GMAR Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Επιτέλους καθαρός ουρανός μετά απο αρκετες βδομάδες,νύχτα Παρασκευήςμε το φτωχικό μου 8'' dobsonian skywatcher,περιοχή Αλεποχώρι,μετά απο τα κλασσικά (Δίας,Κρόνος,Νεφέλωμα Ορίωνα,Κυψέλη) κυνήγι DSO,με τον προβολέα του γείτονα( Προβολέας ανίχνευσης εγκληματιών που προσφέρει αίσθημα ασφαλείας στον κλασσικό νεοέλληνα)να παίζει τον ρόλο του,νεφέλωμα μοναχικού αστέρα που αργοπεθαίνει,εκπληκτικό σμήνος στα πόδια του Ορίωνα,sobrero galaxy, μαγική βραδιά!,το ίδιο και το Σάββατο,την Κυριακή 3 η ώρα μου ήρθε να δώ τον γνωστό αστέρα της μεγάλης Άρκτου τον mizar,απ'τους πιο όμορφους διπλούς κατα την γνώμη μου,και τότε είδα κάτι παράξενο!Ενα μικρό ,μάλλον τριγωνικό στίγμα εμφανίστηκε με μεγάλη ταχύτητα στο προσοφθάλμιο μου!το προσοφθάλμιο ήταν των 32mm το τηλεσκόπιο είναι 1200 mm,μέσα σε περίπου 1 δευτερόλεπτο (μπορεί και λιγότερο), πέρασε απ'το ένα άκρο του προσοφθαλμίου στο άλλο?Υπάρχει κάποια εξήγηση?Μπορεί να ήταν διάτοντας ή κάτι άλλο?Δεν είμαι UFO maniac,υπάρχει κάποια λογική εξήγηση?
MARINOS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Τεχνητός δορυφόρος ας πούμε ; Χρήστος Μαρινός
GMAR Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Mαρίνο διακρίνω μια ειρωνία στην απάντηση σου?? Μπορεί να ήταν δορυφόρος δεν διαφωνώ,αλλά επειδή έχω δει και στο παρελθόν τεχνητούς δορυφόρους,η κίνηση του ήταν διαφοροποιημένη και πολυ πιο γρήγορη.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2005 Φίλε GMAR, Το οπτικό πεδίο ενός προσοφθαλμίου 32mm (ας πούμε Plossl) σχηματίζεται από ένα κύκλο (field stop) διαμέτρου 27mm. Με το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου σου, δηλ. 1200mm, ο κύκλος αντιστοιχεί σε πραγματικό πεδίο 1,3°. Αν αυτό διανύθηκε από το αντικείμενο σε περίπου 1 sec όπως γράφεις, σημαίνει ότι αν ήταν δορυφόρος θα έκανε μιά πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γή σε περίπου 360/1,3=277sec ή 4,6 λεπτά. Υπερβολική ταχύτητα για τεχνητό δορυφόρο. Η περίοδος ενός τεχν. δορυφόρου είναι από περίπου 1,5 ώρες και πάνω. Συνεπώς ο τεχνητός δορυφόρος αποκλείεται. Αν είχα δεί ο ίδιος αυτό που περιγράφεις πιθανόν να μπορούσα να κάνω μιά υπόθεση για το τι άλλο μπορεί να ήταν (πχ. αεροπλάνο, έντομο ή πουλί σε χαμηλό ύψος και φωτισμένο τυχαία από προβολέα, μια εστιασμένη αντανάκλαση από την κίνηση του ματιού, ή κάτι άλλο) αλλά χωρίς να το έχω δει δεν μπορώ να προτείνω κάποια εξήγηση. Σίγουρα πάντως υπάρχουν πολλές λογικές εξηγήσεις πριν φτάσουμε στις παράλογες (UFO). Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ειρωνεία στην απάντηση του Χρήστου Μαρινού. Απλώς η γραπτή συνομιλία στερείται τονισμού και εκφραστικότητας που δίνουν μύριες σημασίες στην ίδια πρόταση. Φιλικά, Στέφανος ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολουθεί διόρθωση πιό κάτω "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
GMAR Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Στέφανε και εγώ προς εκεί προσανατολίζομαι,αεροπλανο δεν ήταν,αλλα δεν αποκλείεται να ήταν κάποιο έντομο ή πουλί φωτισμένο τυχαία,με τον Μαρίνο δεν υπάρχει πρόβλημα,άλλωστε παρακολουθώ τις απαντήσεις του και είναι πάντα προσεκτικές και μελετημένες.Ευχαριστώ που ασχολήθηκες.
rama Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Σχεδόν σε κάθε παρατήρηση που κάνω, παρατηρώ τέτοια αντικείμενα να περνούν με ταχύτητα μέσα από το πεδίο με τυχαίο τρόπο.Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω οτι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δορυφόροι καθώς τα αεροπλάνα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος και βρίσκονται πολύ πιό κοντά μας (επίσης έχουν και πολλά φώτα), με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν πολύ μεγάλη έκταση μέσα στο πεδίο και να είναι προφανής η διαφορά τους από τους δορυφόρους που φαίνονται σαν στίγματα.[Όσοι έχουν Dob και μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία ενός αεροπλάνου, θα εκπλαγούν με την καθαρότητα και τις λεπτομέρειες που μπορούν να δούν στα αεροπλάνα ακόμα και μέσα στην "μαύρη νύχτα". Τα contrails (ίχνη από συμπυκνωμένους υδρατμούς) που αφήνουν τα αεροπλάνα επιτρέπουν σε όσους έχουν dob να βρούν την κατάλληλη πορεία και να "προφτάσουν" το αεροπλάνο.] ΥΓ Χρήστο τον λένε τον άνθρωπο. Μαρινός (κι όχι Μαρίνος) είναι το επώνυμό του
GMAR Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Ωχ δεν το είχα προσέξει sorry Χρήστο.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Φίλοι, ξαναβλέποντας τους χθεσινοβραδινούς μου υπολογισμούς διαπίστωσα ένα σοβαρό λάθος: θεώρησα κοινή τη γωνιακή ταχύτητα του αντικειμένου για παρατηρητή στην επιφάνεια της Γης με θεωρητικό παρατητή στο κέντρο της Γής. Φυσικά η γωνιακή ταχύτητα γιά τον παρατηρητή στην επιφάνεια είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερη όταν ένας χαμηλός δορυφόρος περνά από πάνω του. Ζητώ συγνώμη για το λάθος. Έτσι λοιπόν, για ύψη δορυφόρων από 185km (κατώτατη σταθερή τροχιά), έως 1000km από το έδαφος υπολογίζουμε:- η περίοδος περιστροφής είναι από 88min-105min (θεωρώντας κυκλικές τροχιές)- οι γραμμικές ταχύτητες, είναι από 7,8km/sec (185km), μέχρι 7,4km/sec (1000km).-για ένα δορυφόρο σε τροχιά ύψους 300km-350km προκύπτει ότι θα περάσει από το οπτικό πεδίο των 1,3° σε 1sec, δηλ. στο χρόνο που αναφέρει ο GMAR! (ή σε ελαφρώς μεγαλύτερο χρόνο αν περνά μακριά από το ζενίθ. Για χαμηλότερες πτήσεις ο χρόνος μικραίνει κι άλλο). Είναι ενδιαφέρον ότι τα 300km είναι το τυπικό ύψος πτήσης ενός διαστημικού λεωφορείου (suttle) σε τροχιά, το οποίο μάλιστα έχει και το τριγωνικό σχήμα που αναφέρθηκε! Στο ύψος αυτό το σχήμα θα ήταν ορατό και με χαμηλή μεγέθυνση αφού θα είχε φαινόμενο μήκος της τάξης των 30-40arcsec. Δε γνωρίζω πάντως αν υπάρχει σε τροχιά κάτι τέτοιο αφού η NASA είχε παγώσει τέτοιες πτήσεις μετά την τραγωδία του Columbia. Ακόμη όμως και το σχήμα ενός μεσαίου δορυφόρου (ας πούμε 8m) θα μπορούσε να ήταν ορατό σ΄αυτό το ύψος αφού θα είχε φαινόμενο μήκος 5,5arcsec. Μετά τη μεγέθυνση των 1200mm/32mm=37,5Χ θα είχε φαινόμενο μήκος περίπου 200arcsec, δηλ. 2-3 φορές μεγαλύτερο από τη διακριτική ικανότητα του ματιού. Τελικά φίλε GMAR, φαίνεται ότι ήταν με πολύ μεγάλη πιθανότητα ένας τεχνητός δορυφόρος, όπως χωρίς κανένα υπολογισμό είχε προτείνει και ο Χρήστος αρχικά. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
MARINOS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Στέφανε,μακάρι να είχα την υπομονή (και τις γνώσεις) γιά να μπορούσα να κάνω τέτοιους υπολογισμούς -τους οποίους θα κρατήσω και για τις δικές μου συχνές παρατηρήσεις "UFO" !Και μιά δική μου ερώτηση:Όταν παρόμοιο αντικείμενο φαίνεται να "αναβοσβήνει" καθώς περνάει απο το οπτικό πεδίο, μπορεί να είναι απλώς ένα διαστημικό (μεγάλο) σκουπίδι ; Χρήστος Μαρινός
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2005 Φίλε Χρήστο, αν το αντικείμενο αναβοσβήνει με κανονικότητα (σταθερή περίοδο) και έχει «κοφτό» άναμμα ελάχιστης διάρκειας σε σχέση με το σβήσιμο, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο από αεροπλάνο σε μεγάλο ύψος. Αν το αεροπλάνο είναι πολιτικό πιθανότατα θα φαίνεται και η σειρά των φωτισμένων παραθύρων. (Τα πολεμικά αεροπλάνα νομίζω ότι δεν έχουν υποχρέωση να έχουν πάντα αναμμένα φωτεινά διακριτικά.) Για τα διαστημικά σκουπίδια δε γνωρίζω κάτι αλλά αφού δεν έχουν δική τους ενέργεια και κυκλώματα σε λειτουργία, δεν μπορούν να αναβοσβήνουν. Μπορώ να κάνω μόνο την εικασία ότι αν έχουν ικανό μέγεθος και έντονα ανακλαστικές επιφάνειες, θα μπορούσαν να εμφανίσουν κάποια περιοδικότητα σε περίπτωση που περιστρέφονται γρήγορα γύρω από τον εαυτό τους και ταυτόχρονα φωτίζονται από τον Ήλιο. Πάντως το αναβόσβημα δεν είναι πολύ πιθανό να είναι «κοφτό». Υπάρχουν όμως κάποιοι δορυφόροι που δίνουν περιοδικές λάμψεις εκ περιστροφής και έχουν περίοδο από λίγα δευτερόλεπτα και πάνω. Αν βάλεις στο Google "flashing satellites" θα βρεις περισσότερα στοιχεία. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
GMAR Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Στέφανε σε μια τόσο τεκμηριωμένη απάντηση δεν έχω λόγους αμφισβήτησης,συγχαρητήρια για τις γνώσεις σου και την υπομονή σου,όντως ήταν σχετικά κοντά στο ζενίθ.Πάντως το αίσθημα που σου αφήνει μια τέτοια παρατήρηση (Αυτό το αναπάντεχο πέρασμα ενός αντικειμένου μέσα στο οπτικό πεδίο)είναι εξίσου όμορφο με το κυνήγι DSO!
vossinakis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2005 Το φαινομενο του δορυφορου που αναβοσβηνει οφείλεται στην αντανακλαση του Ηλιου σε περιστρεφόμενα απομεινάρια (κυριως solid rocket boosters) απο διαφορες αποστολες. Ειναι τα λεγόμενα διαστημικα σκουπιδια. Οι δορυφόροι σε σχηματισμό τριγώνου ειναι τα NOSS triplets (Naval Ocean Surveillance System) οι οποιοι πετουν σε σχηματισμο και μεσω της ραδιογωνιομετριας καθοριζουν θεσεις πλοίων στη θαλασσαhttp://satobs.org/noss.htmlΒοσινακης Ανδρεας Βοσινάκης Ανδρέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα