xaralam Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Παιδιά καλησπέρα ! Ήθελα να ρωτησω αν η παρακάτω κίνηση των αστεριών είναι λογική !!! Η πολική ευθυγράμμιση δεν ήταν η καλύτερη δυνατη! Δεν θα έπρεπε τα αστέρια να διαγράφουν εύθεία γραμμή ? Αντί αυτού κάνουν ένα ζικ-ζακ δείτε Οι photos του Μ42. Η πρώτη photo έχει έκθεση 130 sec και η δευτερή 81 sec. Η πρώτη λήψη έγινε στις 9:50 και η δεύτερη στις 9 :48. Αργότερα βελτίωσα κάπως την κατάσταση αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό πχ η δεύτερη photo έχει έκθεση 4 λεπτά δείτε την περίεργη τροχιά του αστεριου κατω κάτω ξαφνικά κάνει ένα άλμα και συνεχίζει ( μοιάζει να έχει κάποια περιοδικότητα δηλαδή στα 8 λεπτά θα είχαμε 2 τέτοια άλματα )!!! Καλύτερα φένεται στη τρίτη photo. Το ερώτημα είναι αν το προβλημα βρίσκεται στη στήριξη ή στην ευθυγράμμιση !!!! Τέλος παραθέτω μια photo με έκθεση 201 sec από το Μ51 της περασμένης εβδομάδας με την ίδια στήριξη όπου το πρόβλημα δεν υπάρχει είναι η πρώτη photo !!!To τηλεσκόπιο είναι Nexstar 5 se ! link http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1075Ευχαριστώ !!
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Απόλυτα φυσιολογικό είναι!!! Αν λάβουμε υπόψιν τους κραδασμούς φυσικά.Φϊλε μου πρόκειται για κουνήματα της μηχανής.. Αν δεν έχεις στιβαρή στίριξη πρέπει να μειώσεις τη εστιακή απόσταση ώστε να ελαχιστοποιήσεις το κούνημα. Αν θες να κάνε ένα πείραμα. Άρχισε μια έκθεση και άρχισε να κάνεις αλματάκια περιοδικά δίπλα στο τηλεσκόπιο... θα πάρεις πιο ωραίο σταρ τρέιλ... δεν κάνω πλάκα.. Αν δεν έχεις τόσο καλή στήριξη μπορείς να βάλεις στα ποδαράκια απ το τρίποδο κομμάτια απο λάστιχο, (αυτοκινήτου π.χ.) απορροφούν αρκετά τους κραδασμούς.. Αυτά..
xaralam Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Απόλυτα φυσιολογικό είναι!!! Αν λάβουμε υπόψιν τους κραδασμούς φυσικά.Φϊλε μου πρόκειται για κουνήματα της μηχανής.. Αν δεν έχεις στιβαρή στίριξη πρέπει να μειώσεις τη εστιακή απόσταση ώστε να ελαχιστοποιήσεις το κούνημα. Αν θες να κάνε ένα πείραμα. Άρχισε μια έκθεση και άρχισε να κάνεις αλματάκια περιοδικά δίπλα στο τηλεσκόπιο... θα πάρεις πιο ωραίο σταρ τρέιλ... δεν κάνω πλάκα.. Αν δεν έχεις τόσο καλή στήριξη μπορείς να βάλεις στα ποδαράκια απ το τρίποδο κομμάτια απο λάστιχο, (αυτοκινήτου π.χ.) απορροφούν αρκετά τους κραδασμούς.. Αυτά.. Ναι αλλά η περιοδικότητα δεν εξηγείται έτσι αν ήταν κραδασμοί δεν θα έπρεπε κατα κάποιο τρόπο να ήταν τυχαίοι ? Επίσης οι κραδασμοί δεν θα έπρεπε να έιναι στη αρχή ή στο τέλος της λήψης ? Τέλος να αναφέρω ότι εχθές οι photos πάρθηκαν κάτω απο ελάχιστο αέρα σε σχέση με την πρώτη photo που δεν παρατηρείται το φαινόμενο !
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Υποθετω δεν ειχες ουτε οδήγηση ουτε PEC(periodic error correction) ; Για περιοδικό λαθος στο μοτερ της ορθής μου φενεται. Κοιτα μηπως μπορεις να ρυθμίσεις τα γραναζια (εμενα μια φορα μου ειχανε λασκαρει και εκανε πολλά τρελα), αλλα σε γενικές γραμμες περιοδικο λαθος εχουν ολλα τα μοτερ, θες ειτε PEC ή/και οδήγηση. Τωρα βεβαια δεν ξερω αν το τηλεσκοπιο σου περνει τιποτα απο τα δυο.
sheliak Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Aν ειναι θεμα κραδασμων, που πιστευω οτι ειναι και το πιθανοτερο.., δοκιμασε το κολπο του ''hat-trick'' τοσο στην αρχη οσο και και στο τελος της ληψης...Δοκιμασε αυτο πρωτα και μετα εξετασε ολα τα αλλα σεναρια...Αληθεια με τι φωτογραφιζεις??
xaralam Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Aν ειναι θεμα κραδασμων, που πιστευω οτι ειναι και το πιθανοτερο.., δοκιμασε το κολπο του ''hat-trick'' τοσο στην αρχη οσο και και στο τελος της ληψης...Δοκιμασε αυτο πρωτα και μετα εξετασε ολα τα αλλα σεναρια...Αληθεια με τι φωτογραφιζεις??Olympus E 420 dslr το τηλεσκόπιο είναι SC Nexstar 5 SE με το τεράστιο f10 prime focus! Tο Πάσχα είναι κοντά καθώς και ο focal reducer !!!
Ath. Kouloumvakos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δεν πρεπει να είναι κραδασμοί... Νομίζω ότι το κούνημα αυτό πρέπει να προέρχεται από πήδημα στα γραναζάκια είτε από σκόνη είτε από την πολύ χρήση να έχουν φαγωθεί...Μήπως δεν έχεις ζυγίσει καλά το τηλεσκόπιο και σου ζορίζεται η βάση? http://athkouloumvakos.weebly.com/
xaralam Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δεν πρεπει να είναι κραδασμοί... Νομίζω ότι το κούνημα αυτό πρέπει να προέρχεται από πήδημα στα γραναζάκια είτε από σκόνη είτε από την πολύ χρήση να έχουν φαγωθεί...Μήπως δεν έχεις ζυγίσει καλά το τηλεσκόπιο και σου ζορίζεται η βάση?Επίσης λίγο δύσκολο καθώς το τηλεσκόπιο είναι καινούργιο 2 - μηνών και απο την προιγούμενη φορά που όλα δουλευαν ρολόι δες πρώτη photo δεν είχε ξαναβγεί έξω. Μάλλον θα πρέπει να περιμένω να ξανακάνει ξαστεριά για να πειραματιστώ περισσότερο. Έχω την εντύπωση ότι για κάποιο λόγο δεν είχε σωστό tracking γιατί παρατήρησα διαφορετικά trails ανάλογα με την γωνία σε alt και azim, επίσης υπάρχουν trails ευθύγραμμα από την ίδια βραδυά της τάξεως των 119 sec τι να πώ θα δείξει !!! Σας ευχαριστώ πάντως όλους !! Κάθε άποψη επίσης ευπρόσδεκτη
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Τώρα το είδα.Προσπαθείς να φωτογραφίσεις με αλταζιμουθιακή βάση & αναρωτιέσαι γιατί κάνει σκαλοπάτια;Σωστά τα κάνει νομίζω, πρέπει να θέλεις σφήνα. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
xaralam Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Τώρα το είδα.Προσπαθείς να φωτογραφίσεις με αλταζιμουθιακή βάση & αναρωτιέσαι γιατί κάνει σκαλοπάτια;Σωστά τα κάνει νομίζω, πρέπει να θέλεις σφήνα.Έχει σφήνα και το είχα πολικά ευθυγραμμισμένο απλά δεν είχα κάνει ευθυγράμμιση ακριβείας όπως είχα κάνει στην πρώτη photo και περίμενα το trail να βγει ευθύγραμμο σωστά? Κάτι μου λέει ότι είχα κινηση (δεν ξέρω γιατί μπορεί να έφαγε κόλλημα το software του control ) και στα δυο μοτέρ αντι να έχω μόνο στο ένα !!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα