Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αντιμετωπισε κανενας το ιδιο προβλημα στην βαση του,δεν μπορω να κανω σωστο ζυγισμα γατι ειναι σφιχτος ο αξονας της ορθης αναφορας!!!!φταιει το γρασσο????τι εγινε για να λυθει.Ευχαριστω .

Αποστολης. #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o

Δημοσιεύτηκε

Αποστολη καλημερα,

τι ακριβως εννοεις? δηλαδη οταν ειναι ξεσφιγμενη η "ασφαλεια" δεν περιστρεφεται η βαση? :?:

Φιλικα, Νικος
Δημοσιεύτηκε
Αποστολη καλημερα,

τι ακριβως εννοεις? δηλαδη οταν ειναι ξεσφιγμενη η "ασφαλεια" δεν περιστρεφεται η βαση? :?:

Νικο η βαση περιστρεφεται αλλα οχι εντελως ελευθερα για να κανεις ζυγισμα ακριβειας ειναι σαν να κολλαει,την εχεις ας πουμε σε οριζοντια θεση οπως τον ζυγο και μετακινεις τα αντιβαρα στην μπαρα της βασης μεσα η εξω και δεν καταλαβαινει την μεταβολη πρεπει να την σπρωξεις για να κινηθει πανω η κατω οπου την τραβηξει το βαρος η των αντιβαρων η των τηλεσκοπιων,δηλαδη δεν περιστρεφεται ελευθερα στο RA.Η δικη σου δεν ειχε καινουρια τετοιο προβλημα?Φιλικα.

Αποστολης. #-o #-o #-o #-o

Δημοσιεύτηκε

Αποστολη, εχω παρατηρησει και εγω μια διαφορα στην δικια μου βαση, στην ευκολια που γερνει απο οριζοντια θεση, προς μια/αλλη (αριστερα-δεξια) κατευθυνση. δηλ η μετακινηση -απο δεξια η κεφαλη- οριζοντια θεση προς καθετη γινεται με ελαχιστη δυναμη, ενω η μετακινηση -απο αριστερα η κεφαλη- οριζοντια θεση προς καθετη γινεται με περισσοτερη δυναμη!! (ή αντιθετα, δεν θυμαμαι ακριβως τωρα)

αλλα δεν μπορω να πω οτι δεν κουνιεται οταν μετακινω το αντιβαρο της. Υπαρχει μονο μια μικρη διαφορα στην αντισταση των γραναζιων, υποθετω.

το ιδιο ακριβως συμπτωμα με το αυτο που περιγραφω το εχω παρατηρησει και σε βαση φιλου. τωρα εαν ετσι πρεπει να ειναι, δεν ξερω!

τι λετε οι υπολοιποι φιλοι με την eq6? 8-[ :?:

Φιλικα, Νικος
Δημοσιεύτηκε

Όπα....Εδώ μάλλον μυρίζομαι προβληματάκι.

Αυτό το σφίξιμο που αναφέρεις φίλε Απόστολε σίγουρα ξεφεύγει από το φυσιολογικό που είναι η ελεύθερη περιστροφή της κεφαλής αριστερά η δεξιά.

Ίσως η ασφάλεια δεν απελευθερώνετε τελείως ή τα γρανάζια εσωτερικά, είναι παραπάνω σφιγμένα μεταξύ τους (αυτό ρυθμίζετε).

Όπως και να έχει το πράμα πάντως, δεν πρέπει να το αφήσεις έτσι.

Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή, αν βάλεις 2kgr λιγότερα ή περισσότερα, κατά το ζύγισμα σε οριζόντια θέση δεν κινείται μόνος του ο άξονας?

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή, αν βάλεις 2kgr λιγότερα ή περισσότερα, κατά το ζύγισμα σε οριζόντια θέση δεν κινείται μόνος του ο άξονας?

Δημητρη,τα δυο κιλα ειναι πολυ, θα κινηθει οπωσδηποτε δεν ακουει ομως σε μικρες μετακινησεις των αντιβαρων που ειναι απαραιτητες για το καλο ζυγισμα και την ακριβη οδηγηση μετα, αποτελεσμα ειναι με τελεια πολικη ευθυγραμιση με διολισθηση,και αψογο pec,to PHD να οδηγει στην αρχη για λιγο και μετα να γλιστραει παντα προς τα αριστερα στην οθονη το αστερακι,δηλαδη βγαζει παντα αρνητικο προσημο στην αναφορα του στη μπαρα πχ, -1,-0.6, -2,5 κτλ.και παει η οδηγηση περιπατο.Ελπιζω οτι περιεγραψα γλαφυρα οσο γινεται,την κατασταση,εσεις εισαστε ολοι μαζι και μπορειτε να δειτε απο κοντα τα διαφορα που προκυπτουν και βοηθατε ο ενας τον αλλον,εγω μονο να τα περιγραψω μπορω καθοτι ειμαι μονος μου σε ολη τη δυτικη στερεα Ελλαδα, μονο με το φορουμ υπαρχει ελπιδα.Ευχαριστω για τη βοηθεια.Φιλικα.Αποστολης. ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Δημοσιεύτηκε
Όπα....Εδώ μάλλον μυρίζομαι προβληματάκι.

Αυτό το σφίξιμο που αναφέρεις φίλε Απόστολε σίγουρα ξεφεύγει από το φυσιολογικό που είναι η ελεύθερη περιστροφή της κεφαλής αριστερά η δεξιά.

Ίσως η ασφάλεια δεν απελευθερώνετε τελείως ή τα γρανάζια εσωτερικά, είναι παραπάνω σφιγμένα μεταξύ τους (αυτό ρυθμίζετε).

Όπως και να έχει το πράμα πάντως, δεν πρέπει να το αφήσεις έτσι.

Παναγιωτη ξερεις απο ποιες βιδες ρυθμιζεται ο τζογος μηπως οι κινεζοι την σφιξανε παραπανω?

Φλικα Αποστολης. 8-[ 8-[ 8-[ 8-[

Δημοσιεύτηκε

Αποστόλη από την στιγμή που κάνει το καλιμπράρισμα το phd πάει να πει ότι κινεί όπως θέλει και τους δύο άξονες, όσο σφιχτοί και να είναι μετρά το σφάλμα τους και όλα είναι οκ.

Μην λύσεις τη βάση, an αν δεν σιγουρευτείς ότι φταίει. Είναι πολύ δύσκολο να τη ρυθμίσεις. Εγώ την δικιά μου την έχω κάνει φύλλο και φτερό και για να την φέρω στα ίσια της μου έφαγε την πίστη.

Τεσπα, όταν το γρανάζι στον dec μου ήταν πολύ σφιχτό και εμένα μου γλίστραγε στο Phd μετά από 2-3 λεπτά. Τελικά σφίξε-μέτρα το έφερα στα ίσια του, με μόνο τρεις βίδες αλεν.

Αλλά το γρανάζι στον RA είναι πολύ πιο δύσκολο να το ρυθμίσεις και να δοκιμάζεις ταυτόχρονα την οδήγηση, γιατί πρέπει να λύσεις την μισή βάση.

Ξαναλέω ότι αν το phd κάνει καλιμπράρισμα και στους δύο άξονες, τότε μην πειράξεις την βάση και κοίτα τις ρυθμίσεις του.

Το backlash στη βάση είναι μηδέν? το autoguide speed=0,5x?

Όταν σφίγγεις τα φρένα, έχεις μετακίνηση ττου άξονα?

Στις μικρές ταχύτητες όταν βλεπεις ένα αστέρι δίνει κάποιο τίναγμα?

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Αποστόλη από την στιγμή που κάνει το καλιμπράρισμα το phd πάει να πει ότι κινεί όπως θέλει και τους δύο άξονες, όσο σφιχτοί και να είναι μετρά το σφάλμα τους και όλα είναι οκ.

Μην λύσεις τη βάση, an αν δεν σιγουρευτείς ότι φταίει. Είναι πολύ δύσκολο να τη ρυθμίσεις. Εγώ την δικιά μου την έχω κάνει φύλλο και φτερό και για να την φέρω στα ίσια της μου έφαγε την πίστη.

Τεσπα, όταν το γρανάζι στον dec μου ήταν πολύ σφιχτό και εμένα μου γλίστραγε στο Phd μετά από 2-3 λεπτά. Τελικά σφίξε-μέτρα το έφερα στα ίσια του, με μόνο τρεις βίδες αλεν.

Αλλά το γρανάζι στον RA είναι πολύ πιο δύσκολο να το ρυθμίσεις και να δοκιμάζεις ταυτόχρονα την οδήγηση, γιατί πρέπει να λύσεις την μισή βάση.

Ξαναλέω ότι αν το phd κάνει καλιμπράρισμα και στους δύο άξονες, τότε μην πειράξεις την βάση και κοίτα τις ρυθμίσεις του.

Το backlash στη βάση είναι μηδέν? το autoguide speed=0,5x?

Όταν σφίγγεις τα φρένα, έχεις μετακίνηση ττου άξονα?

Στις μικρές ταχύτητες όταν βλεπεις ένα αστέρι δίνει κάποιο τίναγμα?

Δημητρη οχι σφιγγει ομαλα και δεν μετακινειται ο αξονας,ουτε τιναγματα κανει, απλα αρχιζει κανονικα και μετα δυο τρια λεπτα το παιρνει ο κατηφορος ,τεσπα.τα ξαναρχιζω ολα απ την αρχη και βλεπουμε. :mrgreen:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης