AROURAIOS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2005 Αν δεν διαθέτατε κανένα τηλεσκόπιο, θα διαλέγατε ένα αποχρωματικό των 80mm ή ένα μεγαλύτερο αχρωματικό; Υπάρχουν στην ελληνική αγορά το Skywatcher 80ED και το Celestron 80ED, με τιμές γύρω στα 500 ευρώ. Με τα ίδια χρήματα διατίθενται αχρωματικά μεγαλύτερης διαμέτρου. Τι θα προτείνατε λοιπόν;
rama Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2005 Αν δεν ενδιαφέρεσαι για αστροφωτογράφηση, δεν υπάρχει λόγος να πάρεις αποχρωματικό.Αν πάντως σε ενδιαφέρει η φωτογράφηση, υπολόγισε οτι το κόστος του αποχρωματικού τηλεσκοπίου τελικά αποδεικνύεται οτι είναι το μικρότερο σε σχέση με τις απαραίτητες βάσεις, κάμερες κλπ για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.Υπόψη, οτι οι τιμές αναφέρονται μόνο στον σωλήνα.Το 80άρι για οπτική παρατήρηση είναι πολύ αδύναμο συγκριτικά με ένα καλούτσικο κατοπτρικό με παρόμοια τιμή αλλά πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα. Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να πάρεις τηλεσκόπιο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο άνοιγμα.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2005 Καλησπερα! Νευτωνιο απο 6" η ακομα καλυτερα απο 8" και πανω!Αν σε ενδιαφερει τοσο πολυ η αστροφωτογραφια τοτε ενα schmidt cass η ενα πραγματικο αποχρωματικο πχ Takahashi FS-78 η sky 90 (τα δυο που προανεφερες ειναι ημιαποχρωματρικα για να μαστε ακριβεις).(Προσωπικα θα προτιμουσα το FS-78 απο ενα 8" schmidt cassegrain )Σημειωνω οτι και με νευτωνιο με στιβαρη βαση μπορεις να βγαλεις φανταστικες deep sky αστροφωτογραφιες.Πχ http://home.earthlink.net/~mcgermano/ Καλα να περνας! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
angelos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2005 I asked the same question in a Cloudy Nights forum. Refer to the link below: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/227506/page/3/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1 I decided that, given that I have already an 8" dobsonian, an 80ED will be a very versatile scope. Regards, Angelos
Flashy Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2005 kai vevaia neutonio! allios koita televue kai takahashi opos eipe o filos giorgos! Celestron CPC C8 XLTCelestron NexStar GT - Mak-Cas 4"Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε ================================================Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)
θέμης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Φιλε μου βλεπω οτι αλλα ρωτησες αλλα σου απαντησαν τα παιδια.Εγω θα μεινω στην ερωτηση σου.Επειδη εχω δει μεσα απο το Celestron και μεσα απο αχρωματικο της ιδιας μαρκας θα σουπω οτι ειναι μεγαλη η διαφορα στην ποιοτητα των οπτικων.Το 80αρη ειναι πολυ καλο και σε καλη τιμη.Ειναι μικρο αραπολυ ευκολο στην μετακινηση του.Βεβαια δεν εχει διαμετρογια βαθυ ουρανο αλλα αυτης της διαμετρου τα διοπτρικαπροτιμουνται για το μεγαλο πεδιο που προσφερουν.Και για αστροφωτογραφια αργοτερα μπορεις να το χρησιμοποιησης (για μεγαλο πεδιο και παλι).Τα αχρωματικα μεγαλυτερης διαμετρου σου δινουν μεγαλυτερη φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα αλλα ειναι καιλιγοτερο ευελικτα.Δεν αξιζει κατα την γνωμη μου να δεις για αχρωματικο 4".Οι 6" ειναι πολυ καλυτερες.Εγω προσωπικα εχω 6" διοπτρικο και ειμαι ευχαριστημενος αλλα το τηλεσκοπιο ειναι τεραστιο και βαρυ αρα δυσκολο στην μεταφορα. Ενω εδω να συμπληρωσω οτι εχει καλυτερο ειδωλο απο το δικο μου αλλα βεβαια το 6αρη βλεπει περισσοτερα. Και κατι τελευταιο αν και λιγο ξεφευγω: τα αποχρωματικα τηλεσκοπια εχουν μεν αριστη συμπεριφορα οσον αφορα την χρωματικη εκτροπη αλλα δεν ειναι το κυριο προτερημα τους.Το κυριοτερο ειναι οτι τα υλικα που χρησιμοποιουνται δινουναπαραμιλλη αναλυση στο ειδωλο και συνεπως ειτε κατα την παρατηρηση ειτε στην φωτογραφηση ειναι πολυ δυσκολο να τα ξεπερασουν στην διαμετρο τους αλλου τυπου τηλεσκοπια.Βεβαια ειναι πανακριβα και εδω ειναι που υστερουν σε σχεσημε τα κατοπτρικα: με λιγοτερα λεφτα εχεις για μεγαλυτερη διαμετρο ως προς το διοπτρικο καλα αποτελεσματα.Στον βαθυ ουρανο τα μεγαλυτερης διαμετρου θα δειξουντην αξια τους.Παντως και για να τελειωνω,συγνωμη αν σε κουρασα,θα ειχε μεγαλο ενδιαφερον να δουμε τις τιμες σε ενα αποχρωματικο takahashi, astrophysics, TMB ,TEC, televue(περιπου αποχρωματικα), Vixen και σε τηλεσκοπια αλλου τυπου αλλα με το Ιδιο λ . Δεν συζυτω βεβαια για διαμετρο μεγαλυτερης των 10 ιντσων στο ιδιο λ με τα παραπανω τηλεσκοπια αλλα και στην ιδια ποιοτητα κατασκευης,αληθεια ποσο θα αξιζε ενα τετοιο τηλεσκοπιο;
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 To 80mm για παρατήρηση είναι πολύ αδύναμο. Αν πάρεις ενα νευτωνιο 6" η ακομα καλυτερα απο 8" και πανω θα εχεις και αποχρωματικο τηλεσκοπιο, και θα μπορεις να βγαλεις deep sky αστροφωτογραφιες. Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Γεια σας!Τελικα η παλια διαμαχη διοπτρικο η κατοπτρικο καλα κρατει εστω και συγκεκαλυμενα...Ας βαλουμε τα πραγματα σε μια σειρα...η αρχικη ερωτηση ηταν: Αν δεν διαθέτατε κανένα τηλεσκόπιο, θα διαλέγατε ένα αποχρωματικό των 80mm ή ένα μεγαλύτερο αχρωματικό; Οποτε λογικα ερχεται η απαντηση κανενα απο τα δυο.......δεν ειναι αλλο ρωταει και αλλο απανταμε....Αν ηταν για δευτερο, τριτο, τεταρτο κλπ τηλεσκοπιο το 80ED ειναι μια χαρα καλα οπτικα και ευκολο στη μεταφορα(σκεφτομαι και εγω να αποκτησω ενα).Οσο για τα αχρωματικα, ενα 6" για να χει αποδεκτο χρωματικο σφαλμα πρεπει να ναι τουλαχιστον f/15.Τα κοντυτερα f/8 και ακομα περισσοτερο f/5εχουν τοσο εντονο το χρωματικο σφαλμα ωστε τα οποια πλεονεκτηματα εχει ο τυπος τους πρακτικως να εξανεμιζονται.Απο την αλλη, ενα διοπτρικο 6" f/15 ειναι ενα κτηνος που απαιτει σταθεροτατη στηριξη και δεν θα το χαρακτηριζα οχι μονο ουτε φορητο αλλα ουτε καν μεταφερομενο και φυσικα ακαταλληλο για deep sky αστροφωτογραφηση.Αν πάρεις ενα νευτωνιο 6" η ακομα καλυτερα απο 8" και πανω θα εχεις και αποχρωματικο τηλεσκοπιο, και θα μπορεις να βγαλεις deep sky αστροφωτογραφιες. Πολυ σωστα φιλε ngc4565!Ποσο κοστιζει ενα αποχρωματικο 10"; τσαμπα πραγμα μονο 490.000$ τρεξτε να προλαβετε την ευκαιρια...http://www.telescopes.com/products/Takahashi_FCT-250_Observatory_System_10228.html Καλα να περνατε! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
sergios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Tha simfonisw kai egw oti to 80ari apoxrwmatiko den kanei gia prwto tileskopio, oute kai gia monadiko tileskopio gia empeirous xristes extos an to mono endiaferon einai i astrofwtografia.Egw tha meinw sto klasiko oti to kalitero prwto tileskopio einai afto me tin kaliteri stiriksi. Ena neftwnio me kali stiriksi i ena kalo dioptriko me episis kali stiriksi tha itan oti prepei. An sti synexeia parameinei i epithymia gia mikro apochromatiko tha exeis kai mia kali stiriksi gia astrofotografia(i opoia sigoura tha doulevei kai kalitera ap'oti me to prwto tileskopio afou to 80ari tha einai elafritero ). To sigouro einai oti den tha simvouleva kanena filo me vlepseis, gia astrofwtografisi, na parei gia prwto tileskopio schmidt-cassegrain i maksutov-cassegrain, logw tou argou estiakou tous logou(apaitei megales ektheseis kai ara akoma kaliteri stiriksi). Telos gia na apantisw sygkekrimena stin erwtisi sou an epimeneis se refractor egw tha epelega ena kalo achromatiko twn 4"me kali stiriksi (diefkrinizw oti celestron kai skywatcher den ta thewrw kala gia achromatika alla kai genika gia refractors).
θέμης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Φιλε sergio συμφωνο εν γενει μαζι σου για το θεμα της στηριξης.Μια καλη στηριξη εχει δυνατοτητες ανεξαρτητως τηλεσκοπιου (στα κιλα για τα οποια ειναι κατασκευασμενη). Για το 4'' αχρωματικο σε σχεση με 80αρη θα επιμεινω, λογου οτι δοκιμασα και τα δυο οτι το 2ο ειναι πολυ καλυτερο. Παντως και τα δυο (4'',80αρη) ηταν της celestron.Φτιαχνονται απο την Synta στην Κινα.Αν εχεις υπ΄οψιν σου καποιο αλλο αχρωματικο 4'' καλως δεν γνωριζω περισσοτερα γι 'αυτο το θεμα .Οσον αφορα το ερωτημα που εθεσα ειχα στο μυαλο μου 10 " νευτωνιο η αλλου τυπου ανακλαστικο τηλεσκοπιο το οποιο ομως να εχει την αντιστοιχη ποιοτητα σε οπτικη λειανση σε ολη την επιφανεια του κατοπτρου,δευτερευον αντιστοιχης ποιοτητας, εστιαστη ακριβειας,σωληνα και γενικα ποιοτητα στα επιμερους κομματια αλλα και στην συναρμολογηση εφαμιλλα ενος καθαρου αποχρωματικου τηλεσκοπιου 6'' το οποιο βεβαια ειναι πανακριβο αλλα οχι χωρις λογο.Και δεν ειχα κατ' νου 10 '' αποχρωματικο οχι λογω τιμης(η οποια ειναι οντως εξωφρενικη) αλλα λογου βαρους και μεγεθους.(αν και θα ηταν ωραια να ειχα ενα τετοιο τηλεσκοπιο) Ο λογος για τον οποιο τηλεσκοπια ανακλαστικου τυπου (νευτωνια, κατοδιοπτρικα) ειναι φτηνα ειναι οτι γινεταιμεγαλη υποχωρηση στην ποιοτητα ολων των κομματιων που χρησιμοποιουνται για την τελικη συναρμολογιση εστιαστες μετριοι, κατοπτρα με λ/4 η και χειροτερα (η Orion optics φτιαχνει κατα παραγγελια με λ/6 και λ/8 με αλλη χρεωση φυσικα) σωληνες με οχι και τοσο καλη βαφη στο εσωτερικο τους αρα μειωμενο κονταστ και αλλα.Για τα χρηματα τους αυτο που προσφερουν ειναι πολυ καιμπορει να προσφερουν χρονια καλης παρατηρησης και φωτογραφιων με αξιωσεις δεν διαφωνω σε αυτο.Εγω ομως σαν θεμης βρισκω περισσοτερη ικανοποιηση βλεποντας μεσα απο το διοπτρικο μου η ακομη περισσοτεροαπο ημιαποχρωματικα και αποχρωματικα της Vixen παρα αποκαποιο 8" η 10 " νευτωνειο το οποιο μπορει να μην εχει χρωμα σαν τηλεσκοπιο (χρωμα μπορει να βγαλει το προσοφθαλμιο) αλλα εχει κομη στην ακρη του πεδιου και ενω εγω μπορω να ανεχτω το λιγο χρωμα σε 5-6 αντικειμενα, την κομη δεν την ανεχομαι με τιποτα .Καποιος αλλος μπορει να πει το αντιθετο,ειναι υποκειμενικο το θεμα και αρα ο καθενας μπορει να εχει αλλη -σεβαστη- αποψη.Για το χρωμα τωρα του 6'' αχρωματικου που εχω.Το χρωμα ειναι ορατο στα πολυ φωτεινα αντικειμενα (λιγοτερα απο 6) αλλα ΔΕΝ επηρεαζει στον βαθυ ουρανο.Και θα επαναλαβω κατι που εγραψα παλιοτερα: το διοπτρικοεδειξε περισσοτερα απο το 11 " σμιντ-κασσεγραιν.Ειναι ογκωδες σαν τηλεσκοπιο αλλα δεν το αλλαζω παρα μονο με αποχρωματικο 6'' (ΤΜΒ για να ειμαι ακριβης). Το θεμα ,το εθεσα για να ανταλλαξουμε αποψεις και εμπειριες απο την παρατηρηση μεσα απο το τηλεσκοπιο πουο καθενας επελεξε και μεσω αυτου κοιτα τα αστερια.Δεν ειναι στις προθεσεις μου να προκαλεσω καποια ενταση μεταξυ μας. Τωρα για το αν τα celestron ειναι καλα η οχι: τηλεσκοπιατης ειναι απο την Synta εχει καποια καλα προιοντα και καποιαοχι,ειναι ομως καλυτερα απο πολλα που υπαρχουν στην αγορα χωρις αυτο να σημαινει οτι μικροτερες εταιριες δεν εχουν ακομη και καλυτερα απο αυτην.Ειναι αξιοπιστη καιεχει καλη εικονα σαν εταιρια ενω δεν εχω διαβασει αρνητικα σχολια για την υποστηριξη της σε θεματα service.Τα skywatcher ειναι η Synta. Αυτα και λιγο χαλαρωστε ρε παιδια ο καθενας μας εχει τα γουστα του και ολοι ενα κοινο χομπυ το οποιο απολαμβανουμε με τα οποια μεσα μας επιτρεπουν τα οικονομικα μας (ή η φαντασια μας!. Ε ρε και να'χα το 10" αποχρωματικο!!).
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Γεια σας παιδια,Προσωπικα, ενα νευτωνιο 6" F/8 Dobsonian ειναι το καλυτερο 'πρωτο' τηλεσκοπιο. To 80mm αχρωματικό/αποχρωματικό για παρατήρηση (deep sky) είναι πολύ αδύναμο. Για τον φιλο themis: " Για το χρωμα τωρα του 6'' αχρωματικου που εχω ..." Φιλε themis εχω καi εγω 6'' f/8 + 6" f/12 - Για το χρωμα στα πολυ φωτεινα αντικειμενα το καλυτερο ειναι το Baader Moon and Skyglow Filter: http://www.alpineastro.com/filters/filters.htm#Moon%20&%20Skyglow Για το CA (chromatic aberration) ειναι το Baader Fringe Killer: http://www.alpineastro.com/filters/filters.htm#FringeKiller Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
sergios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Καλησπέρα σας και πάλι, φίλε Θέμη συμφωνώ μαζί σου ότι από ένα σημείο και μετά είναι υποκειμενικό το τι απαιτεί ο καθένας από το τηλεσκόπιο του. Προσοχή δεν είπα ότι η Celestron δεν είναι καλή σαν μάρκα(άλλωστε και εμένα το τηλεσκόπιο μου Celestron είναι). Για το σερβις που είπες ότι δεν άκουσες για παράπονα θα ήθελα σου πω ότι μόλις πήρα το τηλεσκόπιο μου από το Adorama (τότε έμενα Κύπρο και στην Κύπρο δεν υπάρχουν καταστήματα με τηλεσκόπια) είχα ένα μικροπρόβλημα από δικό μου λάθος με το δευτερεύον συγκεκριμένα έπεσε μέσα στον σωλήνα(το τηλεσκόπιο είναι s/c αρα ο σωλήνας είναι κλείστός). Εγώ ζήτησα βοήθεια από την celestron αυτοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν. Ευτυχώς όταν έστειλα email στην Ακτις ανταποκρίθηκε και μου είπε ακριβώς τι να κάνω για να διορθώσω το πρόβλημα παρ'όλο που δεν είχε καμιά υποχρέωση απέναντι μου.Ότι και να αγοράσει κάποιος πρέπει να προσέξει την ποιότητα κατασκευής. Οσο και αν θέλουν οι μεγάλες εταιρείες Meade και Celestron να μας πασάρουν σαν πρώτης ποιότητας τα προιόντα τους άλλο το κινεζικο διοπτρικό ή κατοπτρικό τους που κατασκευάζεται με τις χιλιάδες και άλλο το πχ Stellarvue που το παραγγέλνεις και σου λένε περιμενε και κανα δυο χρόνια μεχρι να σου το φτιάξω.Ότι τηλεσκόπιο και να έχει πάντως ο καθένας το σημαντικό είναι να το χρησιμοποιεί με τον σωστό τρόπο και όσο πιο συχνά γινεται για να το απολαύσει καλύτερα.
Avior Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2005 Κάτι για τις τιμές να διευκρινήσω μόνο... 1. True APO 80mm με 500 ευρώ ΔΕΝ βρίσκεις. Αυτά που αναφέρεις στο 1ο ποστ είναι semi-apos... Ένα καλό APO όπως τα TMB-80 κάνει κοντά 1600 ευρώπουλα...2. Το FCT-250 της Takahashi είναι ακραία περίπτωση με την έννοια ότι δεν είναι απλά ΑPO αλλά fluorite triplet με finders, mount κλπ... Γι'αυτό όλα τα "FCT" takahashi έχουν τιμές έως και 6-7 φορές πάνω από τα αντίστοιχα APM/TMB/vixen triplets... Κανονικά ένα 10" APO κάνει κοντά 40,000$ OTA only. Βέβαια, επειδή πολλά "APO's" είναι fluorite doublets φαντάζομαι ότα τα FCT-series θα είναι μάλλον ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ τηλεσκόπια που υπάρχουν. Αν σε ενδιαφέρει πολύ να το παίρνεις το τηλεσκόπιο σε ταξίδια (δλδ να μπορείς να το πάρεις στο αεροπλάνο) τότε ένα 80mm refractor-ακι όπως λες μια χαρά θα σου είναι. Σε κάθε άλλη περίπτωση, newtonian με κλειστά μάτια, υπολόγισε πόσο είναι το limiting mag με 80mm και πόσο με 6"! ::The spice extends lifethe spice expand consciousnessthe spice is vital to spacetraveltravel... without movement:: Astral Projection-Dancing Galaxy
Flashy Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2005 file mou px ego exo gia mikro ena nexstar 4gt (celestron) kai gia megalo to skywatcher dobs 10" oi diafores mera me tin nixta. tha sou protina kai pali opos polloi filoi akoma neutonio. Celestron CPC C8 XLTCelestron NexStar GT - Mak-Cas 4"Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε ================================================Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα