Jump to content

Παρατήρηση από τον Όλυμπο και φωτορύπανση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρόσφατα μέσα στις διακοπές μου έκανα αρκετές εκδρομές στον Όλυμπο.

Ανακάλυψα νέες διαδρομές, πανέμορφα τοπία με δέντρα, ποτάμια, δάση.

Σε μία από τις εκδρομές αποφάσισα να επισκεφτώ το χιονοδρομικό του

στρατού κάτω από τα 2000 μέτρα.

Είναι μια έρημη περιοχή, ψηλότερα από την βλάστηση, που σου προκαλεί δέος από τον όγκο των κορυφών του Ολύμπου.

 

Ήταν μια καλή ευκαιρία για μερικές ώρες αστροπαρατήρησης. Ψηλά, κοντά στην κορυφή, και στο σχετικό σκοτάδι που θα υπήρχε. Ο εξοπλισμός μου από κιάλια, χάρτες, ξαπλώστρες, ζεστά ρούχα, υπήρχε ήδη μέσα στο αυτοκίνητο. Η παρατήρηση με κιάλια είναι ένα χόμπι που με έβαλε στην ερασιτεχνική αστρονομία. Λίγο πριν να νυχτώσει, είχε βρεθεί το μέρος για παρατήρηση και είχε βγει ο εξοπλισμός. Περνώντας ευχάριστα η ώρα έφτασε η στιγμή γύρω στις 22:30 που το σκοτάδι πια είχε πυκνώσει και τα μάτια είχαν προσαρμοστεί αρκετά.

 

Δεν θα περιμένατε να σας πω ότι απογοητεύτηκα.

Τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα απορίας και λύπης για τον ουρανό που έβλεπα. Ένα καλό κομμάτι υπάρχει από ανατολικά μέχρι το ζενίθ. (Αυτό περίπου, υπάρχει άλλωστε και στην παραλία κάτω από τον Όλυμπο, μετά το Κάστρο του Πλαταμώνα.) Αλλά οπουδήποτε αλλού κοιτούσα δεν ήταν αυτό που περίμενα. Η φωτορύπανση, βόρεια, από τα φώτα της Κατερίνης και νότια, από τα φώτα της Λάρισας, δεν άφηναν περιθώριο να νοιώσεις το βράδυ, τα ίδια συναισθήματα που ένοιωθες το πρωί στο δάσος. Το αίσθημα του "παρθένου, του πρωτόγονου και ανέγγιχτου". Το θέαμα στην επιστροφή, το συμπλήρωσε η εικόνα ενός μοναστηριού, σε μεγάλο υψόμετρο, μέσα σε μια χαράδρα στο δάσος, περιτριγυρισμένο από δυνατούς κίτρινους προβολείς, που έκαναν την γύρω του περιοχή να φέγγει σαν καράβι στη ανοιχτή θάλασσα.

 

Λιγοστά πια τα σκοτεινά μέρη στον τόπο μας. Εκεί που δεν υπάρχουν ακόμα κτίσματα και φωτορύπανση.

Μήπως καλό είναι να τα επισκεφτούμε σύντομα;

Να δούμε πως είναι ένας κατασκότεινος ουρανός;

Να λέμε στα παιδιά μας αργότερα ότι υπήρχαν σκοτεινά μέρη στην Ελλάδα και τα έχουμε δει;

Πριν γίνουμε Ιταλία;

 

Κρίμα...

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αααααα η περιοχή εκεί έχει φάει μούντζα!! Να η δικιά μου εμπειρία:

 

Το 1999, 15 χρόνων ακόμα, είχα αρχίσει να παρατηρώ τον ουρανό με κιάλια από τη -πολύ σκοτεινή τότε- νέα μακρή, να μαθαίνω τους πρώτους αστερισμούς και να βλέπω τα πρώτα dso's μου, ακολουθώντας τα άρθρα του Πετίδη στο millenium-εποχές τότε!

 

Τέλος πάντων, κάπου μέσα ιουλίου πάμε οικογενειακά για διακοπές στην Παραλία Σκοτινας-λίγο πάνω από τον πλαταμώνα. Μην έχοντας ξανακάνει παρατηρήσεις εκτός Αττικής, ήμουν έτοιμος για σούπερ σκοτεινούς ουρανούς!

 

Και όμως! Το πρώτο βράδυ εκεί ανακάλυψα ότι οι ιδιοκτήτες του νεοσυσταθεντος κλαμπ 'κάστρα-xl' είχαν την υπέρτατη βλάχομπαροκ έμπνευση να κάνουν αισθητή την παρουσία του μαγαζιού τους φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό με καμία εικοσαριά ισχυρότατες δέσμες φωτός!

 

Εδώ μπορείτε να φανταστείτε τις οποίες βρισιές ξεστομίσά τότε. Και φυσικά, ενώ όλα τα κλαμπ της περιοχής τα τίμησα δεόντως, σε αυτό δεν πάτησα πότε!

 

Αλήθεια, μιας και από τότε δεν ξαναπήγα καλοκαίρι εκεί, υπάρχει ακόμα αυτό το μέρος;

 

ΥΓ: Ναι αμε, υπάρχουν πολύ σκοτεινα μέρη στην Ελλάδα, και λέγονται μικρα νησιά του Αιγαίου. Ευτυχώς απέχουν πολύ μεταξύ τους, και η θάλασσα δεν αναμένεται να φωταγωγηθεί σύντομα. Μαζεύουμε λεφτά να αγοράσουμε καμία βραχονησίδα;

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλήθεια, μιας και από τότε δεν ξαναπήγα καλοκαίρι εκεί, υπάρχει ακόμα αυτό το μέρος;

 

 

Ευτυχώς δεν υπάρχουν προβολείς να φωτίζουν τον ουρανό στην παραλία. Σαββατοκύριακο που και που έχω δει 2 προβολείς από μαγαζί, αλλά δεν φέγγουν συνέχεια.

Η παραλία Σκοτίνας - Παντελεήμωνα το βράδυ βλέποντας ανατολικά είναι απόλαυση και αρκετά σκοτεινός ουρανός. Ξέρεις... ξαπλώστρες, μεζεδάκια, καλή παρέα και συζητήσεις. Θυμάμαι ένα φίλο που έβλεπε με γυμνό μάτι τον γαλαξία της Ανδρομέδας να ανεβαίνει στο ουρανό και να λέει "Παιδιά αυτό το σύνεφο που το βλέπω πολύ ώρα εκει, τι είναι;"

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 έτη αργότερα...
Σε αποσταση μολις 70 χλμ. (ευθεια γραμμη) απο τη Θεσσαλονικη, ο Ολυμπος ειναι κοντα σε εστια φωτορυπανσης. Σαν να μην εφτανε η Θεσσαλονικη, εχουμε και την Κατερινη απο βορεια και τη Λαρισα απο νοτια.... Το οροπεδιο των Μουσων βαλλεται εξ ανατολων απο την φωτορυπανση της Θεσσαλονικης. το Χιονοδρομικο Κεντρο ΚΕΟΑΧ ειναι στη νοτια μερια οποτε η Λαρισα κανει ζημια.... Η Πετρα απο τη βορεια μερια ειναι κοντα στην Κατερινη οποτε απορριπτεται κι αυτη. Μενει μονο η δυτικη πλευρα, η οποια προσφερει και οδικη προσβαση (με 4Χ4) εως τα 2500 μετρα υψομετρο (καταφυγιο Χρηστακη). Εκει ισως τα πραγματα να ειναι καλα αλλα... αλλα μιλαμε για κοιλαδα οποτε ξεχναμε οτιδηποτε δεν ειναι ψηλα στον οριζοντα, αφου οι κορυφες δημιουργουν ενα τειχος γυρω μας.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης