takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Γειά σας φίλοι. Στην τελευταία εξόρμηση στον Πάρνωνα χρησιμοποίησα για πρώτη φορά "επιχειρησιακά" τον νέο μου εστιαστή. Πρόκειται για το μοντέλο EV-1N της JMI για νευτώνεια τηλεσκόπια. Ο εστιαστής αγοράσθηκε απευθείας απο την JMI απο έναν εξάδελφό μου ο οποίος εργάζεται στις ΗΠΑ. Αυτό έγινε για να αποφύγουμε τυχόν έξοδα απο δασμούς αφού το κόστος έφθανε τα 400 δολλάρια ΗΠΑ κι η εταιρεία δεν δεχόταν να "μειώσει" την δηλωμένη αξία. Την αγορά του αποφάσισα αφού δεν με ικανοποιούσε πλήρως ο εργαστασιακός εστιαστής τύπου rack and pinion στον οποίο μάλιστα είχα προσαρμόσει motofocus κι έτσι αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα και να πάω σε έναν εστιαστή τύπου crayford. Όχι ότι ήταν κακός αλλά ήθελα το καλύτερο. Προηγήθηκε εξαντλητικό ψάξιμο μέσω διαδικτύου και τελικά κατέληξα στον συγκεκριμένο, μετά τα καλά λόγια που έλαβα απο χρήστες του στο LXD55 group του Yahoo. Επίσης οι άνθρωποι απο την JMI ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικοί σε όλα τα μηνύματα που ανταλλάξαμε πρίν προβώ στην παραγγελία. Μεγάλο ρόλο στην επιλογή του συγκεκριμένου εστιαστή έπαιξε και το γεγονός ότι βγαίνει σε έκδοση ειδικά για το μοντέλο του τηλεσκοπίου μου. Ο εστιαστής ήλθε πολύ καλά πακεταρισμένος σε ένα μάλλον μικρό κουτί μαζί με απλοποιημένες οδηγίες εγκατάστασης. Βέβαια ήξερα ότι για να τον τοποθετήσω θα έπρεπε να αφαιρέσω τον διορθωτικό φακό τύπου Schmidt για να έχω πρόσβαση στις βίδες του εσωτερικού. Αυτό ήταν και το μόνο σημείο που με προβλημάτιζε αφου απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς. Με την βοήθεια λοιπόν του κουνιάδου μου και ακολουθώντας τις οδηγίες, κολιμάραμε πρώτα το τηλεσκόπιο χρησιμοποιώντας το Baader laser coli και προχωρήσαμε στην αφαίρεση του φακού Schmidt. Ακολούθως αφαιρέσαμε τον παλιό εστιαστή και τοποθετήσαμε τον κανούριο. Η συσκευασία περιείχε όλα τα απαιτούμενα υλικά και σε λίγη ώρα ο νέος εστιαστής είχε τοποθετηθεί. Τότε προέκυψε ένα πρόβλημα. Ο σωλήνας (drawtube) του εστιαστή είχε μεγαλύτερο πλάτος απο την τρύπα του οπτικού σωλήνα και δεν τερμάτιζε την διαδρομή του. Η διαφορά ήταν 2-3mm μόνο και δεν ήξερα άν αυτό θα επηρέαζε την εστίασή του. Όπως ίσως μαντέψατε δεν μπορούσα να κάνω επιτόπια δοκιμή αφού έξω είχε...σύννεφα. Είχα όμως την πίστη ότι επειδή είχα αγοράσει το μοντέλο ειδικά για το δικό μου τηλεσκόπιο δεν θα υπήρχε τελικά πρόβλημα. Σε αυτό με διαβεβαίωσαν κι οι άνθρωποι της JMI σε επικοινωνία μέσω email. Τελειώνοντας την διαδικασία επανατοποθετήσαμε τον φακό Schmidt, επαναλάβαμε το colimmation και το τηλε πήγε στην θέση αποθήκευσης περιμένοντας ευνοϊκότερο καιρό. Στον Πάρνωνα λοιπόν ήρθε η μεγάλη στιγμή για δοκιμή επί του πεδίου.Ότι και να σας πώ παιδιά είναι λίγο. Η αίσθησή του είναι απίστευτη. Βούτυρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείς σημείο εστίασης. Ειδικά με τον τροχό των μικρορυθμίσεων (10:1) η χρήση του είναι σκέτη απόλαυση. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του, νομίζω ότι είναι το γεγονός ότι δεν γλυστράει για να χάνει την εστίαση ακόμη και με τα ογκώδη Pentax XW. Επίσης χρησιμοποιεί δακτυλίους για να συγκρατεί τα προσοφθάλμια και έτσι αποφεύγονται οι γρατζουνιές. Τέλος νομίζω ότι είναι και πανέμορφος στην όψη. A work of art!! Συμπερασματικά έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος απο την απόκτησή του. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια εξαιρετική αγορά για όσους ψάχνουν να αναβαθμισθούν στον συγκεκριμένο τομέα. Τάκης ΥΓΓια περισσότερες πληροφορίες στο http://www.jimsmobile.com/data_ev_preview_frame.htm Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Semegalef Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Καλοριζικο φιλε μου, απλα μια ερωτηση που με προβλιματισε... βλεπω οτι υπαρχουν οι δυο μοχλοι μικροκινησεις προς την μεσα πλευρα του τηλεσκοπιου,μμμ.. αν θελησης καποια στιγμη να βαλεις μοτερ στον εστιαστη τι γινετε ? θα το βαλεις απο μπροστα ??? θα ειναι πολυ ασχημο αισθητικα.. εκτος εαν βγαινει ο πρωτος κυκλος (δεν θυμαμαι πως λεγεται) Και κατι αλλο .. το μοτερ στον εστιαστη πραγματικα ειναι πολυ σοβαρο θεμα τελικα.... οτι τυπο εστιαστη να και να εχεις σου λυνει τα χερια και το κοπο μεχρι να βρεις σωστο focus. και παλι καλοριζικο φιλε μου. Το σήμα της ΝΑΣΑ το εχω βάλει για να μου θυμιζει τον Θειο μουο οποιος δουλεύει στης Πυρηνικες Κεφαλες της ΝΑΣΑκαι δεν μπορει να γυρισει πλεον στην Ελλαδα διοτι του εχουν κανει καποιο συμβολαιο στο να ειναι μονιμα στην Αμερικη.
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Στον παλιό εστιαστή το μοτέρ είχε εφαρμοσθεί στον μπροστινό τροχό. Δεν ήταν αντιαισθητικό γιατί είχε ένα πολύ ωραίο κάλυμμα. Εγώ όμως προτιμώ τον εστιαστή έτσι όπως είναι τώρα. Μου φαίνεται απλά υπέροχος. Προσωπικά μιλώντας και έχοντας πείρα κι απο τους δύο εστιαστές, δεν θα συνιστούσα τη χρήση motofocus. Το να βρείς την ιδανική εστίαση με το motofocus είναι μπελάς, τουλάχιστον για οπτική παρατήρηση. Πρέπει να ρυθμίσεις την ταχύτητά του με ένα μικροσκοπικό τροχό και αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα το βράδυ. Μία θα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα απ'ότι θέλεις, μία θα έχει αργότερη, δράμα σου λέω. Ενώ με αυτόν εδώ δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Βρίσκεις το περίπου χρησιμοποιώντας τον μεγάλο τροχό και μετά κάνεις την ακριβή ρύθμιση με τον μικρό τροχό. Απλό, απλούστατο και...χωρίς μπαταρίες!!! Πάντως ο συγκεκριμένος εστιαστής προσφέρεται με πληθώρα αξεσουάρ για έλεγχο εστίασης απο PC κι άλλα πολλά τα οποία όμως νομίζω ότι έχουν εφαρμογή σε εξειδικευμένες καταστάσεις φωτογράφησης κι ελέγχου εξ'αποστάσεως. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
geonik Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Δεν υπάρχει τροχός για ρύθμιση ταχύτητας απλά έχει ένα έξυπνο σύστημα με δύο button ένα γιαinside focus και ένα για outside focus. Η έξυπνάδα έγγειται στο οτι ξεκινάει από πολύ χαμηλές ταχύτητες και οσο τα κρατάς πατημένο αυξάννει σταδιακά ταχύτητα.Θεωρητικά το motofocus έιναι χρήσμο στις πολύ μεγάλες μεγενθύσεις όπου ακουμπώντας τον εστιαστή έχεις κούνημα στο είδολο που σε δισκολεύει να εστιάσεις καλά. Γιώργος Νικολιδάκης Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Semegalef Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Συμφωνω απολυτα φιλε μου, και να τονισω εδω οτι μοτερ για εστιαστες υπαρχουν πολλα λιγα ομως ειναι καλα τα οποια εχουν ποτενσιομετρο αληθινα με τελειες μικροκινησεις. Παραδειγμα ειχα παρει ενα ηλ/μοτερ απο τον Νομικο ,το πληρωσα 100 ευρω και σας πληροφορω οτι εχανε. !!! και ηταν και της ΜΕΑDE.το πουλησα... Προσφατα εκανα παραγ. εναν απο ΑΚΤΙΣ της ΟRION σας πληροφορω οτι εκανε 50ευρωπουλακια φιλοι μου αλλα η μικροβηματισμοι του και το ποτενσιομετρο στο γυρισμα αληθινα ειναι αψογη. Συμφωνω απολυτα με τον geotik , δεν υπαρχει λογος να μιλαμε για ευκολια στις μεγαλες μεγενθυνσεις.. μοτερ και παλι μοτερ. Παρε ενα απο ακτις αξιζει θα το δεις και μονος σου.... Φιλε μου αν πουλας τον μαμισιο εστιαστη μπορεις να μου πεις μια τιμουλα? Το σήμα της ΝΑΣΑ το εχω βάλει για να μου θυμιζει τον Θειο μουο οποιος δουλεύει στης Πυρηνικες Κεφαλες της ΝΑΣΑκαι δεν μπορει να γυρισει πλεον στην Ελλαδα διοτι του εχουν κανει καποιο συμβολαιο στο να ειναι μονιμα στην Αμερικη.
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 Δεν υπάρχει τροχός για ρύθμιση ταχύτητας απλά έχει ένα έξυπνο σύστημα με δύο button ένα για inside focus και ένα για outside focus. Η έξυπνάδα έγγειται στο οτι ξεκινάει από πολύ χαμηλές ταχύτητες και οσο τα κρατάς πατημένο αυξάννει σταδιακά ταχύτητα. Δεν ξέρω ποιό μοντέλο motofocus ενοείτε, αλλά το δικό μου έχει τα δύο μικρά κόκκινα κουμπιά για την εστίαση καθώς κι ένα κυκλικό τροχό (ποτενσιόμετρο) που ρυθμίζει την ταχύτητα. Ίσως να είναι πιο παλιό μοντέλλο? Δεν ξέρω. Θα προσπαθήσω να το βρώ για να βγάλω καμμιά φωτό. Πάντως σίγουρα η ταχύτητά του δεν ελεγχόταν απο τη διαρκή πίεση στα κόκκινα κουμπιά, αλλά απο τον τροχό. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 Καλορίζικος ο εστιαστής Τάκη.ΑΠ τα σημαντικότερα μέρη του τηλεσκοπίου.Πιστεύω να έχεις λύσει όλα τα προβλήματα με αυτόν τον εστιαστή. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
geonik Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 Δεν ξέρω ποιό μοντέλο motofocus ενοείτε, αλλά το δικό μου έχει τα δύο μικρά κόκκινα κουμπιά για την εστίαση καθώς κι ένα κυκλικό τροχό (ποτενσιόμετρο) που ρυθμίζει την ταχύτητα. Ίσως να είναι πιο παλιό μοντέλλο? Δεν ξέρω. Θα προσπαθήσω να το βρώ για να βγάλω καμμιά φωτό. Πάντως σίγουρα η ταχύτητά του δεν ελεγχόταν απο τη διαρκή πίεση στα κόκκινα κουμπιά, αλλά απο τον τροχό.Ατό που δίνεται απο την JMI τώρα μπορείς να το δέις εδώ.Είναι όπως το περιέγραψα με την προσθήκη ενός διακόπτη για αργή και γρήγορη ταχύτητα. Γιώργος Νικολιδάκης Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
takis63 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27, 2008 Παρακάτω είναι η φωτό του δικού μου. Μπορείτε να δείτε τον τροχό απο όπου ρυθμίζεται η ταχύτητα επάνω δεξιά απο το κόκκινο κουμπάκι. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα