nick123 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2008 Γεια σας, ο πατέρας μου πήρα την απόφαση να αγοράσει τηλεσκόπιο και του είπα ότι θα βοηθήσω (έτσι και αλλιώς δεν θα βλέπει μόνο αυτός..) Λοιπόν θέλω και εγώ την δικιά σας βοήθεια ,αφού διάβασα τους οδηγούς και πολλά άλλα, αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη.Το τηλεσκόπιο θέλουμε να το πάρουμε από Ελλάδα. Να στοιχίζει μέχρι 1000€ και να είναι ρομποτικό. Δεν μας ενδιαφέρει να βγάζουμε αστροφωτογραφίες .Επίσης αν χρειάζεται ,προτείνεται και προσοφθάλμιους. Ευχαριστώ προκαταβολικά
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2008 Νίκο, καλώς ήλθες στο astrovox! Για να σε βοηθήσουμε περισσότερο στο ερώτημα που θέτεις, θα ήθελα να μας πεις για πιο λόγο προσανατολίζεστε με τον πατέρα σου σε ρομποτικό και αν έχετε ήδη υπ΄όψη σας κάποιο μοντέλο. Ξέρεις, συμβαίνει συχνά σε αρκετούς κατά τα πρώτα βήματα στην ερασιτεχνική αστρονομία, να νομίζουν ότι η «Α» λύση είναι η σωστή, αλλά μπορεί η «Β» να είναι καλύτερη και πιο συμφέρουσα. Θα ήθελα ακόμη να μας πεις από πού θα παρατηρείτε συνήθως, δηλαδή αν θα χρησιμοποιείτε το τηλεσκόπιο μέσα από την πόλη και γενικά από φωτορρυπασμένες περιοχές, ή και από σκοτεινό ουρανό. Ελπίζω να μην φαίνομαι αδιάκριτος. Φιλικά PapGeo
nick123 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για την βοήθεια Οι παρατηρήσεις θα γίνονται από χωριό οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα φωτορύπανσης. Το ρομποτικό το διαλέξαμε για λόγους ευκολίας.Δυστυχώς δεν προσανατολίζομαι προς κάποια τηλεσκόπια. Τις celeston που είδα δεν μου άρεσαν και τόσο πάντως. Για άλλη μάρκα δεν έχω κοιτάξει, γιατί δεν έχει και τιμές σε άλλα site...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Γιατί δεν σου άρεσαν τα Celestron; Μια χαρά είναι. Δώσε λίγο πάνω από 1000 και πάρε το Celestron NexStar 6 SE. Είναι πολύ καλό τηλεσκόπιο και με τη βάση που δείχνει ίδια με του 8. Άρα και πολύ πιο σταθερό. Αν στο μέλλον θελήσεις και αστροφωτογραφία προσθέτεις και ένα wedge (ισημερινή σφήνα). Εγώ αυτό θα αγόραζα αν αγόραζα ρομποτικό και δεν θα κοίταζα παραπέρα. Μακριά από ETX πάντως είναι πολύ πλαστικούρα... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Altinakis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Ρομποτικα παιδια ειναι και αυτα που καθονται σε ισημερινη. Μην το ξεχναμε και αυτο... Οπως επισης και αυτα της Meade (LX200, LX90 etc). Αλλα αυτα ειναι λιγο πιο ακριβα... Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
nick123 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας .έχετε και καμία άλλη πρόταση που να μην με βγάζει εκτός προϋπολογισμού (ποικιλία να υπάρχει.. ) Θα μου χρειαστούν έξτρα προσοφθάλμιοι λέτε με ότι πάρω ?
sheliak Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Εγω στην θεση σου θα σκεφτομουν την εξης λυση, την αγορα δηλαδη μιας HEQ5 syntrek, μπορει να μην ειναι ρομποτικη, αλλα γινεται αργοτερα με 300 ευρω (ουσιατικα δεν δινεις 300 ευρω απο την αρχη και αγοραζεις κατι σαφως καλυτερο οπως ειναι η στιρηξη της heq5 την δοκιμαζεις και αργοτερα με αυτο το επιπλεον κοστος την κανεις ρομποτικη). Πανω την βαση θα εβαζα ενα φθηνο νευτωνιο οπως πχ ενα skywatcher 8'' ή 6'' . To κοστος θα φθασει λιγο πιο πανω απο τα 1000 ευρω, αλλα θα εχεις ενα συστημα που θα σε καλυψει για αυτο που θες,δεν θα σε περιορισει για πραγματα που θα θες και ταυτοχρονα θα εχει πολυ πολυ περισσοτερες προοπτικες αναβαθμισης. Αντι για νευτωνιο μπορεις να εξετασεις την λυση ενος καταδιοπτρικου μεταχειρισμενου η μη,που σιγουρα θα σε βολεψει περισσοτερο στην παρατηρηση σε σχεση με ενα νευτωνιο απο θεμα πρακτικοτιτας αλλα ετσι θα αυξησεις το κοστος..
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2008 Νίκο, Νομίζω ότι η πρόταση του Γιώργου (Nextar 6) είναι η καλύτερη δυνατή για ρομποτικό. Αφού θα παρατηρείς από σκοτεινό ουρανό, θα είναι κρίμα να πάρεις κάτι λιγότερο από 6 ίντσες. Γιατί, τί να την κάνεις την βάση δεδομένων με 20.000 ή 30.000 αντικείμενα, όταν τα περισσότερα από αυτά θα είναι αόρατα ή θα φαίνονται αμυδρότατα στο μάτι? Η πρόταση του Sheliak για ισημερινή στήριξη είναι αξιόλογη, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχεις την βάση δεδομένων και την αυτόματη εύρεση του ρομποτικού (τουλάχιστον αρχικά), ενώ παράλληλα, αν χρησιμοποιήσεις σωλήνα νευτώνιου (το πιθανότερο λόγω χαμηλού κόστους), θα εμπλακείς σε επιπλέον διορθωτικούς χειρισμούς του σωλήνα, λόγω των περίεργων θέσεων που θα λαμβάνει ο εστιαστής πάνω στο τηλεσκόπιο, και δεν είμαι σίγουρος αν θα σου αρέσουν. Και οι δύο παραπάνω προτάσεις ξεπερνούν τα 1000 ευρώ (εκτός αν πας για μεταχειρισμένο), χωρίς καν να συνυπολογίσεις την αγορά άλλων περιφερειακών, λ.χ. 1-2 αξιόλογων προσοφθαλμίων, παροχών ρεύματος για συστηματικότερη και οικονομικότερη χρήση, χαρτών, κλπ. Γιαυτό, σε αυτό το forum αρκετοί προτείνουμε την αγορά dobsonian τηλεσκοπίων των 8-10 ιντσών, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι οικονομικότερα και αφήνουν χρήματα στην άκρη για αγορά περιφερειακών, διαθέτουν περισσότερες ίντσες διαμέτρου και άρα υπερτερούν σε φωτοσυλλεκτική ικανότητα (το no 1 στην παρατηρησιακή αστρονομία) από τα αντίστοιχα ρομποτικά του ιδίου ή και μεγαλύτερου κόστους. Το μόνο που ζητάνε μέσα από την πλήρως χειροκίνητη λειτουργία τους είναι, λίγη γνώση του ουρανού μέσα από διάβασμα και χάρτες, ένα επιπλέον σκοπευτικό βοήθημα επάνω τους για ευκολότερη εύρεση των αντικειμένων, και λίγη διάθεση από τον χρήστη για να βρει τα αντικείμενα ΜΟΝΟΣ του. Μπορεί στην αρχή αυτό να φαίνεται από κουραστικό έως ακατόρθωτο, σύντομα όμως αποδεικνύεται σε μια από τις σπουδαιότερες ανταμοιβές του ερασιτέχνη. Αν παρόλαυτά επιθυμείς να αγοράσεις ρομποτικό και να παραμείνεις εντός προϋπολογισμού, νομίζω ότι το ΕΤΧ-125 (5 ίντσες) είναι η μοναδική εντός Ελλάδος λύση σου, αλλά και ο συμβιβασμός σου. Έχε υπόψη σου όμως ότι υπάρχει και έμπορος που πουλάει dobsonian 12 (δώδεκα) ιντσών στα 529 ευρώ! Φιλικά PapGeo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα