Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γειά σας.Έιμαι νέο μέλος ασχολούμαι όμως πολύ καιρό με την ερασιτεχνική αστρονομία.Ψάχνω να βρώ κατοπτρα(πρωτευον και δευτερευον) για ενα μικρο νευτωνειο(114mm f / 8 ).Μηπως υπαρχει καποιο ευρωπαϊκο site απο οπου μπορω να τα παραγγειλω;Αν τα παραγγειλω μεσω ενος ελληνικου καταστηματος δεν υπαρχει εγγυηση για την ποιοτητα τους(προσωπικη εμπειρια).Τι αλλο μπορω να κανω;Θα εκτιμουσα πολυ τη βοηθεια σας!Ευχαριστω.
Δημοσιεύτηκε

φιλε astromix καλωσηρθες

 

φερνουν και στην Ελλαδα κατοπτρα

www.aktistar.gr

http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=1062736&CFTOKEN=55815602

 

αλλα πρεπει να πιανουν τα χεριασου και να ξερεις τι κανεις για να το φτιαξεις μονος σου.

 

ελεγξε μηπως τα ετοιμα τηλεσκοπια βγαινουν στα ιδια λεφτα χωρις τον κινδυνο λαθους της ιδιοκατασκευης (στήριξη κατόπτρων collimation ktl)

 

φιλικα Νίκος

Δημοσιεύτηκε

Φιλε astromix,

 

Στις ιστοσελίδες που έδωσε ο nicktremoulis θα βρείς κάτοπτρα της Orion Optics (UK) και της Scopetronix (USA) αντίστοιχα (αυτά είναι και τα μόνα που εισάγονται στη Ελλάδα, απ' όσο ξέρω). Και οι δύο είναι σοβαρές και αξιόπιστες εταιρίες, και διαθέτουν και άλλα κατασκευαστικά κομμάτια (focusers κλπ). Ιδιαίτερα η http://www.orionoptics.co.uk κατασκευάζει και ελέγχει αυστηρά η ίδια τα κάτοπτρα για τα τηλεσκόπιά της και τα διαθέτει είτε ξεχωριστά είτε σαν οπτικά σετ πρωτεύοντος-δευτερεύοντος. Φτιάχνονται με υψηλές προδιαγραφές και μπορείς να επιλέξεις το βαθμό ακρίβειας της ανακλαστικής επιφάνειας (ενοείται ότι η ποιότητα είναι από εξαιρετική και πάνω). Επιπλέον μπορείς να επιλέξεις και το είδος επιστρώσεων των κατόπτρων και, αν θέλεις, με κάποιο κόστος η εταιρία σου παρέχει και ένα πιστοποιητικό με τις ακριβείς μετρήσεις και προδιαγραφές του κατόπτρου σου. Νομίζω πως η aktistar τα διαθέτει σε τιμές Αγγλίας.

 

Αν τελικά φτιάξεις μόνος σου το νευτώνιο που θέλεις, πρέπει να ασχοληθείς πολύ με τη γεωμετρία των οπτικών και του οπτικού σωλήνα ώστε να επιτύχεις πλήρη φωτισμό (κυρίως του κέντρου) του οπτικού πεδίου, και ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή παρεμβολή του δευτερεύοντος. Πριν αγοράσεις τα κάτοπτρα, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι κάποιο μηχανουργείο μπορεί να σου φτιάξει τα μεταλικά μέρη του οπτικού σωλήνα ακριβώς όπως θα τα σχεδιάσεις και όχι στο περίπου (στηρίξεις και ρυθμίσεις κατόπτρων, στεφάνια ακρών του σωλήνα ή και τον ίδιο το σωλήνα). Πιθανότατα βέβαια αυτά τα γνωρίζεις ήδη.

 

Αν διάλεξες τις 4,5" για λόγους κόστους, η διαφορά κόστους από τις 6" δέν είναι μεγάλη. Πιθανόν λοιπόν όλος ο κόπος της κατασκευής να αξίζει να γίνει για μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Η Orion Optics διαφημίζει κάτοπτρα από 6" και πάνω, ενώ η www.scopetronix.com από 4,5" και πάνω. Επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το τελικό κόστος της κατασκευής θα είναι μικρότερο από έναν έτοιμο οπτικό σωλήνα.

 

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια πρώτα καίρια σημεία για μια κατασκευή. Όπως είπε και ο nicktremoulis, πρέπει να ξέρεις καλά τι κάνεις για να προχωρήσεις. Αν αυτό είναι έτσι, προχώρα άφοβα, η χαρά της κατασκευής είναι πολύ μεγάλη!

  • Καλή επιτυχία, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρα!

 

Για φτηνα κατοπτρα και spiders δες και http://www.e-scopes.cc/Murnaghan_Instruments_Corp56469.html

Για φτηνο και καλο mirror cell και helical focuser

http://www.universityoptics.com

Επισης χρησιμοτατο προγραμμα cad (και απλο στη χρηση του) για σχεδιαση τηλεσκοπιων http://home.att.net/~dale.keller/atm/newtonians/newtsoft/newtsoft.htm

 

Εγω παντως λεω με λιγα χρηματα ακομα να πας για 8" μια και καλη.

Σε ογκο βαρος ειναι πολυ μικρη η διαφορα αναμεσα σε ενα 6" f/8 και 8" f/6.

 

Ελπιζω να βοηθησα.

 

Καλα να περνας!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

... κι εγώ θα πρότεινα κατευθείαν 8ιντσο άν το μεγαλύτερο μέγεθος δεν είναι πρόβλημα. Αφού θα κάνεις που θα κάνεις τον κόπο, φτιάξε κάτι με μεγάλες δυνατότητες (φωτεινότητα, διακριτική ικανότητα). Η ευκολία (ή δυσκολία) είναι ακριβώς η ίδια. Είχα σχεδιάσει κι εγώ ένα 8ιντσο με κάθε λεπτομέρεια γύρω από ένα οπτικό σετ της Orion Optics αλλά την τελευταία στιγμή ματαίωσα την κατασκευή και την παραγγελία των κατόπτρων για 2 λόγους: α) δεν εύρισκα μηχανουργείο που να μου «τυλίξει» τον οπτικό σωλήνα από φύλλο αλουμινίου ακριβώς στις διαστάσεις που ήθελα, και β) η Orion Optics μου έκανε μια πολύ δελεαστική πρόταση για ένα πλήρως μεταλικό οπτικό σωλήνα 10" με κάτοπτρα ακρίβειας επιφανείας - surface accuracy τουλάχιστον λ/8 (λ/4 wave front accuracy), που ευτυχώς δεν αρνήθηκα. Η τιμή τότε, πριν 4 χρόνια ήταν μόνο £399 αλλά η εταιρία ήταν ακόμη ανερχόμενη ενώ σήμερα δεν προλαβαίνει να στέλνει τηλεσκόπια σ΄όλον τον κόσμο.

 

Αν έχεις κάποια απορία για την κατασκευή σου, εδώ είμαστε...

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Στεφανε,

γιατι να στον τυλιξει ακριβως τον σωληνα; Τι πειραζει εαν ειναι 1 εκατοτο πανω η κατω; Πρακτικως τιποτα.Και γιατι ντε και καλα να ναι μεταλλικος;Εγω εφτιαξα το dobsonian μου με πλαστικο σωληνα (μονο μειονεκτημα το βαρος κατα τα αλλα πολυ προτιμοτερος απο μεταλλικο,καλυτερη θερμικη μονωση)χωρις καμμια μετρηση ακριβειας..ακομα και για να μαι σιγουρος οτι θα εστιαζει το τηλεσκοπιο απλως κοιταζα ενα απεναντι βουνο με τον εστιαστη μερικα χιλιοστα προς τα εξω ωστε να χω ενα μικρο περιθωριο ενω ο πατερας μου μετακινουσε το κατοπτρο με το cell μπρος πισω μεχρι να βρω τη θεση που εστιαζει.Την σημειωσα, τρυπες με τρυπανι να βιδωσω το cell και ετοιμος!

Η κατασκευη του οπτικου σωληνα σε ενα νευτωνιο ειναι ευκολη.

Πολυ περισσοτερο χρονο πηρε η κατασκευη της βασης και το..βαψιμο περιμενωντας να στεγνωσει η καθε στρωση χρωματος.

Το επιχειρημα β το κατανοω κι εγω στη θεση σου αυτο θα εκανα :-)

 

Καλα να περνας!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο,

 

πραγματικά, δεν υπάρχει ζήτημα άν ο οπτικός σωλήνας θα είναι λίγα εκατοστά μακρύτερος ή κοντότερος, αλλά το μηχάνημα τυλίγματος λαμαρίνας του (πρόθυμου) μηχανουργείου είχε όριο το μήκος 1,00μ και εγώ χρειαζόμουν από 1,08μ εως 1,15μ. Υπήρχε εναλλακτικός τρόπος αλλά δεν θα έδινε την τελειότητα κυκλικής διατομής που έδινε το μηχάνημα. (μιά πλευρά του σωλήνα θα ήταν πεπλατυσμένη από τη μία άκρη μέχρι την άλλη). Ας σημειώσουμε εδώ ότι άν ο σωλήνας πρόκειται να μπεί σε έτοιμα (του εμπορίου) δαχτυλίδια στήριξης ισημερινής βάσης, η διάμετρος του πρέπει να είναι εντός κάποιων ορίων για κάθε μέγεθος τηλεσκοπίου.

 

Το πιό εύκολο θα ήταν να χρησιμοποιήσω οικοδομικό σωλήνα από πεπιεσμένο χαρτί, (τύπου sonotube, όπως πολλά φθηνά αμερικανικά Dobsonian), ή έτοιμο πλαστικό σωλήνα. Ο πρώτος μπορεί να έχει προβλήματα με την υγρασία μακροπρόθεσμα (φουσκώματα, αλλοίωση σχήματος). Και τα δύο όμως υλικά έχουν το χαρακτηριστικό που ανέφερες, πολύ καλές μονωτικές ιδιότητες και επιπλέον μεγάλη θερμοχωρητικότητα (πολύ μεγαλύτερη από τον αλουμινένιο σωλήνα πάχους 1mm). Αυτά όμως τα χαρακτηριστικά είναι ανεπιθύμητα για ένα νευτώνιο σωλήνα για το λόγο ότι καθυστερούν την ψύξη του στη θερμοκρασία περιβάλλοντος και μαζί καθυστερούν και την ψύξη του κατόπτρου. Το αποτέλεσμα θα ήταν αρκετά παρατεταμένη αναμονή για την άριστη εικόνα, λόγω των παρατεταμένων εσωτερικών ρευμάτων. Επιπλέον, το σημαντικά μεγαλύτερο βάρος αυτών των σωληνών τους κάνει ακατάλληλους για μεσαίου κόστους και μεγέθους ισημερινές στηρίξεις (μεγαλύτερα αντίβαρα, μεγαλύτερη καταπόνηση και κυρίως μεγαλύτερη διάρκεια ταλαντώσεων.) Με αυτά τα υλικά ένα 10ιντσο μπορεί εύκολα να φτάσει τα 11-12 κιλά. Βάσεις όπως η EQ5 ή η Grate Polaris έχουν επίσημο όριο τα 7 kg (13-14 kg με τα αντίβαρα), αν και στην πράξη χρησιμοποιούνται και με 10 kg (18-20 kg με τα αντίβαρα) και με θυσίες στον τομέα των ταλαντώσεων και της ευχρηστίας.

 

Γι αυτούς τους λόγους τελικά, στα μεγάλα νευτώνια επιλέγεται για τον οπτικό σωλήνα το αλουμίνο (εκτός από τα πολύ οικονομικά όπου επιλέγεται το sonotube).

 

Οι ακριβής σχεδίαση είναι απαραίτητη για την περίπτωση που σκοπεύει κάποιος να κάνει παρατήρηση και φωτογράφηση prime focus γιατί μια μηχανή SLR εστιάζει πολλά εκατοστά (5-8 cm) πιό μέσα από ένα προσοφθάλμιο με Barlow. To καλύτερο είναι να σχεδιάσει και να τρυπήσει κανείς τον οπτικό σωλήνα αφού παραλάβει τα κάτοπτρα γιατί το εστιακό τους μήκος είναι ονομαστικό και μπορεί να διαφέρει 1-2 cm από το πραγματικό (για παράδειγμα το κάτοπτρο στο δικό μου τηλεσκόπιο έχει εστιακό μήκος 1181mm και όχι 1200mm).

 

Η κατασκευή ενός οπτικού σωλήνα για νευτώνιο είναι πράγματι εύκολη, αφού προνοήσει κανείς για όλα τα βήματα της κατασκευής.

 

Να περνάς καλά κι εσύ,

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Στεφανε γεια χαρα!

Στο περι μεταλλικου σωληνα και θερμικων ρευματων διαφωνω.Μεταλλικος σωληνας σε ανοικτο πεδιο ειναι οτι χειροτερο για θερμικα ρευματα και υγρασια.

 

"A solid metal tube mounted in the open air is certainly the worst posible combination of circumstances."

J. B. Sidgwicκ Amateur astronomers handbook.

 

Στο ιδιο βιβλιο συνιστα την μονωση των μεταλλικων σωληνων.

Το θεμα ειναι μακρυ αλλα γενικως ο μεταλλικος σωληνας εχει πλεονεκτηματα στιβαροτητας και βαρους οπως σωστα ανεφερες (και γι αυτο προτιμαται σε ισημερινα τηλεσκοπια).

Στο θεμα των ταλαντωσεων λογω βαρους των πλαστικων και χαρτονενιων σωληνων σε ελαφρες ισημερινες βασεις συμφωνω.Σε dobsonian που ανετα σηκωνουν μεγαλα βαρη ο μεταλλικος σωληνας ειναι πηγη ταλαντωσεων περισσοτερο απο υλικα οπως το χαρτι η το πλαστικο.

Τα ακριβα dobsonian (και τα τηλεσκοπια των αστεροσκοπειων) εχουν σωληνα σκελετο που εχει πολλα πλεονεκτηματα και ο οποιος αν συνδυαστει με θολο αποτελει την καλυτερη λυση για αποφυγη θερμικων ρευματων και υγρασιας.

 

Καλα να περνας!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Μεταλλικος σωληνας σε ανοικτο πεδιο ειναι οτι χειροτερο για θερμικα ρευματα και υγρασια.

 

"A solid metal tube mounted in the open air is certainly the worst posible combination of circumstances."

J. B. Sidgwicκ Amateur astronomers handbook.

 

Στο ιδιο βιβλιο συνιστα την μονωση των μεταλλικων σωληνων.

 

Αυτή η άποψη υιοθετήθηκε τελικά από πολύ λίγους κατασκευαστές μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική Parks Optical, η οποία παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα των πλαστικών (fiberglass) σωλήνων ως εξής: http://parksoptical.com/tmc.htm

 

Οι περισότεροι κατασκευαστές όμως, καθώς και επανελειμμένα ο σχετικός περιοδικός τύπος, συνιστούν την αποφυγή τέτοιων υλικών, και τη χρήση εκείνων που έχουν πολύ καλή θερμική αγωγιμότητα (δηλ. κακή θερμομόνωση), και μικρή θερμοχωρητικότητα, γιατί η αποκατάσταση θερμικής ισορροπίας με το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να παραβλεφθεί χάρην άλλων. Παράδειγμα: http://www.parallaxinstruments.com/tube.htm

 

Οι οπτικοί σωλήνες από ανθρακονήματα (carbon fiber) είναι όντως πολύ ενδιαφέροντες Αντώνη, ιδίως μάλιστα για τη φωτογράφηση. Αναπτύχθηκαν κυρίως για το πολύ χαμηλό βάρος τους (ελαφρύτεροι από τους αλουμινένιους) και τα πολύ καλά μηχανικά τους χαρακτηριστικά, δηλ. μεγάλη ακαμψία (= απουσία ταλαντώσεων και διατήρηση ευθυγράμμισης), μικρό συντελεστή διαστολής (= διατήρηση εστίασης στη φωτογράφηση) και μεγάλη αντοχή. Συνεπώς προσφέρονται για μεγάλες διατστάσεις. Κι αυτοί όμως έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από το αλουμίνιο. Μερικά σχόλια γι' αυτούς εδώ:

http://www.infinityscopes.com/Uti8Page.htm

http://home.att.net/~jak.stargate/wsb/html/view.cgi-html2.html--SiteID-432665.html

 

Γιά όλους τους παραπάνω λόγους, ο καλύτερος οπτικός σωλήνας είναι ...καθόλου σωλήνας, δηλ μηδενικό βάρος, μηδενική θερμοχωρητικότητα, απουσία θερμικών ρευμάτων κατά μήκος του οπτικού άξονα. Αυτό το μοντέλο πλησιάζουν πολύ οι μεταλικοί σκελετοί που, όπως έγραψες Γιώργο, χρησιμοποιούνται στα μεγάλα (και ακριβά) Dobsonians και στα μεγάλα ανακλαστικά τηλεσκόπια των αστεροσκοπείων. Επίσης έχουν αρχίσει πλέον να κατασκευάζονται σκελετοί για Dobs από ανθρακονήματα.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης