Jump to content

Κατασκευή ηλιακού τηλεσκοπίου


giorgosgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αποφάσισα να κατασκευάσω ένα τηλεσκόπιο για αποκλειστική παρατήρηση του ήλιου. Το τηλεσκόπιο αυτό έπρεπε να είναι κατοπτρικό με άνοιγμα το πολύ 6" (έτσι κι αλλιώς το seeing ημέρα ποτέ σχεδόν δεν είναι κάτω από 1"). Ύστερα από αγγελία να μου χαρίσει κάποιος τηλεσκόπιο που δεν χρησιμοποιεί με κατάσταση αδιάφορη ο Δημήτρης από Ναύπλιο (dimpap) μου χάρισε ένα 114mm F=900mm νευτώνιο. Ευχαριστώ Δημήτρη. Η διαδικασία κατασκευής είναι απλή. Αφαιρούμε την επίστρωση από τα κάτοπτρα, βάφουμε το πίσω του δευτερεύοντος μαύρο για αύξηση του κοντράστ. Το κάθε ανεπίστρωτο κάτοπτρο ανακλά 4% του φωτός και τα δύο μαζί 1,6 τοις χιλίοις, όμως και αυτό είναι αρκετό και χρειάζεται και δευτερεύον φιλτράρισμα που μπορεί να μας δώσει ένα όχι πολύ πυκνό τζάμι ηλεκτροκόλλησης. Ξεκίνησα την κατασκευή με την αφαίρεση των επιστρώσεων στα κάτοπτρα. Η διαδικασία αποδείχτηκε πολύ δύσκολη! Πρώτη απόπειρα με υγρό αποχάλκωσης για κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων. Περίμενα ώρες και τίποτα, καμμιά επίδραση στις επιστρώσεις. Δοκίμασα πιο δραστική λύση, υδροχλωρικό οξύ. Και εκεί τίποτα και το άφησα επίσης ώρες. Τελικά νευριασμένος δοκίμασα την δραστική λύση (ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ! ΦΟΡΕΣΤΕ ΓΥΑΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΑ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΩ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!)

Αγόρασα καυστικό νάτριο (κοινώς ονομαζόμενη σαπουνόπετρα), διέλυσα αρκετή σε ζεστό νερό και τοποθέτησα τα κάτοπτρα μέσα. Σε ελάχιστα λεπτά οι επιστρώσεις είχαν διαλυθεί. Ακολούθησε πλύσιμο με μπόλικο νερό και στέγνωμα στον ήλιο. Η βάση του κατόπτρου είχε ένα πιαστράκι σπασμένο. Αφαιρέθηκαν και τα τρία και το κάτοπτρο κολλήθηκε με σιλικόνη. Περίμενα μια ημέρα να στεγνώσει και το συναρμολόγησα αφού έβαλα και μια μαύρη κηλίδα στο κέντρο του για βοήθεια στην ευθυγράμμιση.

Για δευτερεύον φιλτράρισμα πήρα δύο μαύρα γυαλιά οξυγονοκόλλησης πυκνότητας 8 και 11 με σκοπό να δοκιμάσω το ασθενέστερο που δίνει είδωλο μη κουραστικό στο μάτι. Σκόπευα να τα πάω σε κάποιον οπτικό να τα κόψει κυκλικά και να τοποθετηθεί μέσα στον εστιαστή μόνιμα. Αφού κανείς δεν αναλάμβανε να το κάνει στα καταστήματα που ρώτησα, εγκατέλειψα την ιδέα και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το φίλτρο του πρίσματος Herschel που είναι για προσοφθάλμιο 0.96". Το πρίσμα Herschel αφήνει να περάσει το 5% του φωτός άρα με 0,16% που αφήνει το δικό μου κατοπτρικό ηλιακό τηλεσκόπιο θεώρησα πως θα είναι απολύτως ασφαλές.

Η ώρα της δοκιμής ήρθε πριν από λίγο. Τοποθέτησα τα κάτοπτρα στο τηλεσκόπιο ευθυγράμμισα και βίδωσα το φίλτρο στον προσοφθάλμιο. Στόχευσα με το τηλεσκόπιο τον ήλιο χωρίς προσοφθάλμιο μέχρις ότου το ηλιακό είδωλο να πέσει στην απλωμένη μου παλάμη (προσοχή δεν κοιτάμε από μέσα χωρίς φίλτρο!). Δεν ένοιωθα καμμία θερμότητα. Ο προσοφθάλμιος με το φίλτρο μπήκε στο αντάπτερ 1.25" και εστίασα. Ουάου! Ο δίσκος του ηλίου πεντακάθαρος με το σκοτείνιασμα στην άκρη του να διακρίνεται καθαρά! Δυστυχώς δεν έχει καμμία κηλίδα. Το είδωλο άνετο αν και λιγάκι σκοτεινό! Το ηλιακό τηλεσκόπιο είναι πραγματικότητα και είμαι έτοιμος για τον νέο ηλιακό κύκλο!!!!! :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο συγχαρητήρια για τη σπουδαία κατασκευή!!!

 

Ελπίζω να το φέρεις στην επόμενη εξόρμηση ώστε να το δοκιμάσουμε κι εμείς.

 

Καλές Ηλιακές παρατηρήσεις Γιώργο!!!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λες και το ήξερα ότι θα πιάσει τόπο. 8)

Προχώρα Γιώργο και τα αντιηλιακά δικά μου!

Δεν ανεβάζεις και καμιά φωτογραφία να δούμε τι έφτιαξες?

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θελει μεγαλη προσοχη.

Χρησημοποιησε οπωσδηποτε ενα IR-CUT φιλτρο αλλα και παλι εγω στην θεση σου δεν θα το εκανα.

Η ακτινοβολια του ηλιου ειναι βλαβερη για τα ματια.

Δεν ειναι μονο το φως δυνατο φως που ειναι επικυνδινο αλλα και η ακτινοβολια.

Ακομη και το λιγο φως που φτανει στο ματι θα μπορουσε να σου κανει ζημια.

Πρεπει να ελατωθει στο 0,001% περιπου.

Επισεις υπαρουν και οι δυο αλλες ακτινοβολιες, η UV και IV που κανουν ζημια.

 

Γνωμη μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ήδη το φως είναι στο 0,16% μειωμένο και με το δευτερεύον φιλτράρισμα που προορίζεται για πρίσμα herschel (το οποίο αφήνει να περάσει 5%) είμαστε απολύτως ασφαλείς. Το φίλτρο κόβει και το υπέρυθρο και το υπεριώδες. Το ηλιακό τηλεσκόπιο είναι καλύτερο από οποιοδήποτε ηλιακό φίλτρο καθότι χρησιμοποιούμε οπτικές επιφάνειες. Μόνος κίνδυνος είναι να κοιτάξουμε αφηρημένοι χωρίς φίλτρο στον προσοφθάλμιο. Σκοπέυω να αγοράσω και φίλτρο για πρίσμα herschel 1.25" για να χρησιμοποιώ και τους άλλους προσοφθάλμιούς μου.

 

solar1.jpg.599a6c666147a8b01ac701ef3378b1b2.jpg

Άποψη του ηλιακού τηλεσκοπίου από μπροστά. Δεν έβαψα μαύρο και το πίσω μέρος του πρωτεύοντος για να μπορώ να το ευθυγραμμίζω. Θα προσθέσω μαύρο κάλυμα στο πίσω μέρος.

 

solar2.jpg.d50158b9a8c3c52243657666d97b49cd.jpg

Προσοφθάλμιος Kellner 0.96" και φίλτρο. Το αφήνω μόνιμα επάνω για θέμα ασφάλειας.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρουσα η όλη ιδέα και η υλοποίησή της. Μπράβο Γιώργο. =D>

 

Όμως έχω μια απορία. Το astrosolar γράφει πως αφήνει να περάσει μόνο το 0.001% του φωτός. Μήπως το 0.16*0,05=0,008% είναι πολύ; Πως ξέρεις ότι είναι απολύτως ασφαλές αυτό το ποσοστό;

 

Πάντως μπορείς να προσαρμόσεις την φηψιακή φωτογραφική μηχανή και να κάνεις φωτομέτρηση για να συγκρίνεις το αποτέλεσμα π.χ. με τη Σελήνη για να δεις πόσο περίπου φως περνάει συγκριτικά με αυτήν.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν αφήνει 5% το φίλτρο του πρίσματος herschel, 5% είναι το φως που φτάνει στο φίλτρο. Όταν φτάνει 0.16% είσαι μια χαρά! Μάλιστα το είδωλο του ηλίου είναι και σχετικά αμυδρό. Μακάρι να ήταν και πιο αδύναμο το φίλτρο στον προσοφθάλμιο. Το ηλιακό τηλεσκόπιο είναι όπως και το πρίσμα herschel καλύτερες μέθοδοι παρατήρησης του ήλιου από οποιοδήποτε φίλτρο! Κανένα από τα φίλτρα του εμπορίου δεν είναι οπτικές επιφάνειες.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Ωραια ιδεα Γιωργο,μπραβο!!!Αντε υπομονη μεχρι το μεγιστο για να εχεις και κατι να θαυμαζεις!

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης