sheliak Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2008 Επειδη σκεφτομαι την αγορα ενως τηλεσοκπιου, και εχω καταληξει σε δυο (+1) θα ηθελα να ακουσω καποιες γνωμες για αυτα. Τα τηλεσκοπια που σκεφτομαι ειναι το R200ss της vixen και το spx 8'' f/4.5 της orion optics (και καποιο αλλο που θα αναφερω παρακατω) και τχρειαζομαι μονο για φωτογραφηση με την canon 400d (προσ το παρον τουλαχιστον). Τι συμβαινει ομως. Αν και εχω ακουσει πολλα καλα για το R200ss και μαλιστα απο ανθρωπους με γνωση και εμπειρια πανω στο θεμα, υπαρχει κατι που με προβληματιζει, και αυτο ειναι οι δυο ''αδυναμιες'' του r200ss (απ'οσα εχω ακουσει τουλαχιστον).Αυτες ειναι η οχι και τοσο ευκολη ευθιγραμμιση κατοπτρων του (αφου το συστημα που διαθετει για αυτην την ρυθμηση ειναι λιγο ''περιεργο''), και δευτερον το οτι λογω της μεγαλης αραχνης του τα αστρα δεν ειναι σημειακα. Τα δυο αυτα χαρακτηριστικα δεν υπαρχουν στο ιδιο βαθμο στο orion optics spx 8'' f/4.5 (συμφωνα παλι με αυτα που εχω ακουσει) το οποιο ειναι ενα τηλεσκοπιο με εξισου αρκετα καλα οπτικα. Αν και πιστευω οτι το r200ss ειναι αριστο τηλεσκοπιο για την χρηση που θελω, και μαλλον ειναι αυτο που θα ηθελα περισσοτερο, δεν μπορω να απορριψω το orion optics, ωστε να ειμαι σιγουρος οτι εκανα την καλυτερη αγορα. Αυτο λοιπον ειναι το προβλημα μου. Βαση αυτου του προβληματος λοιπον σκεφτομουν το εξης: Αν δεν καταφερω να επιλεξω καποιο απο τα δυο, θεωρωντας το ενα καλυτερο απο το αλλο, σκεφτομουν μηπως ενα διοπτρικο αποχρωματικο ειναι κατι που θα με καλυπτε καλύτερα. Αν και θα με ενδιεφερε ενα γρηγορο τηλεσκοπιο με μικρο εστιακο λογο, χωρις αυτο να ειναι κατι το αναγκαιο, η τριτη επιλογη μου ειναι το tsa102n το οποιο ειναι και αυτο στην ιδια εστιακη αποσταση αλλα πολυ πιο αργο (f 8 ) αλλα ενα τηλεκσοπιο που σιγουρα δεν εχει κανενα προβλημα. Δεν ξερω αλλα εχω μπερδευτει λιγακι.. καμια γνωμη πανω στους συλλογισμους μου?? Γνωριζει κανεις κατι για τα τηλεκσοπια που αναφερω?
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Επικέντρωσε το ενδιαφέρον σου σε αυτά τα δυο:1)Vixen R200SS2)Orion Optics SPX 8Όσο για το Takahashi κουβέντα δεν γίνεται.Έχεις ένα διοπτρικό αποχρωματικό ήδη (ED 80) και δεν βλέπω για πιο λόγο να δώσεις 2000 ευρώ για ένα τηλεσκόπιο ούτε 1'' μεγαλύτερο από αυτό που έχεις.Και μην βγει κανείς και πει ότι θα δεις διαφορές γιατί θα αρχίσω να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Αν μου έλεγες για το 150 εκεί θα άλλαζε η κουβέντα αλλά είναι λιγουλάκι ακριβούτσικο αυτό. Οποτε:Αυτες ειναι η οχι και τοσο ευκολη ευθιγραμμιση κατοπτρων του (αφου το συστημα που διαθετει για αυτην την ρυθμηση ειναι λιγο ''περιεργο'') Πόσο περίεργο μπορεί να είναι ώστε ένας νοήμων άνθρωπος σαν και εσένα* να μην μπορεί να το ευθυγραμμίσει δευτερον το οτι λογω της μεγαλης αραχνης του τα αστρα δεν ειναι σημειακα. Δηλαδή εσύ έχεις δει πολλά κατοπτρικά(νευτώνια) τηλεσκόπια να δείχνουν σημειακά αστεράκια Θα με τρελάνεις τελείως. Τα δυο αυτα χαρακτηριστικα δεν υπαρχουν στο ιδιο βαθμο στο orion optics spx 8'' f/4.5 (συμφωνα παλι με αυτα που εχω ακουσει) το οποιο ειναι ενα τηλεσκοπιο με εξισου αρκετα καλα οπτικα. Ουδέν σχόλιον.Πρόκειται περί αξιόλογου τηλεσκοπίου.Αλλά σημειακά αστεράκια δεν θα σου δείξει. *Ξέρω...κάποιοι θα το αμφισβητήσετε αυτό. http://www.astropixel.gr
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Ανδρεα σε ευχαριστω πολυ! Σχετικα με την ευθυγραμμηση, αυτο που ακουσα ειναι οτι οι βιδες που εχει δεν ειναι και οι καλυτερες, ή αλλιως λιγο εκνευριστικες.. Σχετικα με το σημειακα, ε ενταξει σιγουρα κανενα νευτωνιο δεν το κανει αυτο , αλλα μηπως σε μια ποιο χοντρη αραχνη το μη σημειακο γινεται εντονοτερο...?? Δεν ξερω ουσιαστικα, δεν τα θεωρω προβληματα, απλα δεν ξερω γιατι να απορριψω το orion optics για να προτιμησω αυτο?
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Εγώ δεν είπα να απορρίψεις το Orion Optics,είπα απλά να διαλέξεις ανάμεσα στα 2 αυτά τηλεσκόπια.Αν σε περιορίζουνε τα λεφτά διάλεξε Vixen αν όχι Orion optics.Γιατί εχω την υποψία ότι το δεύτερο είναι πιο ακριβό στην τιμή.Η απόφαση είναι δική σου. http://www.astropixel.gr
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Εγώ δεν είπα να απορρίψεις το Orion Optics,είπα απλά να διαλέξεις ανάμεσα στα 2 αυτά τηλεσκόπια. Το καταλαβα αυτο απλα αυτο που σκεφτομουν ειναι το γιατι να το απορριψω και να διαλεξω το αλλο..YΓ το orion optics βγαινει περιπου στην ιδια τιμη και λιγο ποιο κατω απο το vixen.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Σταμάτη πήγαινε μάλλον για το Orion. Φαίνεται να είναι καλύτερο από όλες τις απόψεις (οπτικά, μηχανικά), ενώ ακόμα και "φορτωμένο" με "προαιρετικά" (εστιαστές ακριβείας, μεγαλύτερη ακρίβεια λείανσης) παραμένει φθηνότερο από το Vixen και σίγουρα λιγότερο μπελαλίδικο στη χρήση. Αλλά το έχεις σκεφτεί καλά; Έχεις ήδη ένα 8ιντσο (έστω και f/6). Από f/5 και κάτω θέλεις πρακτικά οπωσδήποτε coma corrector. Το orion είναι f/4.5 και το vixen f/4 (θεωρείται μια καλή εισαγωγή στην κλάση των αστρογράφων).Από όσο ξέρω έχεις επίσης το ED80. Σου έχει περάσει από το μυαλό να το συνδυάσεις με έναν SCT focal reducer; Oι hirsh που πωλούνται πάμφθηνα στο ebay δουλεύουν μια χαρά. Αν το συνδυάσεις με το ED80 θα έχεις ένα σωλήνα f/4.7 με καλά διορθωμένο και επίπεδο πεδίο. Θα πρέπει να "παίξεις" μονάχα με την απόσταση του focal reducer και της μηχανής σε σχέση με το σημείο εστίασης προκειμένου να πετύχεις σωστή απόδοση στα άκρα. Δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση σε ενδιαφέρει το φωτογραφικό αποτέλεσμα, αξίζει τον κόπο να κάνεις μια έρευνα στο internet σχετικά με το συνδυασμό SCT F/R και ED80, πριν αποφασίσεις να πάρεις έναν ακόμα σωλήνα. Δεν προσπαθώ να σε αποτρέψω από μια τέτοια αγορά - είμαι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, μια κι έχω μαζέψει κι εγώ πολύ πράγμα - απλά να σε βοηθήσω να εξετάσεις όλες τις εναλλακτικές λύσεις πριν προχωρήσεις.Φιλικά,Ηλίας.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Μετά από λίγο ψάξιμο: Orion £595 = 749 ευρώ (www.xe.com)εστιαστής ακριβείας 10:1 £40 = 50 ευρώupgrade από 1/8 σε 1/10PV wavefront £140 = 176 ευρώ Vixen = 1100 ευρώ Με τιμές Βρετανίας το Orion είναι σαφώς καλύτερη επιλογή. Βέβαια, αν καταλήγει να έλθει εδώ στα ίδια περίπου χρήματα με το Vixen, αυτό αλλάζει τα δεδομένα, ενώ υπάρχει και η παράμετρος της διαθεσιμότητας - χρόνου παράδοσης...
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Σχετικα με την ευθυγραμμηση, αυτο που ακουσα ειναι οτι οι βιδες που εχει δεν ειναι και οι καλυτερες, ή αλλιως λιγο εκνευριστικες Bob's knobs. Κοίτα στο site του άν έχει για αυτό το τηλεσκόπιο. Άν θες σημειακά άστρα τότε πήγαινε σε διοπτρικό αποχρωματικό. Αλλά ο Ανδρέας έχει δίκιο, εκτός απο την εξαιρετική του ποιότητα το tsa102 δεν θα σου έχει ιδιαίτερες διαφορές από το ed80. Σύν το ότι και στην φωτογράφηση όσο πιό πολλές ίντσες τόσο το καλύτερο. Για αυτό μπορεί να μας διαφωτίσει και ο gvidos που από το tec140 πήγε στο tec180. Κοίτα κατα πόσον μπορείς να επενδύσεις σε ένα μεγαλύτερο αποχρωματικό. Το ed120 της skywatcher είναι καλό. Ένα 130άρι της TMB ή άλλης μάρκας ακόμη καλύτερο. starrynights.blog
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2008 Ανδρεα Ηλια και Ευσταθιε σας ευχαριστω πολυ! Ηλια δεν θα ηθελα να πειραμτιστω με ενα μειωτη στο ed80 λογω του οτι μετα θα παρω αρκετα μεγαλο πεδιο..αν και ο μειωτης που αναφερεις ειναι οντως πολυ φθηνος.. Σχετικα με τα δυο τηλεσοκπια που αναφερω οι τιμες ειναι πανω κατω ιδιες αλλα σιγουρα εχουν μεγαλη διαφορα στην διαθεσιμοτητα τους..και αν ειναι να παω για orion optics πρεπει να ξεκινησω τις διαδικασιες απο τωρα για να το εχω τον σεπτεμβριο ή οκτωβριο..για αυτο και το συζηταω τωρα. Το vixen παντως πρεπει να εχει αριστα οπτικα ισως ομως να υστερει καπως στα μηχανικα του μερη.. Αυτο που με ενδιαφερει παντως ειναι ενα γρηγορο τηλεσκοπιο, εκτος απο την περιπτωση του tsa, στην οποια θα εκανα μια εξερεση..αλλα με πεισατε να μην την κανω..
sheliak Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2008 Τελικα πηρα αποφαση, μαζεψα και τα λεφτα εκανα και την παραγγελια , λιγες μερουλες (ή μαλλον πολυ λιγες) εμειναν ακομα.... Να ειχα και την 400d καλα θα ηταν..
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2008 Άντε βρε Σταμάτη, με το καλό να το πάρεις την άλλη βδομάδα και να το χαρείς από 1 Οκτώβρη Σιγά σιγά θα ολοκληρωθεί το σετάκι και μετά ποιος σε πιάνει. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2008 Σταμάτη καλορίζικο και καλές φωτογραφίες φίλε!!!!!! http://www.astropixel.gr
sevax Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Τελικα πηρα αποφαση, μαζεψα και τα λεφτα εκανα και την παραγγελια , λιγες μερουλες (ή μαλλον πολυ λιγες) εμειναν ακομα.... Να ειχα και την 400d καλα θα ηταν.. Καλορίζικο Μού έιπε ένα πουλάκι χθές τό βράδι, ότι δέν είλθες μήστό ματιάσουμε Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
sheliak Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Ευχαριστω, ακομα δεν το πηρα στα χερια μου αλλα οι μερες πλησιαζουν...να δω πως θα κρατηθω να διαβασω με αυτο το πραγμα μεσα στο σπιτι...
sevax Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Ευχαριστω, ακομα δεν το πηρα στα χερια μου αλλα οι μερες πλησιαζουν...να δω πως θα κρατηθω να διαβασω με αυτο το πραγμα μεσα στο σπιτι... Μη τό φέρης σπίτι άν δέν τελειώσης τό διάβασμα! Έχεις χρόνο μπροστά σου Σταμάτη. Γνώμη μου έτσι; Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
sheliak Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Μπα ενταξει δεν πειραζει το τηλεσκοπιο την τριτη μπαινει σπιτι..εκτος και αν τυχει και καμια αλλη ατυχια..γιατι μου τυχαινουν αρκετες σε θεματα αγορων.....
babgia Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Ευχαριστω, ακομα δεν το πηρα στα χερια μου αλλα οι μερες πλησιαζουν...να δω πως θα κρατηθω να διαβασω με αυτο το πραγμα μεσα στο σπιτι... Σε εξεταστική δεν σκεπτόμαστε τηλεσκόπια , αλλά κάτι άλλο για να μην Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
sheliak Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Επιτελους ηθρε.... πολυ ωραια κατασκευη παντως..μαζι πηρα και τον διορθωτη κομης και το telextender για το οποιο εχω και την μεγαλυτερη περιεργεια για να δω αν δουλευει... Ξαναλεω να ειχα και την 400d καλα θα ηταν.. Αρχισα βεβαια να ακεφτομια και λιγο το βαρος του ολου συστηματος καθότι το r200ss μαζι με το ed80 πανω στο πιατακι της vixen μαζι με την φωτογραφηκη και τον ερυνητη ζυγιζουν αρκετα... αντε να δουμε..
raxxla Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 ΚΑ-ΛΟ-ΡΙΖΙΚΟ και καλοφωτογράφιστο!! Αν τελείωσες με τις εξετάσεις θα σε πάρω σηκωτό για την ύπαιθρο! Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Σταμάτη καλορίζικο και μέσω Astrovox.Πάει και ο πυρετός, πάνε όλα τώρα Υ.Γ. Όντως πανέμορφη η αράχνη του. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
sheliak Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 ηλία και αγγελε σας ευχαριστώ! Αγγελε αν δεις πόσο χώρο πιάνει το κουτί του θα απογοητευτείς.. .. Άντε να έρθει και η φωτογραφική να δούμε κατά πόσο άξιζε η αγορά..
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Μεγειά Σταμάτη και καλό πρώτο φως!! ΥΓ. Τι έγινε τελικά με τη μηχανή;
sheliak Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Ηλια σε ευχαριστω! Με την μηχανη ειχα μια μικρη ατυχια και μαλλον το φιλτρο που εσταλθει απο την baader ηταν λαθος αν και με σωστο κωδικο..επι της ουσιας το φιλτρακι ειναι μεγαλυτερο, απο το πλαισιο οπου προσαρμοζεται και για αυτο και δεν γινετε τιποτα..ολα αυτα βεβαια ειναι εικασιες ολα θα ξεκαθαρισουν απο της 5 του μηνα και μετα που ανοιγει η baader... Y.Γ. Καλοριζικες και οι δικες σου αγορες...
sheliak Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Εχω κολλησει με τον ερευνητη του vixen πολυ ωραιος..ειναι το μονο που μπορω να δοκιμασω και μεχρι τωρα ειμαι ευχαριστημενος
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Ευχαριστώ Σταμάτη! Άντε με το καλό να δεχθείς το καινούργιο φιλτράκι και να τελειώσει η ταλαιπωρία. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα