Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Απο οτι γνωριζω στα ξενα εχει αρχισει και ανεβαινει και η ερασιτεχνικη ραδιοαστρονομια εδω σε μας εχει ασχοληθει κανενας.Ερασιτεχνικα μιλαω παντα... #-o

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα Νικο

Ναι υπαρχουν (οχι εγω βεβαια) οπο οτι θυμαμε καπου ειχαμε πει καποιες "κουβεντες" για Ραδιοαστρονομια! Νοιζω οτι θα βρεις 2-3 ατομα

(ελπιζω να μην κανω λαθος :roll: )

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Οχι ευτυχως δεν ειμαι Αθηνα ειμαι σε νησι γιαυτο και το ψαχνω λιγο παραπανω το ζητημα.... :)

Εχθες μπηκα στο site σου εχω καποια μικρα μηχανηματακια και γω θα σου στειλω πμ να τα πουμε :D

Νίκος Πασχάλης

www.nunki.gr

Δημοσιεύτηκε

Τελικα η αιτηση μου εγινε δεκτη απο το Πανεπιστημιο του Manchester για ενα πολυ ωραιο μαθημα που προσφερουν "Introduction to Radio Astronomy" http://www.jodrellbank.manchester.ac.uk/distance/radiofacts.html

Θα δοκιμασω και θα δω , ισως ειναι μια καλη αρχη...

Νίκος Πασχάλης

www.nunki.gr

Δημοσιεύτηκε

http://www.aoc.nrao.edu/epo/teachers/ittybitty/procedure.html

Γυρω στον Απριλιο δινω για ραδιοερασιτεχνης .( πρεπει να αρχισω να διαβαζω καποτε ](*,) ) . Ελπιζω να αποκτησω καποιες γνωσεις κι απο τα τεχνικα ωστε να μπορω να φτιαξω κατι τετοιο .

Δε ξερω ποσο δυσκολο ειναι για καποιον που ασχολειται καποιο καιρο .Μαλλον οχι παρα πολυ δυσκολο .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Γυρω στον Απριλιο δινω για ραδιοερασιτεχνης .\

Μην περιμένεις ότι θα μάθεις και πολλά, Βασικες αρχες ηλεκτρισμού, στοιχεία κυκλωμάτων, μετασχηματιστες, ενισχυτες, δέκτες, πομπους και κεραιες και απο ολα αυτα τα πολυ βασικα θα χρειαστει να μαθεις.. Θα δωσω και εγω τωρα εξετασεις και ψιλοαπογοητευτικα απο την υλη και τον τροπο εξετασεων... Τα πιο πολλα θα τα μαθεις μετα σιγα σιγα μονος σου και απο αλλους ραδιοερασιτεχνες...

Δημοσιεύτηκε
http://www.aoc.nrao.edu/epo/teachers/ittybitty/procedure.html

Γυρω στον Απριλιο δινω για ραδιοερασιτεχνης .

Άλεξ, που δίνεις για ραδιοερασιτέχνης; Τι διαδικασία είναι δλδ; Για δώσε καμια info..

Τηλέμαχε, ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν έχει να κάνει κάτι με τη ραδιοαστρονομία.

Αφορά κυρίως τη δυνατότητα νόμιμης χρήσης ασυρμάτου πομποδέκτη για επικοινωνία με άλλους ραδιοερασιτεχνες. Αυτο δηλ. που θα καταφερεις αν δωσεις εξετάσεις είναι να πάρεις άδεια από το υπουργείο και να σου επιτραπει να χρησιμοποιήσεις ασύρματο.

Απο εκεί και πέρα, μια και στις τάξεις των ραδιοερασιτεχνών υπάρχουν πολλοί ηλεκτρονικοί, μπορεί να γνωριστείς με άτομα που ίσως θα ενδιαφέρονταν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν και σε θέματα ραδιοαστρονομίας.

Υπάρχουν σύλλογοι σε όλες τις περιοχές οι οποίοι και προετοιμάζουν με μαθήματα τους ραδιοερασιτέχνες. Στην περιοχή σου είναι η ΕΡΒΕ, ενώ ο σύλλογος της Κατερίνης ΣΥΡΑΠ έχει ανεβάσει σε pdf θέματα και θεωρία για τις εξετάσεις που μπορείς να συμβουλευτεις. Υπόψην ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες πτυχίων, η SW για την οποία εξετάζεσαι μόνο σε θεωρία και η μεγαλύτερη η SV για την οποία εξετάζεσαι επιπλέον και σε αποστολή/λήψη κώδικα μορς.

Δημοσιεύτηκε

Σωστα ειναι αυτα που λετε οτι θεωρητικα δεν ειναι απαραιτητο να εχεις αδεια ραδιοερασιτεχνη για να ασκησεις το hobby της ραδιοαστρονομιας.

Ομως θα κινηθειτε λιγο στα ορια της νομιμοτητας. Και αυτο γιατι.

1) Συμφωνα με τον νομο Λιαπη απαγορευονται τα σκανερ σε μη ραδιοερασιτεχνες και δυστυχως κατι τετοιο θα χρησιμοποιησεις ως δεκτη. συνεπως λειτουργεις οριακα αναμεσα σε νομιμοτητα παρανομια αν δεν εχεις αδεια ραδιοερασιτεχνη. (καινουργιο φρουτο αυτος ο νομος απαραδεκτος για μενα) Μερικοι υπουργοι οχι απλα δεν κανουν εργο αλλα αντιθετως κανουν και ζημια.

2) Ο νομος περι ραδιοερασιτεχνων ΕΞΑΙΡΕΙ τις κεραιες μας απο τις πολεοδομικες διαταξεις κτλ Δηλάδη οι ραδιοερασιτεχνες δικαιουνται να στηνουν κεραιοσυστηματα χωρις να παιρνουν αδεια απο την πολεοδομια ΕΦΟΣΟΝ ο κανονισμος της ΔΙΚΗΣ τους πολυκατοικιας ή οι ενοικοι της δικης τους πολυκατοικιας το επιτρεπουν. Αν μενετε σε μονοκατοικια δε δινετε κυριολεκτικα λογαριασμο σε κανεναν!!!

Τα λεω αυτα για να σας θυμισω τι τραβηξε και ο ερασιτεχνης αστρονομος που εστησε ενα παρατηρητηριο. Σκευτειτε τι θα γινει αν στησετε ενα 8μετρο πιατο!!!!!! (τα τηλεοπτικα πιατα που ειδα σε πιο πανω ποστ ειναι αστεια μονο για το θορυβο του ηλιου κανουν)

Μαλιστα πολλοι κακοι γειτονες αφου φωναξουν την αστυνομια και δεν εχουν βγαλει ακρη καταφευγουν σε καταγγελιες στην πολεοδομια οπου σε καταγγελουν οτι εχεις βαλει κεραιες κινητης τηλεφωνιας. Σε αυτη τη περιπτωση ερχετε η πολεοδομια για αυτοψια. και σε αυτη τη περιπτωση γλυτωνεις. Εγω για παραδειγμα θα ζητησω μια βεβαιωση απο την ΕΕΕΤ μετα απο αυτοψια οτι ολα ειναι ΟΚ ουτως ωστε να τους το τριβω στη μουρη.

Εμ πασει περιπτωση εαν εισαι ραδιοερασιτεχνης στηνεις οτι κεραια θελεις χωρις εξτρα αδειοδοτηση (αρκει το υψος του ΙΣΤΟΥ-ΠΥΡΓΟΥ να μην υπερβαινει τα 6μ γιατι εκει και πανω θελει μελετη απο μηχανικο και αδεια απο πολεοδομια) ΑΡΚΕΙ να συμφωνει ο κανονισμος της πολυκατοικιας που υπεγραψες οταν αγορασες το διαμερισμα. μονο αυτο ειναι πανω απο το νομο. αν δεν υπαρχει κανονισμος η δεν το προβλεπει ο κανονισμος και παλι δεν δικαιουτε κανεις να στο απαγορεψει. Ειδικα οι περιοικοι γειτονες.

Αν δεν εχεις αδεια δεν ξερω τι απαιτει για να στησεις κεραιες στην ταρατσα.

Μαλιστα στα πρωτα χρονια του μητροπωλιτικου δικτυου AMWN πολλοι που συμετειχαν εκει εκαναν χαρτια και πηραν αδειες για να δικαιολογουν τις κεραιες τους. αυτο πλεον δεν ειναι αναγκαιο νομιζω

ελπιζω να σας κατατοπισα.

ΥΓ οι εξετασεις ειναι ευκολες και τα μαθηματα δωρεαν στους συλλογους

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά, ενδιαφέρομαι και εγώ ΠΑΡΑ πολύ για τη ραδιοαστρονομία, και έχω ψαχτεί αρκετά, ήδη, σχετικά - κατ'αρχήν -, με τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούνε. Όταν θα έχω τα απαιτούμενα χρήματα, σκέφτομαι να τα παραγγείλω από εδώ: www.radioastronomysupplies.com

Στέλνουνε σε όλο τον κόσμο, όπως θα μπορέσετε να διαπιστώσετε οι λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Εγώ, ενδιαφέρομαι για τις καταγραφές των πάλσαρς στα 400 - 410 ΜΗz.

Προσωπικά, άρχισα να πορώνομαι με τη ραδιοαστρονομία, όταν γνώρισα ένα τύπο στο στρατό, του οποίου ο starguider (ο Μαρίνος) είναι θείος του.

Αρχίζοντας λοιπόν ο τύπος να μου εξηγεί τα πάντα (από την εστίαση του πιάτου μέχρι και τις ουσιαστικές λειτουργίες ενός LNA) και συζητώντας αμέτρητες ώρες επί του θέματος, άρχισα σιγά σιγά και εγώ να ''ψήνομαι'' που λέμε.

Όσον αφορά το κλασσικό σχεδιάγραμμα ''στησίματος'' του ραδιοτηλεσκοπίου, δείτε αυτό εδώ:

http://www.astrosurf.com/luxorion/radioastronomy-rt.htm

Μελετήστε καλά και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Φιλικά

Γιάννης

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Δημοσιεύτηκε

Εχω την εντυπωση οτι αυτα που αναφερεις ισχυουν στην κατηγορια SW.

Στην κατηγορια SV δεν υπαρχει κανενας περιορισμος και οπως αναφερει

ο νομος Βερελη οι κατοχοι πρωτης κατηγοριας (SV) δεν υποκεινται σε κανενα ελεγχο και εμπιπτουν στην κατηγορια εγκαταστασεων των ενοπλων δυναμεων, σωματων ασφαλειας ,ξενων πρεσβειων κλπ.Υπαρχει περιορισμος μονο για τοποθετηση φωτοσημαντηρος σε πυλωνες ανω των 20 μετρων.

(φυσικα οπως καταλαβαινεις ο πυλωνας 6 μετρων ειναι αστειος σε εκπομπη

βραχεων κυματων.Συνηθως το επιθυμητο ειναι πυλωνας σε λ/4 για βραχεα)

Πιστευω οτι για την χρηση κεραιας για εκπομπη και ληψη απο ατομο χωρις σχετικη αδεια απο το υπουργειο επικοινωνιων συνιστα και μεχρι σημερα αδικημα και μαλιστα το κρατος ανατρεχει σε κατι μεταξικους νομους γαι τις εφαρμογες ποινων.

Η χρηση σαρωτη (δεκτη σκαννερ) ηταν και απο παλια απαγορευμενη ειδικα τον καιρο που καποια σωματα ασφαλειας χρησιμοποιουσαν εκτεταμενα την μπαντα των VHF.

Υπαρχει νομικο κενο στο θεμα της ραδιοαστρονομιας.Εαν στην ραδιοαστρονομια περιληφθει και εκπομπη τοτε πιστευω οτι αναγκαστικα

εμπλεκεται και θα χρειαστει οπωσδηποτε αδεια απο το Υπ.επικοινωνιων.

Επισης καπου αναφερεται και σε ολοκληρωτικη απαγορευση τοποθετησης κεραιων σε περιοχες που η δομηση υποκειται σε αποφασεις αρχιτεκτονικης επιτροπης. (σε περιοχες οπου διατηρειται καποιο τοπικο χρωμα στην δομηση.)

Σε γενικες γραμμες εισαι εκτεθειμενος σε παρα πολλες υπηρεσιες

(οχι μονο στον κακο γειτονα) χωρις την απαραιτητη αδεια για εγκατασταση οποιασδηποτε κεραιας εκτος συνηθισμενων κεραιων για ληψη τηλεορασης και ραδιοφωνιας.

θα ψαξω καποια στιγμη αν μπορεσω να βρω τον Νομο Βερελη για περισσοτερες λεπτομερειες .

Δημοσιεύτηκε

Μην μπερδευσε. Και οι 2 κατηγοριες (SW,SV) απολαμβάνουν τα ιδια δικαιωματα ως προς τις κεραιες, το μονο που αλλαζει ειναι η προσβαση στις μπαντες (οι SW πανω απο 144) και στην ισχυ εκπομπης .

Τα 6μ πυλωνας που ανεφερα αφορουν τη πολεοδομια και οχι το ΥΠΜΕ. Οποτε εκει εστιαζω, μεχρι 6μ πυλωνα εαν εισαι ραδιοερασιτεχνης δικαιουσε να εχεις χωρις καμμια αδεια απο την πολεοδομια (Σαφως βεβαια οπου υπαρχουν ιδιαιτεροτητες οπως στην Υδρα τον Ναυπλιο η την Πλακα πχ αυτα δεν γνωρζω ναισχυουν) μιλαμε για κανονικο αστικο περιβαλλον.

Οσο για τα scanners απαγορευτικαν επι υπουργειας Λιαππη.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, δεν ξέρω τη νομοθεσία. Αυτό, προγραμματίζω να το κάνω στην Πάρο, στο εξοχικό. Το πιάτο θα έχει διάμετρο 3 μέτρα και κάτι. Το ραδιοτηλεσκόπιο, είναι μόνο δέκτης, όχι πομπός. Απλά ακούς αυτό που ακούει το ραδιοτηλεσκόπιο. Δεν μπορείς να εκπέμψεις κάποιο σήμα, άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσεις παράσιτα. Άρα, δε θα σε κυνηγήσουνε. Στη ραδιοαστρονομία, μόνο λαμβάνεις, δεν εκπέμπεις. Και λαμβάνεις σε συχνότητες UHF κυρίως, δηλαδή εκεί ανήκουνε τουλάχιστον τα 400 - 410 MHz που θέλω εγώ για τα πάλσαρς. Ορισμένες φορές, και σε VHF. Τώρα αν κάποιος από εσάς ξέρει κάτι παραπάνω και έχει την όρεξη και τη διάθεση να ψάξει τα περί νομοθεσίας καθώς και τη διάθεση να ενημερώσει τους υπολοίπους, οκ, για να ξέρουμε τι πρέπει ακριβώς να κάνουμε.

Γιάννης

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Δημοσιεύτηκε

Η νομοθεσία ορίζεται στον νομο 2801/2000 όπου αναφέρει σε γενικες γραμμες ότι για την τοποθετηση καθε κεραίας χρειαζεται άδεια απο την ΕΕΤΤ ΠΛΗΝ από:

α) κεραιες στρατου ή σωματων ασφαλείας

β) κεραιες ραδιοερασιτεχνων ή πρεσβειών

γ) κεραιες αεροπλοϊας της ΥΠΑ

δ) κεραιες ειδικων ραδιοδικτύων (αναφερει ακριβώς τί πρέπει να πληρούν αυτα)

ε) κεραιες cb (για cb με αδεια και για υψος μεχρι 6μ)

στ) μικρες κεραιες για χρηση μεσα σε κτιρια

ζ) μικρες κεραιες μεταφορας δεδομενων τοπικης εμβελειας (πχ βιομηχανιες)

και τελος, αυτο που ενδιαφέρει εμάς:

η) κεραίες μόνο λήψης που προορίζονται για το ευρύ κοινο.

Βέβαια, περαν του νομου αυτου, ισχυουν και οι εκαστοτε κανονισμοι των πολυκατοικιων που μπορει να οριζουν απαγορευση κεραιων στην ταρατσα, ή οι κανονισμοι των δημοτικων φορεων σε περιοχες ιδιαιτεροτητας αρχιτεκτονικου ή φυσικού περιβάλλλοντος.

Δημοσιεύτηκε

Οσο για τα scanners απαγορευτικαν επι υπουργειας Λιαππη.

Παντα απαγορευαν τα σκαννερ (κοινως σκουπες)..τουλαχιστον αυτο το γνωριζω επι 25 και συναπτα ετη οσο δηλαδη ασχολουμαι με το χομπυ (SV)

(καποτε δινανε και εξετασεις στην σχετικη νομοθεσια)

Εδω ειναι ολες οι πληροφοριες

http://sz7trc.eu/images/stories/nomos_2801n.pdf

http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/%CE%9D+2801+2000.pdf?bodyId=902767

Οτι ισχυει για εκπομπη ισχυει και για ληψη..και αναφερει...

"2. Δημιουργία κατασκευών κεραιών στην ξηρά

Α. Για την κατασκευή κεραίας σταθμού στην ξηρά, που χρησιμοποιείται για την εκπομπή ή /και λήψη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας ή χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συστήματος κεφαλής

δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης, απαιτείται άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο

Μεταφορών και Επικοινωνιών. Από την υποχρέωση αυτήν εξαιρούνται:

α) Οι κατασκευές κεραιών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του

Λιμενικού Σώματος.

[Το εδάφιο α΄ τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 Ν.3370/2005 (ΦΕΚ Α΄ 176)]

β) Οι κατασκευές κεραιών Υπουργείων, πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών και

ραδιοερασιτεχνών, οι οποίες περιβάλλονται από κτίρια ή το φυσικό έδαφος ίσου ή

μεγαλύτερου ύψους, βρίσκονται στο εσωτερικό πόλης, χωριού ή στρατοπέδου, δεν προκύπτει

ότι επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας και εφόσον έχει χορηγηθεί

εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή και λήψης.

γ) Οι κατασκευές κεραιών που χρησιμοποιούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

είτε για την αεροναυτική ραδιοπλοήγηση είτε για επικοινωνίες και εφόσον έχει χορηγηθεί

εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή και λήψης."

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης