Jump to content

Adrianos Golemis Isilion

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    67
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Adrianos Golemis Isilion

  • Γενέθλια 05/22/1987

του/της Adrianos Golemis Isilion Επιτεύγματα

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Αλήθεια γιατί οι αστέρες φαίνονται πάντα με χρώματα που κυμαίνονται από το κυανό έως το ερυθρό συν το λευκό, αλλά ποτέ σε αποχρώσεις όπως πράσινο ή ιώδες;
  2. Καλησπέρα! Ένας καθηγητής μου στις εξετάσεις Οφθαλμολογίας έκανε στους φοιτητές Ιατρικής την εξής ερώτηση (ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις γενικών γνώσεων): -"Πότε είναι "μεγαλύτερη" η μέρα* στο Βόρειο Ημισφαίριο, το χειμώνα ή το καλοκαίρι;". * "Μέρα" φαντάζομαι εννοεί ένα "24ωρο", μία ημέρα. Δυστυχώς εγώ εξετάστηκα από άλλο διδάσκοντα, αλλά αν τύχαινα σε αυτόν, να πώς θα απαντούσα: Ξέρουμε πως η Γη ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε ~365,25 μέρες. Η τροχιά που ακολουθεί είναι έλλειψη, στη μία εστία της οποίας υπάρχει ο Ήλιος (1ος Νόμος του Kepler). Ξέρουμε επίσης πως σε ίσα χρονικά διαστήματα σαρώνει ίσα εμβαδά στο επίπεδο της τροχιάς της (2ος Νόμος του Kepler). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Γη λόγω της βαρυτικής έλξης "τρέχει" λίγο πιο γρήγορα όταν βρίσκεται κοντά στην εστία της ελλειπτικής τροχιάς της που καταλαμβάνεται από τον Ήλιο. Μία ημέρα ορίζεται ως το 1/365,25 του χρόνου μίας περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο. Αλλά σε 24 ώρες με το ρολόι πιστεύω πως η Γη διανύει πάνω από το 1/365,25 της περιφοράς της όταν βρίσκεται κοντά στον Ήλιο. Άρα η "ημέρα" είναι μικρότερη! Επίσης, έχω διαβάσει αν θυμάμαι καλά ότι η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο όταν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε χειμώνα. Επομένως, θα απαντούσα πως η ημέρα είναι "μεγαλύτερη" όταν έχουμε καλοκαίρι. Παραθέτω αυτή την ερώτηση 1) Γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον προβληματισμός και 2) Ώστε αν κάνω κάπου λάθος στο συλλογισμό μου να το επισημάνει κάποιος και να γίνει συζήτηση. Περιμένω τις απόψεις σας. Φιλικά, Αδριανός.
  3. Αλλαγή στρατηγικής, το κρατάω το Maksutov και θα εφαρμόσω plan B για το ED.
  4. Θέλω κι εγώ να εκφράσω τα ίδια συναισθήματα για την απώλεια του κυρίου Παύλου, του πρώτου ανθρώπου που γνώρισα πριν από τρία χρόνια στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Όσο για τους συνοδοιπόρους του στο ταξίδι της γνώσης και της αστρονομίας, ας κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε τιμώντας το παράδειγμά του.
  5. Καλησπέρα! Σκέφτομαι να πουλήσω το τηλεσκόπιό μου (Skywatcher Maksutov 127mm με τη στήριξή του) προκειμένου να μπορέσω να αγοράσω κάποιο ED. Δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά αν βρεθεί κάποιος που ενδιαφέρεται, πιθανότατα θα το δώσω. Χαρακτηριστικά: Τύπος: Καταδιοπτρικό Maksutov-Cassegrain Κατασκευαστής: Skywatcher Tηλεσκόπιο: MAK 127mm (5 ίντσες) Στήριξη: Skywatcher EQ-3 ισημερινή Εστιακή Απόσταση : F 1500 mm Εστιακός Λόγος : f/ 12 Ερευνητής : Κόκκινης Κουκίδας (Star Pointer) Διαγώνιο Πρίσμα / Κάτοπτρο : 90° Κάτοπτρο Προσοφθάλμιο : SUPER 10mm (150x) & SUPER 25mm(60x), Ø31,8mm Μέγιστη Ωφέλιμη Μεγέθυνση : 300 x Μέγιστο Φαινόμενο Μέγεθος Αστέρα : 12,5 Καθαρό Βάρος: 16 Kg Περιλαμβάνεται φακός Βurlow και μαλακή θήκη Geoptic που χωράει τον τρίποδα αλλά και τον οπτικό σωλήνα. Το τηλεσκόπιο αγοράστηκε το Μάρτιο του 2007, έχει χρησιμοποιηθεί γύρω στις 20-25 φορές και είναι σε καλή κατάσταση λειτουργικά. O ερευνητής μερικές φορές ζορίζει για να λειτουργήσει όπως πρέπει (προτίθεμαι να τον αντικαταστήσω.). Προσεχώς και φωτογραφίες. Ο εξοπλισμός αυτός αγοράστηκε μαζί με τη θήκη στην τιμή των 800 ευρώ. Τον διαθέτω στα 550 ευρώ. Ε-mail: pontifix7@hotmail.com .
  6. Από τη χειμερινή παρατήρηση και μετά από πολλές δοκιμές (trial and error!) δε λείπει ποτέ ζεστό παντελόνι (κατά προτίμηση ισοθερμικό), δεύτερο ζευγάρι κάλτσες για να μη θυμηθούμε τις γάγγραινες του '40 και γάντια χωρίς δάκτυλα (αλλά και δεύτερο ζευγάρι με δάχτυλα για το χειμώνα!). Επίσης ζεστό μπουφάν (για σκι ας πούμε), σκούφος και κασκόλ και όταν έρχεται και κανένας άλλος μαζί για παρέα, παίρνω και ρεζέρβες, ειδικά αν είναι κοπέλα! Αν ντυθεί κανείς έτσι σαν κρεμμύδι δε φοβάται το χιονιά και όπως θα πουν και οι φυσικοί της παρέας με τόση μάζα και κατά συνέπεια αδράνεια οι αέρηδες δε μας σκοτίζουν πια!
  7. Έχω μερικές ερωτήσεις για τις φωτογραφίες: Είναι τραβηγμένες με CCD; Και επίσης το θέμα της δεύτερης είναι το Νεφέλωμα του Ωρίωνα τραβηγμένο με φίλτρα, έτσι; Καλό ξεπούλημα! Μακάρι να μπορούσα να το πάρω!
  8. Συμφωνώ κι εγώ με τα παραπάνω. Πήρα πέρυσι την Canon 450D και είμαι πολύ ικανοποιημένος στη γενική χρήση, αλλά και στην αστροφωτογράφηση. Πάντως, αν ενδιαφέρεσαι να πάρεις καινούρια και όχι μεταχειρισμένη, ρίξε μια ματιά στο Adorama (http://www.adorama.gr/e-shop/index.php), έχει μάλλον τις καλύτερες τιμές που θα βρεις και μπορείς με πολύ μικρή επιβάρυνση να την παραλάβεις με courrier στο σπίτι σου αν θυμάμαι καλά.
  9. Ευχαριστώ! Τη βρήκα κι εγώ στην ΑΚΤΙΣ τελικά!
  10. Eπειδή σκέφτομαι κι εγώ να αγοράσω την Orion Star shoot Autoguider, θα ήθελα να ρωτήσω το G.OIKONOMOU από πού την προμηθεύτηκε. Τη βρήκα στο amazon με 280 $, αλλά παραδίδεται μόνο σε Αμερική! Σε ευρωπαϊκό site τη βρήκα σε σχεδόν διπλή τιμή!
  11. Επειδή δεν ξέρω αν για πλανητική θα είναι ικανοποιητική η μονόχρωμη. Βέβαια έχω ακούσει ότι μπορείς να προσθέσεις χρώμα με κάποιο πρόγραμμα, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης