Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εδώ που βρίσκομαι έχω ναι μεν πρόσβαση στη ταράτσα, αλλά μόνο συγκεκριμένες ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορώ να ανεβαίνω όσες φορές θέλω και να έχω πρόσβαση στον Πολικό. Αντιθέτως, αν δεν είμαι στη ταράτσα και θέλω να στοχεύσω σε στόχους Νότια, αναγκάζομαι να είμαι στη πίσω αυλή η οποία όμως δεν βλέπει Βόρεια. Η χρήση ευθυγράμμισης με διολίσθηση επίσης δεν είναι δυνατή επειδή στη πίσω αυλή έχω πολύ περιορισμένο οπτικό πεδίο και δεν βλέπω παρά ενα μικρό μέρος της Ανατολής και καθόλου Δύση.

Πως γίνεται λοιπόν με τόσο λίγες προυποθέσεις να γίνει αξιοπρεπής ευθυγράμμιση ; Οι περισσότεροι θα έλεγαν ό,τι απλά δεν γίνεται, αλλά στη προκειμένη δική μου περίπτωση, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να πειραματιστώ. Σκέφτηκα λοιπόν το εξής.

Τόσο στη μπροστινή αυλή όσο και στη πίσω, στήνω σε σημείο που έχει ακριβώς την ίδια επίπεδη επιφάνεια και ύψος. Έτσι, μπορώ άνετα να κάνω μια χονδρική πολική ευθυγράμμιση και μετά να μεταφέρω τη στήριξη όπως είναι πίσω έχοντας σεταρισμένο πλέον το ύψος χωρίς να χαλάσει η ρύθμιση σε σημείο που να γίνεται ενοχλητικο. Τώρα θα μου πείτε όμως έτσι θα έχω μόνο το ύψος του πολικού σωστά και όχι του Αζιμούθιου. Ίσως όμως υπάρχει λύση και για το δεύτερο. Αν αναλογιστούμε ο,τι κάποια συγκεκριμένη ώρα, ένα αστέρι ψηλότερα απο τον Πολικό (πχ Deneb) που θα φαίνεται απο πίσω θα είναι ακριβώς στο ίδιο Αζιμούθιο με τη θέση του Πολικού, αν στοχεύσω τη κεφαλή της ισημερινής εκεί δεν θα λύσω και το δεύτερο αυτό ζήτημα ; Έτσι ουσιαστικά θα έχω σωστά ρυθμισμένο τόσο το ύψος όσο και το αζιμούθιο με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί μια μέτρια ευθυγράμμιση. Τι λέτε ;

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε φιλε.Οσες φορες εκανα πολικη με διολισθηση ποτε δεν με ενδιεφερε που στο καλο ειναι ο πολικος... Αν ψαξεις την μεθοδο της διολισθησης θα το διαπιστωσεις.Εξαλου για οσους φωτογραφιζουμε η ευθυγραμιση με πολικο δεν ειναι αρκετη.

Πιστευω οτι η διολισθηση θα σου δωσει αριστη πολικη χωρις τον πολικο.

Φιλικα Στελιος.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε
Η χρήση ευθυγράμμισης με διολίσθηση επίσης δεν είναι δυνατή επειδή στη πίσω αυλή έχω πολύ περιορισμένο οπτικό πεδίο και δεν βλέπω παρά ενα μικρό μέρος της Ανατολής και καθόλου Δύση.

#-o #-o

Φιλικα, Νικος
Δημοσιεύτηκε
Αν ψαξεις την μεθοδο της διολισθησης θα το διαπιστωσεις.

Όπως είπα και πιο πάνω, δεν είμαι σε θέση να κάνω ευθυγράμμιση με διολίσθηση λογώ περιορισμένου πεδίου.

Και την περιγραφει την διαδικασια πολυ καλα το αστροβοξ

http://www.astrovox.gr/polaralignment.html

Ευτυχία, αυτό είναι για την τυπική πολική ευθυγράμμιση και ασφαλώς το γνωρίζω ηδη. Έγω ψάχνω για μια άμεση λύση χωρίς να βλέπω Πολικό.

#-o #-o

Ναί, άστα να πάνε...

Δημοσιεύτηκε
Νίκο, τι βλέπεις; Αν βλέπεις Νότο και Ανατολή ή Δύση τότε μπορείς να κάνεις διολίσθηση. Αν βλέπεις Νότο τότε ίσως το πρόγραμμα WCS να βοηθούσε. Αλλιως ψάξε την μέθοδο με CCD, την εχουμε συζητήσει 2-3 φορές στο φόρουμ (εγώ την κάνω με DSLR), και μπορείς να την βρεις στο Δύκτιο αν ψάξεις με την φράση "I hate drift alignment". Υπάρχουν και άλλες εναλακτικές, πχ για EQ5/6 το EQMOD

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης