Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, σαν νέος στο φόρουμ έχω μια ερώτηση σχετικά με μια εφαρμογή που θέλω να κάνω.

#-o Θέλω να έχω εικόνα στον υπολογιστή μου στον 1ο όροφο απο το τηλεσκόπιο Meade LX90 το οποίο βρίσκεται ταράτσα 6ου και ταυτόχρονα να το κατευθύνω! Από εκεί που το πήρα μου δείξανε σαν λύση ένα router της Linksys και μου είπανε οτι αυτο χρειάζομαι μόνο. :?

Θα ήθελα να με κατατοπίσετε άν γίνεται,τι εξοπλισμό χρειάζομαι,πόσο καθαρά θα βλέπω και αν γνωρίζετε μια τάξη μεγέθους για το κόστος.

Ευχαριστώ!

34970.jpg
Δημοσιεύτηκε

Έχω και γω LX90 και η ιδέα του τηλεχειρισμού ήταν πάντα στα μελλοντικά σχέδια. Τελευταία κατάφερα να την πραγματοποιήσω, όμως δεν είναι κάτι απλό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν γιατί στην πράξη τίποτα δε λειτουργεί ιδανικά. Και γίνομαι συγκεκριμένος. Έστω ότι έχεις εικόνα απ την κάμερα στο pc του δωματίου σου και χειρισμό του autostar με πρόγραμμα πλανηταρίου επίσης στο pc σου.

α) Ποτέ δε θα έχεις τέλειο alignment. Ακόμα και με high precission, πάντα το autostar (τουλάχιστον σε μένα), κάνει ανακρίβιες με αποτέλεσμα να χρειάζεται ν ανέβεις στην ταράτσα να κάνεις sync με γνωστό άστρο και να πας στο στόχο που θες. Αυτό μπορεί να λυθεί με το Tpoint του TheSky6, αλλά και πάλι για να γίνει το tpoint model χρειάζεται live επισκόπηση της στόχευσης του τηλεσκοπίου, δηλαδή laptop στην ταράτσα.

Αλλά ας πούμε ότι θες να δείς μόνο ένα στόχο, τον κεντράρεις στην ταράτσα και κατεβαίνεις κάτω. Υπάρχει το πρόβλημα β..

β) οδήγηση. Αν δεν έχεις οδήγηση στο τηλεσκόπιο περιορίζεσαι σε εκθέσεις λίγων δευτερολέπτων (οριακά λεπτού), αρκετό για να δεις πλανήτες και σελήνη αλλά όχι για σοβαρή αστροφωτογράφιση. Για να λυθεί αυτό σημαίνει είτε off-axis guider + δεύτερη ccd, ή οδηγητικό τηλεσκόπιο + δεύτερη ccd + αντίβαρα...

γ) Αν το δούμε ακόμα πιο ρεαλιστικά, υπάρχει θέμα με την εστίαση, η οποία μεταβάλεται με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα. Δηλαδή μετά απο κάποιο χρόνο (τάξης ώρας) θα χρειάζεσαι ξανά εστίαση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσεις με την κάμερα στην θέση της, δηλαδή laptop ή ηλεκτρικό εστιαστή.

Τέλος αν θέλουμε να το τελειοποιήσουμε για φωτογράφιση σε φίλτρα, θα χρειαστεί και ηλεκτρικός τροχός φίλτρων.

Εγώ τα έχω εφαρμόσει όλα αυτά, με ένα laptop το οποίο συνδέεται στο desktop pc του δωματίου με wireless (ad-hoc) σύνδεση και virtual desktop. Θεωρητικά δηλαδή αν κάποιος μπορέσει να σπάσει το δίκτυο μπορεί να χειριστεί το τηλεσκόπιο

:-$ \:D/

Η συνδεσμολογία που έχω κάνει, φαίνεται εδώ

http://hellastro.wetpaint.com/page/Telescope+flow+chart

Το δια ταύτα...εάν θέλεις απλά να βλέπεις μια εικόνα απ το δωμάτιο, γίνεται..αρκείσαι όμως σε εύκολους στόχους και για όχι μεγάλες εκθέσεις.

Αν θες να το πας παραπέρα θα χρειαστείς να καλύψεις τα παραπάνω προβλήματα..

όσο για το κόστος δεν είναι μικρό στη β περίπτωση.Αν αρκεστείς μόνο στην οδήγηση το minimum νομίζω είναι γύρω στα 400 ευρώ- χοντρικά- (οδηγητικό τηλεσκόπιο, κάμερα, δαχτυλίδια, αντίβαρα). Εμένα μου πήρε γύρω στα 1600. Εξαρτάται απ' την ποιότητα. Στην α χρειάζεσαι ένα router όπως είπες , αν και δε ξέρω ποιο είναι και αν κάνει. Σε μια παλιά έρευνα που χα κάνει για router, είδα ότι live video streaming δεν έκανε ένα τυχαίο usb wireless router. Εγώ υιοθετησα την λύση του laptop ως μεσολαβητή γιατί παρέχει το πλεονέκτημα ότι οι διεργασίες (οδήγηση, λήψη κλπ) γίνονται πιο άμεσα αφού είναι με καλώδιο συνδεδεμένο στο τηλεσκόπιο. Επίσης σε περίπτωση που κοπεί η σύνδεση με το δωμάτιο οι εργασίες θα συνεχίσουν να εκτελούνται ανεξάρτητα, και έτσι δε θα πάει χαμένη η βραδιά αν κατι πάει στραβά...

Ελπίζω να μη σε αποθάρυνα...απλά σου έθεσα τα πραγματικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν σε ευχαριστώ για την εκτενής ανάλυση σου στην ερώτηση μου. Το οτι ασχολήθηκες να μου αναλύσεις όλες τις περιπτώσεις το εκτιμώ πολύ :)

Για την ακρίβεια εγώ προτιμώ να παρατηρώ απευθείας μέσω του τηλεσκοπίου, αν και ένα laptop δίπλα μου δεν θα με χάλαγε για περαιτέρω λεπτομέρειες..ο πατέρας μου όμως έχει φαγωθεί για την λύση με την κάμερα ](*,) τωρα εντάξει θα του μεταφέρω αυτά που είπες, αλλά ξέχασα να αναφέρω οτι θέλει να χτυπάει κ επίγειους στόχους. Οπότε εσύ που ήδη χρησιμοποιείς software κτλ υπάρχει κάποια επιλογή να αντιστρέφω το είδωλο όταν θέλω ή πρέπει να ανεβαίνω να αλλάζω φακό :?: :?: Πάντα μιλάμε ενώ βρίσκομαι σε απευθείας σύνδεση και όχι να βγάλω κάποια φώτο κ μετά να την αντιστρέψω :D

34970.jpg
Δημοσιεύτηκε
Τα καταδιοπτρικά, δηλαδή και το LX90 δεν αντιστρέφουν το είδωλο πανω-κάτω. Το αντιστρέφουν όμως αριστερά-δεξιά. Επίσης δε θα χρησιμοποιήσεις τον ανορθωτή, που εκτρέπει την εικόνα κατα 90 μοίρες (για λόγους ποιότητας εικόνας). Για επίγειους στόχους δε χρειάζεσαι τίποτα απ' όσα ανέφερα, αν και μια δεύτερη κάμερα σε ένα δεύτερο μικρότερο τηλεσκόπιο (το οδηγητικό) θα βοηθούσε στο να βρεις το στόχο..
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

ααα...μάλιστα...Από πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (πχ Photoshop) γίνεται 100%..Τώρα για live δε γνωρίζω (και δε νομίζω) να γίνεται με πρόγραμμα. Αν η εικόνα είναι "ανάποδα", γυρνας την κάμερα ανάποδα, και σου δείχνει "ίσια" :wink:

Για το αριστερά-δεξιά με mirror απο πρόγραμμα επεξεργασίας..αν και συνήθως δεν ενοχλεί η οριζόντια αντιστροφή

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Αμ, για αυτο ειθελες και την ευαισθητη καμερα για τα συννεφα, καλα σε ειχα καταλαβει εγω :) Εχεις βαλει και συρομενη οροφη;

Εξηγησε ομως στον φιλο μας τι ενοουμε με streaming απο καμερα γιατι ο πολυς κοσμος δεν καταλαβαινει στην αρχη τι σημαινει long exposure και γιατι δεν θα βλεπουν τις εικονες του hubble απο το σαλονι τους !!!

Δημοσιεύτηκε

xa xa! Καλά τα λες roryt! Όχι, συρόμενη οροφή δεν έβαλα ακόμα, αν και θα το θελα..

Όσον αφορά τον server, εγώ είχα δει αυτόν της Meade αρχικά

http://www.meade.gr/show.asp?productId=538&productSeriesId=66&productTypeId=0&companyId=1&categoryId=6

Μετά βρίσκω στο internet τον εξής

https://www.expansys.com.gr/p.aspx?i=150126

Όπως βλέπετε είναι ίδιος εμφανησιακά με της Meade, με μια διαφορά τιμής ~270 ευρώ!

Μετά από κάποιο ψάξιμο διάβασα ότι ο MEADE είναι όντως παρόμοιος με τον Silex, αλλά προγραμματιστικά και γενικά εσωτερικά υπάρχει διαφορά προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει εικόνες εκθέσεων που στέλνει μια ccd κάμερα. Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, απλά το αναφέρω ως το τι διάβασα.

Επίσης ακόμα και αυτός της Meade, δε νομίζω ότι ενδείκνυται για λειτουργία απο ταράτσα σε δωμάτιο, ορόφους κάτω. Με την παρούσα συνδεσμολογία που έχω, χρησιμοποιώ δύο wireless πομπούς-δέκτες (Belkin N+) , που όμως για τη σύνδεση που κάνω η μέγιστη δυνατή ταχύτητα είναι 54Mbps. Παρ' ότι έχω τον ένα δέκτη σε τρίποδα στην ταράτσα και τον άλλον στο μπαλκόνι (2 όροφοι απόσταση) η μέγιστη ταχύτητα είναι γύρω στα 20Mbps. Αν τοποθετηθεί εσωτερικά ο κάτω δέκτης η ταχύτητα πέφτει γύρω στα 9 απ' ότι θυμάμαι..

Δηλαδή δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όπως διαφημίζονται ή τα φανταζόμαστε συνήθως..

IK Observing System

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης