Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σε μια συζήτηση με το φίλο Quendi θυμήθηκα την ακρίβεια με την οποία κάποιοι λογοτέχνες αντιμετωπίζουν τα αστρονομικά φαινόμενα που απεικονίζονται στα έργα τους, ακόμη κι αν αυτά είναι έργα επιστημονικής ή μη φαντασίας. Έτσι είπα να ξεκινήσω αυτό το θέμα για να ακουστούν κι άλλες απόψεις.

Αφετηρία ο J.R.R. Tolkien που στα έργα του "Quenta Silmarillion", "The Lord of the Rings" και άλλα, έχει εισάγει το δικό του φανταστικό-μυθολογικό τρόπο δημιουργίας του κόσμου, που τελικά μέσα από τις ιστορίες που αφηγείται καταλήγει στο σημερινό.

Το εντυπωσιακό (και ένα από τα στοιχεία που δίνουν βάθος στο έργο του) είναι ο τρόπος που οι ήρωες και οι πολιτισμοί που αντιπροσωπεύουν αντιμετωπίζουν την ουρανογραφία πολύ ρεαλιστικά. Οι αστερισμοί και οι πλανήτες ονοματίζονται από τον καθένα στη δική του γλώσσα, με ονόματα που υποδηλώνουν κάτι σχετικό με τη φύση τους, οπως την αντιλαμβάνονται οι πολιτισμοί αυτοί (αναλογικά αντιστοιχούν στους δικούς μας ύστερους μεσαιωνικούς.).

Δημοσιεύτηκε

Παράδειγμα η Σελήνη (Isil στη γλώσσα Quenya και Ithil στη Sindarin) θα λέγαμε πως σημαίνει "η Λευκή.". Λέγεται και Rana, "η περιπλανώμενη", λόγω της κίνησης του Φεγγαριού σε σχέση με το αστρικό υπόβαθρο. Ο Ήλιος ονομάζεται Anar ή Anor ("από Φωτιά.".).

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου λέγεται Δρεπάνι ("The Sickle of the gods") και αν το αναλογιστούμε, μοιάζει πολύ με δρεπάνι.

Ο Ωρίωνας λεγεται Telimehtar, που σημαίνει "ο ξιφομάχος του ουρανού.".

Η Αφροδίτη (ο Αποσερίτης) λέγεται Earendil και υποτίθεται πως ένας ναυτικός με το ίδιο όνομα αρμενίζει στους αιθέρες μακρυά με το ακτινοβόλο καράβι του. Γι' αυτό και αν και από μακρυά φαίνεται ως άστρο οι λαοί της Μέσης-Γης γνωρίζουν λόγω της κίνησής τους πως είναι διαφορετική η φύση του.

Η ομοιότητα με τον τρόπο που οι αληθινοί αστερισμοί έλαβαν τα ονόματά τους - μέσα από τη μυθολογία: δοξασίες, θρύλοι για θεούς και ήρωες - είναι εντυπωσιακή.

Δημοσιεύτηκε

Επίσης, αν διαβάσετε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών σημειώνοντας κάθε αναφορά σε φάσεις της Σελήνης και σημειώνοντας την ημέρα και τη μεταξύ τους χρονική απόσταση, θα άνακαλύψετε πως όλες οι αναφορές είναι ορθές και πολύ ακριβείς! Ο Tolkien είχε μελετήσει σε ποια φάση θα βρίσκεται η Σελήνη σχετικά με διάφορες χρονικές στιγμές στην πλοκή του έργου του και μάλιστα το αν υπάρχει ή όχι έντονο σεληνόφως επηρεάζει κάποιες φορές τα γεγονότα (για παράδειγμα αν διακρίνονται ή όχι ίχνη εχθρών.).

Γενικά σε αντίθεση με άλλα έργα όπου υποθετικοί πλανήτες κι αστέρια ονομάζονται αυθαίρετα, το προτιμώ και σίγουρα ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση...

Δημοσιεύτηκε

Κι ο Arthur Clark που τιμάς στο προφίλ σου δεν πάει πίσω!

Το 2001 είναι μια ταινία που σε αλλάζει όταν τη δεις (εκτός κι αν χωρίς να παιδέψει το μυαλό του κανείς πει απαξιωτικά: "Τι ακατανόητη μπούρδα είναι αυτή...", πράγμα που δυστυχώς σμβαίνει όχι και τόσο σπάνια.).

Δημοσιεύτηκε

Όπως έχω ξαναπεί, δεν είμαι ο καταλληλότερος να εκφέρω άποψη για τον "Δάσκαλο". Θα είμαι εξαιρετικά "ανυπόφορος"... Λατρεύω τον Clarke, may rest in piece.

Έχεις διαβάσει την τριλογία Rama? Για εμένα η καλύτερη στιγμή του.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε
Παράδειγμα η Σελήνη (Isil στη γλώσσα Quenya και Ithil στη Sindarin) θα λέγαμε πως σημαίνει "η Λευκή.". Λέγεται και Rana, "η περιπλανώμενη", λόγω της κίνησης του Φεγγαριού σε σχέση με το αστρικό υπόβαθρο. Ο Ήλιος ονομάζεται Anar ή Anor ("από Φωτιά.".).

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου λέγεται Δρεπάνι ("The Sickle of the gods") και αν το αναλογιστούμε, μοιάζει πολύ με δρεπάνι.

Ο Ωρίωνας λεγεται Telimehtar, που σημαίνει "ο ξιφομάχος του ουρανού.".

Η Αφροδίτη (ο Αποσερίτης) λέγεται Earendil και υποτίθεται πως ένας ναυτικός με το ίδιο όνομα αρμενίζει στους αιθέρες μακρυά με το ακτινοβόλο καράβι του. Γι' αυτό και αν και από μακρυά φαίνεται ως άστρο οι λαοί της Μέσης-Γης γνωρίζουν λόγω της κίνησής τους πως είναι διαφορετική η φύση του.

Η ομοιότητα με τον τρόπο που οι αληθινοί αστερισμοί έλαβαν τα ονόματά τους - μέσα από τη μυθολογία: δοξασίες, θρύλοι για θεούς και ήρωες - είναι εντυπωσιακή.

Τι όμορφα ονόματα....!!!!Υπέροχα....Ιδίως το Earendil πολυ τέλειο.Μ αρέσει πολύ ο Τολκιν!!!Έχω διαβάσει και έχω δει την τριλογία....Καταπληκτικός συγγραφέας!!!

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Γιατί "ανυπόφορος";

Εννοείς ότι σου αρέσει τόσο που θα μιλάς συνέχει αγια τα έργα του;

Νομίω πως αυτό συμβαίνει σε όλους μας για κάτι που αγαπάμε πολύ. Την τριλογία που λες δυστυχώς δεν την έχω διαβάσει. Λέω όμως να κοιτάξω την υπόθεση στο Wikipedia.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης