JORDAN Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2008 Παρα πολυ καλα μου παιδια, γεια σε ολους! Ειμαι πολυ φρεσκος οχι μονο στο forum αλλα και στην αστροπαρατηρηση. Με λενε Δημητρη και μενω στην Πατρα. Το καλοκαιρι ξεκινησα με συμμαχο τα κιαλια μου και ενα χαζουλι τηλεσκοπιο που μου ψιλοσπαει τα νευρα (λογω στηριξης κυριως) .Ειναι αξιας 70-80 ευρω . Παρολ' αυτα μπορεσα να δω το Δια, τον Κρονο και να χαζεψω αρκετη ωρα το φεγγάρι. Πανέμορφη αίσθηση. Ηδη αρχισα να ψάχνομαι για ... αναβάθμιση. Διέθεσα πολυ πολυ χρόνο διαβαζοντας για την αγορα τηλεσκοπίου και πράγματι νιώθω σα να τα έχετε πει ηδη όλα! Να θέσω ομως μια ερώτηση, πιθανώς βαρετη; Αν υποθέσουμε οτι υπαρχει ενας προϋπολογισμος 6-7 χιλ ευρω ενα τηλεσκοπιο οπως το meade lx400 12'' πιστευτε οτι ειναι μια καλη επιλογή; Τι αξεσουαρ θα ηταν απαραίτητα; Η σκέψη μου είναι: γιατι να ξοδεψω καποια χρηματα σε κατι πιο απλο και ισως πιο στα μέτρα μου και να μην "κολυμπήσω" μια και καλή; Τι λέτε; Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
hunter155 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2008 Γεια σου και σένα !Καλος ήρθες στο forum!!Σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις. Για τα υπόλοιπα σε αφήνω στα χέρια των πιο έμπειρων Άλεξ Λομπάνοβ
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Καταρχήν θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τον παράγοντα της μεταφοράς. Αν πάρεις 12ιντσο σίγουρα θα θέλεις σκοτεινό ουρανό για να δείξει τα δόντια του και η μεταφορά πολλές φορές είναι ανασταλτικός παράγοντας. Επίσης για να δώσεις τόσα χρήματα, θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως σου αρέσει σίγουρα το άθλημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί έξω και όχι μόνο οι πλανήτες, είσαι σίγουρος πως θες να τα κυνηγήσεις; Αν είσαι σίγουρος για όλα αυτά, ψάξε ποιο είδος τηλεσκοπίου σε βολεύει και πάρε όση διάμετρο μπορείς να αγοράσεις και να κουβαλήσεις. Καλός ο ενθουσιασμός αλλά όταν είναι να δώσεις τόσα χρήματα, καλό είναι να ξέρεις τι παίρνεις. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημήτρη καλώς ήλθες! Ας δεχθούμε λοιπόν την υπόθεση ότι ζήτημα χρημάτων δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι στην όλη ιστορία: - Σκοπεύεις να το εγκαταστησεις κάπου μόνιμα ή θα έχεις συχνές μετακινήσεις;- Τι σε ενδιαφέρει να παρατηρείς; - Σε ενδιαφέρει το θέμα αστροφωτογράφηση; Αν μιλάμε για κάτι μόνιμο σε σκοτεινό ουρανό (αρκετά μακρυά από την Πάτρα) και προσθέσεις στο κόστος και μία σφήνα (απαραίτητη για αστροφωτογραφία) τότε ναι, μπορείς να πάρεις το 12άρι και να είσαι ευχαριστημένος με αυτό για πολύ καιρό. Μη βιάζεσαι όμως... Δουλεύοντας το 12άρι, και έχοντας παρατηρήσει τυχαία από το 8ιντσο dob των 300 ευρώ ενός φίλου σου ανακαλύπτεις ότι ο φίλος σου έχει στήσει και είναι έτοιμος για παρατήρηση σε κυριολεκτικά σε μισό λεπτό, ενώ εσύ χρειάζεσαι δεύτερο άτομο για να στήσεις με ασφάλεια το 12άρι στη σφήνα. Ακόμα περισσότερο, τα είδωλα στο 8άρι παραδόξως δεν σου φαίνονται τόσο ..."χάλια" σε σχέση με το φωτεινότερο και υπερβολικά ακριβότερο 12άρι... Κάποια στιγμή θα παρατηρήσεις και από ένα αποχρωματικό - έστω και μικρό. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι τα αστέρια στο μικρό διοπτρικό είναι σημειακά και όχι τόσο "παχουλά" όσο είναι στο 12άρι ή στο 8άρι. Το είδωλο θα σου φανεί ακόμα πιο καθαρό με μεγαλύτερο κόντραστ, ενώ το ευρύ πεδίο θα σου κόψει την ανάσα. Από την άλλη, ελάχιστα αντικείμενα στο βαθύ ουρανό θα είναι ελάχιστα καλύτερα στην όψη από ασαφή και αμυδρά συννεφάκια... Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τέτοιου τύπου υποθετικά παραδείγματα για κάθε τύπο τηλεσκοπίου και για κάθε διαμέτρημα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε τηλεσκόπιο είναι ένας συμβιβασμός. Κάποια χαρακτηριστικά του είναι δυνατά και κάπου χάνει σε σχέση με κάποια άλλη σχεδίαση. Η γνώμη μου είναι να πάρεις για αρχή κάτι από 8" και πάνω - ιδανικά ένα 10ιντσο dob - να μάθεις τον ουρανό και από εκεί και πέρα αν ανακαλύψεις ότι πλέον δε σε γεμίζει, το διώχνεις εύκολα με μία αγγελία και έχοντας αποκτήσει εμπειρία, επιλέγεις τι θα πάρεις και τι καλύπτει τις ανάγκες σου που πλέον γνωρίζεις. Η επιλογή των 10" δεν είναι τυχαία. Είναι ένα διαμέτρημα ικανό για να δεις πάρα πολλά πράγματα με πολύ λεπτομέρεια, προσιτό σε τιμή (σε σχεδίαση dob), ενώ ο όγκος και το βάρος του διαχειρίζεται εύκολα από οποιονδήποτε. Από εκεί και πέρα, εφόσον το χόμπυ σε κρατήσει σε βάθος χρόνου, επένδυσε σταδιακά σε καλά προσοφθάλμια και φίλτρα ανάλογα με τις ανάγκες σου έτσι όπως αυτές προκύπτουν και όχι όπως φαντάζεσαι ότι θα προκύψουν. Αν έχεις το μικρόβιο της αστροφωτογραφίας - που φαντάζομαι ότι θα έλθει στην επιφάνεια αν δεν το έχεις ήδη - κάνε τη χάρη στον εαυτό σου να αναβάλεις την ενασχόληση με αυτή την πτυχή του χόμπυ για κανένα χρόνο. Πρώτα μάθε και απόλαυσε τον νυχτερινό ουρανό και τι σου προσφέρει, δούλεψε τον εξοπλισμό σου και ενημερώσου για το τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά, πριν σπεύσεις να "θαφτείς" κάτω από άπειρα καλώδια, CCD και υπολογιστές. Είναι κρίμα να αλλάζουν οι εποχές στον ουρανό από πάνω σου και εσύ να μην έχεις χαρεί ποτέ όλο αυτό το υπέροχο θέαμα, βρισκόμενος πίσω από μια οθόνη laptop ή περιμένοντας μπροστά από μια τηλεόραση να ολοκληρωθεί η σειρά των εκθέσεων που έχεις ρυθμίσει στο σύστημα στην ταράτσα...Και κάτι τελευταίο: αυτή τη στιγμή μπορεί να ξεκινάς έχοντας κατά νου να πάρεις ένα τηλεσκόπιο για μια ζωή, αλλά σίγουρα αν μείνεις στο χόμπυ, σε ότι και αν κατασταλάξεις, δεν θα είναι το τελευταίο τηλεσκόπιο που θα αγοράσεις Ελπίζω να βοήθησα. Αν παντρέψεις αυτά που άκουσες και θα ακούσεις σε αυτό το thread νομίζω ότι θα καταλήξεις κάπου "καλά". Φιλικά,Ηλίας.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Πω-πω Ηλια εγραψες!!!!!Πρεπει να εκτυπωθει και να τοιχοκολληθει εξω απο τα καταστηματα πωλησης! =D
Altinakis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Διαβασα και εγω σημερα το ερωτημα σου και μιας και τυγχανει να εχω αποκτησει ενα τηλεσκοπιο της σειρας LX200 της Meade, θα στο συστησω ανεπιφυλακτα. θα σου πω πολυ επιγραμματικα οτι ειναι ενα τηλεσκοπιο με επαγγελματικη συμπεριφορα, αριστα οπτικα, ακριβεστατο Goto και εχει το πλεονεκτημα της συμπαγους κατασκευης αφου ο σωληνας σαν SCT ειναι κοντος σχετικα με τις ιντσες του. Επισης το τηλεσκοπιο μπορει να αποθηκευτει πολυ πιο ευκολα απο ενα τηλεσκοπιο Dobsonian. Σχετικα ομως με την τελικη σου επιλογη παρολη την ευχερεια που εχεις στο οικονομικο θεμα θα πρεπει οπως σωστα ειπαν οι προλαλησαντες να σκεφτεις οπωσδηποτε τι θελεις να κανεις. Γιατι πολυ συντομα θα δεις οτι θα θελεις να αγοραζεις αλλα πραγματα και να μετανιωνεις αυτα που εχεις παρει. Το Meade LX400 (ή LX200) αν θελεις να ακουσεις ειναι ενα υπεροχο, all around τηλεσκοπιο που κανει για πολλα πραγματα. Εχει ικανο aperture για πλανητικη (βλεπε μεγανθυνση) και επισης για βαθυ ουρανο. Μην απορεις γιατι υπαρχουν ακομα τηλεσκοπια LX200 (LX90) στην Αμερικη που δουλευουν απροβληματιστα εδω και 10-15 χρονια. Το τηλεσκοπιο θα χρειαστει αργοτερα μια ισημερινη στηριξη για ακομα πιο καλες φωτογραφησεις, κυριως του βαθεως ουρανου. Οχι πως δεν μπορει να φωτογραφησει ομορφα και χωρις ισημερινη σφηνα. Υπαρχουν στο Ιντερνετ πανεμορφες φωτο (εχω και λινκ) που δειχνουν φωτογραφιες χωρις ισημερινη σφηνα. Τωρα στο κυριως ζητημα. Το θεμα οπως ειπαν και τα παιδια ειναι τι θελεις ετσι ωστε να δωσεις οσο το δυνατον λιγοτερα χρηματα. Μην ξεχνας οτι οτι γλιτωσεις θα μπορεσεις να το επενδυσεις σε αλλα πραγματα και αξεσουαρ που και αυτα κοστιζουν. Καταλαβαινω οτι για να θελεις ενα μεγαλο τηλεσκοπιο δεν θα εχεις ιδιαιτερο προβλημα χωρου. Υπο αυτη την σκεψη το τηλεσκοπιο που σκεφτεσαι θα το ευχαριστηθεις στο επακρο. Αν το βαλεις και σε δικο του χωρο με pier, εννοω σταθερη βαση θα ειναι σαν να εχεις ενα μικρο αστεροσκοπειο στο σπιτι σου. Αλλο θεμα ειναι η φωτορυπανση. Αν εχεις αρκετη ή και καθολου οι παραπανω ιντσες ειναι ευλογια. Αν εισαι σε πολυ σκοτεινο ουρανο ενα μικροτερο τηλεσκοπιο (π.χ. 10" ή και 8") θα κανει πολυ καλη δουλεια. Υπαρχει και η αλλη λυση στα χρηματα σου. Να παρεις ενα ρομποτικο αλλης εταιρειας (πχ. Celestron 9.25"). Εξισου καλο. Ή να παρεις ενα καλο σωληνα (βλεπε Vixen VMC SCT etc) πανω σε μια καλη ισημερινη οπως ειναι η EQ6 της Skywatcher. Το θεμα ειναι να ξερεις οτι λιγοι ειναι αυτοι που ξεκινησανε μονο με παρατηρηση και μεινανε εκει. Οι περισσοτεροι απο εμας μαγευονται πολυ συντομα και με την αστροφωτογραφηση. Για αυτο πιστευω οτι καλο θα ηταν να σκεφτεις και τον παργοντα φωτογραφια. Τελος και ισως το πιο σημαντικο ειναι να το θελεις πολυ. Γιατι τοσα λεφτα ειναι κριμα να ξοδευτουν για ενα απλο καπριτσιο. Δεν θελω να σε προσβαλω με αυτο - εξαλου ειναι δικα σου χρηματα - αλλα πρεπει να το θελεις ακομα και αν θα ξερεις οτι δεν θα μπορεις να παρατηρεις για 15-20 ημερες λογω καιρου. Αν και πιστευω οτι το θελεις πραγματικα. Σκεψου τα ολα αυτα, δες τι θελεις πραγματικα και μπες στον μαγικο κοσμο του Συμπαντος. Αν δεν εισαι ετοιμος, μνην το κανεις ακομα. Διαβασε reviews, συζητησεις και θα καταληξεις, ειμαι σιγουρος! Και κατι ακομα: Πολυ παιρνουν τελευταια αποχρωματικα. Ισως να παρω και εγω αργοτερα ενα. Αλλα σιγουρα δεν θα το αντικαταστησω με ενα τηλεσκοπιο με μεγαλη διαμετρο (απο 8" και πανω). και αυτο γιατι στην παρατηρηση με μεγενθυνση τα αποχρωματικα δεν μπορουν να δωσουν την μεγενθυνση που δινουν πχ τα SCT λογω πολυ μικρου εστιακου λογου (των αποχρωματικων). Αντιθετα κανουν για αστροφωτογραφηση λογω του καθαρου τους ειδωλου και γενικα της αποχρωματικης τους ιδιοτητας. ετσι για να συνοψισω θα σου ελεγα να παρεις ενα: - Ενα SCT (με Goto) 10" (αν εχεις σκοτεινο ουρανο δεν θελεις παραπανω) και - Ενα αποχρωματικο (πχ SW ED80) το οποιο θα το εχεις επανω στο ρομποτικο και θα φωτογραφιζεις μαζι του ή θα οδηγας το κυριως SCT. Αυτο το configuration θα διαλεγα και τιποτα αλλο. Ελπιζω να σε βοηθησα! Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
JORDAN Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Πραγματικα ειστε πολυ κατατοπιστικοι.Διαβασα ολες τις απαντησεις σας και μπορω να πω οτι ειστε απαιχτοι.Οσω αφορα την παρατηρηση θα γινεται 40 χλ.μακρια απο την Πατρα,σε σκοτεινο ουρανο.Η αστροφωτογραφηση πιστευω θα μου προκυψει στη πορεια,αλλα τωρα ειναι νωρις.Θα τα βαλω ολα κατω και ο Θεος βοηθος!Το μονο σιγουρο ειναι οτι θα σας ενημερωσω.Δε θελω να γινω κουραστικος,αλλα αληθεια με βοηθησατε πολυ. Φιλακια,Δημητρης. Καλες παρατηρησεις!!! Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
elena Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟ ASTROVOX EIΣΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΤΡΙΝH ΕΙΜΑΙ.ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΩΡΙΩΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.orionas.gr ...ΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΜΠΑΝΤA... Walt Whitman
Altinakis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Σωστη η Ελενα!!! Και να ξερεις οτι δεν μας κουραζει οσες ερωτησεις και να κανεις! Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Καλως ηλθες JORDAN . Εγω θα σου προτεινα αφου σκευτεσαι αγια κατι μεγαλο να παρεις κατευθυειαν ισημερινη στηριξη . Η CGE ειναι ωραιο μοντελο . Βεβαια χρειαζεται εξοικείωση πρωτα . Μια CCD θα ολοκληρωνε το ολο συστημα για φωτογραφηση μαζι με τα απαραιτητα φιλτρα αλλα αυτο θα το κρινεις μονος σου στη πορεια . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
JORDAN Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2008 Επανέρχομαι λοιπον, να σας πω οτι τελικα πηρα το Meade LX 200 ACF 10",απο το φιλο το seti. Θα ηθελα ομως να πω οτι τελικά η ανθρώπινη επαφή είναι κατι το καταπληκτικο! Παρ οτι ανυπομονω να στήσω το τηλεσκοπιο και να κοιταξω μέσα του θελω να σταθω στη φιλια που ξεκινησε με το Νικο! Φιλε λοιπον σου ευχομαι μεσα απ την καρδια μου δυο πραγματα: Γερός και χαρούμενος Οσο αφορα βεβαια ολους μας καθαρους ουρανους! Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
seti Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2008 Nα πρoσθεσω και εγώ με τη σειρά μου φιλε Δημητρη,oτι εκτos απo την πωληση του τηλεσκοπιου πoυ πραγματoπoιηθηκε εχθεs τo βραδη, τo απoτελεσμα ηταν και για εμενα η αρχη μιαs καινουργιαs φιλιαs,φιλιαs oπωs τηs δικιαs σoυ,τoυ πoλυ καλoυ φιλου κostakis,altinakis,kαι αλλων πoλλων,λoιπoν σoυ,σαs ευχoμαι καθαρoυs και ξαστερoυs oυρανoυs, και επισηs καλoριζικo,καλo σαs απoγευμα. A ρε!! Δημητρη,A ρε!! Δημητρη,μεs στo μυαλo μoυ εισαι.
Altinakis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21, 2008 Να ειστε καλα παιδια και εγω νιωθω το ιδιο για σας! ΥΓ: Παω τωρα να ταισω την μπεμπα!!! Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα