

Για απόσταση 100κm --> γραμμική διάμετρος = 279,23m ταχύτητα 279,23m/sec)

Για απόσταση 1000κm --> γραμμική διάμετρος = 2,7km ταχύτητα 2,7km/sec)

Για απόσταση 3000κm --> γραμμική διάμετρος = 8,37km ταχύτητα 8,37km/sec)

Για απόσταση 35.000κm --> γραμμική διάμετρος = 97,7km ταχύτητα 97,7km/sec)

Όλες αυτές οι ταχύτητες δεν συμφωνούν με τα δεδομένα που παίρνω απο αυτό το πολύ χρήσιμο site το οποίο όμως αναφέρεται σε δορυφόρους σε κυκλική τροχιά.

Αν πρόκειται για πουλί θα πρέπει αυτό να πέταγε σε απόσταση 1-5km απο εμένα για να έχει μια λογική ταχύτητα.

Καθώς όμως γνωρίζω το γωνιακό ύψος του πουλιού (ίδιο με του φεγγαριού εκείνη τη στιγμή, 66 μοίρες) υπολόγίσα οτι το πραγματικό του ύψος για κάθε μια απο τις πιθανές αποστάσεις είναι :

Για απόσταση 1km -> ύψος 912m

Για απόσταση 2km -> ύψος 1824m

Προσπάθησα να βρώ το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορεί να πετάξει ενας γλάρος και εκτός απο διάφορες αναλύσεις της διαφοράς στη μέση ταχύτητα πτήσης των Ευρωπαικών και Αφρικάνικων χελλιδονιών ;) δεν βρήκα αποτέλεσμα, αλλα το ύψος μου φαίνεται μεγάλο...είναι πολύ πιθανόν να έχω κάνει κάποιο λάθος στους υπολογισμούς μου για αυτό τους παραθέτω, αν κάποιος που σκαμπάζει απο τριγωνομετρία καλύτερα απο εμένα έχει όρεξη να ασχοληθεί με μια ενδιαφέρουσα άσκηση ας δώσει τα φώτα του :)

Δημοσιεύτηκε

Και όλα αυτά για ένα γλάρο ρε παιδί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τι να πώ! ΑΞΙΟΣ

Παρ όλα αυτά (και πιό πολύ για την πλάκα δηλαδή):

1) Η τροχιά που διαγράφει το ζωντανό είναι μάλλον ασταθής

2) Η ταχύτητά του δεν είναι σταθερή

3) Μάλλον δεν λαμβάνεις υπόψη το μέγεθος που αντικειμένου. Αλλο το σπουργίτι, αλλο το φλαμίνγκο O:)

4) Βλέπεις Monty Pythons και γουστάρω

:twisted:

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Είναι σχεδόν βέβαια πουλί γιατί εκτός από την κίνηση και το (θολό μεν) σχήμα του συνηγορούν και οι αριθμοί:

Στην εικόνα καταλαμβάνει μιά φαινόμενη έκταση όσο ένας κρατήρας 150 km περίπου. Κι αφού το φεγγάρι ήταν σε απόσταση 274.000 km, η φαινόμενη γωνία του αντικειμένου (ή του κρατήρα) είναι χονδρικά 2 λεπτά της μοίρας. Συνεπώς:

α) Αν ήταν δορυφόρος σε ύψος 100 Km θα έπρεπε να είχε μήκος 58 m (!) Αν ήταν σε ύψος 1.000 km θα είχε μήκος 580 m (!!!) Αποκλείεται λοιπόν να ήταν δορυφόρος αφού το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει τα λίγα μέτρα. Επιπλέον, όταν παρατηρούμε ώρες τη Σελήνη, οι δορυφόροι που πιθανόν θα δούμε να περνούν αστραπιαία μπροστά της, φαίνονται σαν μικρές κουκίδες στο (φαινόμενο) μέγεθος ενός πολύ μικρού κρατήρα λίγων χιλιομέτρων.

β) Αν ήταν πουλί με άνοιγμα φτερών 1 m (o γλάρος έχει 1,3 m περίπου) θα ήταν σε απόσταση 1,7 km. Αν ήταν μικρότερο πουλί, η απόστασή του θα ήταν αναλογικά (γραμμικά) μικρότερη και το ανάποδο. Αποτελέσματα πολύ λογικά για την περίπτωση ...φτερωτού ΑΤΙΑ.

Οι υπολογισμοί έγιναν με την απλούστευση ότι βλέπουμε το άνοιγμα φτερών κάθετα κι όχι την προβολή τους υπό κάποια γωνία.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
και εκτός απο διάφορες αναλύσεις της διαφοράς στη μέση ταχύτητα πτήσης των Ευρωπαικών και Αφρικάνικων χελλιδονιών

Το θέμα είναι αν το πουλί κουβαλούσε μια καρύδα ή όχι...! :D ;)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με το μέγεθος του, τα νούμερα που βγάζω είναι φαινόμενο μέγεθος χονδρικά 1' (σε κάποια καρέ είναι μικρότερο απο 30" και σε κάποια άλλα λίγο μεγαλύτερο απο 1', υποθέτω οτι οφείλεται στο οτι το ζωντανό ανοίγει και κλείνει τα φτερά του ).

Άρα σε απόσταση 2km το μέγεθος του φαίνεται να είναι 60εκ, κάτι που μοιάζει λογικό για γλάρο με άνοιγμα φτερών 1,3μ αν τον βλέπουμε απο το πλάι (θα βλέπουμε χονδρικά το μήκος του ενός φτερού).

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, ενα ύψος πτήσης της τάξης των 1800 μέτρων (για απόσταση 2km) δέν είναι αδύνατον αλλα ούτε και πολύ πιθανό, κάτι που με έβαλε σε σκέψεις σχετικά με τους υπολογισμούς μου για την ταχύτητα του πουλιού.

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλα οι υπολογισμοί στο άλλο post θα είναι ακριβείς μόνο σε περίπτωση που το πουλί ακολουθούσε τροχιά κάθετη στην γραμμή όρασης μου. Εαν (κάτι που είναι και το πιο πιθανό) η τροχιά του συνέκλεινε ή απομακρυνόταν απο εμένα τότε θα έπρεπε να διανύσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση στην ίδια μονάδα χρόνου για να καλύψει την ίδια γωνιακή απόσταση, αρα η πραγματική του ταχύτητα του θα ήταν μεγαλύτερη και αποστάσεις του ενώς χιλιομέτρου ή και μικρότερες θα ήταν πιθανές.

Ελπίζω να σπάσει η συννεφιά σύντομα, πριν αρχίσω να υπολογίζω το φύλλο ή το βάρους του :)

@Vag : Δώσε "bird airspeed velocity" στο google και πάτα "I'm feeling lucky" :)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης