Jump to content

Dobson k kapoies apories


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Geia se olous.Thelw na rwtisw an exei xeiristei kapoios apo edw dobsonian 12" kai na mou peite peripou tis diastaseis kai tis synthikes paratirishs me ena tetoio thleskopio.Episis exw aporia sxetika me ton elenxo dobson tileskopiou.Pws akrivvs metakinoume ton kyrio swlina?

Endiaferomai na agorasw to 12" starhopper tis celestron kai thelw na mathw an ontws aksizei oso akousa

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

12ari einai olokliro gomari na ksereis.

 

 

ego exo ena 10ri skywatcher kai to ferno isa isa kala!

 

apo 10 kai pano min po 8 intses arxizeis na xaneis se seeing...

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα

Μπορείς να απευθυνθείς στο www.aktistar.gr που τα εισάγει.

Στέλνοντας email ή τηλεφωνικά ρώτησε για τις διαστάσεις και ότι άλλο σε ενδιαφέρει.

H δε χρήση του είναι ευκολη όπως σε όλα τα DOB ( προυποθέτει βέβαια να ξέρεις λίγο τον ουρανό για να μπορείς να ψάχνεις τα αντικείμενα ).

 

 

Υ.Γ

Flashy αν μπορείς εξήγησέ μου πως και τι χάνεις σε seeing , μπορώ μόνο να το σκεφτώ σε ποιότητα φακού γιατι αλλιώς δεν θα έβγαζαν DOB 17,5" και truss tube 36".

"blackjanuaryout"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη,

απ'ότι έχω καταλάβει, επεiδή οι μεγαλύτερες διάμετροι έχουν και μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα, είναι και πιό εμφανείς οι διαταραχές της ατμόσφαιρας όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα dobsonian τηλεσκόπια γενικά κινούνται με το χέρι. Αυτό συνιστά καί πλεονέκτημα, γιατί επιτρέπει στον παρατηρητή με απλές κινήσεις (πάνω - κάτω, αριστερά - δεξιά) να κατευθύνει τον τηλεσκοπικό σωλήνα όπου επιθυμεί - υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι γνωρίζει που στοχεύει, εκτός εάν διαθέτει τα σχετικά βοηθήματα, καί μειονέκτημα, γιατί πρέπει να μετακινεί κάθε τόσο, και το πόσο εξαρτάται από την μεγέθυνση που έχει βάλει, τον τηλεσκοπικό σωλήνα προκειμένου να διατηρεί το αντικείμενο που παρατηρεί μέσα στο προσοφθάλμιό του. Αυτό συνιστά για τους κατόχους των dobsonians ένα δίκαιο τίμημα που πρέπει να πληρώνουν σε σχέση με την ωφέλεια που αποκομίζουν χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο τρόπο στήριξης.

 

Ως προς το celestron τώρα, ο σωλήνας πρέπει να έχει μέγεθος γύρω στα 37 εκατοστά διάμετρο και 150 εκατοστά μήκος, που σημαίνει ότι, εάν σκοπεύεις να τον μεταφέρεις συχνά με αυτοκίνητο, θα πρέπει οπωσδήποτε να μετρήσεις τις διαστάσεις του πρώτα. Οι διαστάσεις της βάσης πάνω στην οποία εδράζεται ο σωλήνας είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να εξετάσεις, καθώς αυτή τοποθετείται χωριστά μέσα στο αυτοκίνητο.

 

Η αγορά τηλεσκοπίου είναι κατά μεγάλο βαθμό υποκειμενικό ζήτημα, που ο κάθε ερασιτέχνης οφείλει να καταλήγει μετά από πολύ σκέψη, διάβασμα, συζητήσεις και, αν γίνεται, παρατηρήσεις μέσα από τηλεσκόπια άλλων στα κατά τόπους αστροπάρτυ.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από διάφορες πρακτικές συγκρίσεις που έχουν γίνει (πχ Φεβ 2002 Sky&Telescope) ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο μπορεί σε καταστάσεις με αισθητό πρόβλημα seeing να επηρεαστεί περισσότερα από ένα μικρότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση η διακριτική ικανότητα του μεγαλύτερου τηλεσκόπιου υπερβαίνει αυτή του μικρότερου.

Και στο κάτω-κάτω, ξέρετε πολλούς να πούλησαν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να πάρουν ένα μικρότερο λόγω seeing (όχι για βάρος, χώρο, ευκολία, πρόβλημα μέσης κλπ)?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nai eprepe na ksekatharisw ap'tin arxi.Asxoloumai edw kai 3 xronia me astroparathrhsh k astronomia genika.Ksekinhsa me kialia 7x50 mias ashmhs markas alla arketa kala tha elega.Twra exw ena Konus maksutov 90mm apo enan theio mou edw k 1 xrono peripou.Kserw kala ton ourano.E logiko einai na thelw twra ena megalytero k kalytero organo.Epoikhnonhsa me thn aktistar alla den ematha to varos k ypsos twn starhoppers.Vasika epsaksa k me sygriseis allwn dob 12" prepei na einai gyrw sto 1,50 ypsos k kamia 40 kila.Eida episeis k ta orion optics pou tha diathesei se ligo h aktistar,fenonte kala organa.Ena allo arnhtiko sxolio pou vlepw sxetika me ta dobs anw twn 8" einai oti den prosfaironte gia planhtikh parathrhsh.Skeftika oti s'auto ftaiei to seeing gia tis megales megenthiseis pou apaitounte.Flashy exeis kanena idiaitero provlima stin parathrhsh planitwn?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Infected Silence,

 

Ο χειρισμός και η σκόπευση ενός μεγάλου Dobsonian δεν είναι δυσκολότερος από ένα μικρότερο, αρκεί να είναι ζυγισμένο σωστά, και η τριβές των αξόνων να είναι οι σωστές (ούτε μικρότερες ούτε μεγαλύτερες). Πιθανότατα μάλιστα, η παρατήρηση να είναι ευκολότερη, λόγω μεγαλύτερου ύψους της θέσης προσοφθάλμιου και μεγαλύτερης απόστασης του στόμιου από τους άξονες περιστροφής. Το τελευταίο συνεπάγεται θεωρητικά μεγαλύτερη ακρίβεια στόχευσης, αφού κάθε μικρομετακίνηση με το χέρι στο στόμιο αντιστοιχεί σε μικρότερη γωνία περιστροφής, απ' ότι σε μικρότερο Dobsonian.

 

Άλλα είναι τα θέματα που πρέπει να προσέξεις:

 

-Ο οπτικός σωλήνας ενος Dob 12" συνήθως δεν χωρά στο πίσω κάθισμα ή το πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου για να μεταφερθεί σε σκοτεινό ουρανό, ενώ ένα 10" θα χωρέσει συνήθως στο πίσω κάθισμα.

-Όσο μεγαλύτερο το Dob, τόσο μεγαλύτερο το μεταλικό αντίβαρο πίσω από το πρωτεύον κάτοπτρο και συνεπώς ο απαιτούμενος χρόνος για να κρυώσει γίνεται πολύ μεγάλος. Σε κάποια τέστ περιοδικών, ορισμένα μεγάλα Dob (8" και 10") κρύωσαν και έδωσαν άριστη εικόνα μετά από 3-4 ώρες (!)

-Λόγω του αντίβαρου, το βάρος είναι αρκετά μεγαλύτερο από ένα νευτώνιο οπτικό σωλήνα φτιαγμένο για ισημερινή στήριξη. Αυτό βέβαια μπορεί να μην είναι πρόβλημα για όλους.

 

Ίσως γι αυτούς τους λόγους να κατέληγες να χρησημοποιείς πολύ αραιότερα ένα 12" από ένα 10". (Το 10" νευτώνιο που χρησιμοποιώ σε ισημερινή στήριξη, συχνά αισθάνομαι ότι είναι η χρυσή τομή μεγέθους-φωτεινότητας).

 

ΠΕΡΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ SEEING: Οι φίλοι rama και Antony έχουν απόλυτο δίκιο. Σ' ένα μεγάλο τηλεσκόπιο το seeing γίνεται πιό αισθητό, γιατί το τηλ. φτάνει σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Στις ίδιες μεγεθύνσεις, σε καμία περίπτωση δεν υπερτερεί το μικρότερο τηλεσκόπιο. Αντίθετα μάλιστα, η μεγαλύτερη φωτεινότητα του μεγάλου τηλεσκοπίου δίνει τελικά καλύτερες εικόνες πλανητών και DSO. Δηλ. ένα μικρό τηλεσκόπιο δεν υποφέρει ιδιαίτερα από το seeing διότι δεν ανεβαίνει σε μεγεθύνσεις που επηρεάζονται απ' αυτό.

Βέβαια, αν ένα μεγάλο, ανοιχτό τηλεσκόπιο δεν βρίσκεται σε θερμική ισορροπία με τον αέρα (δεν έχει κρυώσει καλά), το αποτέλεσμα θα είναι σαν να επικρατεί πολύ κακό seeing, λόγω των ρευμάτων αέρα μέσα στον οπτικό σωλήνα.

 

Και μια απόδειξη για τα παραπάνω: Με οσοδήποτε κακό seeing, τοποθετήστε στο τηλεσκόπιό σας μια κυκλική χαρτονένια μάσκα ώστε να μειωθεί το άνοιγμά του σε λιγότερες ίντσες. Σε κάθε περίπτωση η ανάλυση θα χειροτερέψει από ελαφρά έως πολύ. Δοκιμάστε το για τη Σελήνη.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είδα ότι εν τω μεταξύ αναφέρθηκες στα Orion Optics. To τηλεσκόπιό μου είναι ένα Οrion Optics 250mm f/4.8 Είναι ένα εκπληκτικό όργανο με άριστα οπτικά που απέκτησα πριν 4 χρόνια με απ' ευθείας αγορά από την Αγγλία (ναι, το ρισκάρησα να μου σταλεί με courier! Είναι ευτυχές ότι η Aktistar τα εισάγει πλέον στη Ελλάδα).

H απόδοσή του στους πλανήτες είναι κάτι το εξαιρετικό. Πρέπει να το δει κανείς για να το πιστέψει. Οι φωτογραφίες της Σελήνης που έχω στείλει στο astrovox πάρθηκαν μ' αυτό αλλά η κλίμακα λήψης τους είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν το βαθμό λεπτομέρειας που φαίνεται στην οπτική παρατήρηση. Βέβαια είχα ξεξαθαρίσει στην Αγγλική εταιρία ότι το θέλω και για πλανητική παρατήρηση και επομένως άν είχε το παραμικρό ψεγάδι ...να το περιμένανε πίσω! (Τα κάτοπτρά τους τα φτιάχνουνε και τα ελέγχουνε οι ίδιοι με αυστηρές προδιαγραφές).

Θέλω να πω ότι, όταν ένα νευτώνιο είναι καλοκατασκευασμένο και ευθυγραμμισμένο δεν υστερεί σε ανάλυση απέναντι στα καλύτερα διοπτρικά ανάλογου μεγέθους. Σε ένα απλό Dobsonian πάντως, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις, δεν είναι σίγουρο ότι θα τοποθετηθούν κορυφαία οπτικά.

 

  • Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

gia to sxolio oti ta megala dob den einai kala gia planitiki paratirisi, to mono ellatoma pou mporo na vro einai oti den kanoun tracking.

To resolution pou exoun einai asygkrito, eno episis den yparxei thema chromatikon sfalmaton.

Kata ta alla, systino se opoion den exei dei mesa apo megalo neftonio na propathisi na dei kai meta as to sygkrini akomi kai me ena apochromatiko me ta idia lefta.

Oi eikones mesa apo polles inches einai asygkrites

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά πολυ χρήσιμα όλα αυτά που γράφετε για όποιον ενδιαφέρεται για τα dobs. Εγώ θα ήθελα με την σειρά μου να ζητήσω τη γνώμη σας τηλ/πιο dob 6'' για κάποιον που ζεί στην πόλη και ταξιδεύει συχνά.

 

1. Είναι εύκολο στην μετακίνηση και χρήση;

2. Προσφέρεται για πλανητικη και dso;

 

Επίσης αν υποθέσουμε οτι δεν λαμβάνουμε υποψη τη διαφορα χρημάτων,

 

3. Είναι καλύτερα να αγοραστεί ενα 6'' σε βάση ή ένα dob αντίστοιχα; (φυσικά εννοώ την πιο γρήγορη και αποτελεσματική χρήση του)

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Infected_Silence ακου τι γινεται,εγω πριν κανα μηνα πηρα το 10'' StarHopper.

 

Ηξερα απο πριν τις διαστασεις του αλλα οταν το ειδα ειπα ουαου!!!

Ειναι λιγο μεγαλο,σα κανονι ειναι βασικα!

Και σκεψου οτι το δεκαρι ειναι τοσο φαντασου το δωδεκαρι.... :roll:

 

Οι διαστασεις του που το μετρησα προχειρα,ειναι 1,30m μηκος του σωληνα και 30cm διαμετρος.

Βασικα οπως ειπε ο PapGeo αν εχεις σκοπο να το μεταφερεις,παρε μετρα οπωσδηποτε απο το οχημα με το οποιο θα κανεις τη μεταφορα.Επισης και η βαση ειναι ενας σημαντικος παραγοντας γιατι πιανει αρκετο χωρο.Τωρα αν εισαι τυχερος και μενεις καπου σκοτεινα ξεχνα τα προηγουμενα..

 

Ειναι ευκολο στην χρηση παρα τον ογκο του και αφου ειδικα γνωριζεις τον ουρανο δεν θα εχεις κανενα προβλημα!! 8)

 

Αν κανεις παρατηρηση πλανητων και το μεταφερεις με αυτοκινητο θα θες οπωσδηποτε παρα πολυ καλο collimation.(το Θεμα collimatiοn κατοπτρικου θα ηθελα να το συζητουσαμε σε μια αλλη ενοτητα,οποιος θελει ας κανει την αρχη)

 

Πιστευω να βοηθησα καπως,

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σε ολους!

 

Νομιζω πως το θεμα καλυφθηκε αλλα εχω μια παρατηρηση σχετικα με:

 

-Όσο μεγαλύτερο το Dob, τόσο μεγαλύτερο το μεταλικό αντίβαρο πίσω από το πρωτεύον κάτοπτρο και συνεπώς ο απαιτούμενος χρόνος για να κρυώσει γίνεται πολύ μεγάλος

 

Ποιος ειπε πως τα dobsonian εχουν ντε και καλα αντιβαρο πισω απο το πρωτευον κατοπτρο;

Οχι! κατι τετοιο ισχυε για τα dobsonian της meade τα οποια δεν παραγονται πια!

Προς CarlSagan:

Φυσικα και ευκολοτερο στο στησιμο και χρηση ειναι το 6" dobsonian.Ουτε να ανοιγοκλεινεις τριποδες ουτε να βαζεις βγαζεις σωληνες σε δαχτυλιδια ουτε τιποτα.Απλως ριχνεις το σωληνα στην βαση και ετοιμος!

Φυσικα και κανει και για πλανητες και βαθυ ουρανο.

Για αστροφωτογραφια δεν κανει..αλλα και κανενα απο τα φτηνα ισημερινα 6" κατοπτρικα της αγορας δεν κανει για σοβαρη αστροφωτογραφηση..

 

Καλα να περνατε!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια που εγώ μίλησα για τα αντίβαρα, συμπληρώνω τα εξής:

 

Στα προσεγμένα Dobsonian χρησιμοποιούνται πρωτεύοντα κάτοπτρα σημαντικού πάχους (περ. 0,8"-1,25") ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κάμψης του κατόπτρου από το ίδιο του το βάρος. Σ' αυτά λοιπον, το βάρος του κατόπτρου αρκεί για το «ζύγισμα» του οπτικού σωλήνα, και δεν χρησιμοποιείται αντίβαρο. Αν όμως το κάτοπτρο είναι πολύ «οικονομικό» (=λεπτό, περ. 0,5") είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί αντίβαρο στην κατασκευή για να κρατηθεί ο άξονας περιστροφής αρκετά πίσω. Λεπτά κάτοπτρα συναντά κανείς κυρίως σε πολύ φθηνά Dobs. Στα παρακάτω links σχολιάζεται η χρήση αντίβαρου:

http://home.interlynx.net/~mullers/equip.htm

http://www.teleskop-service.de/gsseiten/testbericht8zdob.htm

 

Πάντως είναι πολύ πιθανό, όπως λέει ο Γιώργος, να είναι λίγες (κακές) εξαιρέσεις αυτά που έχουν (ή είχαν) αντίβαρο, μια που πλέον η αγορά των Dobs είναι τόσο μεγάλη, ώστε η μαζική παραγωγή να έχει λύσει το πρόβλημα κόστους των κατόπτρων με ικανό πάχος. Άλλωστε, το κόστος στα καλά κάτοπτρα αφορά κυρίως τη λείανση και το ακριβές σχήμα και όχι τόσο την ποσότητα του υλικού.

 

Και κάτι ακόμα: το κύριο πρόβλημα για την παρατήρηση των πλανητών με (μεγάλα) Dobs δεν είναι η ανάλυση, αλλά, όπως έγραψε ο φίλος rama, το ότι δεν έχουν οδήγηση. Ενώ λοιπόν ένα καλό 10ιντσο Dob άνετα σηκώνει μεγέθυνση 300Χ (ακόμα και με μεσαίο seeing), η οδήγηση με το χέρι πάνω από 200Χ είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στις 300Χ χρειάζεται κεντράρισμα κάθε λίγα δευτερόλεπτα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο πλανήτης θα χαθεί εκτός πεδίου με μιά «παραπανίσια» κίνηση. Ακόμη και στις 200Χ είναι απαραίτητοι wide-field προσοφθάλμιοι. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να κάνει πλανητική παρατήρηση με υψηλή ανάλυση (250Χ-350Χ), η καλύτερη λύση είναι ένα μάλλον ένα ισημερινό νευτώνιο τηλεσκόπιο.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης