pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Αγορασα κι εγω πριν 4 ημερες το dob 8' και θα θελα να κανω μερικες ερωτησεις σε οσους το εχουν. 1.Πως μεταφερετε τον σωληνα για να τον βαλετε στη στηρηξη?Την πρωτη φορα τον αγκαλιασα και εκτος που κοντεψε να μου πεσει αισθανθηκα το αλουμινιο να στραβωνει απο την πιεση .Τωρα τον πιανω απο τα 2 ακρα(πανω-κατω)με κινδυνο να ακουμπησω τον καθρεφτη 2.Η βαση μπορει να αποσυναρμολογηθει ξανα η' υπαρχει κινδυνος το κοντρα πλακε να φαγωθει απο τις βιδες οταν θα τις ξαναβαζω3.Κοιταζοντας απο το προσοφθαλμιο αφεστιασμενα αστερια βλεπω συμμετρικους δισκους του Airy,αλλα οταν κοιταζω απο το προσοφθαλμιο ευθυγραμμησης κατοπτρων διαπιστωνω οτι αυτα ειναι απευθυγραμμισμενα.Τι να κανω? 4.Μπορει κανεις να μου περιγραψει τη διαδικασια φωτογραφησης με web cam & dob?Τραβηξα μερικες του Δια με την κομπακτ olympus.Δειτε μια στις αστροφωτογραφιες ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 1. Προσωπικά τον αγκαλιάζω.Δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αλλά και "πάνω-κάτω" να τον πιάσεις πάλι δεν υπάρχει θέμα.Τι ηλικία έχεις αν επιτρέπεται, ώστε να σε δυσκολεύει η μεταφορά του?Δύσκολο το βλέπω να πιέζεται το αλουμίνιο. 2. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποσυναρμολόγηση της βάσης.Δεν χαλάνε τόσο εύκολα. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Εγω τον παιρνω στον ωμο... αλλα οταν πρεπει να κατεβεις σκαλια ειναι λιγο μπελας το ολο θεμα,προσωπικα δν βρισκω τα dob και τα πιο ανετα τηελσκοπια αλλα σιγουρα ειναι πολυ καλα τηλεσκοπια απο θεμα πατατηρησης.... stargazeshots.com
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Φίλε Pepito, 1) Δεν βλέπω για ποιόν λόγο βγάζεις τον σωλήνα από την βάση του. Τα Dob μεταφέρονται πιο εύκολα σαν σύνολο (εκτός και αν σου πέφτει βαρύ βέβαια), πιάνοντας το από τα χερούλια. Αν τώρα ντέ και καλά θέλεις να το βγάζεις, φρόντιζε να το πιάνεις από το κέντρο ισορροπίας του (δηλαδή προς το βαρύτερο σημείο) και χωρίς να το σφίγγεις ιδιαίτερα. 2) Δεν θα το συνιστούσα. Τα "συνθετικά ξύλα" (νοβοπάν κλπ) δεν αντιδρούν καλά στο σφίξε -ξέσφιξε, κάποια στιγμή θα χαλάσουν οι βόλτες και θα παίζει όλη η βάση. 3) Τέλεια ευθυγράμμιση με το προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης και μόνο μην περιμένεις. Αν οι κύκλοι σου είναι καλοί και η απόκλιση από το προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης δεν είναι τέτοια που να κοιτάει αλλού γι αλλού, και εφόσον τελικά το εστιασμένο είδωλο είναι καλό, μην το πειράξεις. Αν παρόλα αυτά θέλεις, τότε καλό θα ήταν να ακολουθήσεις τα εξής:α) Ευθυγράμμισε τα οπτικά σου με το προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης. Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, σήκωσε το τηλεσκόπιο στην κάθετο και ξανατσέκαρε την ευθυγράμμιση, μην τυχόν και το δευτερεύον είναι χαλαρό και παίζει. β) Βάλε στο πιο δυνατό σου προσοφθάλμιο (με barlow αν έχεις) ένα λαμπρό αστέρα και αφεστίασε. Αν οι κύκλοι σου είναι ΟΚ, μια χαρά. Αν όχι επανέλαβε το βήμα α.γ) Άρχισε να αφεστιάζεις πολύ αργά και κοίτα το αστέρι σου προσεκτικά. Πρόσεξε αν αρχίζει να σου παρουσιάζει μια ¨φούντα" από οποιαδήποτε πλευρά του ενώ οι υπόλοιπες είναι συμμετρικές. Αν ναι, άσε τον εστιαστή εκεί και προσπάθησε να διορθώσεις την ευθυγράμμιση με πολύ απαλές κινήσεις έτσι ώστε να έχεις ομοιόμορφο είδωλο. Όταν είναι ΟΚ, δες ξανά την ευθυγράμμιση των οπτικών σου με το προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης και είσαι ΟΚ.Φιλικά,Δημήτρης Δημήτρης
pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Φιλε Δημητρη,κι εγω δοκιμασα να το μεταφερω απ'τα χερουλια,αλλα ετσι επιβαρυνονται τα σημεια συνδεσης της βασης με το σωληνα.Το ζητημα δεν ειναι το βαρος του σωληνα αλλα ο ογκος του.Δεν ειμαι κανενας πιτσιρικος εξαλλου για να φοβαμαι μη τυχον και με πλακωσει ο σωληνας,απλα ειναι λιγο αβολο.Σχετικα με το νοβοπαν,κι εγω το ιδιο πιστευω.Ευχαριστω ολους τους προλαλησαντες για τις αποψεις τους ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Πανεύκολα μεταφέρεται ο σωλήνας, που κολλάς; Είτε το πιάνεις από τα άκρα με τα 2 χέρια είτε το πιάνεις από τη μέση πάλι με τα 2 χέρια, είτε το πιάνεις με το ένα χέρι και το στερεώνεις στα πλευρά. Προσωπικά μεταφέρω το σωλήνα από τη μία και πιάνω και καμμία σακούλα με το άλλο χέρι. Δεν είναι τίποτα. Τη βάση την μεταφέρεις κι αυτή όπως είναι χωρίς να την αποσυναρμολογείς! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Φιλε Δημητρη,κι εγω δοκιμασα να το μεταφερω απ'τα χερουλια,αλλα ετσι επιβαρυνονται τα σημεια συνδεσης της βασης με το σωληνα.ΤΜπα μη μασάς, δεν παθαίνει τίποτα, εγώ έτσι κουβαλούσα το 10" και είναι μιά χαρα. Τώρα βέβαια αν είναι να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες με το ρημάδι ανάμεσα στα πόδια.......τι να πω, έχεις δίκιο.Ελπίζω τα υπόλοιπα να βοήθησαν. ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
Altinakis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Σε παραπεμπω εδω και θα λυσεις το προβλημα σου μια για παντα. Ειναι μια δικη μου κατασκευη. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6451&postdays=0&postorder=asc&start=150 Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Αγορασα κι εγω πριν 4 ημερες το dob 8' και θα θελα να κανω μερικες ερωτησεις σε οσους το εχουν. Καλορίζικο το κανόνι pepito.Εύχομαι να το χαρείς στο έπακρο. 3.Κοιταζοντας απο το προσοφθαλμιο αφεστιασμενα αστερια βλεπω συμμετρικους δισκους του Airy,αλλα οταν κοιταζω απο το προσοφθαλμιο ευθυγραμμησης κατοπτρων διαπιστωνω οτι αυτα ειναι απευθυγραμμισμενα.Τι να κανω? Να ξαναευθυγραμμίσεις.Airy Disk είναι σχεδόν απίθανο να δεις με 8",Επίσης είναι ο δίσκος του Airy κ όχι οι δίσκοι του Airy κ μπορείς να τον δεις μόνο σε εστιασμένο αστέρι.Αυτό που είδες είναι δακτύλιοι περίθλασης που φαίνονται όταν αφεστιάσεις λίγο ένα αστέρι.Κ για να βγάλεις συμπεράσματα απ το star test καλό είναι να έχεις πολύ μεγάλη μεγέθυνση σε ακίνητο άστρο (polaris) κ στο κέντρο του πεδίου.Με λίγα λόγια ξανα κάνε ευθυγράμμιση κ για ότι άλλο θέλεις εδώ είμαστε. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2008 Ευχαριστω Παναγιωτη.Θα δοκιμασω μεθαυριο οταν βρεθω ξανα με το τηλεσκοπιο ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
IsAB Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Καλορίζικο και καθαρούς ουρανούς να έχεις.Σχετικά με φωτογράφηση κοίτα εδώ. Επίσης, για το λύσιμο/δέσιμο της βάσης, το ξύλο της είναι σχετικά καλό, δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα (εκτός και αν την λύνεις κάθε μέρα I''ve got amazing powers of observation
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 http://andysshotglass.com/Collimating.html Σε περίπτωση που δεν έχεις καταλάβει καλά την ευθυγράμμιση δες αυτό το Video.Επίσης γράψε στο google star test collimation για να μάθεις πως ερμηνεύονται οι δακτύλιοι περίθλασης κ άλλα πολλά. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα