Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένας παράξενος πρασινωπός κομήτης, που έρχεται από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και πετά ανάποδα από ό,τι οι άλλοι κομήτες, θα περάσει κοντά από τη Γη αυτό το μήνα, καθώς η τροχιά του για μια και μοναδική φορά τον φέρνει προς τα μέρη μας.

 

Ο κομήτης ονομάστηκε "Λούλιν" και υπάρχει περίπτωση να είναι ορατός με γυμνό μάτι, λένε οι αστρονόμοι, αλλά από περιοχές απομακρυσμένες από τα φώτα των πόλεων. Καλύτερα πάντως για τους ερασιτέχνες αστρονόμους θα είναι να χρησιμοποιήσουν τηλεσκόπια ή έστω κιάλια.

 

Η καλύτερη ευκαιρία να τον δει κανείς -αν και θα είναι κάπως δύσκολο να διακρίνει το πράσινο χρώμα του, που προέρχεται από ένα τύπο άνθρακα και του δηλητηριώδους αερίου κυανίου- θα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα προς την πλευρά του Νότιου ουρανού, κοντά στον Κρόνο και ανάμεσα στα φωτεινά άστρα Σπίκα και Ρέγκουλα. Την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ θα βρίσκεται περίπου 60 εκατ. χλμ. από τη Γη, την κοντινότερη απόσταση από τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη NASA, όπως αναφέρει το Associated Press.

 

Ο "Λούλιν", που ανακαλύφθηκε από ένα Κινέζο έφηβο πριν από δύο χρόνια, διατηρεί πολλά από τα αρχικά του αέρια, τα οποία συνήθως αποβάλλονται καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον ήλιο. Αντίθετα επίσης από τους περισσότερους κομήτες που είναι ορατοί από τη Γη, ο συγκεκριμένος δεν έχει ποτέ άλλοτε πλησιάσει τον ήλιο.

 

Ο "Λούλιν" έχει ακόμα μια ιδιορρυθμία. Ενώ οι πλανήτες και τα περισσότερα από τα άλλα ουράνια σώματα -και οι κομήτες- στο ηλιακό μας σύστημα περιφέρονται γύρω από τον ήλιο με φορά αντίθετη από αυτή του ρολογιού, ο κομήτης αυτός περιφέρεται με τη φορά του ρολογιού, σύμφωνα με τον αστρονόμο της NASA Στέφεν Έντμπεργκ. Και σαν να μη φτάνει αυτό, εξαιτίας μιας οπτικής αυταπάτης, από τη Γη φαίνεται σαν η ουρά του κομήτη να βρίσκεται μπροστά και όχι πίσω του!

 

Ο κομήτης έρχεται από πολύ μακριά, τα απώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 39 τρισ. χλμ. Εκτιμάται ότι μόλις κάνει το ταξίδι του γύρω από τον ήλιο, θα έχει πια αποκτήσει αρκετή ταχύτητα για να μπορέσει να δραπετεύσει από το ηλιακό σύστημα.

 

\:D/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει ήδη topic για αυτο το θεμα .

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9255

 

Καλα ειναι να μην ανοιγουμε πολλα topic για το ιδιο θεμα ειναι δυσκολο να παρακολουθηθουν και ακομη πιο δυσκολο ειναι για τους νεους στο Forum . :wink: :)

 

YΓ πολύ ενδιαφεροντα αυτα που γραφεις αν θες μετέφερε τα στο κυριο θεμα

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά βρήκες τις τετράγωνες ρόδες. :D

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης