Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας , είμαι νέος στην παρέα σας :) Με λένε Βασίλη και ειμαι 15 χρονών:P Τυχαία στο google είδα καποιες φωτογραφίες απο τον γαλαξία της Ανδρωμέδας και απο τότε άρχισε να μου αρέσει η αστρονομία και γενικά η παρατήρηση του ουρανού..

Εδω και 3-4 βράδια κάθομαι εξω και παρατηρω τον ουρανο , είναι μια πολύ ωραία εμπειρία...

 

Αποφάσησα να ασχοληθώ σοβαρά με την ατρονομια και την παρατήρηση του ουρανού και θα ήθελα την βοήθεια σας για το πως να ξεκινήσω.

Να παρω καποιο βιβλιό, αν ναι ποιο??

υπάρχει κάποια σελίδα να διαβάσω?

Καποια linkw αοπ το forum/

Επίσης απο το λίγο που διάβασα στο forum σαν αρχαριος δεν ειναι οτι καλύτερο να αγοράσω αμέσος τηλεσκόποιο αλλα καλύτερα ενα ζευγάρι κυάλια.

εσεις τι εχεται να μου προτείνεται??

με πόσα περίπου € θα μπορέσω να αγοράσω κατι αξιόλογο ζευγάρι κυάλια που να μπορω να παρατηρίσω??

 

Ευχαριστω

 

 

P.S. σαν αρχάριος έχω καποιες απορίες για αυτό συγγνώμη αν σας κουράζω ή αν σας φένονται χαζές οι ερωτίσεις μου αλλά που θα πάει αργά ή γρήγορα θα μάθω κι εγώ..

Δημοσιεύτηκε
Καλωσόρισες Βασίλη. Πήγαινε σε ένα σοβαρό βιβλιοπωλείο και αγόρασε το "nightwatch" του Dickinson. Είναι και στα ελληνικά, θα σου απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σου. Αν θες κάτι πιο εξειδικευμένο, εδώ είμαστε κι εμείς... :wink:
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους! :D

Βασίλη καλώς όρισες!

Σωστός ο planetman, αγοράζεις το βιβλίο NIghtwach του Terrence Dickinson γραμμένο στα Ελληνικά που έχει περίπου 35 ευρώ και λύνεις τις βασικότερες και όχι μόνο απορίες σου! :wink:

Αργότερα θα πάρεις κιάλια και το πρώτο σου τήλε το οποίο πριν το πάρεις θα το γράψεις σε θέμα εδώ! Μη βιαστείς σε καμία περίπτωση για αγορά εξοπλισμού, να ξέρεις πως τα πάντα φαίνονται ασπρόμαυρα από το τήλε και τα κιάλια εκτός από τους πλανήτες οι οποίοι έχουν κάποιο χρώμα, όπως φυσικά και η Σελήνη.

Μη διανοηθείς να δεις τον Ήλιο χωρίς ειδικά φίλτρα, θα κάνεις μόνιμη ζημιά στα μάτια σου!!

Διάβασε καλά εδώ μέσα τα διάφορα θέματα και πάρε μια ιδέα εξοπλισμού από εδώ:

 

www.aktistar.com Θεσσαλονίκη

www.planitario.gr Θεσσαλονίκη, Αθήνα

www.telescopeshop.gr Πειραιάς

 

Καλή αρχή σου εύχομαι και καθαρούς ουρανούς! :D

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε
... να ξέρεις πως τα πάντα φαίνονται ασπρόμαυρα από το τήλε και τα κιάλια εκτός από τους πλανήτες οι οποίοι έχουν κάποιο χρώμα, όπως φυσικά και η Σελήνη.

 

και βέβαια μην προσπαθήσεις να συγκρίνεις τις εικόνες που θα δεις μέσα από το κυάλια ή το τηλεσκόπιο με τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα διάφορα βιβλία ή περιοδικά. Αυτές είναι τραβηγμένες από μεγάλα επίγεια ή διαστημικά τηλεσκόπια.

 

Φιλικά

Γιώργος

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα!!!!

Τα βιβλίο πηγα και το παρήγκηλα και θα το έχω απο βδομάδα!!

Τώρα για εναν αρχάριο ποσο περίπου κανει ενα ζευγάρι κυαλια??έχετε να προτείνεται καποιο μοντέλο???

Ευχαριστω και πάλι για την βοήθεια!!!!!

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα!!!!

Τα βιβλίο πηγα και το παρήγκηλα και θα το έχω απο βδομάδα!!

Τώρα για εναν αρχάριο ποσο περίπου κανει ενα ζευγάρι κυαλια??έχετε να προτείνεται καποιο μοντέλο???

Ευχαριστω και πάλι για την βοήθεια!!!!!

 

10χ50 φτηνα κιαλια τυπου bresser απο Lidl ειναι οτι πρεπει για αρχη μην πας και δωσεις καμια περιουσια για κιαλια

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

αυτα τα κυαλια απο lidl ειναι καλά??καποιο link???

και κατι αλλο μηπωε ξερει καποιος να μου πει γιατι φενονται ασπρομαυρα ολα μεσα απο κυαλια και απο τηλεσκοπιο??

 

εχαριστώ!!!

Δημοσιεύτηκε

δν φαινονται ασπρομαυρα φιλε μου!!!τους πλανητες(δια, κρονο,αρη και αφροδητη με φιλτρο και τους υπολοιπους βεβαια) τους διακρινεις κανονικα με χρωματα,στην οπτικη παρατηρηση παντα....

οσο βεβαια μεγαλωνουν οι μεγενθυσεις και οσο στοχευεις σε ολο και πιο μακρινα αντικειμενα,τοσο περισσοτερα μειωνεται η φωτεινοτητα και οι λεπτομεριες που θα μπορεις να διακρινεις!!!!ειναι λογικο και εξαρταται απο την διαμετρο του τηλεσκοπιου,την ποιοτητα οπτικων και προσοφθαλμιων,χοντρικα!για παραδειγμα ο γαλαξιας της ανδρομεδας με 100χ στο 8αρι μου ,φαινεται μια χαρα,μαλιστα μπορεις να διακρινεις τον πυρηνα και τους δυο αλλους γαλαξιες που βρισκονται εκατερωθεν αυτου!

 

και εγω οταν προτοξεκινησα αυτη την απορια ειχα παντως!!!

Δημοσιεύτηκε
αυτα τα κυαλια απο lidl ειναι καλά??καποιο link???

και κατι αλλο μηπωε ξερει καποιος να μου πει γιατι φενονται ασπρομαυρα ολα μεσα απο κυαλια και απο τηλεσκοπιο??

 

εχαριστώ!!!

 

Αυτη την εποχη δεν υπαρχει στο lidl αλλα μπορεις να τα παρεις λιγο ακριβοτερα εδω στα 43€

 

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=63&productSeriesId=16&productTypeId=56&companyId=2&categoryId=2

 

και εδω 39€

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=425&productSeriesId=16&productTypeId=64&companyId=2&categoryId=2

 

και εδω 50€

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=75&productSeriesId=16&productTypeId=64&companyId=2&categoryId=2

 

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Με 10Χ50 εισαι στο οριο για βαση .Αν τα κιαλια ειναι ελαφρια τα χεριασου θα κουραζονται πιο αργα επομενως μπορεις να παρατηρεις για λιγο και να ξεκουραζεσαι .

Αλλα αν θες να παρατηρεις συνεχομενα για αρκετα λεπτα θα χρειαστεις ενα τριποδο και εναν ανταπτορα ( γυρω στα 20 Ευρω ) για να βαλεις τα κιαλια στο τριποδο .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Βασίλη, καλώς ήλθες στο Astrovox! Μην αγοράσεις τίποτα, αν δεν διαβάσεις πρώτα το Nightwatch.

 

Τα κιάλια προτείνονται παραδοσιακά (αν και όχι απαραίτητα – βλέπε Υ.Γ.) σαν το πρώτο οπτικό όργανο παρατήρησης. Δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβά, αν και στην αστρονομία, συνήθως, ισχύει το «ό,τι δώσεις, παίρνεις». Μια καλή πρώτη επιλογή διάστασης είναι τα 10X50 ή τα 9X63, γιατί παρέχουν ικανοποιητικό οπτικό πεδίο, είναι ελαφρά και ευκολομεταχείριστα (το μεγάλο προσόν στα κιάλια), ενώ παράλληλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και για επίγεια παρατήρηση. Αν και συγκρατούνται καλά και με τα χέρια, είναι προτιμότερο – όπως ειπώθηκε - να τα στερεώσεις μέσω ενός συνδέσμου τύπου «L» (σε οργανωμένα καταστήματα φωτογραφικών και εξειδικευμένα καταστήματα αστρονομίας) σε ένα ελαφρύ φωτογραφικό τρίποδα (έως 50 ευρώ, με κίνηση του κεντρικού άξονα κατά προτίμηση με μανιβέλα), για πιο άνετα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σκόπευσης ταξίδια. Η σύνδεση για να γίνει απαιτεί την ύπαρξη ειδικής υποδοχής στο μπροστινό μέρος του κεντρικού άξονα των κιαλιών, όπου θα βιδωθεί η βίδα του συνδέσμου. Άλλα χρήσιμα συνοδευτικά (σε εξειδικευμένα καταστήματα αστρονομίας): Στη σκόπευση βοηθάει περαιτέρω ένα red dot finder (20 – 30 ευρώ), ένα επιπεδόσφαιρο και χάρτες ουρανού (και το Nightwatch έχει κάποια υποτυπώδη από αυτά για αρχή).

 

Σε πρώτη φάση, μπορείς να βγεις για μια βόλτα στα καταστήματα φωτογραφικών των Χανίων για μια πρώτη επαφή και δοκιμές για κιάλια – μακριά όμως από παντός είδους τηλεσκόπια! Αυτά μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα αστρονομίας.

 

Δες κι αυτό:

Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

Τηλ. 6973391504

e-mail: sfak(at)xsot.gr

 

Φιλικά

 

PapGeo

-----------------

Υ.Γ.: Αρκετοί μπήκαν στο χώρο της αστρονομίας με πρώτο όργανο παρατήρησης ένα τηλεσκόπιο, αντί για κιάλια. Για την επιλογή του όμως απαιτείται περισσότερη μελέτη σχετικά. Πάντως, πιστεύω ότι, αν σου αρέσει η αστρονομία, θα αποκτήσεις στην πορεία και τα δύο είδη οπτικών οργάνων.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης