Jump to content

Push-to dob


nemo_nick

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας και πάλι! Λοιπόν τώρα που ολοκληρώθηκε νομίζω ότι μπορώ να δημοσιεύσω τη μετατροπή του Skywatcher 8' που έχω σε push-to με ψηφιακές αλταζιμουθιακές συντεταγμένες. Η ιδέα υπάρχει στο forum cloudynights με τίτλο 12$ goto ή κάπως έτσι, αλλά εκεί γίνεται με χάρτινους κύκλους συντεταγμένων. Για να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα χρειάζονται 3 πράγματα: α) ένας τρόπος μέτρησης γωνίας σε κάθετο επίπεδο (κλίση) β) ένας τροπος μέτρησης γωνίας σε οριζόντιο επίπεδο (αζιμούθιο) γ) ένας τρόπος εύρεσης των αλταζιμουθιακών συντεταγμένων σε πραγματικό χρόνο για το ουράνιο σώμα που μας ενδιαφέρει.

Τα α) και β) τα βρήκα εδώ http://www.machine-dro.co.uk/index.php?target=categories&category_id=13. Το γωνιόμετρο σε κάθετο επίπεδο απλά τοποθετείται (αφου καλιμπραριστεί) επάνω στο σωλήνα του τηλεσκοπίου και δείχνει το ύψος σε μοίρες. Το γωνιόμετρο του αζιμούθιου τοποθετείται με τρόπο που θα δείξω στην φωτο (ελπίζω να ανέβει). Ο άξονας παραμένει σταθερός ενώ το σώμα περιστρέφεται με τη βάση του τηλε. Άρα ευθυγράμμιση στον πολικό, μηδενισμός του οργάνου και είμαστε έτοιμοι! Σχεδόν. Εδώ μπαίνει το πρόγραμμα Mobile Starchart το οποίο είναι ένα πλανητάριο για κινητό που μεταξύ άλλων δείχνει και αλταζιμούθιο σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα ΔΕΝ έχει δοκιμαστεί ακόμα εκτεταμένα αλλά σε λίγους στόχους φαίνεται να δουλεύει καλά. Α σημαντικό είναι η βάση να είναι τελείως οριζοντιωμένη, γι αυτό το λόγο της εγκατέστησα ποδαράκια ρυθμιζόμενου ύψους. Θα δοκιμάσω τώρα να ανεβάσω φωτο για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

DSC00032.JPG.f4332b3a8d68d18a305e4dd4cae42981.JPG

DSC00031.JPG.6dfca207fbcbc8fc003ef53b4085f745.JPG

DSC00030.JPG.199889a2d2913fc066f28035f04cd93f.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα όργανα αυτά έχουν ονομαστική ακρίβεια 0,1 της μοίρας, υπεραρκετή για το πεδίο ενός μεγάλου προσοφθάλμιου. Στην πράξη βρήκα ότι το οριζόντιο γωνιόμετρο σε μια πλήρη περιστροφή έχει απόκλιση 0,4 μοίρες σε ένα πλήρη κύκλο αλλα μόνο όταν η περιστροφή γίνει μόνο προς τη μια πλευρά. Έχω βάλει 2 σημαδάκια ανάμεσα στα ξύλα της βάσης. Μηδενίζοντας όταν αυτά εφάπτονται και περιστρέφοντας πχ πρώτα δεξιά και μετά αριστερά, όταν έρθουν σε επαφή πάλι το όργανο δείχνει 0.0

Το γαλλικό κλειδί που φαίνεται στη φωτο είναι για να σταθεροποιεί τη βίδα της βάσης ώστε όταν η πάνω σανίδα περιστρέφεται, το σώμα του γωνιόμετρου (τον άξονα τον έχω στερεώσει στη βίδα) να περιστρέφεται ακριβώς μαζί. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αν υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον. Συνολικό κόστος περίπου 120-130 ευρώ μαζί με τα ψιλολόγια (βίδες κλπ).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρον!!!!!!!! Και φαίνεται πολύ καλή δουλειά...

 

Στο άξονα του ύψους έχεις βάλει? Δεν φαίνεται κάτι στη φώτο.

 

Συγχαρητήρια πάντως.. =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή ελληνική πατέντα.Μπράβο!!Για όσους όμως ψάχνουν κάτι πιο ολοκληρωμένο να προσθέσω αυτό το λινκ,εκεί θα βρείτε το sky commander το οποίο ζαχαρώνω το τελευταίο καιρό. :cheesy: :cheesy:

 

http://www.skyeng.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Και εμένα μου αρέσει :D . Πάντως αν κάποιος ενδιαφέρεται να το φτιάξει ας περιμένει πρώτα να το δοκιμάσω εκτεταμένα-μετά φτιάχνεται σε λίγες ώρες.

Στον άξονα του ύψους το γωνιόμετρο είναι φορητό και απλά κολλάει με μαγνήτη επάνω στο σωλήνα (κάνει και για μικρό αντίβαρο). Είναι πολύ χρήσιμο το ότι είναι φορητό γιατί με αυτό ελέγχω την κλίση του εδάφους και της βάσης πριν την τοποθέτηση του σωλήνα του τηλεσκοπίου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για to το sky commander εχουμε κανενα link που να διχνει τεστ και αλλα πραγματα πχ φοτο .το manual to κατευασα αλλα ειναι μονο εγκαταστασης, :-note :-note απο την ελλαδα που μπορουμε να το αγορασουμε υπαρχει σχετικη αντιπρωσοπια μετιμεσ κτλ.ευχαριστω

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΕΙ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ianosjoker αν βάλεις στο google την λέξη ''sky commander'' όλο και κάτι θα σου βρει είτε φωτογραφίες,είτε review του προϊόντος.Τώρα όσο για καταστήματα στην Ελλάδα δυστυχώς δεν το έχει(εισάγει) κανείς,οπότε παραγγέλνεται από εξωτερικό(Αμερική).Το κόστος ανέρχεται στα 465$(305ευρώ) για όλο το πακέτο(για dobsonian τηλεσκόπια) συν τα μεταφορικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω ότι είναι περιτο το εξάρτημα αυτό από τη στιγμή που έχεις μάθει να διαβάζεις χάρτη και να χρησιμοποιείς τον ερευνητή. Αν μου το έλεγες αυτό το σύστημα π.χ. πριν κάνα 3 μήνες που δεν ήξερα που είναι τι και πως να τα βρίσκω θα το αγόραζα αλλά τώρα που έχω γίνει εξ-περ στο star-hopping δεν μου χρειάζεται. Επίσης τι ερασιτέχνης είσαι αν εξαρτάσαι από μηχανήματα? οεο?

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης τι ερασιτέχνης είσαι αν εξαρτάσαι από μηχανήματα? οεο?

 

Ρε συ Θέμη υπάρχουμε και εμείς που δεν είμαστε ερασιτέχνες αστρονόμοι αλλά χαβαλέδες αστρονόμοι.Γιατί δεν μας αποδεχόσαστε :?: :?: Εδώ σαν κοινωνία έχουμε αποδεχθεί τόσα και τόσα(για να μην αρχίσω και αναφέρω ποια είναι αυτά)και δεν μπορείτε να αποδεχθείτε εμάς :?: :?:

 

Που βαδίζει άραγε αυτή η κοινωνία??? ](*,) ](*,) :-k :-k :-({|= :-({|= :-({|=

 

Υ.Γ :Όχι τίποτα άλλο,αλλά χαλάσαμε και το ποστ του φίλου του Νίκου με την όμορφη κατασκευή του.Συγνώμη Νίκο εκ'μέρους όλων!!!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

φιλε δες και εδω εαν παρεμφερες συστημα .http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8028&postdays=0&postorder=asc&start=0

στην 2 σελιδα

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΕΙ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ianos σε ευχαριστώ, είναι πολύ καλό το οτι το σύστημα παίζει αλλα εγώ εξακολουθώ να έχω το ίδιο πρόβλημα που περιγράφω εδώ :/
I''ve got amazing powers of observation
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας και πάλι παιδιά! Συγγνωμη για την πολυήμερη απουσία αλλά είχα τρεξίματα με τη δουλειά και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ όπως έπρεπε. Πάντως τα νέα είναι τα εξής: χθες είχα ευκαιρία να δοκιμάσω εκτεταμένα το σύστημα σε περιοχή με σχετικά καλό ουρανό (νότια Κρήτη). ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΕΛΕΙΑ! Συνήθως με χάρτες και τα σχετικά βρίσκω 2-3 νέα αντικείμενα τη φορά εκτός από κάποια στάνταρ που ξέρω που είναι (δεν μπορώ συνήθως να διαθέσω πάνω από 2 ώρες σε κάθε εξόρμηση). Χθες από τις 11 μέχρι τις 2 το βράδυ είδα ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 (τριάντα) αντικείμενα! Εβλεπα στα βιβλια μου τι θέλω να δω, έβρισκα τις συντεταγμένες στο κινητό και σε δευτερόλεπτα είχα το στόχο στο πεδίο του 22mm. Όταν αρχιζα να μη βλέπω το στόχο στο προσοφθάλμιο αλλά στον ερευνητή έκανα άλλη μια ευθυγράμμιση στο οριζόντιο επίπεδο και όλα διορθώνονταν (σιγά σιγά χάνει κάποια δέκατα της μοίρας γιατί το πάνω με το κάτω μέρος της βάσης έχουν λίγο τζόγο-θα το φτιάξω όταν βρω χρόνο). Δεν χρειάστηκε να το κάνω αυτό πάνω από 2 φορές σε όλη την παρατήρηση.

Χθες ανακάλυψα (επιβεβαίωσα μάλλον) ότι τα αγαπημένα που αντικείμενα είναι τα σμήνη, ανοικτά και ιδίως σφαιρωτά! Είδα πολλά και νομίζω ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό το αίσθημα ότι κάτι αιώνιο είναι ταυτόχρονα τόσο απατηλό στην όψη (elusive που λένε-τώρα το βλέπω να σπάει-όχι τώρα το βλέπω βαθύτερα-τώρα θαμπώθηκα από κάποιο φως και το έχασα πάλι-καταλαβαίνετε τι εννοώ).

 

Προς IsAB: ναι έχω κάνει μια βασική αλλαγή-μεταξύ του ούπα που μπαίνει ο άξονας του μετρητή στη βάση και του πάνω ξύλου της βάσης έχει μπει ένα παξιμάδι ασφαλείας γιατί μετά από κάμποσες περιστροφές ξεβίδωνε από μόνο του. Χθες ήταν εντάξει. Αν αποφασίσεις να το κάνεις πες μου (με post ή pm) να σου πω λεπτομέρειες που θα σε απαλλάξουν από πονοκέφαλο και ταξίδια στο μαγαζί με τα σιδερικά.

 

Προς τα υπόλοιπα παιδιά: χεχε η πλάκα είναι οτι συμφωνώ απόλυτα περί "χαβαλε". Η διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο και ενέργεια να περάσω στο επόμενο επίπεδο της "σοβαρής" ερασιτεχνικής αστρονομίας, με συχνές εξορμήσεις και σχεδιασμό παρατηρήσεων κλπ. Στις δύο ώρες που βγαίνω έξω (συνήθως το αποφασίζω σε 10 λεπτά) προτιμώ να μάθω να βρίσκω ένα αντικείμενο και να βλέπω άλλα 30 που δεν έχω δει (παρεπιπτόντως αλήθεια μαθαίνω να βρίσκω με το μάτι και κάτι καινούριο κάθε φορά-δεν είναι σχήμα λόγου) παρά να μάθω 3 ή 4 και να βλέπω 3 ή 4 καινούρια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

δηλαδη σου χοροπηδαει κατα την κινηση δεξια-αριστερα πανω-κατω η λαθος καταλαβα; τα ρουλεμαν lazy susan δεν εδωσαν λυση; σε ενα site ειδα ναβαζουν αντι για ρουλεμαν δισκο γραμμοφονου για τριβεα δεν ξερω αν δουλειει τι να πω.

dob ειναι ρε παιδια, dob , και παλι καλα ,εδω το κανουν ισημερινες!!!!!!. :? :? :? :? :? :? :? :? :?

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΕΙ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Yes YES YES δουλευει το ξερω μα γιατι εκανες την κουποτριπανια στο πισω μερος ;εμενα δεν με βολευε και την εκανα στο πλαι βεβαια οδισκοσ μου βγικε λιγο μικρο και "χτυπισα" βιδα φαιναται εδω αλλα κραταει και το ματακι απο χαρακα

 

mataki.JPG.4e185192c390d5dd641c0b1d4fb375be.JPG

χτυπισα βιδα την εβγαλα πρωτα ομως

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΕΙ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Yes YES YES δουλευει το ξερω!

 

φιλε isAB μα γιατι εκανες την κουποτριπανια στο πισω μερος ;εμενα δεν με βολευε και την εκανα στο πλαι βεβαια οδισκος μου βγηκε λιγο μικρος και "χτυπισα" βιδα φαιναται εδω αλλα κραταει και το ματακι απο χαρακα.

 

mataki.JPG.b89e5bbad9bdfa047e3487e8114a88c0.JPG

χτυπισα βιδα την εβγαλα πρωτα ομως

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΕΙ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nemo αν δεν βρώ άκρη με τους manual κύκλους ίσως χρειαστώ τη βοήθεια σου, σ'ευχαριστώ που την προσφέρεις :)

 

Ιανος, το μόνο μου πρόβλημα είναι οτι έχω δοκιμάσει 2 διαφορετικά ποτήρια για να ανοίξω την τρύπα αλλα και τα δύο με πρόδωσαν ](*,) . Δεν την έβαλα στο πλάι γιατί έβρισκε πάνω στο οριζόντιο πλαινό της βάσης όπως εσένα και δεν μου κατέβηκε να το ξεβιδώσω :oops:

I''ve got amazing powers of observation
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης