Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

http://www.100hoursofastronomy.org/

 

Έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο να γίνει στη χώρα μας τις ημερομηνίες αυτές??

 

Παρακαλώ να διαβάσετε το site στο link που σας παραθέτω πιο πάνω θα ήθελα κάποιες γνώμες.

 

Ευχαριστώ

Φιλικά,

 

Λεωνίδας

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Λεωνίδα,

 

Αρκετές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από ερασιτεχνικούς συλλόγους, πανεπιστήμια, αστεροσκοπεία κλπ κοίτα στο ημερολόγιο: http://www.iya2009.gr/

 

Και ο Ωρίωνας ετοιμάζει μία εκδήλωση για τον κόσμο στο κέντρο της Πάτρας στις 3 ή 4 Απριλίου. Θα έχουμε νεώτερα σύντομα!

 

(στις 5/4 είναι και η έναρξη των εκδηλώσεων για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων)

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη σ ευχαριστώ!

 

Για το μηχανισμό των Αντικυθήρων ήμουν ενήμερος και το περίμενα. Όσο για το link το ήξερα αλλά δεν είχα ρίξει μια ματιά τελευταία... ](*,)

 

Αυριο (αν καταφέρω και πάω στον Ωρίωνα) θα ενημερωθώ και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Φιλικά,

 

Λεωνίδας

Δημοσιεύτηκε

To Ινστιτούτο Αστρονομίας στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης και Κρυονερίου

θα εχει διαλεξεις Απριλιο & Μαιο στα πλαισια 100 ώρες Αστρονομιας

 

http://www.astro.noa.gr/IYA2009/iaa_IYA2009prog_gr.htm

Δημοσιεύτηκε

Δειτε κι αυτο,κυριως για τους λατρεις του Ηλιου...Το ξεσηκωσα απ'το Πλανηταριο.Θα ειναι φοβερα ενδιαφερον,θα φροντησω να παω...

24/03/09 - 1 - 5 Απριλίου ,100 ώρες Αστρονομίας στο ΝΟΗΣΙΣ, στα πλαίσια του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2009,

 

 

2009: Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας

 

100 ώρες Αστρονομίας

 

στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

ΝΟΗΣΙΣ

από 1 μέχρι 5 Απριλίου 2009

 

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος Αστρονομίας θα προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα παρατήρησης του Ήλιου, στο διάστημα 1 - 5 Απριλίου 2009. Το Ηλιακό Παρατηρητήριο που θα στηθεί στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου θα δέχεται τους επισκέπτες κατά τις ημέρες και ώρες:

 

 

Τετάρτη 1/4, Πέμπτη 2/4 και Παρασκευή 3/4, από τις 10.30 μέχρι τις 14.30

 

Σάββατο 4/4, από τις 12.00 μέχρι τις 18.00

 

Κυριακή 5/4, από τις 10.30 μέχρι τις 16.30

 

 

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι δύο ηλιοστάτες του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. (Ηλιακό ΠΑΡατηρητήριο Χρωμοσφαιρικών Ορατών Συμβάντων) θα είναι εγκατεστημένοι στον εξωτερικό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ για την 'αποστολή' ηλιακού φωτός στην ηλιακή τράπεζα, στην οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα τα εξής:

 

α) ένα τηλεσκόπιο προβολής του ηλιακού ειδώλου σε λευκό πέτασμα,

 

β) ένα ηλιακό τηλεσκόπιο φωτόσφαιρας με προσαρμοσμένη σε αυτό κάμερα CCD και μεταφορά της εικόνας σε μόνιτορ,

 

γ) τηλεσκόπιο χρωμόσφαιρας (γραμμής υδρογόνου Ηα) με προσαρμοσμένη σε αυτό κάμερα CCD και μεταφορά της εικόνας σε μόνιτορ,

 

δ) φράγμα περίθλασης και πρίσμα Lithrow για προβολή του ηλιακού φάσματος σε λευκή οθόνη και

 

ε) φασματοσκόπιο για την παρατήρηση του ηλιακού φάσματος (εναλλακτικά και με χρήση οπτικών ινών).

 

(Οι δύο αναλογικές αστρονομικές κάμερες που θα είναι προσαρμοσμένες στα τηλεσκόπια φωτόσφαιρας και χρωμόσφαιρας θα έχουν αναλογικό σήμα και έξοδο κάμερας με βύσμα RCA ή BNC για μετάδοση εικόνας σε συνεργεία των Μ.Μ.Ε.).

 

Για την εκδήλωση αυτή εκδόθηκε ειδική πολυτελής αφίσα (διαστάσεων 70cm x 100cm), με θέμα: «ΗΛΙΟΣ, ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ», όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες της ηλιακής φωτόσφαιρας, της ατμόσφαιρας και του στέμματος του Ήλιου. Η αφίσα αυτή θα διανέμεται δωρεάν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με το ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ.

 

 

Το Ηλιακό Παρατηρητήριο Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. (Ηλιακό ΠΑΡατηρητήριο Χρωμοσφαιρικών Ορατών Συμβάντων) ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2008. Πέντε χρόνια νωρίτερα (2003) και με αφορμή την κατασκευή ενός μικρού ηλιοστάτη, είχε αρχίσει η υλοποίηση της ιδέας του Αριστείδη Βούλγαρη, ιδρυτή του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. για την κατασκευή ενός Ηλιακού Παρατηρητηρίου με σκοπό την παρατήρηση και την καταγραφή των φαινομένων που συμβαίνουν στον Ήλιο, του κοντινότερου άστρου στη Γη, και τα οποία επηρεάζουν αισθητά ακόμα και τη ζωή στον πλανήτη μας. Όπως έχει αποδειχθεί, η ηλιακή δραστηριότητα είναι υπεύθυνη από την παραγωγή κρασιού και τον ήχο των βιολιών του Antonio Stradivari έως και τις καταστροφές των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων των τεχνητών δορυφόρων (και την πτώση τους) καθώς και ορισμένων από τις διακοπές στις τηλεπικοινωνίες.

 

Η προετοιμασία για την κατασκευή αυτού του Ηλιακού Παρατηρητηρίου διήρκεσε 7 χρόνια περίπου, ξεκινώντας από την αγορά και τη συλλογή όλων των οπτικών και μηχανικών εξαρτημάτων (ο αριθμός των οποίων σήμερα ξεπερνά τα 120 οπτικά και μηχανικά παρελκόμενα-εξαρτήματα του Παρατηρητηρίου). Η σχεδίαση και η κατασκευή των μηχανικών και των οπτικών εξαρτημάτων διήρκεσε περίπου 8 μήνες (και συνεχίζεται) ενώ η τροποποίηση και η προσαρμογή όλων των οπτικών και μηχανικών μερών υλοποιήθηκε με τη χρήση από τον Αριστείδη Βούλγαρη μηχανουργικού τόρνου και φρέζας.

 

Η καρδιά του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. είναι ο ηλιοστάτης διπλής ανάκλασης διαμέτρου 150 χιλιοστών που κατασκευάστηκε επίσης από τον Αριστείδη Βούλγαρη. Ο ηλιοστάτης (που προβάλλει ακίνητη εικόνα του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας) είναι ένα οπτικό-μηχανολογικό όργανο που απαρτίζεται από δύο επίπεδα κάτοπτρα, εκ των οποίων το ένα περιστρέφεται κάθε 48 ώρες περί άξονα που είναι παράλληλος με τον άξονα περιστροφής της Γης και το δεύτερο περιστρέφεται κατά υψο-αζιμουθιακή διεύθυνση. Η διάταξη και η κίνηση των κατόπτρων είναι τέτοια ώστε καθώς κινείται ο Ήλιος στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας (από την ανατολή προς τη δύση), τα κάτοπτρα ακολουθούν την πορεία του Ηλίου και ανακλούν το φως που ακτινοβολεί ο Ήλιος σε ένα σταθερό σημείο. Αυτό το σταθερό σημείο είναι ένα μικρό άνοιγμα ενός πλήρως συσκοτισμένου δωματίου (π.χ. ένα παράθυρο), από το οποίο εισέρχεται η ηλιακή δέσμη που ανακλούν τα κάτοπτρα του ηλιοστάτη. Σε αυτό το σκοτεινό δωμάτιο βρίσκεται εγκατεστημένη η ηλιακή τράπεζα: ένας ακλόνητος πάγκος μήκους 2 μέτρων και πλάτους 0.6 μέτρων, όπου έχουν τοποθετηθεί διάφορα οπτικά όργανα (τηλεσκόπια, φασματοσκόπια, πρίσματα, οπτικές ίνες, φίλτρα Lyot κ.α.).

 

Η παρατήρηση του Ηλίου γίνεται μέσα από αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς να υπάρχει όχληση των οφθαλμών του παρατηρητή από το διάχυτο φως της ημέρας ή από ενοχλητικές και τυχαίες ανακλάσεις επιφανειών, γεγονός που επιτυγχάνει την εξαιρετική ποιότητα του ειδώλου παρατήρησης, σε τέτοιο βαθμό που οι οπτικές δέσμες επάνω στην οπτική τράπεζα (συγκλίνουσες, αποκλίνουσες ή παράλληλες) είναι αντιληπτές με γυμνό οφθαλμό! Η καταγραφή των ηλιακών συμβάντων πραγματοποιείται με τη χρήση αναλογικών και ψηφιακών αισθητήρων CCD με τη βοήθεια μόνιτορ και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παράλληλα με τις ηλιακές παρατηρήσεις, στην οπτική τράπεζα του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. είναι δυνατή η διεξαγωγή διαφόρων πειραμάτων οπτικής καθώς και ο ποιοτικός έλεγχος διαφόρων οπτικών οργάνων.

 

Το φως που εκπέμπει το κοντινότερο άστρο στη Γη, ο Ήλιος μας, για να φτάσει στον πλανήτη μας και να γίνει αντιληπτό από τα μάτια μας, διανύει ταξιδεύοντας στο μεσοπλανητικό χώρο μια απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 300 χιλιάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Ακόμα και αν αυτή η ταχύτητα είναι εξαιρετικά πολύ μεγάλη, το φως του Ήλιου χρειάζεται 500 δευτερόλεπτα, δηλαδή κάτι λιγότερο από 8,5 λεπτά για να φτάσει στη Γη! Επομένως παρατηρώντας τον Ήλιο με τηλεσκόπιο βλέπουμε πώς ήταν ο Ήλιος πριν 8,5 λεπτά! Όταν το ηλιακό φως φθάσει στη Γη, εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, κατόπιν ανακλάται από τα κάτοπτρα του ηλιοστάτη και κατευθύνεται στο σκοτεινό δωμάτιο μέσω του μικρού ανοίγματος του δωματίου. Στην ηλιακή τράπεζα βρίσκονται τοποθετημένα διάφορα οπτικά όργανα με τα οποία μπορεί να παρατηρήσει κανείς:

 

α) την φωτόσφαιρα, δηλαδή την ηλιακή επιφάνεια, η οποία έχει θερμοκρασία περίπου 5700 ο C (βαθμούς Κελσίου),

β) τις κηλίδες, δηλαδή εκτεταμένους σκοτεινούς σχηματισμούς που πολλές φορές έχουν διαστάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις διαστάσεις της Γης,

γ) την χρωμόσφαιρα, δηλαδή την ηλιακή ατμόσφαιρα, η οποία είναι κατακόκκινη εξαιτίας του στοιχείου υδρογόνο από το οποίο αποτελείται,

δ) τις προεξοχές, οι οποίες είναι τεράστιοι βρόχοι υπέρθερμου υδρογόνου με διαστάσεις που μπορούν να φτάσουν έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα,

ε) σφοδρές εκρήξεις με εκτοξεύσεις ηλιακής μάζας στο μεσοπλανητικό χώρο (εκλάμψεις).

 

Όλα αυτά γίνονται εύκολα αντιληπτά (όποτε συμβαίνουν) με τη χρήση ειδικών ηλιακών τηλεσκοπίων παρατήρησης της φωτόσφαιρας (επιφάνεια) και χρωμόσφαιρας (ατμόσφαιρα). Παράλληλα ένα τηλεσκόπιο προβολής προβάλλει το ηλιακό είδωλο σε λευκό πέτασμα διαστάσεων 60x60 cm. Ταυτόχρονα μία σειρά από οπτικά εξαρτήματα όπως πρίσματα, φράγματα περίθλασης καθώς και φασματοσκόπια κατασκευασμένα από τον ιδρυτή του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. αναλύουν το ηλιακό φως στα επιμέρους χρώματα από τα οποία αποτελείται, τα χαρακτηριστικά χρώματα της Ίριδας. Παρατηρώντας μέσα από ένα φασματοσκόπιο και με τη χρήση οπτικών ινών, μπορεί να δει κανείς το ηλιακό φάσμα διάστικτο από τις εκατοντάδες γραμμές απορρόφησης, πιο γνωστές ως γραμμές Fraunhofer, οι οποίες δημιουργούνται από την παρουσία των χημικών στοιχείων που υπάρχουν στην ηλιακή ατμόσφαιρα.

 

Μία από τις κυριότερες συσκευές του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. είναι ένας μεγάλος φωτογραφικός φακός της διάσημης εταιρίας οπτικών Carl Zeiss Jena APO TESSAR 1200mm f/11, ο οποίος βρίσκονταν τοποθετημένος στο σύστημα λήψης αεροφωτογραφιών ενός βομβαρδιστικού αεροπλάνου της Luftwaffe του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο προέρχεται από την προσωπική συλλογή οπτικών συστημάτων του Αριστείδη Βούλγαρη. Την οπτική τράπεζα του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. πλαισιώνουν τρεις πλατφόρμες μικρομετρικής κίνησης τριών αξόνων xyz, μικρομετρικοί μετατοπιστές, μικρομετρικοί περιστροφείς, δύο φασματογράφοι μεγάλης διασποράς, τρείς φασματογράφοι μεσαίας διασποράς, ένας μονοχρωμάτορας, 50 διπλοθλαστικά πλακίδια χαλαζία και ασβεστίτη, εξαιρετικά μεγάλης αξίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών μονοχρωματικών φίλτρων Lyot (συντονισμένα σε οποιαδήποτε φασματική γραμμή επιλεχθεί), 6 φωτοπολλαπλασιαστές και ένας μεγάλος αριθμός οπτικών εξαρτημάτων (πρίσματα, φράγματα περίθλασης, διαχωριστές δέσμης, κάτοπτρα, αχρωματικοί φακοί, ασφαιρικά στοιχεία κ.α.).

 

Με την επινόηση του ηλιοστάτη κατέστη δυνατή η 'αποστολή' ηλιακού φωτός σε μεγάλα και βαριά αναλυτικά όργανα, τα οποία είναι αδύνατο να τοποθετηθούν απευθείας σε ένα τηλεσκόπιο. Ηλιοστάτη διαθέτουν και χρησιμοποιούν ημερησίως όλα τα μεγάλα ηλιακά αστεροσκοπεία του κόσμου, όπως Kitt Peak και Big Bear (ΗΠΑ), Pic du Midi (Γαλλία), Σουηδικό Ηλιακό Παρατηρητήριο κ.α. Στην Ελλάδα το Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. είναι το πρώτο Ηλιακό Παρατηρητήριο της Φωτόσφαιρας και της Χρωμόσφαιρας του Ηλίου σε ορατά μήκη κύματος που χρησιμοποιεί ηλιοστάτη.

 

Η παρουσία του Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.Σ. στον χώρο της Παρατηρησιακής Αστρονομίας και της Οπτικής, έχει σκοπό να συμβάλλει στη διάδοση της Παρατηρησιακής Αστρονομίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της ηλιακής παρατήρησης και φιλοδοξεί να δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη δημιουργική τεχνολογία και την επιστήμη γενικότερα.

 

 

Πληροφορίες

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης

Τηλέφωνο: 2310 483000

Email: info@noesis.edu.gr

www.noesis.edu.gr

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Δημοσιεύτηκε
Μέχρι το τέλος των 100 ωρών αστρονομίας στο https://www.galaxyzoo.org/ καλούμαστε να κατατάξουμε 1.000.000 γαλαξίες ! ! ! Καλή μας επιτυχία \:D/

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης