Jump to content

SPC 900 με viewfinder


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επειδή η SPC 900 έχει μικρό πεδίο, κάτι που δε διευκολύνει πολύ τη σκόπευση, αποφάσισα να την προσαρμόσω σε μια SLR μηχανή. Η ιδέα δεν είναι δική μου, καθώς την είδα στο site του David Ratledge:

 

http://www.deep-sky.co.uk/imaging/webcam/slrbody.htm

 

Ο D. Ratledge προσάρμοσε την παλιότερη Toucam. Η πλάκα της SPC 900 είναι σαφώς μικρότερη, ευτυχώς όμως ελάχιστα μεγαλύτερη από ένα φιλμ 35 mm. Ο D. Ratledge τονίζει την ιδιαίτερη ευκολία της μετατροπής, οπότε πήρα θάρρος και προχώρησα. Προσαρμόζοντας μια webcam σε σώμα SLR, αποκτά κανείς viewfinder για την κάμερα, ενώ μπορεί να την προσαρμόσει και σε φωτογραφικούς φακούς. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε το τσιπ να βρεθεί ακριβώς στο εστιακό επίπεδο της μηχανής. Προσωπικά δε με απασχόλησε.

 

Κατ΄αρχήν, θα χρειαστείτε μια manual SLR μηχανή που να δέχεται ντεκλασέρ (θα χρειαστείτε και αυτό) και να έχει λειτουργία bulb. Αν υπάρχει περισσευάμενη παλιά, ακόμα καλύτερα, αλλιώς πρέπει να αγοραστεί μία. Πολύ φτηνές βρίσκει κανείς στο ebay. Εγώ τυχαία βρήκα την ίδια μηχανή που χρησιμοποίησε ο D. Ratledge, μία Pentax ME (για 30 ευρώ μαζί με μεταφορικά). Τη συνιστώ μια και έχει αρκετά φωτεινό viewfinder. Να δώστε σημασία στο viewfinder, καθώς έχω κακή εμπειρία από σκοτεινά viewfinders. Έτσι οι Zenit, Praktika, Exacta κ.λ.π. δεν είναι ιδανική επιλογή. Από την άλλη, οι πλανήτες είναι τόσο λαμπροί που φαίνονται και σε αυτές άνετα, οπότε το θέμα ίσως δεν είναι σημαντικό. AF μηχανές με bulb κάνουν μια χαρά, θα εξαρτάστε όμως από τη μπαταρία τους. Οι manual SLR υπερέχουν.

 

Η κατασκευή:

 

- Ξεβιδώνουμε την πλάτη της μηχανής και την αφαιρούμε.

 

- Βγάζουμε την SPC 900 από το κάλυμμά της, σύμφωνα με τις οδηγίες στο παρακάτω γνωστό site:

 

http://www.home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/spc900nc.htm

 

 

- Επειδή η κάμερα δεν «καθόταν» με ικανοποιητικό τρόπο απ’ ευθείας στην πλάτη της Pentax, πρόσθεσα δύο πλαστικές ράβδους και μετά έβαλα την πλάκα της SPC 900 πάνω τους. Οι συγκολλήσεις έγιναν με εποξική κόλα (σαφώς ανώτερη της στιγμιαίας). Προσοχή μην κολλήσετε την πλάκα ανάποδα και τελικά παίρνετε αναποδογυρισμένη εικόνα. Αν κολλήσετε με την υποδοχή του USB καλωδίου στα δεξιά., όπως την κρατώ στην εικόνα 3, είστε εντάξει.

- Πριν τη συγκόλληση αφαίρεσα το LED και το μικρόφωνο…δια της βίας. Το LED ξεριζώθηκε με ένα κοπίδι, το μικρόφωνο με πένσα!

- Επίσης, μέτρησα και σημείωσα πάνω στη μηχανή οδηγούς ώστε το τσιπ της κάμερας να βρεθεί ακριβώς στο κέντρο. Ευτυχώς, η σχεδίαση της SPC 900 κάνει πολύ απλή τη διαδικασία, καθώς τα κουμπιά γρήγορης πρόσβασης και τα σημεία όπου βίδες προσαρμόζουν την πλάκα στο πλαστικό περίβλημα παρέχουν εύκολα σημεία αναφοράς (στην Toucam τέτοια σημεία δεν υπάρχουν, οπότε πρέπει κανείς να βρει και να σημειώσει στην πλάτη της πλάκας το κέντρο του τσιπ, όπως περιγράφει ο D. Ratledge – για όσους ενδιαφέονται, το κέντρο στην SPC 900 είναι στην πίσω πλάκα, ακριβώς μετά από το «7», εκεί που γράφει “CF6597”).

- Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα φαίνεται στις εικόνες 4 και 5. Η κάμερα λειτουργεί άψογα. Όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε με την κάμερα, φορτώνουμε το σύστημα στο τηλεσκόπιο (η στον φακό, όπως στην εικόνα 4) και κεντράρουμε και εστιάζουμε μέσα από το viewfinder της μηχανής. Μετά με ένα ντεκλασέρ σηκώνουμε καθρέφτη και κλείστρο ώστε να αποκαλυφθεί το CCD και να τραβήξουμε το βίντεό μας με τον …παραδοσιακό τρόπο.

 

Υ.Γ.:

1) Μία τελευταία εργασία είναι να σφραγιστεί η πλάκα στα δεξιά και αριστερά της, αλλιώς θα εισέρχεται αέρας μέσα στο τηλεσκόπιο και θα δημιουργούνται tube currents. Θα το κάνω αύριο, όχι με σιλικόνη όπως ο D. Ratledge, αλλά με απλή μονωτική ταινία.

2) Περαιτέρω βελτιώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κάποιο κάλυμμα για την πλάκα, προσθήκη ενός σκοπεύτρου ορθής γωνίας, ενώ στο χώρο όπου προηγουμένως έμπαινε το κάνιστρο του φιλμ, θα μπορούσε να βρει θέση ένα ανεμιστηράκι!

3) Για προσθήκη του συστήματος σε φωτογραφικό φακό, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε κάπου να μπει και τo IR cut φίλτρο.

 

1.JPG.3350ca36ed90468a238f886581686918.JPG

Τα βασικά υλικά (η πένσα απουσιάζει...)

 

4.jpg.df9f7156bbb4b99b82e6b9cbf7c6892b.jpg

Σε φακό Tamron 500mm f/8

2.jpg.d9de8ce08c7d8483085e99db7e78ddbd.jpg

3.thumb.jpg.1ac407fd0d687a95d81e2804727d5517.jpg

5.jpg.2d8a1920e0f2a770d8aefc64c388941d.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Pentax ME δεν είναι καθόλου βαριά. Ζυγίζει 445 γραμμάρια, πολύ λιγότερο από την Canon EOS 400d που χρησιμοποιώ για αστροφωτογράφιση. Μάλιστα, καθώς έχει αφαιρεθεί η πλάτη, η μηχανή ζυγίζει πια λιγότερο από το θεωρητικό (συγκεκριμένα, 413,5 γραμμάρια, ζυγισμένη σε ζυγό ακριβείας). Εξάλλου, ο Crayford εστιαστής που έχω σηκώνει άνετα 4 κιλά εξοπλισμού. 8)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης