Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, εσεις που είστε ειδικοί στα θέματα αυτά.

Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το αστεροσκοπειο ΕΥΔΟΞΟΣ στη Κεφαλονιά;

Είναι δυνατόν να χρειάζονται αυτά τατεράστια ποσά; :shock:

Διαβάστε eδω παρακαλώ τις απόψεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) για το θέμα:

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5209&Itemid=38

και εδω την απάντηση της Νομαρχίας Κεφαλονιάς στα επιχειρήματα της ΠΙΝ

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5242&Itemid=38

Σας ευχαριστούμε

www.kefaloniapress.gr

Δημοσιεύτηκε
5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΛΙΡΡΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 110.000,00 €

110.000€ Για παλιρροιογράφους ? ? ? ? ? Δε τα δίνουν σε κανένα πανεπιστήμιο καλύτερα ? Εγώ μπορώ να σας φτιάξω παλιρροιογράφους με 1 € που λέει ο λόγος...

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΄΄ΕΥΔΟΞΟΣ΄΄ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΤΡΟ-ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Κτιριακό) 385.300 €

Ε ? Αστρονομία , γεωδυναμική, κτίρια ή τίποτα από τα παραπάνω ? :?

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ

10.000,00 €

10000€ για καλώδια λίγων μέτρων ?

Διάβασα όλο το άρθρο και ομολογώ ότι τα ο τρόπος με τον οποίο έγινε όλη η διαδικασία φαντάζει πολύ ύποπτος !

Τι να πω... μακάρι να δοθούν 1.000.000€ σε ελληνικό αστεροσκοπείο ,και ελπίζω εκεί να πάνε τα χρήματα , αλλά πολύ παράξενο... είναι δυνατό να δίνονται τόσα χρήματα και ο εξοπλισμός να είναι πάντα χειρότερος από πολλά άλλα ιδρύματα του εξωτερικού ?...

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Και λιγα ειναι. Τα μεγαλα εργα απαιτουν και χρηματα δεν φυτρωνουν τα τηλεσκοπια και οι Γεωδυναμικες μοναδες . Το οτι καποιοι θα "φανε" ειναι πλεον δεδομενο στην Ελλαδα.

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί κύριοι του kefalonia press,

Το astrovox είναι διαδικτυακή κοινότητα ερασιτεχνών αστρονόμων, και ως τέτοιοι κατέχουμε καλά τα ζητήματα κόστους ερασιτεχνικού εξοπλισμού που μπορεί να κοστίζει από 50 ευρώ μέχρι λίγες χιλιάδες ευρώ. Δεν θα μπορούσαμε όμως να εκφέρουμε έγκυρη γνώμη για το κόστος ερευνητικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ούτε καν κατά χονδρική εκτίμηση. Η υποδομή για την έρευνα μπορεί να είναι από απλώς οικονομική (cost effective) ως πανάκριβη αγγίζοντας ποσά κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που περιγράφονται πιό πάνω. Συνεπώς οποιαδήποτε εκτίμηση μας δεν θα είχε κάποιο νόημα ούτε θα σας προσέφερε κάποια πραγματική βοήθεια στον έλεγχο της ρεαλιστικότητας του κόστους των έργων. Εκείνο που θα πρέπει να σας/μας απασχολεί είναι η διαφάνεια και ο πολυεπίπεδος έλεγχος της επένδυσης, από τη σύλληψη και το σχεδιασμό της ως την προμήθεια του εξοπλισμού, την εκτέλεση των έργων και τη λειτουργία του Αστρονομικού Σταθμού. Είναι φυσικό (δυστυχώς) στο άκουσμα μεγάλων έργων να υποπτευόμαστε πολλά - και να επαληθευόμαστε συνήθως - αλλά τι νόημα έχει, από τη θέση του απλού ερασιτέχνη, να κάνουμε εκτιμήσεις; Ο προϋπολογισμός και η έγκριση του κόστους μπορούν να τεκμηριωθούν μόνο από ειδικούς τεχνικούς και επιστήμονες. Το αν θα το κάνουν σωστά και ευσυνείδητα είναι «αλλουνού παπά 'βαγγέλιο» και καλά κάνετε και το θέτετε και το ψάχνετε...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως η ιδιότητά μας ως ερασιτέχνες αστρονόμοι δε μας καθιστά καθόλου αρμόδιους ώστε να αξιολογήσουμε το αν ο προϋπολογισμός ενός επαγγελματικού αστεροσκοπείου είναι εντάξει ή όχι, γιατί ο εξοπλισμός είναι εντελώς διαφορετικής κλάσης.

Το άρθρο στο link που παρατίθεται δε διαφωτίζει. Προσωπικά μου μοίαζει σαν ασαφής λασπολογία αντιπολιτευόμενου, ο οποίος μάλιστα δεν γνωρίζει για το θέμα που μιλάει (που πάει να πει ότι ή κάποιος έχει συμφέρον, ή πρέπει να μάθει να αρθρογραφεί καλύτερα, γιατί από αυτό το πράγμα άκρη δε βγαίνει, μόνο μια αχνή υποψία σαπίλας).

Από την άλλη, εκεί στην Κεφαλλονιά να ψάξετε γιατί η τοπική νομαρχία να στηρίζει με δικά της κεφάλαια (που είναι λεφτά των φορολογούμενων) ένα ίδρυμα που απ' ότι βλέπω είναι ιδιώτες (ή εγώ κατάλαβα στραβά). Αυτό φυσικά δεν έχει σχέση με την αστρονομία.

Υ.Γ.: Ψάξτε να βρείτε ποιός θα προμηθεύσει τα τηλεσκόπια, τι μάρκα θα είναι αυτά, ρωτήστε την εταιρία πόσο κάνουν και δείτε πόση διαφορά υπάρχει (ενδεχομένως) στην τιμή.

Δημοσιεύτηκε

Εχεις προκατάληψη και είσαι και νέο παιδί. Γιατί;

Πως ξέρεις ότι ο εξοπλισμός είναι χειρότερος (?) από αντίστοιχους του εξωτερικού ; Αν είναι έτσι δώσε το σχετικό λίνκ να ψάξω και εγώ γιατί με ενδιαφέρει το θέμα.

Πές μου επίσης γιατί είναι ύποπτη η διαδικασία γιατί από ότι ξέρω η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που κάνει το έργο αυτό, είναι ίδρυμα δημοσίου δικαίου καί δουλεύει με δημόσιους διαγωνισμούς που είναι ανοικτοί σε όλους.

Ούτε για τα καλώδια έχεις δίκιο. Το καλοκαίρι πήγα στην περιοχή του αστεροσκοπείου ΕΥΔΟΞΟΣ, οι αποστάσεις είναι εκατοντάδες μέτρα σε βραχους.

5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΛΙΡΡΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 110.000,00 €

110.000€ Για παλιρροιογράφους ? ? ? ? ? Δε τα δίνουν σε κανένα πανεπιστήμιο καλύτερα ? Εγώ μπορώ να σας φτιάξω παλιρροιογράφους με 1 € που λέει ο λόγος...

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΄΄ΕΥΔΟΞΟΣ΄΄ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΤΡΟ-ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Κτιριακό) 385.300 €

Ε ? Αστρονομία , γεωδυναμική, κτίρια ή τίποτα από τα παραπάνω ? :?

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ

10.000,00 €

10000€ για καλώδια λίγων μέτρων ?

Διάβασα όλο το άρθρο και ομολογώ ότι τα ο τρόπος με τον οποίο έγινε όλη η διαδικασία φαντάζει πολύ ύποπτος !

Τι να πω... μακάρι να δοθούν 1.000.000€ σε ελληνικό αστεροσκοπείο ,και ελπίζω εκεί να πάνε τα χρήματα , αλλά πολύ παράξενο... είναι δυνατό να δίνονται τόσα χρήματα και ο εξοπλισμός να είναι πάντα χειρότερος από πολλά άλλα ιδρύματα του εξωτερικού ?...

Δημοσιεύτηκε

Αλλόκοτη η απορία σας. Εξαρτάται από το τί θεωρείτε χρήσιμο στην Κεφαλονιά. Και άν πιστεύετε πως οι πέντε έχουν δίκιο επειδή είναι πέντε και οι τρείς άδικο επειδή είναι τρείς. Μάλλον δέν καταλαβαίνετε τί είναι ένα επιστημονικό αστεροσκοπείο οπότε καλύτερα δώστε το κάπου αλλού στην ελλάδα που καταλαβαίνουν.

Καλησπέρα σας, εσεις που είστε ειδικοί στα θέματα αυτά. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το αστεροσκοπειο ΕΥΔΟΞΟΣ στη Κεφαλονιά;

Είναι δυνατόν να χρειάζονται αυτά τατεράστια ποσά; :shock:

Διαβάστε eδω παρακαλώ:

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5209&Itemid=38

Σας ευχαριστούμε

www.kefaloniapress.gr

Δημοσιεύτηκε
Εχεις προκατάληψη και είσαι και νέο παιδί. Γιατί;

Γιατί έχω βιώσει προσωπικά την αναξιοκρατία του κράτους μας προσωπικά (ναι εδώ,στη μικρή κοινωνία της Χίου) και μάλιστα έχει σχέση και με διαγωνισμούς αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν θέλω να το συζητήσω εδώ ... !

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν έμαθα ! Κατοπτρικό, διάμετρος 1.4 μέτρα μετά από ανοικτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που τον κέρδισε μιά γερμανική εταιρεία και τον έχασε μιά άλλη γερμανική κι αυτή.

Πές μου τί άλλο να ψάξω για να δούμε "άν ζούμε στην Ελλάδα" ή ζούμε στην άλλη Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε

Και πάλι θα μπορούσε να γίνει ρεμούλα. Αναμφίβολα, το τηλεσκόπιο αποκλείεται να ήταν ελληνικής εταιρίας. Η Ζήμενς με τις μίζες της γερμανική ήταν και κέρδιζε ανοιχτούς διαγωνισμούς. Χωρίς πιο απτά στοιχεία (ποιές είναι οι εταιρίες και παίρνετε όρκο ότι δε θα έρθει ο εξοπλισμός στην Ελλάδα μέσω κανενός ντόπιου μεσάζοντα - ενδεχομένως "κουμπάρου" ) τίποτα δεν αποδεικνύει ο δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός. Ένα άλλο κόλπο είναι να είναι μεν όλα εντάξει στο διαγωνισμό, αλλά ο εξοπλισμός να μη χρειάζεται (ή να είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί, οπότε θα περισσέψει και θα μείνει στις αποθήκες). Άλλο κόλπο, ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί και "φωτογραφικές" προδιαγραφές.

Και τέλος πάντων, αν κατάλαβα καλά, η Π.Ι.Ν. (η Περιφέρεια ντε) βρήκε κάτι περίεργα στον... τόσο ανοιχτό δημοσιο διαγωνισμό (το λέει στα μπλε γράμματα). Λέει ότι "...ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ". ...Κάτι προς το σενάριο των "κουμπάρων" μου θυμίζει. Τώρα λοιπόν που διαβάζω προσεκτικά το άρθρο (και την ανακοίνωση της Π.Ι.Ν. ) καταλαβαίνω ότι δε χρειάζεται να ξέρουμε τίποτα για τον εξοπλισμό που αγοράζεται, γιατί η Περιφέρεια βρήκε τη διαδικασία ύποπτη. Απλά κάποιοι ακόμα που θέλουν να μασήσουν τα λεφτά του τρίτου ΚΠΣ. Ίσως το άρθρο να μην είναι και τόσο κακό τελικά.

Ελπίζω να μην πέσει η γνωστή πασοκτζίδικη ατάκα "είναι αδύνατο να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας"... Στην Ελλάδα υπάρχουν χίλιοι τρόποι για κομπίνα.

Ακόμα πιο σημαντικό θέμα είναι πως κάποιοι εκεί στην Κεφαλλονιά δεν έχουν πάρει είδηση ότι υπάρχει οικονομική κρίση και ότι καλύτερα θα ήταν να ιεραρχήσουν τις ανάγκες της περιοχής καλύτερα και να σκεφτούν να αναβάλουν το έργο, αφού λεφτά γενικά δεν υπάρχουν. Ή, αφού η Ε.Ε. τα δίνει, μήπως να τα διαθέσουν σε κάτι πιο πρακτικό; Το γεγονός ότι η νομαρχία του νομού σας προχωρά στο έργο σα να μη συμβαίνει τίποτα, είναι ήδη ύποπτο. Περίεργα ιεραρχεί τις ανάγκες της η νομαρχία σας (δε βαριέσαι - μήπως με δικά της λεφτά θα γίνουν όλα). Τώρα που τους κόπηκαν τα έσοδα από τα τέλη ταξινομησης, ίσως συνετιστούν...

Δημοσιεύτηκε

Τα παραλές.

Αυτό που γράφεις πως λέει η ΠΙΝ ώς δέν έχει σχέση με την εταιρεία που κάνει το τηλεσκόπιο αλλά μέ άλλες υπηρεσίες και το έχει διαψεύσει η νομαρχία εδώ και καιρό αλλά προφανώς δέν θα αναφέρεται καθόλου στο άρθρο που διάβασες. Είναι δύο πλευρές που βρίσκονται στη διαμάχη γιατί η μία (ΠΙΝ) δέν τήρησε τις υποσχέσεις της και η άλλη την κατηγορεί πως ψάχνει για δικαιολογίες. Το θέμα συζητιέται τοπικά εδώ και αρκετές μέρες και το ίδιο έγινε και για άλλα έργα που κόψανε τελείως. Τα είπανε και στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο, η νομαρχία ζητά διερεύνηση γιατί τα εμπόδια της ΠΙΝ είναι ψεύτικα και έπεται και συνέχεια. Με το θέμα ασχολήθηκα και παλιότερα σαν ερασιτέχνης με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής και υπήρχε για καιρό στο site της ευρωπαικής ένωσης.

Πάντως όπως φαίνεται από τα υποέργα στους πίνακες το έργο αυτό δέν είναι απλά η προμήθεια ενός τυχαίου τηλεσκοπίου. Κάποιο πρόγραμμα για έρευνα υπάρχει από πίσω. Το ίδιο και για τους σεισμογράφους που λέει παρακάτω. Δέν είναι παλιοσίδερα για να φάνε κάποιοι, ούτε "φωτογραφία" όπως λές διότι αφ ενός δέν υπήρξε ένσταση απο αυτόν που έχασε και αφ ετέρου τα βασικά χαρακτηριστικά (όπως π.χ η διάμετρος) δέν προκαθορίστηκαν αλλά ήταν ελεύθερα ώστε να χτυπηθούν.

Οι άνθρωποι βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις ενός ολόκληρου αστεροσκοπείου. Δέν παίρνω όρκο για τίποτα αλλά άν ένας δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός τίποτα δέν αποδεικνύει όπως γράφεις τότε τί άλλο να τον αντικαταστήσει; πώς τελικά πρέπει να γίνονται οι προμήθειες εξοπλισμού στην Ελλάδα; Αν λέμε για κάθε αγορά από το κράτος τα όσα λές τότε δέν πρέπει να αγοράζεται τίποτα και ποτέ.

Οσο για την Νομαρχία, ίσως αποφάσισε να βοηθήσει και σε κάτι αλλιώτικο από το να δίνει επί δεκαετίες χρήματα σε εργολάβους για τσιμέντα και άσφαλτο. Καί μάλλον δέν είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που κάνει το ίδιο, διότι από ότι ξέρω η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εμπλακεί τουλάχιστον σε δύο τρείς περιπτώσεις.

Το μέλλον βεβαίως θα δείξει. Τώρα άν επιμένεις να βλέπεις παντού ρεμούλες κλπ. τί να σου πώ, είναι ανθρώπινο, αλλά δέν υπάρχει λύση. Το καταλαβαίνεις πως υπερβάλλεις με τον καιρό.

Δημοσιεύτηκε

Δεν παραλέω τίποτα. Και λίγα είπα. Αυτά γίνονται κάθε μέρα σε όλη τη χώρα και ιδίως από τους ΟΤΑ. Στους διαγωνισμούς της Ζήμενς κανείς δε διαμαρτύρονταν και τους αναρτούσαν στα site της Ε.Ε. να τους βλέπουν όλοι. Και ωραία τα λένε στο νομαρχιακό σας συμβούλιο ενάντια στην ΠΙΝ, όμως όπως τη διαβάζω, η δικαιολογία της ΠΙΝ είναι πολύ καλή: ο διαγωνισμός είναι διαβλητός. Αν αυτό εσάς σας φαίνεται λίγο, τί να σας πώ, είναι ανθρώπινο, αλλά δέν υπάρχει λύση. Ακόμα κι αν χρειάζεται όλος αυτός ο εξοπλισμός, κάποιος σκοπεύει να φάει λεφτά (και πολύ καλά μάλιστα).

Καλύτερο επιχείρημα θα ήταν τα ονόματα των γερμανικών εταιριών, καθώς και του επίμαχου ανάδοχου που είναι και ελεγκτής της ίδιας του της δουλειάς. Περιμένω.

Για το τελευταίο που γράφετε κύριε, ζούμε στη χώρα παράδεισο της διαφθοράς και μόνο εσείς φαίνεται να τα βλέπετε ρόδινα. Άρα η δική μου ψυχική υγεία είναι μια χαρά, να κοιτάξτε να κάνετε κάτι για τη δική σας παιδική αφέλεια - ή μήπως να πώ τα δικά σας κίνητρα να υπερασπίζεστε ως ...αγνός ερασιτέχνης μια υπόθεση που βρωμάει (κι εγώ δεν παίρνω όρκο, πάντως βρωμάει). Εξάλλου, ήμουν σίγουρος: την παλιά πασοκτζίδικη ατάκα θα τη λέγατε στο τέλος, έστω και με νέα φρασεολογία.

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή κύριε ώριμε ερασιτέχνη τί πρέπει να δεχτώ ; ότι όλα βρωμάνε by default μέχρι να αποδειχτεί πως όχι; ...αλλοιώς έχω σκοτεινά κίνητρα;

... μάλλον παίρνω μίζα από τις εταιρείες.

Αν υπάρχει κάπου σε αυτό το έργο ελεγκτής της ίδιας του της δουλειάς, τότε πρέπει να είναι υπάλληλος της νομαρχίας διότι οι ελεγκτές ανήκουν στον φορέα που ελέγχει το έργο και ορίζονται ανεξάρτητα. Εκτός και άν δέν ελέγχει ο ίδιος τη δουλειά του αλλά έχει λαδώσει την επιτροπή που θα ελέγξει τη δουλειά του... Οπότε σε πρόλαβα. Μάλλον έχει ορίσει και την επιτροπή ή μάλλον έχει λαδώσει και όλο το νομαρχιακό συμβούλιο που την ορίζει στην αρχή του χρόνου ή την αλλάζει όποτε θέλει. Οπότε ας πάμε σε εκλογές ..!

Αν ψάχνεις σώνει και καλά να ανακαλύψεις "κουμπάρους" μπορείς και μόνος σου. Από τα μπλόγκ περιμένεις; Αλλωστε είναι παντού. Ετσι δέν πιστεύεις;

Τα καλά πάντως της διαφάνειας και της νομιμότητας είναι πως υπάρχουν σε πείσμα των αρνητών τους. Πάντως για να σοβαρευτούμε, πάρα πολλούς στην Ελλάδα τους ενδιαφέρει να ενισχυθεί και αυτό το αστεροσκοπείο είτε από τη νομαρχία όπως κάνει τώρα με το έργο που αμφισβητείς, είτε από οποιονδήποτε άλλον και σε υποδομές και σε θέσεις εργασίας και σε βαθμό προστασίας από τη φωτορύπανση και τις ανεμογεννήτριες που στήνονται όλο και πιό κοντά.

Βλέπεις λοιπόν πως υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες στις τοπικές κοινωνίες αφού την αστρονομία στην ελλάδα δέν φαίνεται από τα λεγόμενά σου πως την ιεραρχείς και πάρα πολύ ψηλά ή μάλλον δέν θα σε πολυπείραζε να μήν εξελίσσεται με νέες υποδομές και ανθρώπους.

Δημοσιεύτηκε

Κύριε, μην κοροϊδεύετε. Την κατηγορία πως ο διαγωνισμός είναι στημένος την προσάπτει η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, όχι εγώ. Σε αυτούς να αποδείξετε ότι κάνουν λάθος. Αυτοί είναι που λένε πως κάποιος από τη νομαρχία είναι μέλος της εταιρίας που ανέλαβε το έργο. Και δεν είναι μπλόγκερς...

Και όταν λέτε κύριε πως η διαφθορά στην Ελλάδα είναι μόνο μέσα στο μυαλό μου, προϊόν της δικής μου φαντασίας, εσείς εκτίθεστε, όχι εγώ. Ατάκες του στυλ "Τα καλά πάντως της διαφάνειας και της νομιμότητας είναι πως υπάρχουν σε πείσμα των αρνητών τους" είναι χρήσιμες, αφού κάνουν τους πάντες να γελάνε - και το γέλιο ως γνωστό κάνει καλό στην υγεία. Βλέπω όμως πως το δικό σας σκεπτικό είναι πως αφού δε μπορώ να αποδείξω τίποτα σε δικαστήριο, τίποτα δε συνέβη... Μάλλον θα πρέπει να πιστέψουμε πως επειδή σκάνδαλα σαν το Βατοπαίδιο δεν πάνε στα δικαστήρια, είναι λάσπη των δημοσιογράφων. Εξάλλου, το είπε και ο Βουλγαράκης: ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό...

Μα τι λέω; Έστω κι αν υποθέταμε ότι όλα στην Ελλάδα είναι ανθηρά, αυτός ο διαγωνισμός παραμένει ύποπτος. Είναι δύο διαφορετικά θέματα.

Τα ονόματα που είπαμε, την ουσία της υπόθεσης, θα τα δώσετε κύριε; Είναι η τρίτη φορά που το λέω.

Δημοσιεύτηκε

Σας έγραψα πως η "κατηγορία" αυτή έχει αποκρουστεί σε δελτία τύπου της νομαρχίας ώς κατασκευασμένη και ανυπόστατη και όμως λανσάρεται. Κρύβει άλλο παρασκήνιο από πίσω λέει η νομαρχία. Εσεις την υιοθετείτε και ζητάτε να αποδείξω ότι η πλευρά που την λανσάρει κάνει λάθος. Δηλαδή δέχεστε το τεκμήριο της ενοχής.

Αν σας κατηγορήσω για προβοκάτορα θα επιχειρήσετε να αποδείξετε ότι κάνω λάθος ή θα απορίψετε τον ισχυρισμό μου και θα μου ζητήσετε να αποδείξω εγώ ότι είστε προβοκάτορας;

Στην περίπτωσή μας έχουμε μία κόντρα με δύο μέρη νομαρχία και περιφέρεια, προφανώς θα αποδειχθεί στο τέλος ποιός λέει την αλήθεια (ή ποιός δέν λέει ψέμματα), η τέλος πάντων ποιος έχει άδικο.

Αλλά ακόμα και νάξερα περισσότερες λεπτομέρειες για ονόματα που λέτε δέν θα τα ανέγραφα σε ένα μπλογκ για σκοποβολή από τον καθένα χωρίς την συγκατάθεση των ανθρώπων αυτών ή των εταιρειών όσο η υπόθεση εξελίσσεται. Διαφάνεια σημαίνει πως έχουμε δυνατότητα και σείς και εγώ να δούμε τα πάντα (δημόσια έγγραφα είναι) και μετά να λέμε ότι νομίζουμε. Αν μας κρύψουν κάτι τότε βλέπουμε δόλο όχι εκ των προτέρων. Αλλωστε από ότι μάθαμε εδώ η νομαρχία έχει φτάσει το θέμα μέχρι τη Βουλή. Λέτε να έχει τόσο δόλο και να πηγαίνει γυρεύοντας;

Αυτά πρός το παρόν. Καλό Σαββατοκύριακο και clear skies για να τιμήσουμε και το φιλόξενο βήμα του astrovox.

Δημοσιεύτηκε

1) Το θέμα είναι μακράν άσχετο με το forum στο οποίο δημοσιεύεται και συζητείται.

2) Το αρθρο δε βλέπω να θίγει τη διαφάνεια, αλλά απλά και επιπόλαια το "ασύλληπτο" ποσό του 1 εκ. ευρώ, που προσωπικά μου φαίνεται μικρό, αν όντως πρόκειται για τηλεσκόπιο 1.4 μέτρων. Όσοι διαφωνούνε λοιπόν, ας μας βρούνε τηλεσκόπιο 1.4 μέτρων διάμετρο, με όλες τις απαραίτητες για την εγκατάσταση διεργασίες με κατα πολύ χαμηλότερη τιμή. Αν το βρούν, ίσως ενδιαφέρομαι κι εγώ. Επίσης πλειοδοτώ 1.5 ευρώ για τον παλιρροιογράφο του Alexander, ακόμα κι αν κοστίζει μόνο 1 ευρώ...

Τώρα, αν δε θέλουν η επιστήμη και η πρόοδος να πάνε στο νησί, αλλά αντί αυτού να πάνε σε άλλου είδους "έργα", στα οποία ίσως μπορούν να συμμετάσχουν (και να "κερδίσουν") και ελληνικές εταιρίες, αυτό είναι άλλο θέμα...

Δυστυχώς, γι'αυτό δεν θα γίνουμε άνθρωποι ποτε... Πάνε να μπουν λεφτά για την επιστήμη και πάντα θα βρεθεί κάποιος πιο έξυπνος να το κατακρίνει. Δε με ενδιαφέρει αν το 1.4 m τηλεσκόπιο και επιστημονικές εγκαταστάσεις θα χτιστούν με μίζα. Με ενδιαφέρει ότι θα χτιστούν, ίσως δημιουργηθούν νέες δουλείες και νέα επιστημονική πρόοδος.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Είναι γεγονός ότι, κατά το παρελθόν, μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις στην αστρονομία έγιναν από ανθρώπους «χορτάτους». Και είναι λογικό αυτό, γιατί πρώτα αναζητά κανείς τα απαραίτητα προς το ζην και μετά καταπιάνεται με θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων ανησυχιών, αν και τελικά, μέσω της αστρονομίας και της αεροδιαστημικής έχουν βρεθεί πολλές εφαρμογές για την καθημερινότητά μας. Και είναι επίσης λογικό κανείς να ισχυρίζεται ότι, σε έναν επαρχιακό τόπο με πολυποίκιλες και βασικές ελλείψεις, καλό θα ήταν να καλυφθούν πρώτα αυτές.

Είναι επίσης λογικό να τίθενται επιφυλάξεις για το αν οι διαγωνισμοί θα γίνουν ορθά, τα κονδύλια θα αποδοθούν σωστά κλπ. Στις μέρες που ζούμε θα μπορούσε κάποιος να πει ότι, ακόμα κι αν τα κονδύλια δινόντουσαν για να καλλιεργηθούν… μανιτάρια, κάποιοι θα φεύγανε από την «επένδυση» με τα «σακούλια» τους γεμάτα «νύχτα»! Τί να κάνουμε τώρα, είναι στην φύση κάποιων ανθρώπων να επωφελούνται των καταστάσεων. Το αν υπάρχει στην περίπτωσή μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν το ξέρω γιατί... Ο Στέφανος Σοφολόγης έθεσε το θέμα στα σωστά πλαίσιά του και καλό είναι να παραμείνουμε εκεί. Δεν είμαστε δημοσιογραφικό site, δεν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε όργανα λήψης αποφάσεων και δεν είμαστε εμπειρογνώμονες κανενός για έχουμε δυνατότητα ελέγχου των κάθε λογής ενεργειών που γίνονται για το έργο, λάβαμε γνώση της είδησης, ευχαριστούμε!

Εύχομαι τελικά να γίνει το έργο, να βοηθήσει την επιστημονική έρευνα και τον τόπο μας, και βέβαια, να είναι επισκέψιμο από εμάς τους ερασιτέχνες!

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Κύριε Τριωιανάτε, η κατηγορία της ΠΙΝ είναι τέτοια, που αν ήταν ανυπόστατη συκοφαντία, ο θιγόμενος νομαρχιακός σύμβουλος θα μπορούσε να τους πάει στα δικαστήρια. Το νομαρχιακό συμβούλιο, ότι και να λέει, είναι απλά τα δικά του, η άποψή του, και δεν αποκρούει τίποτα.

Αυτά για το τεκμήριο αθωότητας και ενοχής που λέτε δεν κολλάνε πουθενά, μια και τα αναφέρατε όμως, αν εγώ σας αποκαλέσω ενώπιον δικαστηρίου απαταιώνα, πω και δυο - τρία επιχειρήματα της πλάκας, και εσείς δεν τα αποκούσετε αλλά τα αφήσετε να περάσουν έτσι, το δικαστήριο θα σας καταδικάσει. Και τέλος πάντων, εδώ δεν είναι δικαστήριο.

Το Astrovox δεν είναι μπλογκ. Δεν έχει βήμα. Βήματα υπάρχουν στα δικαστήρια. Και στο κοινοβούλιο.

Επιμένετε να εκτίθεστε με αυτά που λέτε περί διαφάνειας και επίσης υποτιμάτε τη νοημοσύνη όσων σας διαβάζουν. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει να πείτε ποιος κέρδισε το διαγωνισμο, ούτε ποιος είναι ο εν λόγω νομαρχιακός σύμβουλος. Τα ονόματα των ανάδοχων έχουν γραφτεί ήδη σε κρατικά δημόσια έγγραφα, οπότε τι σας εμποδίζει να τα πείτε; Οι καλοί σας τρόποι; Να τους θυμόσασταν όταν πρώτος είπατε πως χρειάζομαι βοήθεια. Με τον τρόπο που ορίσατε τη διαφάνεια, εξασφαλίζεται ότι κανείς ποτέ δε θα μάθει τίποτα.

Αν γνώριζα τα ονόματα (αλλά και τις ακριβείς παραμέτρους του εξοπλισμού) που ζήτησα (στην αρχή πρότεινα σε αυτόν που άνοιξε το θέμα να τα βρει, αν θέλει να κάνει σωστή δουλειά) θα μπορούσα εύκολα να καταλάβω τι παίζεται και ποιος έχει δίκιο. Αυτό θα ήταν διαφάνεια.

Τώρα, προς τους υπόλοιπους: vag_stephanou λες πως το άρθρο δε θίγει τη διαφάνεια, το δελτίο τύπου της ΠΙΝ που το ακολουθεί όμως τη θίγει. Όσον αφορά την κριτική μου, σαφώς και καλό είναι να φτίαχνονται έργα για την επιστήμη, όμως όχι και κάποιοι να πλουτίζουν παράνομα από κάτι τέτοια. PapGeo, δεν είμαστε μπλογκ, αλλά δεν πάει να πει πως μας λείπει και η γνώμη. Τέλος πάντων, ένας διάττοντας (άντε να τον δούμε πού θα είναι σε είκοσι μέρες) ήρθε και προσπάθησε να βγάλει την Ελλάδα παράδεισο της διαφάνειας. Θίχτηκα. Αν είναι αμαρτία, μετανοώ.

Δημοσιεύτηκε
Νίκο, δεν αναφερόμουν σε σένα συγκεκριμένα, αλλά στο άρθρο που είναι απλά τυφλή κριτική χωρίς επιχειρήματα. Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Απλά δε μ'αρέσει η μιζέρια. (Επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένα)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης