Jump to content

Ελληνικά ή Ρωμαικά ;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σαν νέο μέλος στην παρέα σας θα ήθελα κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω για τα όσα έχω μάθει από εσάς παρακολουθώντας τις συζητήσεις σας.

Αφορμή για την ερώτηση που θέλω να θέσω είναι αυτή η δημοσίευση από τον φίλο Γιώργο .

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Δροσος Γεωργιος έγραψε:

Φιλοι μου,Κοσμοναυτες του Συμπαντος.

Διαβασα προσφατα οτι η Διεθνης Αστρονομικη Εταιρεια αποφασισε να ονομασει ενα νανο πλανητη στην Ζωνη Κουιπερ

ως Μακε-Μακε που ειναι ο Πολυνησιος Θεος της Δημιουργιας και της Γονιμοτητας.

Ηξερα οτι ως τωρα σε καθε νεα ονομασια χρησιμοποιουσαν ονοματα της Ελληνικης Μυθολογιας.

Αλλαξε κατι,τι συμβαινει με την ονοματοδοσια νεων πλανητων η δορυφορων.

Απο οτι γνωριζω οι Νανοι (Πλουτωνιοι)Πλανητες ειναι:

1.Πλουτων=Χαροντας-Νυκτα-Υδρα.(Δορυφ.)

2.Ερις= Δυσνομια.(Δορυφ.)

3.Δημητρα.

και τωρα Μακε-Μακε;;;

----------------------------------

Έως τώρα και εγώ έχω την εντύπωση (λανθασμένη ; ) ότι πράγματι τα ονόματα των πλανητών έχουν Ελληνικά ονόματα.

Διαβάζοντας όμως τη σελίδα της Wikipedia αναφέρει ότι τα ονόματα είναι Ρωμαίων Θεών !

http://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter_(planet)

http://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter_(mythology)

Ότι συμβαίνει με τον Δία συμβαίνει και με τους υπόλοιπους πλανήτες.

Για τον Jupiter όπως μπορείτε να διαβάσετε αναφέρει ότι είχε τον ίδιο ρόλο με τον Δία στους Έλληνες .

Δηλαδή άλλος ο Jupiter και άλλος ο Δίας ;;;

Τελικά εμείς τα έχουμε μάθει λάθος ή εκείνοι τα γράφουν λάθος .

Και στην περίπτωση που εκείνοι κάνουν λάθος άντε να αποδείξεις μετά από μερικά χρόνια ότι ο Όλυμπος δεν ανήκει στους Ρωμαίους .

Γιώργος. :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε φιλε δεν θα επεκταθω...Στο τελος θα μας κανουν να ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε !

Θα αφησω να σου απαντησει ο ΚΙΚΕΡΩΝ. Ο μεγαλυτερος φιλοσοφος της Αρχαιας Ρωμης...

Ο Κικερων εγραψε:" TOTUM GRAECORUM EST" τουτεστιν

"ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ"...

βοηθεια μας...

](*,) ](*,) ](*,)

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι, σχετικά με το θέμα (όπου χρειάζεται λίγη ψυχραιμία δεν έχει γίνει κάτι τραγικό ούτε κάτι καινούργιο).

 

Ηξερα οτι ως τωρα σε καθε νεα ονομασια χρησιμοποιουσαν ονοματα της Ελληνικης Μυθολογιας.

Αυτό δεν ισχύει βέβαια. Μπορεί να είναι απ' όπου μπορείτε να φανταστείτε ανάλογα με τις αποφάσεις τις IAU. Κυρίως μυθολογίες λαών.

 

Σχετικά με τους πλανήτες:

Οι Mercury, Venus, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Ceres έχουν προφανώς τα ονόματα του ρωμαϊκού πάνθεου, όπου βέβαια κανένας ιστορικός δεν αμφισβητεί ότι προέρχονται από το αρχαίο ελληνικό πάνθεον (με κάποιες επιρροές από τις πρωτο-ιταλικές θρησκείες) και αντιστοιχούν στους Έρμης, Αφροδίτη, Άρης, Δίας (Ζευς), Κρόνος, Ποσειδώνας, Δήμητρα. Βέβαια μη ξεχνάμε ότι Neptune & Ceres ανακαλύφθηκαν αρκετά πρόσφατα και πήραν ρωμαϊκά ονόματα. Υπάρχει σαφής πολιτιστική και θρησκευτική επιρροή από τους Έλληνες στους Ρωμαίους, όπως υπάρχει και στο ελληνικό πάνθεον απ΄τους Βαβυλώνιους και Αιγύπτιους (αν όχι στα ονόματα, στους μύθους, τη δομή και τις ιδιότητες).

Οι λόγοι οι οποίοι τα ονόματα είναι ρωμαϊκά και όχι ελληνικά πρέπει να αναζητηθούν στην επιρροή του ρωμαϊκού πολιτισμού, κυρίως γλωσσικά (λατινικά), στην Ευρώπη από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα χρόνια του Μεσαίωνα (Καθολική Εκκλησία) έως την Αναγέννηση κλπ.

 

Uranus, Pluto και Eris από τα ελληνικά Ουρανός (και όχι ρωμαϊκό Caelus), Πλούτωνας, Έρις, όπως και οι δορυφόροι τους.

 

Earth (Γη) από την αρχαία γερμανική λέξη ertho, "έδαφος" (English-Earth, German-Erde, Dutch-Aarde, Scandinavian-Jorde).

 

Ένα σύντομο αλλά αρκετά επεξηγηματικό άρθρο: http://en.wikipedia.org/wiki/Planet#Mythology

 

Αν δούμε τους δορυφόρους τώρα:

Του Άρη, Δία και του Ποσειδώνα είναι όλοι από Ελληνικά ονόματα.

Το φεγγάρι: και αγγλικό moon από την αντίστοιχη προγονική γερμανική, και λατινικό Lunar και ελληνικό Selene.

 

Απ' τους 60 δορυφόρους του Κρόνου 22 έχουν ελληνικά ονόματα, αλλά οι υπόλοιποι έχουν είτε από την αρχαία βόρεια (Σκανδιναβική-Γερμανική) μυθολογία, είτε την Κέλτικη (Γαλατική-Ιρλανδική), είτε των Ινουίτ. http://en.wikipedia.org/wiki/Moons_of_Saturn#Table_of_known_moons

 

ενώ οι δορυφόροι του Ουρανού παίρνουν τα ονόματά τους από τους ήρωες των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ: http://en.wikipedia.org/wiki/Moons_of_Uranus

 

Η Ελληνική μυθολογία έχει ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο. Άσχετα με το ποιος ήταν σπουδαιότερος πολιτισμός και είχε την μεγαλύτερη επιρροή υπάρχουν πολλοί ακόμα σημαντικοί πολιτισμοί που έχουν το ιστορικό μερίδιο ευθύνης τους και πλούσια μυθολογία πριν εκχριστιανιστούν. Όπως και μεγάλη επιρροή στο πλάσιμο του σημερινού δυτικού κόσμου έστω μετά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπως τα Αγγλοσαξωνικά-Σκανδιναβικά-Γερμανικά φύλα, οι Κέλτες, οι Σλάβοι. Χώρια οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι, Άραβες, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ιάπωνες, οι Αμερικάνικοι πολιτισμοί κ.ά. Η Παγκόσμια ιστορία έχει πολλές πτυχές και πρέπει όλοι να αντιπροσωπεύονται και στην Αστρονομία. Οπότε μην παραξενευτείτε με ανάλογες αλά Μάκε-Μάκε αποφάσεις στο μέλλον.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ σωστά τα λέει ο φίλος Παναγιώτης (quendi). Απλώς να συμπληρώσω τα εξής:

 

Μπορεί τα ονόματα των πλανητών να παραπέμπουν στην ελληνική μυθολογία (Δϊας, Κρόνος κλπ) η διεθνής κοινότητα όμως υιοθέτησε την εκλατινισμένη τους ονομασία (Jupiter, Neptune κλπ) κυρίως για λόγους πολιτιστικής συνάφειας.

 

Δεν τίθεται ζήτημα copyright :-note του ονόματος, καθώς οι λατίνοι δεν είναι παρα Τρώες (δηλαδή επι της ουσίας ελληνικό φύλο) οι οποίοι μετά το τέλος του γνωστού πολέμου πρόσφυγες πλέον κατέληξαν εκεί.

 

Μην ξεχνάμε ότι την εποχή των μαζικών ανακαλύψεων ή και της ονοματοδοσίας οι μόνες γνωστές (ή μάλλον "αποδεκτές" ) μυθολογίες ήταν η ελληνική και η ρωμαική συνεπώς ήταν μονόδρομος

 

Τώρα πιά όμως δεν ισχύει το ίδιο. Και εν πάση περιπτώσει, προτιμώ ένα ουράνιο σώμα να ονομαστεί Μάκε-Μακε, τιμώντας την μυθολογία ενός λαού, παρά Ζήνα, τιμώντας την βλακώδη σύλληψη ενός Αμερικανού παραγωγού.

 

Και τέλος να πώ ότι η αστρονομία είναι μία ενασχόληση που διασχίζει το γνωστό σύμπαν, και δεν της πρέπουν μικροπρέπειες του είδους "Δικό μας" και "Δικό τους"

 

ΦΙλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε QUENDI

Το τραγικο δεν ειναι να ονομαστουν ουρανια σωματα με ονομασιες απο την παραδοση αλλων λαων, αλλα η σε γενικοτερο επιπεδο προσπαθεια παραποιησης της ιστορικης αληθειας.

Εγραψες την αποψη σου...

Εγω ηδη εγραψα ενα ιστορικα καταγεγραμενο γεγονος (Κικερων).

Δυστηχως επειδη ανεφερες την επιροη αλλων λαων οπως των Αιγυπτιων στην Ελληνικη Μυθολογια και παραδοση δεν θα πω και παλι την αποψη μου αλλα θα καταθεσω ιστορικα καταγεγραμενο γεγονος.

Ο Μανεθων αρχιερεας της Αιγυπτου επι βασιλειας του Πτολεμαιου του Φιλαδελφου του Β΄ συνεταξε καταλογο με τα ονοματα ολων των προηγουμενων κυβερνητων της Αιγυπτου.Ο καταλογος βασιζοταν στα παναρχαια Αιγυπτιακα αρχεια.

Ο Μανεθων εγραψε "PRIMUS HOMΟ AEGYPTIIS VULCANUS" με λιγα λογια

"ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΗΦΑΙΣΤΟΣ". (πηγη Ευσεβιος).

Ποιος επηρεασε ποιον και σε ποια επιπεδα ?

Eχω αποψη.Αλλα αυτο ειναι ασχετο...ουτε τι πιστευεις εσυ QUENDI ουτε τι πιστευω εγω δεν μπορει να παραποιησει την Ιστορια και τα Ιστορικα γεγονοτα.

Δεν ειναι κακο ουτε και τραγικο να ονοματισουμε ουρανια σωματα με ονοματα απο την μυθολογια και την ιστορια άλλων λαων (του Νεπαλ για παραδειγμα).Ουτε και ειναι κακο και τραγικο να μην αναγνωρισουμε την προσφορα ολων των λαων (του Κονγκο για παραδειγμα) στην επιστημη και στον πολιτισμο.

Τραγικο και κακο ειναι να επιτρεπουμε την παραποιηση της Ιστοριας μας και οχι μονο...Αλλα να υιοθετουμε αβιαστα και μεγαλη μας χαρα αυτην την παραποιηση.Μια παραποιηση τυλιγμενη με τον μανδυα της δηθεν προοδου και της δηθεν εξελιξης.

 

"ΟΛΒΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΧΕ ΜΑΘΗΣΙΝ"

Ευριπιδης...

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στελλιο, αισθανομαι την αναγκη να σε συγχαρω για την λιτη και περιεκτικη τοποθετηση ,που με βρισκει συμφωνο
Η κατανοηση των αρχων της κοσμογονιας και του αεναου ταξειδιου μας στο πνευματικο κοσμο επιβαλλει την ταυτοχρονη υλικη και πνευματικη εξελιξη του ανθρωπου.ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΣΤΕΛΙΟΣ: well said!!!

 

=D> =D> =D> =D> =D> =D>

 

1ον: Ούτε και εγώ θεωρώ κακό να χρησιμοποιούνται ονόματα και από άλλες μυθολογίες για την ονομασία Πλανητών-Μικρών Πλανητών-Δορυφόρων κλπ (πρακτική που στην ουσία ξεκίνησε από την ονοματοδοσία των δορυφόρων του Ουρανού με ονόματα ηρώων του Σαίξπηρ. Για τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, τα ονόματα είναι ουσιαστικά αυτά που είχαν δοθεί από τους αρχαίους Έλληνες. Ο μόνος λόγος που επικράτησαν οι αντίστοιχες ρωμαϊκές μεταγλωττίσεις είναι, όπως είπε και κάποιος πριν, ότι τον καιρό της Αναγέννησης, η γλώσσα που χρησιμοποιούταν στις επιστήμες ήταν η Λατινική, αν δείτε π.χ. την uranometria του bayer είναι εξ'ολοκλήρου στα λατινικά.

 

2ον: Ένα καλό που έχει η χρησιμοίηση ονομάτων από διάφορους πολιτισμούς είναι ότι έτσι δεν ξεμένεις ποτέ από ονόματα. Π.χ. θεωρώ άκομψο που ονομάσανε "Hydra" έναν δορυφόρο του Πλούτωνα, τη στιγμή που υπάρχει κοτζάμ αστερισμός με το ίδιο όνομα. Ε δεν ξέρω, ας το λέγανε Cerberus όπως τον καταργηθέντα αστερισμό, αλλά Hydra δε μου κάθεται καθόλου καλά

 

3ον Για τους αστεροειδείς/κομήτες/KBO's στη ουσία δεν υπάρχει καμία νόρμα, τους ονοματίζει αυτός που τους ανακαλύπτει (για τα 2 πρώτα σίγουρα) όπως θέλει, αρκεί να μη χρησιμοποιείται ήδη το όνομα. Π.χ. υπάρχει αστεροειδής ονόματι 2038 Swissair, και το όνομα διατηρείται ακόμα, παρά το ότι η εταιρεία έχει κλείσει!

 

4ον και τελευταίο αυτό που θεωρώ όμως μέγιστη καγκουριά είναι η προσπάθεια αρκετών να ονομάσουν μερικά αστέρια με αναγραμμτισμούς ονομάτων αστροναυτών που πέθαναν στο καθήκον, π.χ. το γVel ως Regor, από τον Roger Chafee toυ Apollo 1. Παρά το ότι η IAU δε φαίνεται να δέχεται το όνομα αυτό, χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς αμερικανούς και μη αστρονόμους-αστροφυσικούς. ΟΚ, εκτιμώ βαθύτατα τη θυσία των εν λόγω ανθρώπων για την εξερεύνηση του διαστήματος, να ονοματίσεις όμως ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού προς τιμήν, είναι υπερβολικό και καγκουρία

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πού βλέπετε την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας;

 

Quendi, πολύ καλό το ποστ.

Dans chaque village un homme tend un flambeau, l΄instituteur, et un autre souffle dessus, le cure.

V. Hugo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά αν υπάρχει ζήτημα παραποίησης κάποιας "ιστορικής αλήθειας" είναι εκτός θέματος στο συγκεκριμένο thread. Ζητήματα για το πως παράγονται τέτοιες αλήθειες, πως αξιολογούνται πρωτότυπες ιστορικές πηγές κλπ. έχουν τη θέση τους και αναπτύσσονται καλύτερα σε σχετικά forum ή ακόμα καλύτερα με καλή παρέα, κρασί και μεζε και σχετικά :lol:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

rigelian και elias2004 στο αρχικο post του Juptr, ο φιλος μας αναφερει:

 

"Τελικά εμείς τα έχουμε μάθει λάθος ή εκείνοι τα γράφουν λάθος .

Και στην περίπτωση που εκείνοι κάνουν λάθος άντε να αποδείξεις μετά από μερικά χρόνια ότι ο Όλυμπος δεν ανήκει στους Ρωμαίους".

 

Αυτο ειναι το σημειο, οπου μιλαμε για παραποιηση της ιστορικης αληθειας...

Αρα elias2004 μονο εκτος θεματος δεν ειμαστε οταν ενας φιλος μας αναπτυσει τετοιου ειδους προβληματισμους.

 

Αυτα τα θεματα μονο για κρασι και για φαι δεν εχουν θεση.Δυστηχως τα αντιμετωπιζουμε πολυ ελαφρα και θεωρουμε σαν καλυτερο σημειο συζητησης τους τις ταβερνες.Ενα θα πρεπε να ειναι αλλα μερη.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεί να τα πήραν οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες ή μπορεί να τα είχαν πάρει και οι δύο παράλληλα από αλλού. Πάντως κατά τον Ηρόδοτο οι Έλληνες τα είχαν πάρει από τους Αιγυπτίους.

 

Ιστορίαι Β' 4: «...Δώδεκά τε θεών επωνυμίας έλεγον πρώτους Αιγυπτίους νομίσαι και Έλληνας παρά σφέων αναλαβείν, βωμούς τε και αγάλματα και νηούς θεοίσι απονείμαι σφέας πρώτους και ζώα εν λίθοισι εγγλύψαι...»

 

Δηλαδή: "Λένε επίσης ότι πρώτοι οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν τα ονόματα των δώδεκα θεών τα οποία υιοθέτησαν οι Έλληνες και ότι ήταν οι πρώτοι που ίδρυσαν βωμούς, αγάλματα και ναούς προς τιμήν των θεών και χάραξαν μορφές πάνω σε πέτρα".

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλα θα ηταν η συζητηση αυτη να σταματαγε εδω.....γιατι μπορει και ο ελληνικος πολιτισμοσ να ειναι αρχαιοτερος του Αιγυπτιακου (ΤΙΜΑΙΟΣ-ΠΛΑΤΩΝΑΣ) και να μιλαμε για αντιδανειο...
Η κατανοηση των αρχων της κοσμογονιας και του αεναου ταξειδιου μας στο πνευματικο κοσμο επιβαλλει την ταυτοχρονη υλικη και πνευματικη εξελιξη του ανθρωπου.ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως με μια ψύχραιμη θεώρηση, δεν είναι απαραίτητο ούτε θίγει το να ΜΗΝ είμαστε πρωτοπόροι σε όλα, ε;

Πολλοί αρχαίοι σοφοί ταξίδευαν και οι ίδιοι παραδέχονταν ότι πήραν μαθήματα από άλλους λαούς.

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι μου , το ερώτημα που έκανα δεν έχει να κάνει με το ποιός πολιτισμός

είναι αρχαιότερος ποιού και ποιός δανείστηκε από ποιόν.

Άλλες σελίδες αναφέρουν ότι ο πλανήτης πήρε το όνομά του από τον Jupiter (Zeus Greek) και άλλες ότι είναι Θεός Ρωμαικός (Roman god).

Είναι φυσικό να μην γίνεται να ισχύουν και οι δύο περιπτώσεις.

Τι θα πούμε σε έναν ξένο που κοιτάζοντας τον Δία, :-$ Jupiter ήθελα να πω ,

μας πει ότι αυτός ο πλανήτης πήρε το όνομά του από Roman God και όχι από Greek God ;

Γιώργος. :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε George Makris.

Γιατι αν καποιος πιστευει οτι δεν ειμαστε πρωτοποροι σε ολα (ειναι μια αποψη σεβαστη και αυτη) ειναι ψυχραιμος, ενω καποιος που πιστευει το αντιθετο πρεπει εκ των προτερων να θεωρειται μη ψυχραιμος ? Γιατι το "δεν ειμαστε πρωτοποροι σε ολα" ειναι μια ψυχραιμη αντιληψη, ενω το "ειμαστε πρωτοποροι σε ολα" δεν ειναι ? Δεν λεω αν ειμαστε ή οχι.Απλα δεν καταλαβαινω αυτη την ταση.Αυτος που ομιλει για την Ελλαδα και την προσφορα της ειναι μη ψυχραιμος (και αλλα πολλα που κατα καιρους εχω ακουσει αλλα σεβομενος την ιστοσελιδα δεν τα αναφερω),ενω οποιος δεχεται την οποιαδηποτε νεα αποψη του οποιουδηποτε (πανω σε θεματα που για χιλιαδες χρονια παρεμειναν αναλοιωτα) ειναι προοδευτικος, ειναι ψυχραιμος...

Τωρα αν διαβασεις καλα την Ιστορια θα δεις οτι Ηροδοτος εχει αμφισβητηθει ακομη και απο την εποχη του για παρα πολλες ιστορικες ανακριβειες...Δεν θα τον κρινω εγω.Δεν μπορω αλλωστε...

Θα σου προτεινα να μελετησεις τα ΟΡΦΙΚΑ κειμενα για να καταλαβεις οτι θες γυρω απο την αρχαια θρησκεια.

Η ουσια ειναι να μην υπαρχει μια συζητηση ετσι "για να χαμε να λεγαμε", αλλα μια συζητηση που να εχει μια ουσια.

Η ονοματολογια αστερων και ουρανιων σωματων με ονοματα απο ολο τον κοσμο και απο την ιστορια του νομιζω οτι δεν χρειαζεται καν συζητηση.Ειναι κατι αυτονοητο.

Η παραχαραξη η διαστρεβλωση και η αποκρυψη της Ελληνικης Ιστοριας σε τετοιο βαθμο που να αρχισουν οι νεοελληνες να λενε "οτι λες να τα μαθαμε λαθος" ειναι το προβλημα !

Σε οποιο επιπεδο και αν συνανταμε το προβλημα πρεπει να μιλαμε, να γραφουμε, να μην αφηνουμε να περναει ετσι αβιαστα...LUX EX ORIENTIS "και τρια πουλακια καθονταν..."

Κοιτα τι παθαμε με τα σκοπια...Η μεγιστη αποδειξη του προβληματος.

Εγω προσωπικα αυτο κανω με τις ελαχιστες γνωσεις μου και τα λιγα που εχω μελετησει.

Οπου βλεπω,ακουω ή διαβαζω μια συζητηση στην οποια για να την παρακολουθησει κανεις πρεπει κυριολεκτικα να ξεχασει αυτα που ξερει και να δεχτει "ψυχραιμες" και "προοδευτικες" αποψεις, αντιδρω,μιλαω γραφω.

Δεν ξερω αν εχεις γνωση μιας νέας προοδευτικης ψυχραιμης αποψης...

 

Η Θεα Αθηνα ηταν λεει μαυρη και καταγοταν απο την Αφρικη !

Πιστευω οτι ειμαι σαφεστατος και κατανοητος.

Να εισαι καλα φιλε Γιωργο Μακρη

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...Τι θα πούμε σε έναν ξένο που κοιτάζοντας τον Δία, :-$ Jupiter ήθελα να πω ,

μας πει ότι αυτός ο πλανήτης πήρε το όνομά του από Roman God και όχι από Greek God ;

 

Εάν επιμένει οποιοσδήποτε νεο-έλληνας να ταυτίζεται

με τους αρχαίους σε τέτοιο βαθμό που να νιώθει ότι

του τρώνε την "πατέντα" αποδίδοντας την προέλευση

του συγκεκριμένου ονόματος σε άλλο αρχαίο λαό,

μπορεί να απαντήσει ότι το Jupiter προέρχεται

απο τα Ζεύς-Πατήρ και αυτομάτως, η αρχαία

ελληνική σοφία θα επανέλθει στην κατοχή του,

σαν να ήταν ΚΑΙ αυτός ένας απο τους δημιουργούς της.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...Τι θα πούμε σε έναν ξένο που κοιτάζοντας τον Δία, :-$ Jupiter ήθελα να πω ,

μας πει ότι αυτός ο πλανήτης πήρε το όνομά του από Roman God και όχι από Greek God ;

 

Εάν επιμένει οποιοσδήποτε νεο-έλληνας να ταυτίζεται

με τους αρχαίους σε τέτοιο βαθμό που να νιώθει ότι

του τρώνε την "πατέντα" αποδίδοντας την προέλευση

του συγκεκριμένου ονόματος σε άλλο αρχαίο λαό,

μπορεί να απαντήσει ότι το Jupiter προέρχεται

απο τα Ζεύς-Πατήρ και αυτομάτως, η αρχαία

ελληνική σοφία θα επανέλθει στην κατοχή του,

σαν να ήταν ΚΑΙ αυτός ένας απο τους δημιουργούς της.

 

Φίλε Μαρίνο σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου αν και θα μπορούσε να είναι οι δέκα λέξεις.

Τώρα με το να ειρωνεύεσαι , προσβάλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο κάποιους Έλληνες δε νομίζω να σε τιμά ιδιαίτερα.

 

Φιλικά.

Γιώργος. :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο μεγαλυτερος φιλοσοφος της Αρχαιας Ρωμης...

Ο Κικερων εγραψε:" TOTUM GRAECORUM EST" τουτεστιν "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ"...

 

Εγω ηδη εγραψα ενα ιστορικα καταγεγραμενο γεγονος (Κικερων).

 

Ο .... μεγαλύτερος επίσης έγραψε: "Quid de Pythagora? Quid de Platone aut Democrito loquar? A quibus propter discendi cupiditatem videmus ultimas terras esse peragratas." (Κικέρων, De Fin. 5,50)

 

Δηλαδή: "Τι να πει κανείς για τον Πυθαγόρα, τι για τον Πλάτωνα ή τον Δημόκριτο; Εξαιτίας του πόθου τους για μάθηση βλέπουμε ότι διέτρεξαν τις πιο μακρυνές χώρες."

 

Να καταγράψεις και αυτό :-) Φυσικά θεωρώ κάθε άποψη ότι τάχα ένας λαός είναι πρωτοπόρος σε όλα σαν κωμική.

 

Τωρα αν διαβασεις καλα την Ιστορια θα δεις οτι Ηροδοτος εχει αμφισβητηθει ακομη και απο την εποχη του για παρα πολλες ιστορικες ανακριβειες...

 

Καλά εσύ που έχεις διαβάσει καλά δώσε και καμμιά παραπομπή σε όσα ισχυρίζεσαι. Ή μήπως απαιτείς να σου έχουμε εμπιστοσύνη σαν διαβασμένος που είσαι;

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

George Makris...

Βλεπω μια ταση ειρωνιας και επιθετικοτητας απεναντη μου.

Ειλικρινα δεν την καταλαβαινω...

Το οτι πολλοι μεγαλοι ταξιδεψαν για να βρουν την απολυτη γνωση ειναι γνωστο σε ολους μας.Δεν καταλαβαινω τι θες να πεις με αυτο.

Αποκορυφωμα ο Απολλωνιος ο Τυανευς που ταξιδεψε μεχρι τα βαθη των Ινδιων για να μαθει απο τους εκει Σοφους οτι δεν υπαρχει γνωση που να μην κατεχει ηδη. (ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΣ ΒΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ).

Αν αρχισω τις παραπομπες θα χρειαστω κανεναν αιωνα να τελειωσω και εκτος αυτου δεν αξιζει να το κανω οταν διακρινω ειρωνια απο τον "συνομιλητη" μου.

Οσο για εμπιστοσυνη...Ξεφυγες !

Συζητηση κανουμε,αποψεις εκφραζουμε, το αλαθητο μονο ο Παπας το ειχε. (δεν ξερω αν το εχει ακομη).Τι να την κανω την εμπιστοσυνη σου φιλε μου ? Bουλευτης ειμαι ?Απλα τα πραγματα. Θεωρεις κατι κωμικο και εγω θεωρω αυτο που εσυ θεωρεις εξισου κωμικο.Διοτι στην ζωη,στην Ιστορια,στην κοινωνια,σε ολα τα πραγματα καποιοι παντα προσφερουν περισσοτερο απο αλλους.Πως να το κανουμε δηλαδη.Εγω και ο Αριστοτελης εχουμε προσφερει τα ιδια ? Η Τουρκια και η Γουατεμαλα εχουν προσφερει τα ιδια με την Ελλαδα ?Καποιοι ειναι πρωτοποροι σε σχεση με αλλους.Ακομη και εδω μεσα.Καποιοι ειναι πρωτοποροι και βγαζουν τρελες φωτογραφιες και καποιοι αλλοι οχι.Ειναι κανονας της ζωης.Παντα καποιοι πρωτοπορουν.Εσυ αυτο το θεωρεις κωμικο.Σιγουρα ακομη και οι πρωτοποροι εχουν λαθη και μειονεκτηματα, αυτο ομως δεν τους ριχνει απο τα υψη που εχουν κατακτησει στην Ιστορια και στις καρδιες των ανθρωπων.

Χαιρομαι που σε εκανα να ανατρεξεις στην βιβλιοθηκη σου και να ψαξεις τι αλλο εχει πει ο Κικερων...

Πιστευω οτι η αποψη μου εγινε σαφης.Δεν θα καταχραστω αλλο το post.

Nα σαι καλα George Makris

 

:D :D :D

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωπα παλληκάρια..........Να μαζευτούμε μην τσακωθούμε πάλι;.....Χαλαρά. Απόψεις είναι, ο καθένας πιστεύει ότι θέλει, δεν είναι υποχρεωτικό να τις ενστερνιζόμαστε όλοι.

Να τις εκφράζουμε όμως με προσεκτικό τρόπο χωρίς να γινόμαστε εριστικοί!

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστά, επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγουμε ακραίες και φανατικές απόψεις που κλείνουν το μυαλό και δεν οδηγούν πουθενά.

Dans chaque village un homme tend un flambeau, l΄instituteur, et un autre souffle dessus, le cure.

V. Hugo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε Δημητρη συμφωνω μαζι σου απολυτα.

Κοιτα ομως τι γινεται...Επειδη εχω την γνωμη μου και την αποψη μου,ήδη μεχρι τωρα εχω χαρακτηριστει "μη ψυχραιμος" "ακραιος" και "φανατικος".

Μια υπεροχη συλλογη επιθετων εχει αρχισει...

Οποιος θα μιλησει για το μεγαλειο των προγονων μας,για την απιστευτη προσφορα τους στην ανθρωποτητα, για τα υψη στα οποια φτασανε, αυτοματως κρεμιεται ενα ταμπελακι πανω του που λεει:" μη ψυχραιμος,ακραιος,φανατικος,φασιστας, και και και"... Εγω θα συνεχισω να εχω την αποψη μου και να την υπερασπιζομαι.Αυτο που δεν ξερει ο φιλτατος rigelian ειναι οτι αυτα που μου γραφει τα εχω ακουσει απο πολλους ταυτοχρονα και κατα προσωπο μαλιστα.Και συνεχιζα να επιχειρηματολογω μεχρι που οι υβρεις επαυαν.Δυστηχως σε ενα αστρονομικο site δεν μπορει να γινει αυτο.Δεν σοκαρομαι λοιπον.

 

Φιλε rigelian αυτα που λεει καποιος για καποιον εχουν την βαρυτητα τους και την σημασια τους αναλογα με το ποιος ειναι αυτος που τα λεει...Ετσι μερικες φορες ειναι προτιμοτερο να σε κατηγορει και να σε υβριζει κανεις παρα να σε επαινει.

Και να θυμασαι οτι πισω απο ενα πληκτρολογιο και ενα παρατσουκλι μια συζητηση μπορει να φτασει μεχρι ενα σημειο.Δεν μπορει να παει παρα περα οσο σοβαρη και αν ειναι.

Ελπιζω μια μερα να συναντηθουμε για να μου πεις κατα προσωπο τις οποιες αποψεις σου για μενα και το φανατικο σκεπτικο μου.

 

Καλημερα σε ολους.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν υβρίζω και δεν κρίνω ανθρώπους. Κρίνω μόνο απόψεις.

Μίλησα γενικά, όχι συγκεκριμένα.

 

Στέλιο, με χαρά να συναντηθούμε, δεν είμαι ανώνυμος, όποτε κατέβεις στην Αθήνα (ή αν ανέβω εγώ στη Δράμα) να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά.

 

Η άποψη, λοιπόν, ότι "είμαστε οι καλύτεροι, οι πρώτοι, οι πρωτοπόροι σε όλα" είναι, κατά τη γνώμη μου, κατ' αρχάς μη σοβαρή και κατα δεύτερο λόγο ακραία και φανατική. Όπως όλοι οι φανατισμοί (πολιτικοί, θρησκευτικοί κτλ) κλείνουν το μυαλό, το οποίο θα πρέπει να είναι ανοιχτό για να σκέφτεται.

 

Πάντως στο τελευταίο σου ποστ δεν μιλάς για "πρωτιές" των Ελλήνων (θυμάστε τις δηλώσεις της Φανής Χαλκιά το 2004; ) αλλά για "για το μεγαλειο των προγονων μας,για την απιστευτη προσφορα τους στην ανθρωποτητα, για τα υψη στα οποια φτασανε", πράγματα με τα οποία γενικά συμφωνώ.

Dans chaque village un homme tend un flambeau, l΄instituteur, et un autre souffle dessus, le cure.

V. Hugo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ιδιο ελπιζω και εγω να συναντηθουμε μια μερα φιλε και να τα πουμε απο κοντα.

Θα συμφωνησω μαζι σου οτι δεν ειμαστε οι καλυτεροι (ειμαστε πλεον απο τους χειροτερους) οτι δεν ειμαστε οι πρωτοι (ειμαστε πλεον απο τους τελευταιους) οτι δεν ειμαστε οι πρωτοποροι (ανηκουμε πλεον στους ουραγους).Συμφωνω 100% μαζι σου και επαυξανω.Αλλα το αν ΕΙΜΑΣΤΑΝ οι καλυτεροι,οι πρωτοι,οι πρωτοποροι ειναι το λιγοτερο ενα θεμα που σηκωνει τεραστια συζητηση (που ευχομαι μια μερα κατ ιδιαν να την κανουμε).

Απο εκει και περα αλλο μελετω τα αρχαια κειμενα και τους Σοφους και προσπαθω να γινω καλυτερος ανθρωπος και αλλο καπηλευομαι την αρχαιοτητα (πραγμα πολυ συχνο στις μερες μας)...

 

Ανθρωπος που διαβασε Δημοκριτο και ενστερνιστηκε την αποψη του

"ΑΝΔΡΙ ΣΟΦΩ ΠΑΣΑ ΓΗ ΒΑΤΗ, ΨΥΧΗΣ ΑΓΑΘΗΣ ΠΑΤΡΙΣ Ο ΣΥΜΠΑΣ ΚΟΣΜΟΣ"

δεν ειναι δυνατον ουτε φανατισμενα ουτε ακραια να σκεπτεται....Αλλο η μελετη της αρχαιοτητος και αλλο η καπηλεια της....Δυστηχως μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαίρομαι που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα! :D

 

Όντως η συζήτηση είναι τεράστια. Απλά, κατά τη γνώμη μου, όσο σημαντικός και να ήταν ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, δεν ήταν ο σημαντικότερος. Προχωρώντας τη σκέψη μου, ίσως είναι δύσκολο και χωρίς νόημα να πούμε ότι ένας πολιτισμός ήταν ο "καλύτερος".

Dans chaque village un homme tend un flambeau, l΄instituteur, et un autre souffle dessus, le cure.

V. Hugo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης