Jump to content

Αστροπαρατήρηση από πλοίο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

'Ισως ακούγεται περίεργο, αλλά έχει κάνει κανείς παρατήρηση από πλοίο?? Μεσοπέλαγα φαντάζομαι ότι είναι το ιδανικό μέρος για παρατηρήσεις, αλλά το παραμικρό κούνημα τα καταστρέφει όλα. 'Η μήπως όχι???
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχμ το κούνημα δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο οι "γιρλάντες" που έχει το πλοίο (φαντάσου να παρατηρείς κάτω από εκατοντάδες λαμπιόνια... έτσι) καθώς και γενικότερα τα φώτα-προβολείς του πλοίου. Επιπλέον, βάλε τη μεγάλη υγρασία και φαινόμενα στυλ ομίχλης που μπορεί να εμφανίζονται ακριβώς πάνω στη θάλασσα

Όπως και να έχει όμως, λόγω κουνήματος (για να έρθουμε στα δικά σου), είναι μάλλον δύσκολο να παίξεις με μεγάλες μεγεθύνσεις, ακόμα και αν είναι σβηστά τα φώτα. Με κυάλια ή γυμνά μάτια όμως φαντάζομαι θα κάνεις καλή δουλεία!

Παρεμπιπτόντως, μόλις προχτές έκανα υπερατλαντικό ταξίδι προς την Ευρώπη (==νύχτα πάνω από τον Ατλαντικό) κ μπορώ να πω ότι η θέα των αστεριών από το παράθυρο στα 11 000 μέτρα ήταν καταπληκτική :cheesy: :cheesy: Βέβαια, υπάρχουν οι μη ιδανικές οπτικές ιδιότητες του (διπλου) παραθύρου, καθώς και η διαφορά θερμοκρασίας -60 +15 μέσα-έξω, αλλά ένα 5ο μέγεθος με κουβέρτα γύρω από το κεφάλι σου (κ με τα anticolission να δουλεύουνε, που είναι πολύ ισχυρά) έβλεπες άνετα.

Ίσως στο αεροπλάνο (κ με πρόσβαση στο πιλοτήριο που έχει καλύτερα/μεγαλύτερα τζάμια από την καμπίνα κ περισσότερο σκοτάδι) να είναι πιο εύκολο να κάνεις παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο, καθώς είναι πολύ πιο σταθερό από ένα πλοίο, όταν πετά σε μεγάλα ύψη. Αυτό, ωστόσο, που παρατήρησα είναι ότι οι κραδασμοί/θόρυβος από τις μηχανές/buffeting διαδίδονται σε όλη την άτρακτο (συντονισμός, ντε) οπότε αυτό ίσως είναι ένα επιπλέον πρόβλημα σε μεγάλες μεγεθύνσεις/φωτογραφία. Αλλά κ στο πλοίο υπάρχει το πρόβλημα αυτό

Να γιατί είμαι ο περίεργος που όχιμόνο δεν κλείνει το σκιάδιο του παραθύρου το βράδυ αλλά κ μένει ξύπνιος στο 9ωρο :cheesy: :cheesy: \:D/ \:D/

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Την πρώτη φορά που άκουσα αυτή την εκδοχή της παρατήρησης φαντάστηκα ένα τηλεσκόπιο....με....γυροσκόπια...

Ποιος ξέρει... ίσως κάποτε... να έχει καθένας απο μάς ένα τηλεσκόπιο με τη σταθερότητα του hubble.. :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Εχμ το κούνημα δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο οι "γιρλάντες" :cheesy: :cheesy: \:D/ \:D/

ναι αλλά δίπλα και μπροστά από την γέφυρα δεν υπάρχει τίποτα.

έχω κάνει παρατήρηση με κιάλια από πλοίο και ήταν μια υπέροχη εμπειρία...

το ένα νεφέλωμα μετά το άλλο.. τα έβλεπες ακόμα και με γυμνό μάτι κάποια!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αυτο με το πλοιο το εχω σκεφτει και εγω...αλλα το ιδανικο θα ηταν με εμπορικο πλοιο οπου τα φωτα ειναι ΟΛΑ σβηστα!!!!!

Βεβαια οχι με τηλεσκοπιο μιας και κουναει αλλα με κυαλια !! :cheesy:

Εκτος και αν το πλοιο ειναι αγκυροβολημενο και η θαλασσα λαδι!! αλλα και παλι ειναι αυτη η θαλασσια αυρα η υγρασια και το αλλατι που ΔΕΝ λεει με τιποτα τηλε!!

Μια αλλη ιδεα που ειχα....ειναι να υπηρχαν εξεδρες (σαν αυτες που αντλουν πετρελαιο ) καπου μεσοπελαγα ή τελος παντων καπου στο κεντρο της Μεσογειου (με αρκετο υψος για να μην εχουμε προβλημα με το αλατι και την υγρασια) και να πηγαινα εκει για παρατηρηση!!!! :cheesy: \:D/

-Billy wake up!!! :mrgreen: :mrgreen: :-({|=

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο

Η παρατήρηση από πλοίο σαν ιδέα ακούγεται καλή, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα, για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν, αλλά και για άλλους, όπως είναι η κάπνα από το φουγάρο του πλοίου, ή ο δυνατός αέρας που μπορεί να πνέει μεσοπέλαγα.

Την υπόθεση αυτή δοκίμασα κι εγώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν επέστρεφα με το Lissos από Μυτιλήνη. Ο μόνος χώρος που ήταν ανεκτά υποφωτισμένος ήταν αυτός που βρίσκεται επάνω από την γέφυρα του πλοίου, ουσιαστικά ο πιο κοντινός στην πλώρη του πλοίου, που είναι προσβάσιμος για το κοινό. Και πάλι όμως δεν μπορώ να πω ότι ο ουρανός ήταν πολύ σκοτεινός, όπως θα περίμενε κάποιος που ταξιδεύει μεσοπέλαγα. Αυτό ίσως να οφείλεται και στην διάχυση της φωταύγειας που εκπέμπεται από τα άλλα μέρη του πλοίου. Πάντως, σαν εμπειρία δεν ήταν καθόλου άσχημη και την συστήνω ανεπιφύλακτα, για όποιον ταξιδεύει χωρίς φεγγάρι και καταφέρει να βρει ένα σκοτεινό μέρος πάνω στο πλοίο του. Η γνώριμη εικόνα του ουράνιου θόλου, όταν συνδυάζεται ολόγυρα με την ανοικτή θάλασσα, δημιουργεί μια άλλη αίσθηση που αποζημιώνει. Για μένα ήταν μια πανέμορφη εμπειρία, πόσο μάλλον όταν δεν έχω συχνά την πολυτέλεια να βλέπω τον Σκορπιό, τον Τοξότη, αλλά και την ίδια την Σελήνη να δύουν μέσα στο πέλαγος! -δείτε την παρακάτω φωτογραφία για να πάρετε μια γεύση (η οποία είναι βέβαια τραβηγμένη χωρίς φλας).

Φιλικά

PapGeo

IMG_1555R.thumb.JPG.a82de1c19aec3f869ff89c57701f8a50.JPG

Νότια της Χίου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μια αλλη ιδεα που ειχα....ειναι να υπηρχαν εξεδρες (σαν αυτες που αντλουν πετρελαιο ) καπου μεσοπελαγα ή τελος παντων καπου στο κεντρο της Μεσογειου (με αρκετο υψος για να μην εχουμε προβλημα με το αλατι και την υγρασια) και να πηγαινα εκει για παρατηρηση!!!! :cheesy: \:D/

-Billy wake up!!! :mrgreen: :mrgreen: :-({|=

Και όμως.... αυτές οι εξέδρες που λες υπάρχουν.. και μάλιστα αρκετά κοντά σου! Λέγονται "η ψηλότερη κορυφή σε ερημονήσι-μικρό νησί των κυκλάδων-δωδεκανήσου του καλοκαίρι (κ οχι μόνο)" :cheesy: :cheesy: give it a try 8) 8) 8)

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα ξημερώματα της προγούμενης Τετάρτης επέστρεφα με το πλοίο απο Αθήνα, και κάποια στιγμή βγήκα στη γέφυρα για να πάρω λίγο αέρα. Παρόλο τον έντονο φωτισμό που έκανε πολύ αισθητή την παρουσία του, αν είχες συγκεντρωμένο το βλέμα σου στον ουρανό, μετά απο λίγη ώρα προσαρμογής των ματιών μπορούσες να διακρίνεις κάποια πράγματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μπορούσα να δω άνετα την Κασσιόπη και τον Κηφέα. Την στιγμή εκείνη επικρατούσαν πολύ δυνατοί άνεμοι όπως ήταν αναμενώμενο άλλωστε, και η διαύγεια θα έλεγα ότι ήταν μέτρια.

Το κερασάκι στη τούρτα όμως ήταν η σελήνη που ανέτειλε εκείνη τη στιγμή και έβλεπες τον τεράστιο χρυσαφί μηνίσκο πάνω απο τη θάλασσα σε συνδυασμό με το ελαφρύ κύμα που χτυπούσε γλυκά το πλοίο. :)

Δεν έχασα την ευκαιρία να βγάλω φωτογραφία, η οποία όμως δεν μπόρεσε ούτε στο ελάχιστο να καταγράψει το θέαμα που έβλεπα ο ίδιος.

Crescent_Moon_Rising.thumb.jpg.6bee56ee46dbec63b6b4e42dc05d6847.jpg

f/3.4 1 sec ISO 400

Σύνδεσμος για σχόλιο

Εγω απο πλοιο παρατηρω μονο με τα ματια μου .Ετσι κι αλλιως αν δεν ειναι κανα κυριλατο πλοιο τα φωτα δεν αναβουν .

Πολυ ωραια ευκαιρια !

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Εξω απο την γεφυρα γκαζαδικου, μεταξύ Μαλτας και Αφρικής,

χωρίς φεγγαρι, με υποχρεωτική συσκότιση της γεφυρας βάση

κανονισμών, τα φώτα της ακτής κάπου χαμένα στον ορίζοντα,

και τα 7χ50 του πλοίου καρφωμένα στα μάτια μου μέχρι που

πονέσαν τα χέρια μου. Παραδόξως κανείς απο όσους προσπάθησα

να προσυλητίσω στο σπορ δεν ενδιαφέρθηκε.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης