Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα παιδιά.

Μπορεί κάποιος να μου λύσει την εξής απορία?

Γιατί κάποιος να επιλέξει μια μονόχρωμη από μια έγχρωμη CCD κάμερα?

Για παράδειγμα όλες οι version της ATIK πχ η ATK-16IC (Έγχρωμη) με την

ATK-16IC (Μονόχρωμη) κοστίζουν τα ίδια χρήματα. Άρα με ποιό σκεπτικό κάποιος να επιλέξει την μονόχρωμη η οποία αν δεν κάνω λάθος χρειάζεται και τα αντοίστιχα χρωματιστα φίλτρα? Η μονόχρωμη δηλαδή δίνει καλύτερες εικόνες? Συγχωρήστε με παιδιά αλλά δεν έχω καταλάβει τις ουσιώδεις διαφορές τους..

Και κάτι ακόμα..η παραπάνω κάμερα δίνει όμορφες φωτό για βαθύ ουρανό?

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Δημοσιεύτηκε
Η μονόχρωμες κάμερες είναι ποιό ευαίσθητες. Από την άλλη με μια έγρωμη μπορείς να έχεις χρώματα χωρίς την ανάγκη για 3-4 frames (LRGB τυπικα), και ότι παρελκόμενο αυτό σημαίνει (φίλτρα, τροχό, ένωση στην επεξεργασία κλπ). Πάντως όταν σοβαρεύει το πράγμα ο περισσότερος κόσμος το γυρίζει σε μονόχρωμη.
Δημοσιεύτηκε
Και λέω εγώ δεν μπορείς να την κάνεις την έγχρωμη να μην βγάλει χρώμα? και μετά να βάλεις? Πάντως πιστεύω πως μια έγχρωμη ccd σε γλιτώνει από μεγάλο κόπο και χρόνο και χρήματα!!!Αν είναι πιο λίγο ευαίσθητη βγάλε λίγο παραπάνω έκθεση!!!

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Δεν είναι το ίδιο. Στην μία περίπτωση έχεις το φως κατευθείαν στο στοιχείο του αισθητήρα, στην άλλη περνάει από τα φίλτρα τις μάσκας Bayer. Και το θέμα ευαισθησία δεν είναι μόνο θέμα παραπάνω έκθεσης: αντέχει η βάση σου παραπάνω έκθεση; Πόσο καλή πολική ευθυγράμμιση έχεις, μήπως φτάσεις στα όρια της και έχεις drift ή περιστροφή πεδίου; Ποίο ειναι το όριο της φωτορύπανσης στην περιοχή σου; Εχει η ΟΤΑ σου πρόβλημα χρωματικής εκτροπής, οπότε με μονόχρωμη και φίλτρα ίσως μπορεις να το περιορίσεις ; Μήπως χρειάζεσαι να κάνεις narrowband, οπότε ο χρόνος μετράει ακόμη περισότερο; κλπ κλπ. Σίγουρα είναι ευκολία με μονή έκθεση να πάρεις και το χρώμα μαζί, αλλά όσοι έχουν πάει στα "βαθια" λένε δαγκωτό μονόχρωμη.
Δημοσιεύτηκε
Με autoguiding που μπορείς να κάνεις εκθέσεις ωρών, νομίζω εκεί και με έγχρωμη κάνεις δουλειά. Απο κεί και πέρα η φωτορύπανση είναι και στις LRGB. Δεν ξέρω κατά πόσον με την μονόχρωμη το χρώμα στην επεηεργασία βγαίνει καλύτερο.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Δεν είπα ότι με έγχρωμη δεν κάνεις δουλειά, προς θεού. Είπα ότι οταν παλεύεις με λίγα φωτόνια, το να παρεμβάλεται η μάσκα Bayer είναι ένα επιπλέων πρόβλημα. Και το autoguiding δεν είναι πανάκια, είναι τόσο καλό όσο και η πολική ευθυγράμμιση που έχεις κάνει, μετα έχεις περιστροφή πεδίου.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης