Jump to content

Αγορές από το εξωτερικό και εξυπνάδες των ΕΛΤΑ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από αρχές Δεκεμβρίου τα ΕΛΤΑ χρεώνουν 6 ευρώ "έξοδα εκτελωνισμού" σε οτιδήποτε έρχεται από χώρες εκτός Ε.Ε, ανεξαρτήτως ποσού. Σήμερα πήγαν να μου χρεώσουν και σε κάτι που ήρθε από Γαλλία, αλλά δεν τους πέρασε. Το ότι το επιχείρησαν όμως, με έκανε να υποψιαστώ ότι η πρακτική είναι παράτυπη (το λιγότερο). Πήρα τηλέφωνο σε τρία τελωνεία σε όλη την Ελλάδα (και το πιο σημαντικό, το ένα ήταν στο "Ελ. Βενιζέλος") και μου είπαν ότι τίποτα δεν άλλαξε ή ακρίβηνε στη διαδικασία τους και αυτά τα χρεώνουν τα ΕΛΤΑ για τους δικούς τους λόγους. Πήρα και στις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ και μου είπαν αρχικά ότι αυτά τα χρεώνουν τα τελωνεία... Μόλις απάντησα ότι τα τελωνεία δε χρεώνουν τίποτα, μου είπαν πως δεν ξέρουν παρά ότι τα κεντρικά τους έστειλαν διαταγή να χρεώνουν τα 6 ευρώ χωρίς άλλη εξήγηση από "έξοδα εκτελωνισμού". Άμα είναι έτσι, να πάω να γίνω εκτελωνιστής...

 

Συμπέρασμα: τα 6 ευρώ είναι κερατιάτικα. Θα κρατήσω και μια πισινή, αλλά η ιστορία μου θυμίζει τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

 

Και τώρα τι κάνουμε; Είπα να κάνω καταγγελία, αλλά σε ποιον; Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης - θα καταγγείλω το Κράτος στον ίδιο του τον εαυτό; Είπα να απευθυνθώ στο ΙΝ ΚΑ και πήρα το τηλέφωνο που μου έδωσε ο ΟΤΕ. Απάντησε ο τηλεφωνητής από κάποιο "νέο ΙΝ ΚΑ" και δεν το σήκωσε ποτέ κανείς. Στο internet ανακάλυψα πως υπάχουν δύο ΙΝ ΚΑ, "παλιό" και "νέο". Τρελά μαλωμένα μεταξύ τους, το "νέο" διατείνεται πως είναι "ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός", αλλά το κατηγορούν ότι "κάνει πλάτες" σε εγχώριες τράπεζες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αυτό κατηγορεί το "παλιό" ΙΝ ΚΑ για αδράνεια ετών, ενώ ανακάλυψα πως στο...ανεξάρτητο "νέο ΙΝ ΚΑ" ο αντιπρόεδρός του είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ (και στα blogs έχει ένα βρωμόστομα, άστα να πάνε). Δηλαδή μιλάμε για πολλή σαπίλα στο χώρο. Δεν είχε χρειαστεί ως τώρα να ασχοληθώ με το θέμα των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Θυμήθηκα πως στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια οι πολυεθνικές ιδρύουν "μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές" οργανώσεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους (για παράδειγμα, οι περισσότερες οργανώσεις στις ΗΠΑ, που ζητούν ένα ελεύθερο δημοκρατικό Ιράν, έχουν ιδρυθεί από τις πετρελαϊκές εταιρίες). Φαίνεται το κόλπο το κάνουν και στη χώρα μας.

 

Μια τελευταία λύση είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που είναι και ανεξάρτητη αρχή. Ζούμε στη χώρα της διαφθοράς όμως, οπότε έχει κανένα νόημα; Πόσο ανεξάρτητη είναι αυτή η αρχή, ακόμα όμως κι αν βάλει πρόστιμο (εφ' όσον τα 6 ευρώ είναι όντως παράνομα) στα ΕΛΤΑ, αυτά θα σταματήσουν να χρεώνουν;

 

Τι κάνουμε ρε παιδιά; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από κάτι τέτοια;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

....Σήμερα πήγαν να μου χρεώσουν και σε κάτι που ήρθε από Γαλλία, αλλά δεν τους πέρασε..........

 

Τι κάνουμε ρε παιδιά; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από κάτι τέτοια;

Τελικά τα χρέωσαν σαν εκτελωνισμό;

Από πότε η ΕΟΚ διακινεί προϊόντα μέσω τελωνίων στις χώρες μέλη;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως εγώ που έλαβα 2 δέματα σήμερα από Αμερική και Χονγκ κονγκ δεν πλήρωσα τίποτα.Μήπως είναι μεμονομένο περιστατικό?Δηλ σε αλλα ταχυδρομεία πληρώνεις και σε άλλα όχι?κάποια λαμογιά παίζει!!!!Ελληνική πατέντα!
"Όποιοι κι άν είστε σας χαιρετάμε..."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τιποτα απλα μπορει να ειναι η διαταγη ετοιμη βαση κρατους και τελωνειων, και απλα να ειναι για μια ακριβη ημερομηνια στο να αρχισει ολη η διαδικασια των 6ευρω, οποτε αυτη κανουν μια (απλη) καταχρηση εξουσιας,και βαζουν λιγο νωριτερα τα τελη τους, και εκμεταλευονται τους αθωους πολιτες. Το θεμα μας ομως δεν ειναι αυτο, το προβλημα ειναι οτι πρεπει να κρατανε κατι στα χερια τους οι οποιοι αρμοδιοι εχουν κανει κατι τετοιο, και αυτο σε περιπτωση που παρει μεγαλη εξελιξη ωστε να ειναι προετοιμασμενη στην εξαγριωση του καθε πολιτη η ακομη των MME.

 

Συμφωνω απολυτα παντος με τον Αργυρη..

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχικά να πω ότι επιβεβαιώνω το Νίκο και πως όποιο δέμα έχω παραλάβει από τις Η.Π.Α. πρόσφατα είχε αυτό το τέλος των 6 ευρώ.

 

Προσοχή όμως στο τι είναι αυτό το τέλος και στο τι άλλαξε. Το τέλος εκτελωνισμού υπήρχε πάντα από τα ΕΛΤΑ για τα δέματα εκτός Ε.Ε. αλλά χρεωνόταν μόνο όταν το τελωνείο επέβαλε κάποιο δασμό στο συγκεκριμένο δέμα. Αν κάποιος είχε λάβει παλιά πακέτο από εξωτερικό που έπεσε στη δαγκάνα του τελωνείου, θα το θυμάται.

 

Αυτό που άλλαξε είναι ότι τα ΕΛΤΑ χρεώνουν αυτό το τέλος ακόμα και αν δεν επιβληθεί δασμός από το τελωνείο. Τα δέματα που πήρα εγώ και είχαν το τέλος των 6 ευρώ έφεραν σφραγίδα ελεγκτή του τελωνείου και άρα είχαν περάσει όντως από τελωνειακό έλεγχο. Συνεπώς το συμπέρασμα είναι ότι τα ΕΛΤΑ χρεώνουν τέλη εκτελωνισμού όλα τα πακέτα που περνούν τελωνείο, θεωρώντας προφανώς ότι αυτό είναι μια υπηρεσία επιπλέον, δηλαδή αντί μετά το ξεφόρτωμα τα δέματα να φύγουν αμέσως για τον προορισμό πρέπει να τα πάνε στο τελωνείο και μετά να τα παραλάβουν και πάλι.

 

Αν το δούμε τυπικά, ο εκτελωνισμός εν γένει είναι η διαδικασία του να περάσεις κάτι από το τελωνείο, ανεξάρτητα του αν επιβάλλεται δασμός τελικά ή όχι και όντως τα ΕΛΤΑ κάνουν εκτελωνισμό εκ μέρους μας για το οποίο ζητούν και αμοιβή.

 

Δε διαφωνώ ότι τα ΕΛΤΑ βρήκαν έναν ωραίο τρόπο για να βγάλουν λεφτά, απλά φοβάμαι ότι ίσως έχουν τυπικό πάτημα να το κάνουν.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσφατα μου ηρθε και εμενα μια μοντουρα για την atik, και μου λεει ο τυπος στα δεματα, ειναι και 6 ευρω επιπλεον. Μα του λεω ειναι πληρωμενο, και μου απανταει, αυτα ειναι του ταχυδρομειου εξτρα.

Ωραια του λεω δεν μπορω να κανω και αλλιως οριστε τα χρηματα και τον πληρωσα, θυμαμαι να μου λεει "εγω τους ειπα πως θα φαμε ξυλο απο τον κοσμο αλλα δεν ακουνε"

Βγαλτε ακρη :-k :-k :-k :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τελος ειναι "εξοδα παραστασεως" ας πουμε. Παντα τα χρεωνε ο ΕΛΤΑ αν ηταν να πληρωσεις τελωνειο (ηταν 5 καποτε). Τωρα τα χρεωνει ασχετα αν πληρωνεις δασμους/φορους ή οχι. Και δεν ειναι παντα τοσα. Εχω πληρωσει 6 με συστημενο, 3 για priority και - προσοχη - ΤΙΠΟΤΑ με απλο ταχυδρομειο. Δηλαδη, οπως παντα, USPS 1st class international (Ed. προσοχή στη διαφορά, όχι UPS, αλλά USPS), ή δυνατων μικρής αξιας, και καθαρισες. Τωρα αν πηγανε να στην κανουν και για δεμα απο Γαλλια, καλα εκανες και τους εβαλες χερι, εδω υποθετω ειναι μ#@#α του εκαστοτε υπαλλήλου, δεν νομιζω ο κανονας.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

σε μένα ένα δέμα από usa είχε καπέλο 4 ευρώ από EΛΤΑ.

σε ένα άλλο δέμα απο Κίνα ο υπάλληλος των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ που το έφερε δε ζήτησε χρήματα επιπλέον αλλά μου είπε ότι αν του πούνε να πληρώσω θα ξαναέρθει την επόμενη. φυσικά δεν τον ξαναείδα.

και άλλα forum αναφέρονται στην τιμολόγηση αυτή και το συμπέρασμα μου είναι ότι υπάρχει σχετική οδηγία από τα κεντρικά αλλά η εφαρμογή της εναπόκειται στην όρεξη του EΛΤΑτζη στο Βενιζέλος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς από αυτά που μου είπαν στο τελωνείο υποψιάστηκα πως αυτό που λέει ο Αντρέας ισχύει: ότι το τυπικό "πάτημα" το έχουν. Πάντως η εφαρμογή του μέτρου είναι περίεργη. Στις 27 Ιανουαρίου πήρα από ebay ένα Celestron Ultima Barlow (καινούριο) και μου τον έστειλαν με USPS Priority και δεν πλήρωσα τίποτα εξτρά. Επίσης, σε κάτι βιβλία από Amazon, τα 6 ευρώ τα πλήρωσα, απόδειξη όμως δεν έλαβα (δεν κάνω πλάκα). Θα πάρω τη Δευτέρα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και θα ρωτήσω διευκινήσεις. Με προβληματίζει το ότι όταν ρωτήθηκαν στα ΕΛΤΑ βιάστηκαν να κατηγορήσουν τα τελωνεία (και εκεί τους έπιασα να ψεύδονται). Επίσης, μόλις τους είπα "από Γαλλία εκτελωνισμό, πάτε καλά; " αμέσως είπαν "α, καλά τότε, μην πληρώνεις", ήταν δηλαδή υπερβολικά έτοιμοι να υποχωρήσουν. Δεν ξέρω... Αν τυπικά είναι εντάξει και τόσα χρόνια μπορούσαν να χρεώνουν έξοδα εκτελωνισμού σε όλα τα δέματα και δεν το έκαναν, τώρα το θυμήθηκαν;

 

Ξέχασα να πω: από τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ μου είπαν πως χρεώνουν τα 6 ευρώ στα δέματα EMS. Πάει να πει "Express Mail Service". Π#^@πες, γιατί προχθές πλήρωσα 6 ευρώ για κάτι που ήρθε με Priority. Συμπέρασμα: στη θεωρία το χρεώνουν μόνο στα EMS, στην πράξη η θεωρία υπάρχει για να δικαιολογούνται στον κόσμο, ενώ κοιτάνε για να αρπάξουν από παντού.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το καλυτερο παντως της υποθεσης ειναι το οτι ο ενας τα ριχνει στον αλλον για το οποιο παραπονο... ( τελωνειο και ΕΛΤΑ εννοω.. )

 

Σε μια περιπτωση που μου εχει τυχει..το δεμα απο αμερικη περιμενει το ταχυδρομειο για εκτελωνισμο απο τις 24 φεβρουαριου και κατι μου λεει οτι θα περιμενει αρκετα ακομα... το ωραιο ειναι οτι εγω θα πρεπει πληρωσω το ποσο των 6 ευρω για τις υπηρεσιες των ΕΛΤΑ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να επιβεβαιώσω κι εγώ ότι σήμερα που παρέλαβα δέμα απο ΗΠΑ με USPS Priority International πλήρωσα το τέλος των 6 ευρώ.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε μια περιπτωση που μου εχει τυχει..το δεμα απο αμερικη περιμενει το ταχυδρομειο για εκτελωνισμο απο τις 24 φεβρουαριου και κατι μου λεει οτι θα περιμενει αρκετα ακομα... το ωραιο ειναι οτι εγω θα πρεπει πληρωσω το ποσο των 6 ευρω για τις υπηρεσιες των ΕΛΤΑ...
Μην κατηγορείς τον ΕΛΤΑ για αυτο, οι καθυστερήσεις αυτου του ειδους ειναι στο τελωνείο λογω φορτου εργασιας. Ο ΕΛΤΑ απο την στιγμη που εχει τελειωσει στο τελωνειο στο φερνει γρηγορα.

 

Και μεταξύ μας βρε παιδια, ουτε τα 3, τα 4 ή τα 6 ευρώ ειναι κανενα τραγικό ποσο (οταν αποφασισουν να το εφαρμοσουν, γιατι απο οτι φενεται γινεται οτι μπορεις να φανταστεις). Ξερετε τι χρεωνουν κουριερ σε αυτες τις περιπτωσεις; Εγω δεν γκρινιαξα καθολου οταν το πρωτοπληρωσα, σε γενικες γραμμες ειμαι ικανοποιημενος απο τον ΕΛΤΑ, οποτε χαλαλι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν να χαιρετήσω όλους, καθώς είναι το πρώτο μου post στο φόρουμ.

 

Σχετικά με το θέμα της επιπλέον χρέωσης από τα ΕΛΤΑ: Προσωπικά, την περασμένη εβδομάδα έλαβα βιβλίο από τον Καναδά ως gift (επρόκειτο για το δεύτερο, το πρώτο -πληρωμένο- χάθηκε κάπου στα καναδικά ταχυδρομεία) μέσω Xpressmail (γρήγορη παράδοση με tracking number). Tο βιβλίο παραδόθηκε στο σπίτι μου, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

 

Αυτή η χρέωση εμένα δεν μου φαίνεται και πολύ νόμιμη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να απευθυνθεί κανείς γραπτώς τουλάχιστον στην Επιτροπή Τηλεπικοινιών (μπορεί προηγουμένως να συννενοηθεί μαζί τους τηλεφωνικά) και να κοινοποιήσει την ερώτηση-διαμαρτυρία του και στα ΕΛΤΑ. Τουλάχιστον έτσι θα λάβει κάποια απάντηση από αυτούς. Σε δικό μου πρόβλημα με τον ΟΤΕ η συγκεκριμένη διαδικασία λειτούργησε άψογα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To θεμα για να διευκρινιστει για το ποιοι τα παιρνουν θελει δημοσιευση...

 

Οριστε και δυο απο τα πιο γνωστα blogspot της χωρας..!

 

http://taxalia.blogspot.com/

 

http://troktiko.blogspot.com/

 

Με τις υγειες μας!!! =D> =D> =D>

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης