dimkasta Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Αγόρασα επιτέλους το Dob 8" και έχω αρχίσει να ψάχνω πως μπορώ να το αξιοποιήσω περισσότερο. Να πω εδώ ότι παρατήρηση θα γίνεται κατά κόρον από Αθήνα μέσα από την τεράστια φωτορύπανση, εκτός αν οργανωθεί καμιά εξόρμηση.Αρχικός σκοπός, να μάθω τον ουρανό και παρατήρηση φεγγαριού και πλανητών, καθώς και λήψη φωτογραφιών κύριας εστίας. Από προσοφθάλμια έχω μέχρι στιγμής μόνο τα μαμά skywatcher στα 25 και 10mm. Oι πρώτη σκέψη είναι η αγορά του ζούμ hyperion 8-24 για την προσιτή του αναλογικά τιμή, αλλά και για την ευκολία που θα δώσει στο να μάθω τον ουρανό.Εδώ θέλω να ρωτήσω, οπτικά/ποιοτικά αξίζει συγκριτικά με τα 2 μαμά προσοφθάλμια? Αξίζει η αναβάθμιση? Σαν δεύτερο σκέφτομαι έναν barlow 2x για να πάρω μια πιο χορταστική εικόνα από τους πλανήτες (~300x max με το ζουμάκι).Τι να προτιμήσω? TV ή Celestron Ultima? Κάποια άλλη πρόταση σε αντίστοιχο κόστος. πχ της Skywatcher είναι αρκετά φτηνότερος και λειτουργεί και σαν T adapter. Συγκριτικά με τους άλλους τι λέει? Τέλος όπως είπα και πιο πάνω, θέλω ένα Τ αντάπτορα και Τ-ring για τη φωτογραφική μου (Pentax). Τι να προτιμήσω? Καταλαβαίνω ότι οπτικά δεν είναι ό,τι καλύτερο σαν πακετάκι, αλλά νομίζω σαν αρχή θα είναι καλή, μέχρι να δω πόσο βαθιά θέλω να πάω στο hobby.Ήδη μιλάμε για κόστος μεγαλύτερο του τηλεσκοπίου, οπότε θέλω να είμαι λίγο προσεχτικός.Ευχαριστώ. Simple Photography
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Άσε τον ζούμ αρχικά και πάρε δυο ποιοτικούς προσοφθάλμιους σταθερής εστιακής απόστασης. Barlow μόνο televue τέλος.Δύο προσοφθάλμιοι 25 και 12mm με barlow 3x είναι ένας καλός συνδυασμός. Η και με barlow 2x αλλά τότε όχι 12mm για να μην έχεις ίδια μεγέθυνση με τον 12mm.Αν δεν μπορείς να διαθέσεις λεφτά σε αυτή τη φάση πάρε μόνο έναν barlow televue 2x, έτσι κι αλλιώς επένδυση είναι τέτοια αγορά και ό,τι και να πάρεις στο μέλλον χρήσιμος θα σου είναι.Ξέχνα τον barlow με ενσωματωμένο σπείρωμα για T-ring η ποιότητά του είναι πολύ χαμηλή.Τώρα τα αντάπτερς απλά μεταλλικά δαχτυλιδάκια είναι, ό,τι και να πάρεις... Προτίμησε αν βρεις κάτι made in Japan. Θα είναι καλύτερο σαν κατασκευή και θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να έχει τζόγους. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
dimkasta Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 OK με τον Barlow και το adapter πάνω κάτω αυτό περίμενα. Τώρα για το ζούμ, έχω δει να προτείνεται γενικά στο φόρουμ, και γι αυτό το σκέφτομαι, μιας και δεν θέλω να δώσω μια μικρή περιουσία ακόμα. Για τα ποιοτικά σταθερά που αναφέρεις τι θα μου πρότεινες σε παρόμοιο κόστος?Για παράδειγμα ξέρω ότι τα nagler είναι κορυφαία, αλλά κοστίζουν ένα χέρι και ένα πόδι. Επίσης τα LVW πάνε αρκετά ψηλά πάλι. Simple Photography
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Οι ζουμ σε καμμία περίπτωση δεν δίνουν καλύτερα είδωλα από σταθερής εστιακής απόστασης προσοφθάλμια. Αν γινόταν αυτό τότε τα σταθερής εστιακής απόστασης δεν θα υπήρχαν.Υψηλής ποιότητας προσοφθάλμιοι με αντίστοιχο κόστος δεν υπάρχουν εκτός και θυσιάσεις τα μεγάλα πεδία και πάρεις ποιοτικούς Plossl ή Orthoscopic.Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις hyperion σταθερής εστιακής απόστασης με καλό λόγο κόστος προς απόδοση.Και τελευταία συμβουλή μην κολλάς στον εξοπλισμό, βγες έξω και παρατήρησε! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
dimkasta Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Παρατήρηση γίνεται καθημερινά όσο μπορώ τόσο με το τηλεσκόπιο, όσο και με το μάτι αν δεν μπορώ να το μεταφέρω εκεί που θέλω λόγο ώρας... Έχω βρυκολακιάσει με δυο λόγια Τώρα για τα προσοφθάλμια...Προφανώς δεν έχει την ίδια απόδοση το ζούμ. Το θέμα είναι αν είναι τόσο κάτω οπτικά ώστε να μην αξίζει να το πάρεις σε σχέση με 2 πχ Plossl της Televue ή δύο σταθερούς Hyperion. Έκανα μια μικρή έρευνα στα μεγέθη που μου πρότεινες στις σειρές TV Plossl, Baader Hyperion και Ortho που έχουνε πάνω κάτω τιμές που σηκώνει η τσέπη μου. Απ'όσο βλέπω, τα hyperion είναι πιο πρακτικά με μεγαλύτερο field of view 68 μοίρες, πιο άνετο eye relief 20mm, ενώ έχουνε και έτοιμο σπείρωμα στο οποίο μπορεί να μπει t-ring για φωτογραφική. Γενικά τείνω προς αυτά, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει 25mm. Έχει κάποιος δουλέψει με τις συγκεκριμένες σειρές για να μας δώσει μια πιο εμπεριστατωμένη συγκριτική άποψη? Σκέφτομαι για Barlow TV 2x, 8mm Hyperion και 25mm TV Plossl ή 21mm Ηyperion, αν και ακόμα δεν έχω αποκλείσει τελείως και το zoom, μιας και δεν έχω βρεί κάποιο άμεσο συγκριτικό ανάμεσα στις δύο λύσεις ώστε να δικαιολογήσω το έξτρα κόστος και ποιότητα των φτηνών σταθερών σε σχέση με τις έξτρα ευκολίες και επιλογές που δίνει ο ζούμ. Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο σας. Simple Photography
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Γιατί θες να πάρεις plossl 25mm συγκεκριμένα; Αφού έχεις τον μαμά! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
themis_kart Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Φίλε dimkasta απο πλευράς barlow θα συμφωνησω και εγω για τον televue 2x ειναι πιο πρακτικος απο τον 3χ αλλα και απο τους κορυφαιους της αγορας.Τωρα για τον ζοομ που λες αποψη μου πάντα, εγω σαν και εσένα ξεκίνησα με τον ζοομ της παρατηρησεις μου φοιτητης ειμαι δεν ειχα και πολλα λεφτα για αγορα πιο καλων προσοφθαλμιων, ηταν το βασικο μου προσοφθαλμιο περιπου για 7 μηνες , δεν ειχα κανενα παραπονο απο αυτο, γαλαξιες, σφαιρωτα κ.α. πολλα τα έβλεπα καλύτερα μπορω να πω απο τα μανισια προσοφθαλμια.Πιστεύω ότι είναι ενα καλο προσοφθαλμιο το οποιο αξιζει να υπαρχει σε μια συλλογη. Δικία μου γνωμη να το αγορασεις πάντως αν θες μπορεις να το δεις και απο κοντα σε καμια παρατηρηση αν οργανωσουμε στις προσεχες μερες, να το δεις και live .Καλες αγορες ευχομαι Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
dimkasta Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Περιμένω να οργανωθεί εξόρμηση πως και πως... @planetmanΌπως μου το πρότεινε ο giorgosgr κατάλαβα ότι θέλει αναβάθμιση ο μαμά. Simple Photography
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Υπάρχει hyperion 24mm αλλά είναι καινούργια εστιακή απόσταση και ίσως να μην τον βρίσκεις σε διάφορες σελίδες.Τώρα για το barlow το 2x και 3x είναι αναλόγως τι τηλεσκόπιο και τι προσοφθάλμιους έχεις. Στο δικό μου 6" f/8 (ίδια εστιακή απόσταση με το δικό σου) Πιστεύω πως θα ήμουν καλυμένος στο 80 με 90% των παρατηρήσεών μου με 25mm, 12mm και barlow 3x. (Έχω τον πολύ καλό 2.8x Klee της University Optics που έχει όμως το μειονέκτημα πως βινιετάρει με κάποιους προσοφθάλμιους)Μια σκέψη: hyperion 24mm, 13mm televue barlow 3x και θα έχεις καλή γκάμα μεγεθύνσεων και πεδία.Αργότερα ρίχνεις και έναν 5-6mm orthoscopic για πλανήτες όταν η ατμόσφαιρα είναι σταθερή και δεν έχεις και αλληλοκάλυψη με τους άλλους δύο και τον barlow. Πάντως οι barlow αυξάνουν και το eye relief και καλό θα είναι να δοκιμάσεις αν ταιριάζει ο 24mm με τον 3x. Αν πρέπει να τοποθετήσεις το μάτι σου πολύ μακριά η παρατήρηση μπορεί να είναι κουραστική. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα