Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ την απίθανη παρέα του astrovox!! :cheesy:

Είμαι νέο μέλος αλλά είχα επαφή στο site εδώ και αρκετό καιρό 8)

Ασχολούμαι μερικά χρονάκια με την αστρονομία και τον υπέροχο νυχτερινό ουρανό, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, ακόμα τον παρατηρώ με γυμνά μάτια... :roll:

Τέρμα πια! Ήρθε η ώρα να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο και θέλω μια μικρή βοήθεια γιατί δεν γνωρίζω πολλά. :oops:

Μου άρεσε το Meade ETX-125PE

Αξίζει;

Εύκολο στην χρήση, (είμαι αρχάριος) Κοστίζει 1100 ευρό, έχει αρκετά αξεσουάρ, είναι και ιδανικό για φωτογράφιση.

Άνοιγμα αντικειμενικού (mm) 127

Άνοιγμα αντικειμενικού (") 5

Μεγέθυνση (x) 500

Εστιακό μήκος (mm) 1900

Εστιακός λόγος (f/) 15

Τολμώ να πω ότι δεν καταλαβαίνω όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.Βασικά ενδιαφέρομαι για καλή ευκρίνεια και φωτοσυλλεκτική ικανότητα...

Στην τιμή αυτή γνωρίζετε κάτι καλύτερο;

Αξίζει η αγορά από εξωτερικό ή με τα μεταφορικά έξοδα είναι το ίδιο;

Ευχαριστώ!

Δημοσιεύτηκε

Αχ, τι μου θυμιζεις :) http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3144

Πρεπει να δωσεις περισσοτερες πληροφοριες για να παρεις σωστες απαντησεις. Πληροφοριες οπως απο που θα το χρησιμοποιησεις, αν μπορεις/θα κανεις εξορμησεις και πως, ποσα θα διαθεσεις, τι θα ειθελες (ή τι νομιζεις οτι θα ειθελες) απο ενα οργανο κλπ

Φιλε μου ψαξε λίγο τα παλιότερα παρομια ερωτήματα εδω μεσα. Θα βρεις παρα πολλες πληροφοριες και για αυτο που ρωτας και για αλλες εναλλακτικές στα ιδια, (λιγοτερα, περισσοτερα) λεφτα.

Δημοσιεύτηκε
Λεφτά : ή δυνατών κάπου στα 1000 ευρώ. Οπτικά: τα καλύτερα δυνατά. Διάμετρος: όσο περισότερο μπορώ. Goto : δεν με χαλάει, αλλά δεν σκοτίστικα κιόλας. Αστροφωτογράφηση : ίσως στο μέλλον, όχι όμως και σπουδαία πράγματα. Τύπος : όχι αχρωματικό refractor 60-80mm, ούτε στηρίξεις της πλάκας. Διαθεσιμότητα: ε, να προλάβω το καλοκαίρι. Μέλλον: ότι κάνω θα το κάνω με αυτό, δεν το βλέπω να αλλάζουν τα δεδομένα σύντομα, ούτε να αγοράζω άλλο.
Χα , χα, ε ρε πλάκες. Απλα για να κατλαβες ΤΙΠΟΤΑ απο τα ποιο πανω δεν ισχυσε, ολα τα καταστρατηγησα, ακομη και ρεφρακτορα 70 εχω, μονο στηριξη της πλακας δεν εχω αγοράσει - ακομη :mrgreen:

Γιωργο, χιλια συγνωμη, επρεπε να σε ειχα ακουσει τοτε, αλλα στερνή μου γνωση.... ](*,)

Δημοσιεύτηκε

εαν θες meade περιμενε 2 μηνες για το 6ιντσο με την καμερα

το 125 εχει απιστευτη εικονα στους πλανητες και φεγγαρι καθωτι maksutov

και ειναι σκοτεινο και με στενο ευρος πεδιου για το υπολοιπο βαθυ διαστημα

αυτα θα τα θυμηθεις μετα απο τις πρωτες εντυπωσεις

το εχω 2 χρονια και ηταν το πρωτο μου τηλεσκοπιο

δεν θα το μετανιωσεις, περιμενε 2 μηνες για τις 6 ιντσες, θα εχει διαφορα γιατι ειναι πιο γρηγορο (f) και με μικροτερη εστιακη αποσταση

εχει και την καμερα (αρα δεν ξοδευουμε εκει)

το τριποδο και των δυο ειναι πολυ μικρο, εαν και βολευει στις μετακινησεις

ψαξε, διαβασε και μην βιαζεσαι ωστε οτι παρεις να ειναι αυτο που πραγματικα θελεις και θα χρησιμοποιείς

καλη επιτυχια

Δημοσιεύτηκε

Κατά τη γνώμη μου δώσε λίγο παραπάνω λεφτά και προσανατολίσου στο Celestron 6 SE. Το Meade με το flip mirror μέσα σε πλαστικό control box κακή απομίμηση του θρυλικου Questar δεν θα κρατήσει και καιρό. Επίσης το 6" είναι και μια ίντσα παραπάνω και επίσης ο οπτικός σωλήνας αφαιρείται από τη βάση του που σημαίνει ότι μπορεί να τη χησιμοποιήσεις και για κάποιο άλλο μικρό τηλεσκόπιο στο μέλλον. Μεταξύ των δύο προσωπικά θα πήγαινα για το Celestron.

Καλή σου μέρα

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Εγω θα πω για τις τιμες να ριξεις και καμια ματια στο θεμα αγορες απο το εξωτερικο και αγορες απο Αγγλια, για να δεις και τι τιμες υπαρχουν στο εξωτερικο.
Δημοσιεύτηκε
Γιωργο Nextar 6" ; Ενταξει, καταλαβαινω γιατι το προτεινεις αλλα καλυτερα ο φιλος μας πρωτα να μας πει διαφορα πραγματα, οπως τι ουρανο εχει, τι εξορμησεις θα χρειαστει/μπορει να κανει, πως πιστευει οτι θα το χησιμοποιησει κλπ κλπ. Θα μπορουσα να αντιπαραθεσω οτι γυρω στα λεφτα που αναφερει υπαρχουν και Κινεζικα Νευτονια 8" f/5 σε ησημερινη, ή ακομη και Orion UK 6 f/5 (ή f/8 ) σε GP2 (μια ιντσα λιγοτερο αλλα λ/6 και καλυτερη βαση), και τα δυο αρκετα σοβαρες εναλακτικες και με πολυ καλες δυνατοτητες αστροφωτογραφησης αργοτερα. Εξαρταται κυριως απο τις πληροφοριες που λεω να μας δωσει ομως.
Δημοσιεύτηκε

Το ΕΤΧ πάντως ως προς τα οπτικά είναι πιο οξύ (ειδικά στους πλανήτες) γιατί είναι Maksutov, ενώ το Nexstar 6 είναι SCT.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι τύποι τηλεσκοπίων (εννοώ μικρά ρομποτικά όπως ETX, Nexstar 6 κ.λ.π.) έχουν ξεπεραστεί, λόγω των μη στιβαρών στηρίξεων τους.

Πράγματι, δεν μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει για σοβαρή δουλειά (π.χ. φωτογράφηση βαθέως ουρανού), αλλά κυρίως για οπτική παρατήρηση.

Ακόμη και η πλανητική φωτογράφηση με αυτά είναι μεν αποτελεσματική λόγω των καλών οπτικών, όμως γίνεται πολύ βασανιστική λόγω των ασταθών στηρίξεων τους (οι πλανήτες κυριολεκτικά "βολτάρουν").

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι φθηνές ρομποτικές ισημερινές στηρίξεις Κινέζικης προέλευσης (ΕQ5, EQ6 κ.λ.π.), κυριάρχησαν στην αγορά λόγω της πολύ καλής ποιότητας τους και της δυνατότητας που παρέχουν ακόμη και για σοβαρή δουλειά, χωρίς προβλήματα.

Οι παραπάνω στηρίξεις επικράτησαν ακόμη και στους σωλήνες μεγαλύτερων διαμετρημάτων (8-14"), όπου παλαιότερα κυριαρχούσε η στήριξη τύπου "πιρουνιού" (fork).

Προσωπικά θα πρότεινα την ΗEQ5 με ένα σωλήνα της αρεσκείας σου (οι πιο ελαφρές ισημερινές δεν είναι αξιόπιστες). Ίσως στοιχίσει λίγο παραπάνω (πριν λίγα χρόνια το κόστος ήταν ίδιο γιατί τα μικρά ρομποτικά ήταν πανάκριβα), όμως θα έχεις ένα σίγουρο όργανο που θα χρησιμοποιείς για χρόνια. Μπορεί το βάρος να είναι μεγαλύτερο από του ΕΤΧ, όμως τα συνολικά πλεονεκτήματα που θα έχεις νομίζω υπερτερούν αυτών του ΕΤΧ.

Ένα πλεονέκτημα πάντως των μικρών ρομποτικών είναι το ότι σε περίπτωση πρόχειρου στησίματος δίνουν καλύτερα αποτελέσματα στο go to.

Χαρακτηριστικό για την "κρίση" η οποία μαστίζει τα τελευταία χρόνια τα μικρά ρομποτικά είναι το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να πουληθούν ως μεταχειρισμένα.

Δημοσιεύτηκε
Και για να σου δωσω να καταλάβεις το βαρος της γνώμης (ιδία εμπειρία γαρ) του προλαλήσαντος, η δουλεια του στους πλανήτες ήταν ενας απο τους κύριους λόγους που και εγω ειχα προσανατολιστεί στο ΕΤΧ τοτε :) (Για σου Ηλία με τα ωραία σου)
Δημοσιεύτηκε

Ε, παίζει ρόλο κι ο χειριστής, πως να το κάνουμε, δεν είναι μόνο η ποιότητα των οπτικών! :cheesy:

Βασικά ενδιαφέρομαι για καλή ευκρίνεια και φωτοσυλλεκτική ικανότητα.

Το ETX έχει εξαιρετική ευκρίνεια - maksutov γαρ - αλλά δεν είναι και αυτό που λέμε "light bucket" ΄όσον αφορά στη φωτοσυλλεκτικότητα. Νομίζω ότι γι αυτό ο Γιώργος πιο πάνω μίλησε για το nextstar 6, δεδομένου ότι οι 6 ίντσες θεωρούνται το *μίνιμουμ* διαμέτρημα για οπτική παρατήρηση στο βαθύ ουρανό. Από εκεί και πέρα, έχοντας αυτά κατά νου ψάξε λίγο στις αστροφωτογραφίες στη δουλειά του Ηλία και θα δεις "παπάδες"!

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, ευχαριστώ :oops:, γεγονός είναι ότι στήριξη με βασάνισε πολύ, μάλιστα το τηλεχειριστήριο χάλασε (καταστράφηκε το κουμπί enter) λόγω των πολλών συγχρονισμών - διορθώσεων του σφάλματος κατά την πλανητική αστροφωτογράφηση.

Πάντως σε παρατήρηση βαθύ ουρανού ένα 8" δίνει πολύ πιο φωτεινά είδωλα.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης