Jump to content

Δυναμική ισορροπία για τηλεσκόπια SCT


Ifikratis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκέφτηκα να γράψω τη διαδικασία ζυγίσματος ενός Schmidt Cassegrain τηλεσκοπίου, καθότι δε βλέπω κάποια αναφορά στα ελληνικά forum.

Η δυναμική ισορροπία (dynamic balance) είναι απαραίτητη προυπόθεση τόσο για την ασφάλεια του εξοπλισμού και των μοτερ όσο και για την σωστή εύρεση με goto και την καλύτερη δυνατή οδήγηση σε κάθε τηλεσκόπιο.

Η παρακάτω διαδικασία ισχύει και σε ισημερινή (σε wedge) και σε alt/az στήριξη.

 

Το σωστό ζύγισμα γίνεται σε 3 διαστάσεις. Υπάρχουν διάφορα συστήματα, τα καλύτερα απ ότι ξέρω είναι της Losmandy και της ADM

 

Κάποιοι έχουν κατασκευάσει μόνοι τους αυτοσχέδια συστήματα αντιβάρων.

 

Το σύστημα αντιβάρων τοποθετείται κατα μήκος του κάτω μέρους του σωλήνα του τηλεσκοπίου και προσαρμόζεται χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες βίδες. Στην ουσία είναι μια ράγα πάνω στην οποία κινείται ένας κάθετος άξονας που προσθέτουμε ή αφαιρούμε αντίβαρα. Επίσης μπορούμε να κινούμε τα αντίβαρα κατα μήκος του άξονα.

 

Ουσιαστικά γιατί χρειάζεται ζύγισμα..Όταν τοποθετούμε σχετικά βαρύ εξοπλισμό στην κύρια εστία το κέντρο βάρους μετακινείται προς τα πίσω. Αν βάλουμε και βάρος πάνω στο τηλεσκόπιο (οδηγητικό τηλεσκόπιο) τότε το κέντρο βάρους θα είναι πίσω και πάνω. Ιδεατά το κέντρο βάρους πρέπει να πέφτει στο κέντρο του νοητού άξονα που ενώνει τα σημεία επαφής σωλήνα-πηρουνιών. Όταν το κέντρο βάρους δεν είναι εκεί, τα μοτερ ζορίζονται γιατί η ροπή δεν είναι σωστή, και μπορεί να προκληθεί και βλάβη αν η ροπή είναι μεγάλη.

 

Τα βήματα είναι τα εξής :

1) Αριχκά τοποθετείς το πλήρες βάρος που χρησιμοποιείς μαζί με τα αντίβαρα που πιστεύεις αρκούν για να ναι ζυγισμένο. Κλειδώνεις το τηλεσκόπιο στην αζιμουθιακή κίνηση RA (Αριστερα δεξια) και αφήνεις ελεύθερο το Declination (πάνω κάτω). Φέρνεις το τηλεσκόπιο κατακόρυφα (να κοιτάει ζενιθ) και βλέπεις προς τα που γέρνει. Αν γέρνει προς τη μεριά του ερευνητή προσθέτεις βάρος (αντίβαρα) ή μετακινείς τα αντίβαρα προς τα έξω (πανω στον άξονα) μέχρι να ισορροπεί. Αν γέρνει προς τη μεριά των αντιβάρων, τα τοποθετείς όσο πιο κοντά στον σωλήνα, ή μειώνεις το βάρος τους. Έτσι θα πρέπει το τηλεσκόπιο να ισσοροπεί σε γωνίες +- 10 μοιρες περιπου απ το ζενιθ.

2) Μετακινείς τον σωλήνα οριζόντια (να κοιτάει νότο, εφόσον είναι σε πολική βάση). Βλέπεις πάλι προς τα που γέρνει και μετακινείς τα αντίβαρα μπρος πίσω (όχι όμως πανω κατω). Αν τα αντίβαρα είναι λίγα ή πολλά αλλάζεις το βάρος αλλά ξεκινάς παλι από το βήμα 1.

Μέχρι εδώ θα πρέπει το τηλεσκόπιο με ελεύθερο το declination να ισορροπεί όπου και να κοιτάει. Σε όποια θέση και να το στρέψεις να μένει εκεί. Το κέντρο βάρους δηλαδή βρίσκεται στον ιδεατό άξονα που στηρίζεται ο σωλήνας.

3) Αφού έχει ζυγιστεί κατα declination , κλειδώνουμε το Declination και χαλαρώνουμε το RA. Θα πρέπει με την ίδια λογική να ισορροπεί όπου και αν το στρέψουμε (αριστερά ή δεξιά). Εδώ δε γνωρίζω κάποιο official σύστημα. Εάν όλα μας τα όργανα βρίσκονται πάνω στον κεντρικό άξονα του σωλήνα το κέντρο βάρους δε θα πρέπει να απέχει (τουλαχιστον σημαντικά) και δε χρειάζεται ρύθμιση. Μπορούμε να προσθέσουμε βάρη πάνω στα πηρούνια (form arms) ή να κανουμε ενα αυτοσχέδιο 3d σύστημα στα υπάρχοντα αντίβαρα ώστε να στρέφονται αριστερά και δεξιά.

Πολλοί συστήνουν, και μάλλον είναι σωστό, το βάρος στον άξονα RA να υπερτερεί προς ανατολάς, έτσι ώστε ο κινητήρας οδήγησης να τραβάει αντίθετα απο την τάση του συστήματος και όχι να σπρώχνει την υπάρχουσα τάση στρέψης.

 

Εφόσον ζυγιστεί το τηλεσκόπιο και στους 3 άξονες τότε θα πρέπει να ηρεμεί σε οποιαδήποτε γωνία και αν το αφήσουμε, ελεύθερο σε DEC και RA.

dovetail2.gif.a639aefd51bb822f835d677a84c57916.gif

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ ωραια αναφορα!!! =D>

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aν και δεν εχω SCT, η περιγραφη ειναι αρκετα καλη!!!

 

Μπραβο Ιφικράτη!!! =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Ιφικράτη! με έβαλες σε σκέψεις σχετικά με το προβληματάκι που αντιμετωπίζω (ίσως είναι το κάλυμα για την υγρασία που έχω, το οποίο αν και ελαφρύ ξεφευγει, λόγω μεγέθους ίσως κατα πολύ, απο το κέντρο βάρους). Θα το ψάξω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης