Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στο φόρουμ ,

Νέος στο χώρο και στο φόρουμ έχω κάποιες απορίες . Είμαι κάτοχος μιας

NIKON D60 με τον 18-55VR φακό και κύαλια τα celestron 15x70 . Τώρα το καλοκαίρι θα βρίσκομαι στην αρκαδία και ο ουρανός εκεί είναι τέλειος .Διακρίνω πολλά πράγματα με γυμνό μάτι . Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το πως μπορώ να χρησιμοποιήσω την SLR μου στην παρατήρηση / φωτογραφηση του ουρανού .

Δηλαδή ,είναι εφικτό να στοχεύσω την ανδρομέδα με την SLR πχ και να αφήσω 30secs έκθεση ? Μήπως με το μάτι μου και σκέτα τα κυάλια θα δω κάτι καλύτερο ? Θα μπορούσα να κάνω μια φωτογράφηση του ουρανού με την SLR μου ώστε να διακρίνω αργότερα στις φωτογραφίες λεπτομέρειες που έχανε το μάτι μου ?

Γενικά ,επειδή θα είναι το πρώτο καλοκαίρι που θα έχω τα παρακάτω εργαλεία σε έναν πολύ καλό ουρανό.

NIKON D60 / 18-55VR

Celestron 15x70

Πως θα τα αξιοποιούσατε ? Θα ήθελα την γνώμη σας

Ευχαριστώ πολυ

Δημοσιεύτηκε

Καλως ηλθες στο φορουμ :D

Εισαι τυχερος αφου εχεις προσβαση σε ωραιο ουρανο .

Για να φωτογραφισεις εκτος απο τη μηχανη χρειαζεσια και ισημερινη στηριξη .Δηλαδη μια στηριξη η οποια να γυριζει με την ιδια ταχυτητα που φαινεται να γυριζουν τα αστερια γυρω απο τη Γη .

Χωρις αυτη τη στηριξη , οι φωτογραφιες σου θα εχουν αστρικα ιχνη .Δηλαδη τα αστερια δε θα ειναι σημειακα αλλα θα αποτυπωνεται η κινηση τους πανω στον ουανο .Κανε μια αναζητηση ως " star trails " και θα καταλαβεις πολυ καλυτερ ατι εννοω .Στην ουσια αποτυπωνεται η περιστοφη της Γης γυρω απο τον αξονα της αλλα σε εμας φαινεται σα να γυριζουν τα αστερια .

Με ενα επαρκες τριποδο και φαντασια στη συνθεση και ντεκλασερ , μπορεις να << βγαλεις>> πανεμορφες φωτογραφιες .

Αναλογως με το υψος του στοχου σουκαι την εστιακη αποστασηη του φακου για ενα χρονικο διαστημα μπορεις ν αφωτογραφισεις πανω σε τριποδο ,προτου αρχισουν να αποτυπωνονται τα αστικα ιχνη .Ομως , συνηθως αυτα τα χρονικα διαστηματα ειναι πολυ μικρα και δε καταγραφεται αρκετη λεπτομερεια .

Εχεις τριποδο ?Ετσι κι αλλιως θα χρεισαστεις ενα για τα κιαλια σου .Οπως θα εχεις ηδη καταλαβει ειναι βαρια για να τα κρατας πολλη ωρα με τα χερια σου .

Ξεκινα να μαθαινεις τον νυχτερινο ουρανο και τις κινησεις των ουρανιων σωματων πανω στον ουρανο . Με τα κιαλια σου μπορεις να εχεις πολλες απολαυστικες στιγμες παρατηρησεις . Πρεπει ομως να μαθεις να προσανατολιζεσαι στον ουρανο ωστε να βρισκεις τους στοχους σου .

Βεβαια , αφου θα εισαι σε σκοτεινη περιοχη ο εντοπισμος τους γινεται πιο ευκολος .

Επειδη δεν ημουν και πολυ κατανοητος και μαλλον σε μπερδεψα λιγακι , χρειθαζεται να ξοδεψεις χρονο κατω απο τον ουρανο , για να καταφερεις να προσανατολιζεσαι .Και να μη ξεχνας να το ευχαριστιεσαι καθε φορα :D

Καλα να εισαι

Αλέξανδρος

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

κατάλαβα τι θες να πείς με τα trails ! Τρίποδο έχω μια πλαστικούρα για την μηχανή,φτιάχνω ιδιοκατασκευή για τα κύαλια τα οποία τα περιμένω απο βδομάδα για να δω πως και αν μπορούνε να προσαρμοστούνε στην υπάρχουσα βάση.

τεχνικά κάποια πραγματα στη μηχανή ,είπες για ντεκλασερ ,για τη μηχανή μου (NIKON D60) το μόνο που έχω βρεί είναι ένα ασύρματο χειριστήριο ML-L3,δεν έχει κάποια άλλη είσοδο για να βάλω χειριστήριο όπως έχω δει σε άλλες μηχανές.Αυτο πιθανόν εννοείς ? Ίσως κάνω και λάθος ...

Θα άξιζε η αγορά ενός τηλεφακού 300mm για φωτογραφηση του ουρανού ? Έχω απορία το πως θα φένεται . έχει κανείς δοκιμάσει κάτι αντιστοιχο ?

Θα με ενδιέφερε αν μπορεί να γίνει φωτογράφιση του ουρανού με τον υπάρχον εξοπλίσμο . Το ψάχνω ...

Ευχαριστώ ξανά

Δημοσιεύτηκε
Θα με ενδιέφερε αν μπορεί να γίνει φωτογράφιση του ουρανού με τον υπάρχον εξοπλίσμο . Το ψάχνω ...

Όχι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέρα από αστροΐχνη (startrails) χωρίς ισημερινή βάση. Πάρε ισημερινή και μετά το ξανασυζητάμε, Ειδικά με 300 mm τηλεφακό με 2-3 δευτερόλεπτα έκθεση και τα άστρα θα βγαίνουν γραμμές.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Με τον 18-55 φακό μπορείς να κάνεις λήψεις 30-40 δευτερολέπτων που με υψηλό ISO θα σου δώσουν κάποιο αποτέλεσμα, για μεγάλα κομμάτια του ουρανού. Για μεγάλο τηλεφακό είναι απαραίτητη η χρήση ισημερινής.

Δοκίμασε να γυρίσεις τη μηχανή σου πάνω σε τρίποδο προς τον Τοξότη (στα 18mm ο φακός) και άστην ανοιχτή 30-40" σε 800 ISO και δεν θα απογοητευτείς! ;)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ ,

ανυπομονώ να δοκιμάσω τη συμβουλή σου vag . Για στήριξη όμως βλέπω ακριβά πράγματα για αρχή ,το συζυτάω αργότερα .... θα σας πω τις εντυπώσεις μου

Δημοσιεύτηκε
Με τον 18-55 φακό μπορείς να κάνεις λήψεις 30-40 δευτερολέπτων που με υψηλό ISO θα σου δώσουν κάποιο αποτέλεσμα, για μεγάλα κομμάτια του ουρανού. Για μεγάλο τηλεφακό είναι απαραίτητη η χρήση ισημερινής.

Δοκίμασε να γυρίσεις τη μηχανή σου πάνω σε τρίποδο προς τον Τοξότη (στα 18mm ο φακός) και άστην ανοιχτή 30-40" σε 800 ISO και δεν θα απογοητευτείς! ;)

θα κανω μια λιγο ''ασχετη ΄΄παραθεση για να μην ανοιγω καινουριο θέμα..

μετην canon eos -300d προσπαθώ να ψωτογραφίσω τον ουρανο όπως ακριβώς είπε ο φίλος Βαγγέλης με τρίποδο καμερας και iso 800..το αποτέλεσμα είναι οτι δεν εστιάζει σε τελέιως σκοταδι...!!πρεπει να κάνω κάμμια αλλη ρύθμιση ??](*,)

:-({|= . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE. :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Η μηχανή δεν μπορεί να εστιάσει μόνη της με τον εργαστασιακό φακό σε τέτοιες συνθήκες σκότους. Πρέπει να εστιάσεις χειροκίνητα. Βάλε το κουμπάκι που βρίσκεται πάνω στο φακό στο mf από af και εστίασε μόνος σου σε ένα λαμπρό αστέρι γυρνώντας το μπροστινό μέρος του φακού.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης