Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα κ από μένα και χρόνια πολλά :D

Έχω κι εγώ μια απορία για το σχετικά νέο μου απόκτημα (Dobson 8" το καλοκαίρι του '08 ) Είχε μαζί 2 προσοφθάλμια, αν θυμάμαι καλά, μάρκας Plossl 26mm & 10mm αντίστοιχα. Η ερώτησή μου είναι, είναι καλά ? Μήπως χρειάζομαι κάτι καλύτερο όσον αφορά τις αποδόσεις, κυρίως σε βαθύ ουρανό ? Και αν ναι, οι πιο έμπειροι τι προτείνετε ? Επίσης, ο Barlow είναι απαραίτητος ?

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα κ από μένα και χρόνια πολλά :D

Έχω κι εγώ μια απορία για το σχετικά νέο μου απόκτημα (Dobson 8" το καλοκαίρι του '08 ) Είχε μαζί 2 προσοφθάλμια, αν θυμάμαι καλά, μάρκας Plossl 26mm & 10mm αντίστοιχα. Η ερώτησή μου είναι, είναι καλά ? Μήπως χρειάζομαι κάτι καλύτερο όσον αφορά τις αποδόσεις, κυρίως σε βαθύ ουρανό ? Και αν ναι, οι πιο έμπειροι τι προτείνετε ? Επίσης, ο Barlow είναι απαραίτητος ?

Ρϊα,

Κατά τεκμήριο, οι προσοφθάλμιοι που έρχονται μαζί του δεν είναι και το καλύτερο του (για την ιστορία, plossl δεν είναι όνομα μάρκας, είναι τύπος προσοφθαλμίου). Σαφώς και χρειάζεσαι κάτι καλύτερο για να αποδώσει το τηλεσκόπιο σου τα αναμενόμενα.

Το τι θα πάρεις τώρα, είναι σε άμεση συνάρτηση του σκοπεύεις να ξοδέψεις.

Υπάρχουν αρκετά καλοί προσοφθάλμιοι στο εύρος των 100+- Ευρώ (Baader Hyperions, LV Vixen) που θα σου δώσουν νέες δυνατότητες στο τηλέ σου.

Εγώ θα σου πρότεινα:

Ενα προσοφθάλμιο γενικής χρήσης (ο Zoom 8-24 μμ της Hyperion είναι εξαιρετικός), έναν 2" πάνω απο τα 32mm για μεγάλα πεδία, και ένα Ορθοσκοπικό στα 6mm για πλανητική.

Ενα φιλτράκι Moon and Sky glow (και για πλανήτες αλλα και για DSO), εαν παρατηρείς απο μέρος με φωτορρύπανση ένα φίλτρο Ultra High Contrast.

Ολα αυτά θα σου πάνε ένα 400άρι χοντρικά (ίσως και παραπάνω) και με δεδομένο ότι το τηλεσκόπιο σου πήγε 300, θα σου φανούν πολλά. Όμως να σκεφτείς ότι ακόμα και αν πουλήσεις το τηλεσκόπιο θα σου μείνουν και για το επόμενο....... Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να τα αγοράσεις όλα μαζί.

Ο Barlow τώρα....απαραίτητος δεν θα έλεγα ότι είναι στη λογική ότι τίποτα δεν είναι επι της ουσίας "απαραίτητο" σε ένα hobby. Καλό είναι κάποια στιγμή να αποκτήσεις έναν καλό, μιάς και θα σου διπλασίασει την γκάμα των προσοφθαλμίων σου χωρίς πολλά πολλά

Φιλικά

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο για το plossl (μα πως μου ήρθε ? :P ) Τώρα για τα υπόλοιπα, ξέρω πως είναι ακριβά, έχω κάνει μια έρευνα αγοράς στο πλανητάριο, απλά δεν ήξερα τι να επιλέξω... Δεν με πειράζει να δώσω κάποιο ποσό αρκεί να είναι κάτι που αξίζει! Και να συμφωνήσω επίσης πως δεν πρόκειται να τα πάρω μαζεμένα, ένα ένα και σιγά σιγά. Αυτά που θέλω να δω περισσότερο είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με βαθύ ουρανό :cheesy:

Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, με βοήθησες πολύ :)

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μετά από πολύ πολύ διάβασμα στο forum και αλλού, και μετά από πολύ ψάξιμο, κατέληξα στο περίπου ποια προσοφθάλμια θα πάρω! Σας τα παραθέτω και περιμένω απόψεις. (είναι μόνο οι τύποι κ οι μάρκες των προσοφθάλμιων που με ενδιαφέρουν, ελπίζω να με κατατοπίσετε λίγο περισσότερο εσείς.)

- PLOSSL της TeleVue ή

- LVW της Vixen ή

- Nagler της TeleVue (είναι τα best of the best αλλά κοστίζουν πάρα πολλά και δεν ξέρω πότε θα καταφέρω να αγοράσω έστω και ένα... )

Επίσης

- Barlow 2x της TeleVue

- Φίλτρο νεφελωμάτων και μείωσης φωτορύπανσης UHC/LPR της Celestron.

Έχω ένα dob 8" και με ενδιαφέρουν πολύ οι πλανήτες και deep sky.

Ακούω γνώμες... (συγχωρείστε την όποια ασχετοσύνη μου, είμαι κάπως αρχάρια... )

Δημοσιεύτηκε

Εγώ έχω τους Vixen LVW 22mm 13mm 8mm είμαι πολύ ευχαριστημένος και δεν έχω μετανιώσει στιγμή που τα πείρα.Η μόνη διαφορά τους από τους Nagler είναι το πεδίο, που και σε αυτό δεν είναι τρομερή η διαφορά τους έτσι!!Στάθη τι λες?

Μόνο στην Ελλάδα η τιμή τους έχει τέτοια διαφορά.....

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Ειμαι και εγω στην περιοδος αγορας αυτον τον καιρο για δυο ορθοσκοπικους... μου εχουν πει οτι κανουν θαυματα για πλανητικη... :cheesy: συγκεκριμενα θα παρω τους ortho της baader

Λοιπον προσωπικη μου γνωμη

Televue Βarlow x2 = Συμφωνω απολυτα αυτον τον barlow οτι τηλεσκοπιο και να παρεις θα τον εχεις μια ζωη.

Νagler = μεγαλο πεδιο, ποιοτητα τρελη... αλλα πολυ ακριβος, στην θεση του μπορει να επαιρνα εναν VIXEN LNW που ειναι εξισου πολυ φωτεινος φακος... να θυμασαι οτι 1 nagler =σχεδον 2 Vixen....απο θεμα δαπανης..

Συγκεκριμενα εχω ακουσει παραπολυ καλα λογια για τους Vixen.. και σε μερικους στοχους εχω ακουσει οτι ειναι λιγο πιο φωτεινη ...

Plossl της Televue = Δεν θα τον επαιρνα λογο υψηλου κοστους και μικρου πεδιου. θα επαιρνα στην θεση του εναν ορθοσκοπικο της baader.

Φιλτρα γενικα εμπιστευομαι πολυ της baader ... uhsθα επαιρνα baader..

Eπαναλαμβανω καθαρα γνωμη δικη μου..

Το χομπυ ειναι αναλογα με την (τσεπη) του καθενος.

Οπως δεν σημαινει οτι αν ειναι κατι φτηνο δεν ειναι και καλο, οπως επισης οτι πληρωνεις παιρνεις δεν ειναι και απολυτο...

Φιλικα.

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Εγω δεν θα σου προτεινω προσοφθαλμια.

Απλα θα σε ενημερωσω για τις τιμες τους στο εξωτερικο.

http://www.optcorp.com/default.aspx

http://www.agenaastro.com/

Ειναι δυο αξιοπιστα αμερικανικα μαγαζια απο το οποια μπορεις να αγορασεις οτι θελεις σε πολυ καλες τιμες, αφου πρωτα ομως ριξεις και μια ματια στο θεμα του astrovox: αγορες απο το εξωτερικο. Εκει λεει τι ακριβως πρεπει να κανεις για να αγορασεις φθηνα και ανετα απο το εξωτερικο.

Τωρα αν μου πεις δεν ξερω Αγγλικα, φοβαμαι να αγορασω απο το εξωτερικο, δεν εχω visa απλως να σου πω οτι οποιος δεν αγοραζει απο το εξωτερικο, αγοραζει απο την Ελλαδα, ακριβα.

Δημοσιεύτηκε

Όχι δεν έχω πρόβλημα να αγοράσω από το εξωτερικό, αντιθέτως! Συνήθως από το εξωτερικό ψωνίζω γιατί τα βρίσκω όλα φθηνότερα, η αλήθεια είναι όμως πως με το πλανητάριο "βολεύτηκα" ας το πω, και με εξυπηρέτησαν άψογα και αυτό είναι κάτι που δεν το ξεχνάω και μου μένει. Θα ρίξω όμως μια ματιά κ σε αυτά τα μαγαζιά.

Για τους plossl δεν ήμουν κι εγώ σίγουρη είναι η αλήθεια. Περισσότερο προς τους LVW έκλινα και αυτό επειδή μου φάνηκαν πολύ καλά τα χαρακτηριστικά τους με normal τιμή. Οι nagler πάλι, είπαμε.. Ο ένας κάνει όσο το τηλεσκόπιό μου :P

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας :D

Δημοσιεύτηκε

Έχοντας ως δεδομένο ότι το οικονομικό είναι σημαντική παράμετρος, ότι θέλεις να μείνεις στο φορμά 1.25" και ότι θέλεις να φτιάξεις ένα αξιοπρεπές σετ για να ξεκινήσεις, θα σου πρότεινα σε χαμηλές μεγεθύνσεις τον Vixen LVW 22 ή τον televue panoptic 24. Ο televue 2x barlow είναι κορυφαίος. Από εκεί και πέρα, αν είναι να πας σε ορθοσκοπικούς για υψηλές μεγεθύνσεις, προτίμησε τους κλασικους (Abbe Orthoscopics) ή τη σειρά HD της University (www.universityoptics.com). Μείνε μακριά από τους καινούργιους κινέζικους University Super Abbe Orthoscopics. Είναι κατώτεροι από τους κλασικούς και η μικρή διαφορά τιμής δεν δικαιολογεί την αγορά τους. Οι ορθοσκοπικοί της Baader είναι ίδιοι με τους UO HD αλλά ακριβότεροι για λόγους που μόνο οι Baader ξέρει (βλ. phantom group coatings).

Για φίλτρα, προτίμησε για αρχή ένα UHC της Lumicon. Αν θέλεις κάτι οικονομικότερο πήγαινε στο ultrablock της Orion. Μακριά από το UHC-S της Baader - δεν είναι φίλτρο τύπου UHC όπως αφήνει να εννοηθεί το brand name, αλλά μάλλον στην κλάση του Celestron LPR και του Orion Skyglow.

Αξίζει τον κόπο να δεις και τα καταστήματα που ανέφερε ο Laskos και να σκεφτείς σοβαρά κάποια πράγματα να τα αγοράσεις από το εξωτερικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε την εγχώρια αγορά: η τιμή ας πούμε του Vixen LVW είναι λογική και εδώ. Κάποια άλλα πράγματα είναι ακριβά.

Καλή συνέχεια.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Για μενα ενας BARLOW 2X θα ηταν η επομενη αγορα.

Και το επομενο βημα ενα collimation στο τηλεσκοπιο..

Οι plossl για ξεκινημα ειναι πολυ καλοι εαν εχεις κανει σωστη ευθυγραμιση. Μην ανοιγεσε ευκολα. Μαθε να παρατηρεις πρωτα με τα plossl και τον BARLOW. Eιναι σαν να εχεις 4 προσοφθαλμια.

Για μενα το παν στην αποδοση ενος τηλεσκοπιου ειναι ενα σωστο colimation.

Οταν μαθεις πως να ψαχνεις τον ουρανο με αυτο και θες κατι πιο ανεβασμενο τοτε προχωρα σε αγορες. Μην ξεχνας οτι σε μερος με φωτορυπανση και τα καλυτερα προσοφθαλμια να παρεις παλι δεν θα εχεις καλη αποδοση.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Μαθε τον ουρανο με τα plossl και τον BARLOW. Ειναι πολυ καλα για εκμαθηση. Αργοτερα βλεπεις. Μην κανεις ασκοπες αγορες που αργοτερα μπορει να μετανοιωσεις γι`αυτες.

jpgo.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης