Jump to content

CERN: Ευρωπαϊκος Οργανισμος Στοιχειωδών Σωματιδίων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

CERN: Νέο ρεκόρ συγκρούσεων σωματιδίων από τον επιταχυντή. :cheesy:

Οι επιστήμονες του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, ήλθαν ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστηρίων του σύμπαντος, επιτυγχάνοντας ένα νέο ρεκόρ. Ο επιταχυντής πλέον παράγει 10.000 συγκρούσεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας ανά δευτερόλεπτο, διπλάσιες σε σχέση με τον προηγούμενο ρυθμό.

Με τον ρυθμό αυτό είναι ζήτημα λίγου χρόνου ο επιταχυντής μήκους 27 χλμ. κοντά στη Γενεύη να ξεπεράσει τον αμερικανικό «ανταγωνιστή» του Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στο Ιλινόις. Οι ερευνητές του CERN αργά αλλά σταθερά αυξάνουν το ενεργειακό επίπεδο και την ένταση των συγκρούσεων των ακτινών πρωτονίων.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το BBC, για πρώτη φορά οι μηχανικοί του CERN έφεραν σε σύγκρουση δύο ακτίνες, κάθε μια από τις οποίες αποτελείτο από τρεις δέσμες σωματιδίων και κάθε δέσμη περιείχε 100 δισεκατομμύρια πρωτόνια. Προς το παρόν, ο επιταχυντής λειτουργεί με την μισή ενέργεια σε σχέση με αυτή για την οποία σχεδιάστηκε. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να φθάσουν την μέγιστη ενέργεια των 14 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (TeV) έως το 2013.

«Όσες περισσότερες συγκρούσεις πρωτονίων κάνουμε, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην υπερσυμμετρία, τη σκοτεινή ύλη, το μποζόνιο του Χιγκς και άλλες μορφές της Νέας Φυσικής», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Έλις, ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς φυσικούς του CERN, ο οποίος επίσης είπε ότι το ερευνητικό δυναμικό του Οργανισμού βρίσκεται σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση κάποιας μίνι-μαύρης τρύπας, η οποία ευτυχώς δεν αναμένεται να «καταπιεί» τον πλανήτη μας, αλλά να εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία της. =D> =D> =D>

t_cern-thumb-small_123.jpg.29126d8129a49d1c09ab6f8b9097ef02.jpg

t_cern-la8h-kleisimo-thumb-medium_177.jpg.3a080f07e4afd96cdf144eae2f3f374d.jpg

t_cern_slide3395_191.jpg.f1eaec857a257ea9c00904b84f8a4198.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 545
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πώς τα αποτελέσματα του δορυφόρου Planck θα μπορούσαν να βοηθήσουν την έρευνα στον επιταχυντή LHC. :cheesy:

Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος παρουσίασε ένα χάρτη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου του σύμπαντος, που είναι το αποτέλεσμα των πρώτων 10 μηνών παρατηρήσεων του δορυφόρου Planck.

Όταν ο δορυφόρος Planck ολοκληρώσει την αποστολή του το 2011, θα μας δώσει την καλύτερη εικόνα που είχαμε ποτέ για το πως ήταν το σύμπαν, αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Δύο από τα μεγαλύτερες αναζητήσεις στη φυσική σήμερα – η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων (κι ένας από τους στόχους του Planck) καθώς και η ανακάλυψη μιας νέας ομάδας σωματιδίων (τα υπερσυμμετρικά σωματίδια που αναζητά ο LHC) – θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση. Όμως η επιτυχία για το ένα μπορεί να σημαίνει απογοήτευση για το άλλο.

Πώς μπορεί ο Planck να ανιχνεύσει τα βαρυτικά κύματα; :cheesy:

Έμμεσα. Ο Planck μελετά τα φωτόνια που συνθέτουν το κοσμικό υπόβαθρο των μικροκυμάτων (CMB), την ακτινοβολία που έχει μείνει από τη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτά τα φωτόνια απελευθερώθηκαν όταν το σύμπαν ήταν ηλικίας περίπου 380.000 ετών και περιέχουν αποτυπώματα των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τις πρώτες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Για παράδειγμα, ένα φαινόμενο που έλαβε χώρα αμέσως μετά το Big Bang, γνωστό σαν πληθωρισμός – δηλαδή μια περίοδο εκθετικής διαστολής όταν το σύμπαν ήταν ηλικίας περίπου 10-36 δευτερολέπτων – πρέπει να έχει δημιουργήσει τεράστιες διακυμάνσεις στον ιστό του χωροχρόνου, που ονομάζονται κύματα βαρύτητας. Αυτά τα κύματα θα έχουν πολώσει τα φωτόνια της ακτινοβολίας CMB με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αλλά ο Planck θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτή την πόλωση.

Πώς όμως αυτό έχει να κάνει με τον επιταχυντή LHC;

Μεταξύ των άλλων, ο LHC προσπαθεί να βρει φαινόμενα που υπερβαίνουν το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής, η θεωρία που περιγράφει όλα τα γνωστά σωματίδια και τις δυνάμεις της, εκτός από τη βαρύτητα. Υπάρχουν δε αρκετοί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτή η νέα φυσική υπάρχει.

Ένα πολυσυζητημένο μοντέλο της νέας φυσικής είναι η υπερσυμμετρία, η οποία εν ολίγοις μας λέει ότι για κάθε σωματίδιο του Καθιερωμένου Μοντέλου υπάρχει ένα βαρύτερο σωματίδιο – εταίρος. Ωστόσο, εάν ο δορυφόρος Πλανκ έβρισκε το αποτύπωμα των βαρυτικών κυμάτων στην ακτινοβολία CMB, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο επιταχυντής LHC θα είναι απίθανο να βρει κάποια υπερσυμμετρικά σωματίδια.

Γιατί οι δύο ανακαλύψεις συνδέονται;

Ο ρωσικής καταγωγής κοσμολόγος Andrei Linde του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της ενεργειακής πυκνότητας του χωροχρόνου κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού και τη μάζα του γκραβιτίνου (gravitino), ένα υποθετικό σωματίδιο των υπερσυμμετρικών θεωριών. Τα όργανα του Planck θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν σημάδια σχετικά ισχυρών βαρυτικών κυμάτων, κι έτσι εάν πάρουν τέτοιες αποδείξεις, τότε η κλίμακα της ενέργειας του πληθωρισμού πρέπει να ήταν σχετικά υψηλή, που έχει σαν αποτέλεσμα η μάζα του γκραβιτίνου να είναι μεγαλύτερη από 1 Teraelectronvolt (TeV) περίπου.

Στις υπερσυμμετρικές θεωρίες, μια τόσο μεγάλη μάζα για το γκραβιτίνο θα σήμαινε ότι τα άλλα υπερσυμμετρικά σωματίδια εταίροι θα ήταν επίσης αντίστοιχα μεγάλης μάζας, πιθανώς εκτός της εμβέλειας του LHC: έτσι αυτός δεν θα είχε την απαιτούμενη ενέργεια για τη δημιουργία αυτών των σωματιδίων.

Από την άλλη πλευρά, αν ο LHC ανακαλύψει κάποια υπερσυμμετρικά σωματίδια, αυτό θα σήμαινε ότι η μάζα του γκταβιτίνο είναι σχετικά μικρή, λιγότερο από 1 TeV.

Σύμφωνα με τον Andrei Linde, αυτό θα σημαίνει ότι η ενεργειακή κλίμακα του πληθωρισμού ήταν επίσης χαμηλή – με τη δημιουργία πολύ ασθενών βαρυτικών κυμάτων που είναι απαγορευτικά για τον Planck.

Κι αν ο Planck δεν θα μπορεί να ανιχνεύσει τα βαρυτικά κύματα, τότε τι θα γίνει;

Ένας προτεινόμενος δορυφόρος που ονομάζεται CMBPol

http://cmbpol.uchicago.edu/

θα είναι πολύ πιο ευαίσθητος στην πόλωση των φωτονίων της CMB από ό,τι ο Planck, ενώ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει και ασθενέστερα βαρυτικά κύματα. =D> =D> =D>

cmb-timeline-1.jpg.e2ad4f72524f127045aa3b366995d063.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι επιστήμονες πλησιάζουν στην ανακάλυψη του «σωματιδίου του Θεού». :cheesy:

Στο «φως» έρχονται τα μυστικά του μποζόνιου του Χιγκς, του επονομαζόμενου και «σωματιδίου του Θεού». Φυσικοί που εργάζονται στους μεγάλους και ανταγωνιστικούς επιταχυντές σωματιδίων της Ευρώπης (CERN) και των ΗΠΑ (Fermilab Tevatron) έχουν ήδη ανιχνεύσει όλα τα βασικά σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο ή Μοντέλο, δηλαδή η κυρίαρχη θεωρία για τη σύσταση της ύλης στο σύμπαν.

Όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Φυσικής Υψηλής Ενέργειας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι μέχρι τις 28 Ιουλίου, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, τα πειράματα προχωρούν ταχύτερα του αναμενομένου και ήδη εισέρχονται σε ένα στάδιο από όπου μπορεί να προκύψει μια «νέα φυσική».

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόγιερ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αυτό σημαίνει την από καιρό αναμενόμενη απόδειξη για την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς - που πιστεύεται ότι έδωσε μάζα στα άλλα σωματίδια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ» - και την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης, που αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο του σύμπαντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορατή ύλη δεν ξεπερνά το 5%. :cheesy:

Όπως πάντως είπε ο επιφυλακτικός Χόγιερ, «θα χρειαστεί χρόνος για να ρίξουμε το πρώτο φως σε αυτό το σκοτεινό σύμπαν» και απέφυγε να προβλέψει αν θα υπάρξουν ανακαλύψεις μέχρι το 2012, μην αποκλείοντας να χρειαστούν τρία έως τέσσερα ακόμα χρόνια.

Στην αντίπερα όχθη, πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι φυσικοί του παλαιότερου, μικρότερου και λιγότερου ισχυρού αμερικανικού επιταχυντή Tevatron, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν πλέον περιορίσει την γκάμα για την πιθανή μάζα του μποζονίου του Χιγκς κατά το ένα τέταρτο, με αξιοπιστία 95%.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες του CERN παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι για πρώτη φορά κατάφεραν να εντοπίσουν στην Ευρώπη το «υψηλό» κουάρκ (top), ένα μεγάλης μάζας βραχύβιο σωματίδιο που μέχρι τώρα είχε εντοπιστεί μόνο στις ΗΠΑ.

Αν και ο επιταχυντής του CERN προγραμματίζεται να λειτουργήσει έως το 2030, άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για την κατασκευή ενός ακόμα μεγαλύτερου και ισχυρότερου επιταχυντή, που αυτή τη φορά θα είναι γραμμικός και όχι κυκλικός. Δύο ανταγωνιστικά σχέδια υπάρχουν ήδη, με μήκος που φτάνει μέχρι και τα 50 χλμ. (ο κυκλικός υπόγειος επιταχυντής του CERN είναι 27 χλμ).

Όμως ο Χόγιερ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν ακόμα μερικά τμήματα της τεχνολογίας του επιταχυντή της επόμενης γενιάς, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα προκύψει από μια διεθνή επιστημονική συνεργασία. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος εγκατάστασής του, πράγμα που πιθανώς θα εξαρτηθεί από το ποιες χώρες θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια. Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ελβετία, Ινδία, Κίνα, Καναδάς κ.α. θεωρούνται υποψήφιες χώρες για την φιλοξενία του. Ο νέος επιταχυντής θα επιτρέπει τη σύγκρουση όχι πρωτονίων, όπως αυτός του CERN, αλλά ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων (του ισοδυνάμου τους στην αντι-ύλη).

Σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος του CERN, ο αρχικός προγραμματισμός είναι ο επιταχυντής να παραμείνει ανενεργός καθ’ όλο το 2012 ή και περισσότερο (για 15 μήνες), ώστε να γίνουν νέες τεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να «τρέξει» πλέον με την μέγιστη ενεργειακή ισχύ του, χωρίς το φόβο νέας βλάβης.

Η οριστική απόφαση για το ζήτημα δεν έχει ληφθεί ακόμα από το Συμβούλιο του CERN, το οποίο απαρτίζουν οι εκπρόσωποι των 20 κρατών - μελών του.

Η είδηση είναι πιθανό ότι θα δυσαρεστήσει την παγκόσμια κοινότητα των φυσικών και πιο πολύ των Ευρωπαίων, καθώς με τον τρόπο αυτό ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron - αν συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί το αρχικό σχέδιο ήταν να λειτουργήσει ως το 2011 - θα έχει μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία να προλάβει τον ευρωπαϊκό και να εντοπίσει πρώτος το «σωματίδιο του Θεού».

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ΙΚΥ προκηρύσσει πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων επιστημόνων στο CERN. :cheesy:

Για μηχανικούς και θεωρητικούς/θετικούς επιστήμονες.

Πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων μηχανικών και θεωρητικών/θετικών επιστημόνων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) ανακοίνωσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να υποβάλουν, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, τις ερευνητικές τους προτάσεις, τα κονδύλια που δεσμεύονται να διαθέσουν και τον αριθμό των συγχρηματοδοτούμενων θέσεων υποτροφιών.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε τεχνικούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Για τους τεχνικούς φοιτητές (Technical Students) καλύπτει την εκπόνηση διπλωματικής ή μεταπτυχιακής εργασίας και η χρηματοδότηση έχει διάρκεια πέντε μήνες. Για τους υποψήφιους διδάκτορες (Doctoral Students) το πρόγραμμα καλύπτει την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και η χρηματοδότηση έχει διάρκεια 12 μήνες.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα γνωστικά πεδία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι επιλεξιμότητας και οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων υποτρόφων είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του CERN.

www.cern.ch

Οι όροι και οι υποχρεώσεις του ΙΚΥ και των συμμετεχόντων πανεπιστημίων ορίζονται σε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΙΚΥ και των πανεπιστημίων που εκπροσωπούνται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

* Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν με συστημένη επιστολή στο ΙΚΥ (υπόψη κ. Γ.Κρέζου, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Μακρή 1 & Δ. Αρεοπαγίτου, 117 42, Αθήνα).

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την κα Μ.Αγιουτάκη (τηλ.: 210 3726380, Fax: 210 3252468, Ε-mail: magiou@iky.gr).

85921B3CE336226202E8BCD2ED86B6E6.jpg.9281c5129be0f7eb43f178a87049a8ca.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

The Particle Physics Song ‘Higgs,Higgs glorious Higgs’ :cheesy:

Ένα χιουμοριστικό βίντεο από τους φυσικούς στο CERN για το σωματίδιο Higgs ή το σωματίδιο του Θεού, μια μελωδία που μας θυμίζει το Gloria που ψάλουμε το Πάσχα!

Ελπίζουμε να το δούμε σύντομα στις οθόνες των ανιχνευτών. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

cern.jpg.e309ae3dbe837a241cf060d30eda20b2.jpg

peter_higgs_thumb.jpg.aa5a9642caea2cde62c44ea531c08a12.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Ρωσία θα αποκτήσει δικό της επιταχυντή πυρηνικών σωματιδίων. :cheesy:

Στην Ντουμπνά, ρωσική πόλη στα περίχωρα της Μόσχας άρχισε η κατασκευή νέου εθνικού επιταχυντή πυρηνικών μορίων με την επωνυμία «Νίκη».

Ο επιταχυντής αυτός θα είναι «μικρότερος αδελφός» του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία. Αν οι επιστήμονες στη Γενεύη σχεδιάζουν να ανακαλύψουν τα μικρότερα στοιχειώδη σωματίδια, όμως καθηκον του σχεδίου «Νίκη» είναι η μελέτη της ίδιας της διαδικασίας εμφάνισης αυτών των σωματιδίων πριν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια και ίσως και η κατανόηση μερικών μυστικών της δημιουργίας του κόσμου. Οι ειδικοί του CERN επέδειξαν ενδιαφέρον για το ρωσικό σχέδιο και υπέγραψαν Συμφωνία συνεργασίας. Η έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή «Νίκη» προγραμματίστηκε για το 2016. =D> =D> =D>

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα ματιά στη δομή της ύλης. :cheesy:

Με τη βοήθεια των λέιζερ ακτίνων Χ και ταχύτητες παρόμοιες με αυτήν του φωτός ο ευρωπαϊκός επιταχυντής ΧFΕL που κατασκευάζεται στη Γερμανία θα «φωτογραφίζει» μοριακές δομές και χημικές αντιδράσεις ανοίγοντας καινούργιους δρόμους για την επιστήμη

Τρεις σήραγγες μήκους 3,4 χιλιομέτρων, ακτινοβολία λέιζερ με ένταση δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν των συμβατικών πηγών και ταχύτητες που ξεπερνούν ό,τι είναι γνωστό ως σήμερα στον τομέα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός επιταχυντής λέιζερ ακτίνων Χ ελεύθερων ηλεκτρονίων (Εuropean ΧFΕL) που κατασκευάζεται στο Αμβούργο είναι κάτι ανάλογο με τον CΕRΝ για τις ακτίνες Χ.

Ακόμη και αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό, το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οταν ολοκληρωθεί, θα είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερος επιταχυντής στο είδος του στον πλανήτη, ανοίγοντας νέα πεδία έρευνας που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων φαρμάκων, τον σχεδιασμό νέων υλικών και την καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος.

Γνώση της ατομικής δομής

«Οι ακτίνες Χ είναι το κατ΄ εξοχήν μέσο που διαθέτουμε για να μελετήσουμε την ατομική δομή.Μπορούν να μας επιτρέψουν να “δούμε” τη θέση που έχουν τα άτομα στον χώρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις για την επιστήμη» λέει μιλώντας ο Μάσιμο Αλταρέλι , διευθυντής του Εuropean ΧFΕL. Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να κάνει ο νέος επιταχυντής, προσφέροντας γνώσεις που σήμερα είναι αδύνατον να αποκτήσουμε με άλλους τρόπους, όπως εξήγησε ο ιταλός καθηγητής μιλώντας στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιταχυντών στην Εφαρμοσμένη Ερευνα και Τεχνολογία (Εcaart-10) που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς συνέδρια σχετικά με τις ειρηνικές εφαρμογές της ατομικής και πυρηνικής φυσικής με χρήση επιταχυντών, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή όλων των κύριων ιδρυμάτων της χώρας που δραστηριοποιούνται στην πυρηνική φυσική (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος). Πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής ήταν ο Παναγιώτης Μισαηλίδης, καθηγητής Ραδιοχημείας στο ΑΠΘ, και αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.

Μοναδικός και με διαφορά

Ο Μάσιμο Αλταρέλι, επικεφαλής του Εuropean ΧFΕL

Επιταχυντές που λειτουργούν με ανάλογο τρόπο με τον ΧFΕL υπάρχουν ήδη: ο SLΑC στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας ή ο Diamond Light Source στη Βρετανία. Ο ευρωπαϊκός επιταχυντής θα είναι όμως πολύ πιο ισχυρός. Τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει; «Ο ΧFΕL έχει δύο κυρίως χαρακτηριστικά που τον καθιστούν μοναδικό» απαντά ο κ. Αλταρέλι. Το ένα, τονίζει, είναι η τεράστια ένταση της ακτινοβολίας του: «Αυτό που τεχνικά ονομάζουμε λαμπρότητα και δηλώνει την ένταση της φωτεινής πηγής,πόσες δηλαδή ακτίνες Χ παράγονται».

Το δεύτερο είναι η ταχύτητά του. «Η ακτινοβολία Χ» εξηγεί ο καθηγητής «θα παράγεται σε πολύ σύντομες “λάμψεις”, σαν ένα φωτογραφικό φλας,αλλά σε υπερβολικά μικρή χρονική κλίμακα».

Η κλίμακα αυτή είναι της τάξεως των 10 femtosecondsδηλαδή 10 εκατομμυριοστών του ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. «Για να πάρετε μια ιδέα τού πόσο μικρά είναι αυτά τα χρονικά διαστήματα» διευκρινίζει «σκεφθείτε ότι το φως χρειάζεται περίπου ένα δευτερόλεπτο για να φθάσει από τη Σελήνη ως τη Γη και 100 ως 200 femtoseconds για να διατρέξει κατά πλάτος μια τρίχα από τα μαλλιά σας». Αυτές οι διαστημικές ταχύτητες επιτρέπουν στο «φλας» του επιταχυντή να «παγώσει» στον χρόνο στιγμιότυπα από εξαιρετικά ταχείες διεργασίες, όπως για παράδειγμα αυτές που συντελούνται κατά τη διάρκεια μιας χημικής αντίδρασης, και να δώσει, κατά κάποιον τρόπο, μια φωτογραφία τους. «Δεν εννοούμε φυσικά μια συμβατική φωτογραφία, πρόκειται για στοιχεία που επεξεργαζόμαστε στον υπολογιστή, από αυτά παίρνουμε όμως μια πιστή απεικόνιση» εξηγεί ο κ. Αλταρέλι.

Πολύτιμες εφαρμογές

Οι απεικονίσεις αυτές είναι πολύτιμες για πολλούς ερευνητικούς τομείς. Ενας από αυτούς είναι η δομική βιολογία, η επιστήμη που μελετά τη δομή των βιολογικών μορίων. «Αυτό,ξέρετε,είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσει κανείς τη λειτουργία των βιολογικών μηχανισμών,ώστε να είναι σε θέση να γνωρίσει καλύτερα τις ασθένειες και να αναπτύξει θεραπείες και φάρμακα για την καταπολέμησή τους» λέει ο κ. Αλταρέλι. Σήμερα η μόνη μέθοδος για αυτή τη μελέτη είναι η κρυσταλλογραφία, η οποία όμως, όπως τονίζει, έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει κανείς να αναπτύξει από τα μόρια κρυστάλλους σχηματίζοντας περιοδικά στερεά. «Τα βιολογικά συστήματα όμως, οι ζωντανοί οργανισμοί όπως εγώ ή εσείς» εξηγεί «δεν είναι περιοδικά στερεά.Πολλά μόρια είναι πολύ δύσκολο να κρυσταλλογραφηθούν.Ελπίζουμε λοιπόν ότι αυτός ο επιταχυντής θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τη δομή τους χωρίς την ανάγκη της κρυσταλλογραφίας. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα για τη βιολογία και την ιατρική». Αλλος τομέας που θα ωφεληθεί σημαντικά είναι η επιστήμη των υλικών. «Στη νανοτεχνολογία,για παράδειγμα, θα δούμε πώς σχηματίζονται τα υλικά ή,στη χημεία,θα μπορέσουμε για πρώτη φορά να παρακολουθήσουμε τις χημικές αντιδράσεις σαν να βλέπουμε ταινία και να κατανοήσουμε επιτέλους τον ακριβή ρόλο που παίζει ο κάθε “ηθοποιός” σε αυτές». Η κατανόηση αυτή, προσθέτει, θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε νέα υλικά ή να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες διαδικασίες, από την παραγωγή λιπασμάτων και τη διύλιση πετρελαίου ως την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης υδρογόνου και φωτοβολταϊκών υλικών. Τέλος, ο ΧFΕL θα δώσει νέα ώθηση στη φυσική πλάσματος και στην αστροφυσική, προσφέροντας στους ερευνητές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο αστροφυσικό περιβάλλον.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Μακέτα των εγκαταστάσεων του επιταχυντή με τα υπόγεια εργαστήρια και τις σήραγγες Ο Εuropean ΧFΕL θα διαθέτει τρεις υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους 3,4 χιλιομέτρων που θα ξεκινούν από τις εγκαταστάσεις της Deutsches Εlektronen-Synchrotron (DΕSΥ) στο Αμβούργο και θα φθάνουν στο Σένεφελντ του γειτονικού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν, όπου θα βρίσκονται τα διοικητικά κτίρια και οι πειραματικοί και ερευνητικοί σταθμοί.

Τα ηλεκτρόνια θα επιταχύνονται σχεδόν ως την ταχύτητα του φωτός σε έναν γραμμικό επιταχυντή και στη συνέχεια θα περνούν μέσα από ένα σύστημα κυματογράφων,μια διάταξη μαγνητών που θα τα οδηγεί σε πορεία «σλάλομ», ενισχύοντας την ακτινοβολία Χ που εκπέμπουν και τακτοποιώντας τα σε σειρές λεπτών δίσκων που θα εκπέμπουν συγχρονισμένα πολύ σύντομα «φλας» με τις ιδιότητες της ακτινοβολίας λέιζερ.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 986 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από 12 χώρες,μετ αξύ των οποίων η Ελλάδα. Αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2014. =D> =D> =D>

Στις φωτογραφιες η μηχανή ΤULΑ αρχίζει τη διάνοιξη της σήραγγας τον περασμένο Ιούνιο-

Μακέτα των εγκαταστάσεων του επιταχυντή με τα υπόγεια εργαστήρια και τις σήραγγες

Ο Μάσιμο Αλταρέλι, επικεφαλής του Εuropean ΧFΕL.

318273670_ContentSegment_15877810W150_H0_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.f2a66963762ded56698066a0156c6686.jpg

2123607216_ContentSegment_15877824W1000_H0_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.03a68a8985d7093d5661f091a15f9408.jpg

1655457532_ContentSegment_15877804W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.71e049ea205a02ae02613dafbf231326.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδη με επιασε το Ελληνικο μου βαζω παρακάτω και ενα link στο Cern Bulletin και μια αναφορα του δικου μας Ιγνατιου Αντωνιαδη σχετικα με την ερευνα για παραλληλες διαστασεις.

 

http://cdsweb.cern.ch/journal/CERNBulletin/2010/38/News%20Articles/1291616?ln=en

 

Φιλικα

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιστήμονες του CERN στη Θράκη :cheesy:

Συναντήσεις με εκπροσώπους πέντε βιομηχανιών του κλάδου ηλεκτρονικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών κατασκευών και καλωδιώσεων, οι οποίες λειτουργούν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχε η 12μελής επιστημονική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας στην Πυρηνική Ενέργεια CERN, στο πλαίσιο της διερευνητικής επίσκεψης τους με στόχο τον εντοπισμό πιθανών συνεργατών.

Η επίσκεψη των στελεχών του CERN στην περιοχή της Θράκης πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας «Πρίσμα Ηλεκτρονικά» , που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, και με την οποία το Ευρωπαϊκό Κέντρο έχει συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι του CERN ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των πέντε τοπικών βιομηχανιών για τη δυνατότητα να παράγουν και να διαθέσουν στον ευρωπαϊκό Οργανισμό, μέσα από ειδικές συνθήκες ανταγωνισμού, υλικά υψηλής ποιότητας, και διαπίστωσαν ότι και στις πέντε μονάδες βρέθηκαν προϊόντα «που μπορούν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές αυτού του διαγωνισμού», σχολίασε σε δηλώσεις του ο εθνικός αντιπρόσωπος στο CERN, καθηγητής στο Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Ευάγγελος Γαζής.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις προκειμένου να ενισχυθεί η τεχνογνωσία και η μεταφορά τεχνολογίας στη Θράκη, «ώστε να υπάρξουν καλύτεροι ανταγωνιστές και “πρωταγωνιστές”, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε σύγχρονα καινοτομικά προϊόντα». =D> =D> =D>

Υπαρχει μια αλλη Ελλαδα που παραγει,σπουδαζει,προσπαθει και αυτη πρεπει να εχουμε στο νου μας οταν ακουμε τις καθημερινες αρνητικες ειδησεις. :cheesy:

Ολο και καλυτερα για αυτους που ξερουν!!! :cheesy:

images.jpg.d8f20ace881459ce98e94310cba141a8.jpg

images.jpg.3d300b41d7e5ee2668af148210032fb6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κλεφτές ματιές στην ύλη του πρώιμου Σύμπαντος.Ο LHC ίσως κατάφερε να παραγάγει το «πρωταρχικό μείγμα» κοσμικής ύλης. :cheesy:

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη υποψιάζονται ότι, χάρη στον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο και επομένως να καταστήσουν «ορατές» κάποιες αόρατες μέχρι πρόσφατα πρωταρχικές δομές της ύλης.

Απ' ό,τι φαίνεται, στις ακραίες εργαστηριακές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί ο επιταχυντής, είναι πιθανότατα εφικτό να σχηματιστεί το αρχικό «Πλάσμα κουάρκ-γλοιονίων», μια τέταρτη κατάσταση της ύλης που εμφανίστηκε τα πρώτα 20-30 μικροδευτερόλεπτα αμέσως μετά τη γένεση του Σύμπαντος, πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, αρκετοί θεωρητικοί φυσικοί υποστηρίζουν ότι από αυτό το πρωταρχικό «Πλάσμα» προήλθαν όλες οι μεταγενέστερες -μικροσκοπικές και μακροσκοπικές- δομές της ύλης.

Γύρω από αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα οι θεωρητικοί φυσικοί έχουν διατυπώσει τα τελευταία χρόνια διάφορες θεωρίες, λιγότερο ή περισσότερο εξωφρενικές, με αποτέλεσμα η σύγχρονη θεωρητική φυσική να θυμίζει σήμερα ένα απέραντο πεδίο μάχης στο οποίο συγκρούονται μέχρι θανάτου οι πιο αυθαίρετες, ευφάνταστες και κυρίως μη εμπειρικά ελεγμένες θεωρίες. Το αν και το ποιες από αυτές τις θεωρητικές προτάσεις θα επιβεβαιωθούν πειραματικά, και συνεπώς θα επιβιώσουν στη Φυσική του αύριο, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πειραματικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον επιταχυντή LHC. Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και τα σημαντικά τεχνολογικά οφέλη και τις τεχνικές καινοτομίες που θα προκύψουν από τη λειτουργία του.

Η τερατώδης μεγαμηχανή

Αν ο Βόρειος Πόλος είναι το ψυχρότερο μέρος του πλανήτη μας (-80° C), ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων είναι το ψυχρότερο μέρος του Γαλαξία μας, αφού σε αυτόν η θερμοκρασία κατεβαίνει στους -271° C. Κι αν ο Ηλιος είναι το θερμότερο μέρος του Ηλιακού μας Συστήματος, ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής είναι ίσως ένα από τα θερμότερα μέρη του Σύμπαντος! Πώς όμως αυτό το γιγάντιο τέχνημα καταφέρνει να αναπαράγει τις ακραίες αρχικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν λίγα μόνο κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη γέννησή του;

Χάρη στους 9 χιλιάδες και πλέον πανίσχυρους υπεραγώγιμους μαγνήτες του, που δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης, αλλά και επειδή διαθέτει το πιο πολύπλοκο υπολογιστικό σύστημα που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι σήμερα. Αυτή η τεράστια μεγαμηχανή είναι στην πραγματικότητα μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα γραφικά λιβάδια στα περίχωρα της Γενεύης. Η σήραγγα περιβάλλεται από γιγάντιους μαγνήτες που ψύχονται σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες (-271,5 OC). Τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες απαιτούνται για να διατηρούνται οι μαγνήτες αυτοί σε υπεραγώγιμη κατάσταση.

Ομως τι ακριβώς μπορεί να κάνει αυτός ο «τερατώδης» ευρωπαϊκός επιταχυντής; Ούτε λίγο -ούτε πολύ είναι σε θέση να αναπαραγάγει, σε μικρογραφία, τις ακραίες αρχικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν κατά τις πρώτες στιγμές της ύπαρξής του!

Μόλις πριν από μερικές ημέρες (στις 21-09-10) ανακοινώθηκε επίσημα στη Γενεύη η παρατήρηση ενός απροσδόκητου φαινομένου που προέκυψε μετά τη σύγκρουση των αντίρροπων δεσμίδων πρωτονίων στον LHC. Σε αυτά τα πειράματα, μετά από κάθε τέτοια σύγκρουση παράγονται συνήθως καμιά εικοσαριά σωματίδια υψηλής ενέργειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα, τα σωματίδια που προκύπτουν μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, ακόμη και αρκετές δεκάδες. Οταν οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε τέτοιες ιδιαίτερα παραγωγικές συγκρούσεις, είδαν έκπληκτοι ότι αυτά τα σωματίδια τείνουν να κατανέμονται σε διακριτές ομάδες.

Με άλλα λόγια, διαπίστωσαν ότι σε τέτοιου τύπου συγκρούσεις «υψηλής πολλαπλότητας», όπως τις αποκαλούν οι ίδιοι οι ερευνητές, όταν δηλαδή από τις συγκρούσεις δεσμίδων πρωτονίων παράγονται πάνω από εκατό φορτισμένα σωματίδια, ορισμένα από αυτά τα σωματίδια είναι κατά κάποιον τρόπο εκ γενετής συσχετισμένα: εμφανίζονται πάντα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους.

Εκλεκτικές μικρο-συγγένειες

Ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν σε πειράματα με ιόντα που είχαν γίνει στα πυρηνικά εργαστήρια Brookhaven των ΗΠΑ, τότε όμως δεν επρόκειτο για συγκρούσεις πρωτονίων αλλά για συγκρούσεις ατομικών πυρήνων με πολύ μεγαλύτερη μάζα! Το γεγονός ότι, κατά τις συγκρούσεις σε επιταχυντή, παρατηρούνται ανάλογες ομαδοποιήσεις και μεταξύ υποατομικών σωματιδίων (π.χ. πρωτονίων) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επιδέχεται διάφορες ερμηνείες.

Για παράδειγμα, ενδέχεται να είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται και ίσως να εξηγείται επαρκώς από τη φύση των κουάρκ, των υποατομικών σωματιδίων που με τις διαφορετικές τους «γεύσεις», δηλαδή τις ποικιλίες τους, παράγουν τα πυρηνικά σωματίδια (αδρόνια). Ενδέχεται όμως -και αυτό θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον- κατά τις πρώτες στιγμές μετά τον σχηματισμό του Σύμπαντος όλη η ύλη να είχε τη μορφή Πλάσματος από κουάρκ και γλοιόνια (τα τελευταία θεωρούνται τα σωματίδια-φορείς των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κουάρκ).

Στη σημερινή κατάσταση του Σύμπαντος δεν υπάρχουν βέβαια ελεύθερα κουάρκ ή γλοιόνια. Αυτά είναι πλέον οριστικά «παγιδευμένα» στην τρέχουσα δομή της ύλης, βρίσκονται δηλαδή ενσωματωμένα στις σημερινές πιο σύνθετες μορφές οργάνωσης της ύλης-ενέργειας και συνδιαμορφώνουν τις οικογένειες των μεγαλύτερων υποατομικών σωματιδίων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το καθιερωμένο σήμερα πρότυπο εξήγησης, μόνο μετά την εμφάνιση της ισχυρής πυρηνικής αλληλεπίδρασης, η οποία διαμεσολαβείται μέσω των γλοιονίων, μπόρεσαν τα κουάρκ να σχηματίσουν τους πρώτους σταθερούς ατομικούς πυρήνες.

Μπορεί τα νέα πειραματικά δεδομένα που ανακάλυψαν οι ερευνητές οι οποίοι εργάζονται στον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid) -έναν από τους τέσσερις μεγάλους ανιχνευτές που βρίσκονται στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή- να φαίνεται ότι ενισχύουν την υπόθεση της ύπαρξης μιας τέταρτης κατάστασης της ύλης, ενός πρωταρχικού Πλάσματος κουάρκ-γλοιονίων, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν την οριστική επιβεβαίωσή της. Πολύ πιο σαφείς απαντήσεις ενδέχεται να μας προσφέρει πολύ σύντομα ένας άλλος ανιχνευτής του LHC. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αλίκη», το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να διερευνά τη δομή και την οργάνωση του εξωτικού Πλάσματος κουάρκ και γλοιονίων.

Οπως διευκρινίζει στη συνέντευξη Τύπου ο Γκουίντο Τονέλι, ο Ιταλός πυρηνικός φυσικός που συντονίζει αυτές τις έρευνες: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε επακριβώς περί τίνος πρόκειται. Υπάρχουν πέντε ή έξι εναλλακτικές επιστημονικές υποθέσεις, συνεπώς θα ήταν μάλλον πρόωρο να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο,τι παρατηρούμε είναι ένα εντελώς νέο φαινόμενο, που χρήζει περαιτέρω μελέτης». =D> =D> =D>

f1-thumb-medium.jpg.23f764e7513baab9b11cc44e9ec5f209.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ρωσία θα συμμετάσχει στην κατασκευή κέντρου επιτάχυνσης. :cheesy:

Η Ρωσία θα συμμετάσχει στην κατασκευή Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιτάχυνσης για την έρευνα των ιόντων και αντιπρωτονίων (Facility for Antiproton and Ion Research - FAIR).

Τη σχετική Σύμβαση εξ΄ονόματος της ρωσικής κυβέρνησης υπόγραψε στη γερμανική Βίσμπαντεν η «Ρωσάτομ», ανακοίνωσε στο ΡΙΑ «Νόβοστι» ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας. Το έργο FAIR κατασκευάζεται σε προάστιο της Νταρμσταντ στη Γερμανία. Σήμερα στο εν λόγω σχέδιο συμμετέχουν 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων – της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και της Ρωσίας. Όπως αναμένεται, τα πρώτα πειράματα στο Κέντρο θα διεξαχθούν το 2013 και η κανονική λειτουργία του θα αρχίσει το 2016. =D> =D> =D>

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφέροντα όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο CERN.

 

Κάθε επιστημονικό πείραμα υψηλού κόστους, συνήθως έχει και οικονομικά οφέλη για τους επενδυτές. Εδώ τι παίζεται τελικά;

 

Εννοώ, ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη και από ποιους τομείς του προγράμματος;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Στις 6/10/2010 εγραφα

Η Ρωσία θα συμμετάσχει στην κατασκευή κέντρου επιτάχυνσης. :cheesy:

Η Ρωσία θα συμμετάσχει στην κατασκευή Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιτάχυνσης για την έρευνα των ιόντων και αντιπρωτονίων (Facility for Antiproton and Ion Research - FAIR).

Τη σχετική Σύμβαση εξ΄ονόματος της ρωσικής κυβέρνησης υπόγραψε στη γερμανική Βίσμπαντεν η «Ρωσάτομ», ανακοίνωσε στο ΡΙΑ «Νόβοστι» ο εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας. Το έργο FAIR κατασκευάζεται σε προάστιο της Νταρμσταντ στη Γερμανία. Σήμερα στο εν λόγω σχέδιο συμμετέχουν 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων – της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και της Ρωσίας. Όπως αναμένεται, τα πρώτα πειράματα στο Κέντρο θα διεξαχθούν το 2013 και η κανονική λειτουργία του θα αρχίσει το 2016.

Λιγα στοιχεια ακομα για το FAIR-(Facility for Antiproton and Ion Research.)

Η Ρωσία προσχώρησε επίσημα στο σχέδιο για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας Ιόντων και Αντιπρωτονίων (FAIR - Facility for Antiproton and Ion Research).

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους Ρώσους επιστήμονες να συμμετέχουν ως ίσοι με τους δυτικούς ομόλογούς τους στην εκπόνηση νεότατων φυσικών κατευθύνσεων. Επίσης θα εξασφαλίσει παραγγελίες στις ρωσικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών.

Σ΄ αυτό το μεγάλο διεθνές σχέδιο εκτός της Ρωσίας συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ινδία, Πολωνία, Σουηδία, Φινλανδία, Ρουμανία και Σλοβενία. Και άλλες έξι χώρες - η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Κίνα, η Αυστρία και η Ελλάδα θέλουν να προσχωρήσουν σ΄ αυτό κατά τη διάρκεια του έτους. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο δημιουργείται για την έρευνα της δομής της ύλης και της ανέλιξης του Σύμπαντος, είπε σε συνέντευξη που έδωσε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής του Ενωμένου Ινστιτούτου Υψηλών Θερμοκρασιών, εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας «Ρωσατομ» στο σχέδιο FAIR ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Φόρτοφ:

«Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι η έναρξη πειραματικών θεωρητικών ερευνών στον τομέα της φυσικής υψηλών συγκεντρώσεων ενέργειας. Γι΄αυτό το σκοπό θα κατασκευαστεί μεγάλο συγκρότημα επιτάχυνσης στο Ντάρμσταντ με προορισμό την έρευνα των ιδιοτήτων της ύλης σε συνθήκες εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πυκνοτήτων ενέργειας. Και από την άλλη, - για τη λήψη στην ύλη πλάσματος, το οποίο έχει μεγάλες πιέσεις. Δηλαδή το πρόγραμμα έχει δυο κατευθύνσεις. Από τη μιά - η ανάπτυξη της πρωτοπόρας θεμελιώδους επιστήμης, εφόσον γίνεται λόγος για τις ιδιότητες της ύλης, οι οποίες στο παρελθόν ήταν αδύνατο να ληφθούν στο εργαστήριο. Και από την άλλη - η ανάπτυξη των τεχνολογιών πάνω σ΄ αυτή τη βάση. - η ιατρική τεχνολογία, η τεχνολογία κατεργασίας υλικών και δημιουργίας λεπτών μεμβρανών με το «γάζωμα» υλικών με πολύ ταχέα σωματίδια. Το κόστος του σχεδίου είναι της τάξης των 3 δισεκ. ευρώ. Σήμερα εγκαταστάσεις τέτοιου μεγέθους, όπως ο Επιταχυντής στη Γενεύη ή το σχέδιο στο Ντάρμσταντ, δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνη της ούτε μιά χώρα. Σ΄ αυτή την υπόθεση χρειάζεται συνεταιρισμός όπως, π.χ., στο διάστημα με το ΔΔΣ, θεωρεί ο επιστήμονας. Η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα ως ισότιμος εταίρος. Οι Ρώσοι επιστήμονες ήδη στη διάρκεια 20 χρόνων συνεργάζονται με το Κέντρο φυσικής βαριών ιόντων στο Ντάρμσταντ. Για τη Ρωσία η συμμετοχή στο σχέδιο FAIR εκτός της καθαρά επιστημονικής έχει και εμπορική σημασία. Η Ρωσία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρήματα, αλλά με συσκευές. Έτσι βοηθούμε την εθνική μας βιομηχανία υψηλών τεχνολογιών, βοηθούμε τα ινστιτούτα μας να εξασφαλίζουν παραγγελίες και να διατηρούν το υψηλό επίπεδο παραγωγής ερευνών».

Η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας Ιόντων και Αντιπρωτονίων στο Ντάρμσταντ θα είναι έτοιμη για λειτουργία το 2012. Τα πειράματα στο FAIR θα συμπληρωθούν με τις έρευνες, που σχεδιάζονται στο Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων στη Γενεύη. =D> =D> =D>

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα μπορουσε καποιος να αναφερει απο τι υλικα ειναι φτιαγμενος ο αγωγος και γενικα ολη η κατασκευη τα οποια μπορουν να αντεξουν σε θερμοκρασιες ισες σχεδον με εκεινες κατα την δημιουργια του συμπαντος??

 

Η ψυξη του μηχανηματος γινεται με υγρο ηλιο αν θυμαμαι καλα??

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς παράταση το αμερικανικό πείραμα που αναζητά το σωματίδιο Χιγκς. :cheesy:

Επιτροπή ειδικών προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να παρατείνει για τρία χρόνια τη λειτουργία του επιταχυντή Tevatron στο Ίλινοϊ, προκειμένου να συνεχιστεί η αναζήτηση του φευγαλέου σωματιδίου που δίνει στην ύλη τη μάζα της.

Ο επιταχυντής, μέσα στον οποίο πρωτόνια συγκρούονται με αντιπρωτόνια σε υψηλές ταχύτητες, θα μπορούσε έτσι να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς πριν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο ευρωπαϊκό CERN.

Αν και οι επιστήμονες των δύο επιταχυντών διαψεύδουν ότι είναι ανταγωνιστές, και επισημαίνουν ότι τα δύο ερευνητικά ιδρύματα λειτουργούν συμπληρωματικά, ο εντοπισμός του Χιγκς στο Tevatron σίγουρα θα ενίσχυε το επιστημονικό γόητρο των ΗΠΑ.

Σε συνεδρίασή της την Τρίτη, η Συμβουλευτική Επιτροπή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (HEPAP) πρότεινε την παράταση λειτουργίας του Tevatron έως το 2014, με 14 ψήφους υπέρ και μόλις έναν κατά.

Η Επιτροπή γνωμοδοτεί στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Το πράσινο φως στην πρότασή της δεν αναμένεται πριν το Κογκρέσο οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου για το 2011.

Για να συνεχίσει να λειτουργεί το Tevatron, το διάσημο εργαστήριο Fermilab του Ίλινοϊ όπου βρίσκεται ο επιταχυντής θα χρειαζόταν τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον το χρόνο.

Λόγω σχεδιασμού, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN θα μπορούσε θεωρητικά να ανιχνεύσει πιο εύκολα το παράξενο σωματίδιο.

Λόγω τεχνικών προβλημάτων, όμως, ο LHC λειτουργεί ακόμα στη μισή από τη μέγιστή ενέργειά του, και το 2012 θα χρειαστεί να κλείσει για 15 μήνες λόγω εργασιών συντήρησης και βελτίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι το Tevatron θα μπορούσε να νικήσει στην κούρσα.

Το σωματίδιο Χιγκς, ή «σωματίδιο του Θεού» όπως έχει ονομαστεί, δημιουργεί ένα πεδίο που δίνει στα υλικά σωματίδια τη μάζα τους.

Αν η ύπαρξή του διαψευστεί, οι επιστήμονες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. =D> =D> =D>

O γιγάντιος, υπόγειος επιταχυντής βρίσκεται στη Μπατάβια του Ίλινοϊ-Φωτογραφία. :cheesy:

599258041D21709561EC0C6F82F4D8F1.jpg.3bdaef5643251aa50b451894deac47bf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από μέρα σε μέρα το μίνι Βig Βang στο CΕRΝ. :cheesy:

Ερευνητές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CΕRΝ) στα γαλλοελβετικά σύνορα ετοιμάζονται να αναπαραγάγουν ένα μίνι Βig Βang. Από το 2009 ο LΗC που αποτελεί τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων προκαλεί συγκρούσεις πρωτονίων σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ρίξουν φως στη φύση της ύλης.

Ωστόσο τώρα για πρώτη φορά ο τεράστιος επιταχυντής θα προκαλέσει μετωπικές συγκρούσεις ιόντων μολύβδου. Το πείραμα που έχει τον τίτλο ΑLΙCΕ σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις αρχές αυτού του μήνα και θα διαρκέσει επί τέσσερις εβδομάδες. Οι επιστήμονες στοχεύουν να διερευνήσουν μέσω του συγκεκριμένου πειράματος αλλά και άλλων παρόμοιων πειραμάτων που λαμβάνουν χώρα στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται ο LΗC πώς έμοιαζε το Σύμπαν σε... νεογνική ηλικία, όπως ανέφερε στο ΒΒC ο Τζέιμς Γκίλις εκπρόσωπος του CΕRΝ.

Τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούσαν συγκρούσεις πρωτονίων είχαν στόχο να φωτίσουν άλλες πτυχές της Φυσικής, όπως εκείνη που αφορά την εύρεση του μποζονίου Χιγκς (το αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού) ή τον νόμο της υπερσυμμετρίας. Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές, στο σύνολό τους τα πειράματα που θα λάβουν χώρα στο CΕRΝ θα είναι κυριολεκτικώς «καυτά», αφού θα παραχθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια πειράματος. =D> =D> =D>

1077945139_ContentSegment_16404354W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.bbdf71f0fe6c15a42dca4fe8f9312eea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περισσοτερα για τις μετωπικές συγκρούσεις ιόντων μολύβδου. :cheesy:

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων πιο κοντά στη Μεγάλη Έκρηξη. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σε νέα φάση πειραμάτων πέρασε το Σαββατοκύριακο ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN: Οι συγκρούσεις πρωτονίων μέσα στην υπόγεια σήραγγα αντικαταστάθηκαν από συγκρούσεις βαρέων ιόντων μολύβδου, από τις οποίες παράγεται μια παράξενη μορφή της ύλης που υπήρξε λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Οι συγκρούσεις ιόντων μολύβδου στη μέγιστη ενέργεια ξεκίνησαν την Κυριακή και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, οπότε το γιγάντιο όργανο θα τεθεί εκτός λειτουργίας για συντήρηση, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας.

Οι συγκρούσεις πρωτονίων που πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα, και θα επαναληφθούν σε επόμενη φάση, αναμένεται μεταξύ άλλων να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη του μποζόνιου Χιγκς, ενός υποθετικού σωματιδίου που δίνει στην ύλη τη μάζα της.

Οι συγκρούσεις ιόντων μολύβδου (άτομα μολύβδου χωρίς τα ηλεκτρόνια) αναδημιουργούν αντίθετα τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Η μετωπική σύγκρουση δημιουργεί θερμοκρασίες 10 τρισεκατομμυρίων βαθμών -ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες από ό,τι στην καρδιά του Ήλιου.

Τα ιόντα διαλύονται στα συστατικά τους σωματίδια, κουάρκ και γλουόνια, και σχηματίζουν μια παράξενη μορφή της ύλης που ονομάζεται πλάσμα κουαρκ-γκουονίων.

Ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όλη η ύλη του Σύμπαντος βρισκόταν σε αυτή τη μορφή.

Τα νέα πειράματα στο CERN αναμένεται να αποκαλύψουν πώς αυτή η υπέρθερμη «σούπα» σταδιακά ψύχθηκε και μετατράπηκε στα πρωτόνια, τα νετρόνια και τελικά τα άτομα της ύλης όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Αναμένεται να προσφέρει επίσης νέα στοιχεία για τη λεγόμενη ισχυρή πυρηνική δύναμη, χάρη στην οποία τα κουάρκ και τα γλουόνια ενώνονται και σχηματίζουν πρωτόνια και νετρόνια, και τα πρωτόνια και τα νετρόνια ενώνονται και σχηματίζουν πυρήνες ατόμων.

Οι χιλιάδες συγκρούσεις μέσα στην υπόγεια σήραγγα του CERN παρακολουθούνται από τον εξειδικευμένο ανιχνευτή ALICΕ και τους ανιχνευτές γενικής χρήσης CMS και ATLAS. =D> =D> =D>

 

Πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων επιστημόνων στο CERN-Με υποτροφίες του ΙΚΥ. :cheesy:

Την έναρξη προγράμματος μετεκπαίδευσης Ελλήνων μηχανικών, θεωρητικών και θετικών επιστημόνων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) για το 2011 ανακοίνωσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, ως οργανισμοί προέλευσης των υποτρόφων, καλούνται να υποβάλουν, έως τις 10 Δεκεμβρίου, τις προτάσεις τους σχετικά με τις ερευνητικές τους ανάγκες, τα κονδύλια που δεσμεύονται να διαθέσουν και τον αριθμό των συγχρηματοδοτούμενων θέσεων υποτροφιών.

 

Τα προγράμματα μετεκπαίδευσης στο CERN καλύπτουν τις εξής κατηγορίες:

-Υποψήφιοι Μεταδιδάκτορες (Fellows): Η συγχρηματοδότηση έχει διάρκεια 12 μήνες και αφορά την εκπόνηση έρευνας ή ανάληψη ερευνητικού έργου του υποτρόφου.

-Υποψήφιοι Διδάκτορες (Doctoral Students): Η συγχρηματοδότηση έχει διάρκεια 12 μήνες και αφορά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής του υποτρόφου.

- Τεχνικοί Φοιτητές (Technical Students). Η συγχρηματοδότηση έχει διάρκεια πέντε μήνες και αφορά την εκπόνηση διπλωματικής ή μεταπτυχιακής εργασίας του υποτρόφου.

- Διοικητικοί Φοιτητές (Administrative Students): Η συγχρηματοδότηση έχει διάρκεια δύο μήνες και αφορά την πρακτική άσκηση του υποτρόφου σε τομείς Διοίκησης.

- Θερινοί Φοιτητές (Summer Students): Η συγχρηματοδότηση έχει διάρκεια δύο μήνες και αφορά την μετεκπαίδευση του υποτρόφου κατά τη θερινή περίοδο.

Οι όροι και οι διαδικασίες συμμετοχής στο πρόγραμμα βασίζονται στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Μάιο, μεταξύ του ΙΚΥ και όλων των Πανεπιστημίων, τα οποία εκπροσωπούνται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η επιλογή των υποτρόφων πραγματοποιείται αποκλειστικά από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής CERN.

Η οικονομική συμμετοχή κάθε Πανεπιστημίου ανέρχεται στο 35% του μηνιαίου κόστους κάθε κατηγορίας υποτρόφου. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα γνωστικά πεδία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι επιλεξιμότητας, οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων και οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων υποτρόφων είναι διαθέσιμα στους δικτυακούς τόπους του ΙΚΥ και του CERN. =D> =D> =D>

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο φίλος Captain Kerk στον τομέα Αστρονομία,Αστροφυσική και Κοσμολογια εκανε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για το CERN.Αξίζει η αναρτηση της εδώ που υπάρχει μια ενότητα για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. :cheesy:

 

Οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού πιστεύουν ότι με τον επιταχυντή που έχουν θέσει σε λειτουργία θα βρουν μέσα στο 2011 αποδείξεις για την ύπαρξη και άλλων διαστάσεων.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι καταχαρούμενοι γιατί τα πειράματα του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή έχουν ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα να ευελπιστούν ότι ακόμα και του χρόνου είναι δυνατό να προκύψουν οι πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη κι άλλων διαστάσεων στο σύμπαν, πέρα από τις ήδη γνωστές τέσσερις, τις τρεις του χώρου (μήκος, πλάτος, ύψος) και τον χρόνο.

Επίσης, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν αν όντως υπάρχει το μυστηριώδες υποατομικό σωματίδιο «μποζόνιο του Χιγκς». Ο φυσικός Γκουίντο Τονέλι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, εκτίμησε ότι καθώς το 2011 θα αυξηθεί η ενέργεια με την οποία θα γίνονται οι συγκρούσεις πρωτονίων στον επιταχυντή, η αναζήτηση έξτρα διαστάσεων θα διευκολυνθεί.

Προς το παρόν, ο επιταχυντής κάνει προσωρινά συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, πριν ξαναγυρίσει στη βασική «δουλειά» του, τις συγκρούσεις πρωτονίων. Στις 6 Δεκεμβρίου το τεράστιο μηχάνημα θα τεθεί πάλι εκτός λειτουργίας για συντήρηση και θα επαναλειτουργήσει το Φεβρουάριο του 2011, οπότε αρκετοί φυσικοί αναμένουν και τις πρώτες κρίσιμες ανακαλύψεις. Μετά, ο επιταχυντής θα κλείσει για μια ακόμη φορά και θα ξαναλειτουργήσει το 2013, οπότε πλέον θα «τρέξει» στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα όμως με τις επιστημονικές αναζητήσεις τους, οι ερευνητές του CERN έχουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους. Έτσι, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», 20 φυσικοί του πειράματος «Άτλας» δημιούργησαν τη δική τους δισκογραφική εταιρία, τη Neutralino Records, που φέρει το όνομα του, προς το παρόν, θεωρητικού υποατομικού σωματιδίου νετραλίνο.

Ήδη ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Resonance» (Αντήχηση ή Συντονισμός). Οι μουσικές αναζητήσεις των επιστημόνων του CERN περιλαμβάνουν από κλασικά κομμάτια στο πιάνο μέχρι τραγούδια ποπ. Σκεφτείτε τι έμπνευση θα έχουν, αν πράγματι ανακαλύψουν νέες διαστάσεις!

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_16/11/2010_364612

 

Οσο για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των φυσικών του CERN δείτε αυτο που εγραφα στις 31/8/2010. :cheesy:

The Particle Physics Song ‘Higgs,Higgs glorious Higgs’

Ένα χιουμοριστικό βίντεο από τους φυσικούς στο CERN για το σωματίδιο Higgs ή το σωματίδιο του Θεού, μια μελωδία που μας θυμίζει το Gloria που ψάλουμε το Πάσχα!

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Απο τον μεγάλο επιταχυντή του CERN στο σχολικό εργαστήριο»

Πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο από 20-24 Νοεμβρίου 2010 με θέμα «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο».

 

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής συνδιοργανώνουν πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο από 20-24 Νοεμβρίου 2010 με θέμα «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο» στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη.

 

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής ενω την ίδια ώρα μία διεθνής ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών σχεδιάζει και αναπτύσσει μία σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών και σεναρίων που μπορούν να βοηθήσουν στην παρουσίαση, μέσα στο σχολικό περιβάλλον, των πολύπλοκων φυσικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του Μεγάλου επιταχυντή.

 

Για τους περισσότερους, οι συγκρουσεις σωματιδιων στον Μεγαλο Επιταχυντή Αδρονίων αποτελούν μαλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενω οι εικόνες της μεγαμηχανης παραπέμπουν σε δημιουργήματα computer animation. Σημερα ομως έρχεται η ιδια η τεχνολογία να πλησιάσει την σχολική εκπαίδευση : με την χρήση διαδραστικών εφαρμογων, ο μαθητης αντιλαμβάνεται οτι τελικά η επιστημη και η τεχνολογία δεν αποτελούν γνωση που απευθυνεται αποκλειστικά και μονο στους επαιοντες αλλα ειναι προσβασιμη και απο ενα μαθητη γυμνασιου και λυκείου. Οι εφαρμογες αυτές που εχουν την δυνατοτητα να εισαχθουν επιτυχως στο αναλυτικο πρόγραμμα στοχευουν στο να καταστήσουν – επιτελους - τα πολυπλοκα φυσικα φαινομενα που λαμβανουν χωρα στην καρδια του CERN προσιτα και «ευαναγνωστα» στο ευρυτερο κοινο. Γιατι, για ποιο λογο αλλωστε αναπτυσουμε νεες τεχνολογιες αν οχι για να τις δουμε να «αγγιζουν» την καθημερινοτητα μας επιτυχως;

 

Το πρόγραμμα «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο», συντονίζει η κα Χρ. Κουρκουμέλη, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα στην κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντας τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων - πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

 

Με στόχο τοσο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών μέσω των διαλέξεων και των παρουσιασεων των επιστημονικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο CERN όσο και την εφαρμογη τους στην εκπαιδευτικη διαδικασία μέσω διαδραστικών εφαρμογών στην σχολική τάξη και εργαστήρια, το σεμιναριο απευθύνεται σε επιστημονες, παιδαγωγούς και ειδικούς στον σχεδιασμό εκπαιδευτικου υλικου και προγράμματος.

 

Εκτός των διακεκριμένων ξένων ομιλητών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ελληνική επιστημονική παρουσία στο CERN, τους καθηγητές κκ Μ. Τσεσμελή, Ε. Γαζή και Μ. Κορατζίνο.

 

Η Science View, η Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων της Επιστήμης και μέλος της EUSJA - European Union of Science Journalists' Associations έχει σαν βασικό της στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των δεσμών μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας καθώς και την προώθηση των επαφών μεταξύ μελών Επιστημονικών Ενώσεων, επιστημόνων και δημοσιογράφων.

 

Στα πλαισια των δράσεων της, η Science View υποστηριζει επικοινωνιακά αυτό το εκπαιδευτικο σεμινάριο.

 

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_17/11/2010_364864

Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία

Seneca the Elder

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Απο τον μεγάλο επιταχυντή του CERN στο σχολικό εργαστήριο»

Πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο από 20-24 Νοεμβρίου 2010 με θέμα «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο».

 

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής συνδιοργανώνουν πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο από 20-24 Νοεμβρίου 2010 με θέμα «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο» στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη.

 

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής ενω την ίδια ώρα μία διεθνής ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών σχεδιάζει και αναπτύσσει μία σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών και σεναρίων που μπορούν να βοηθήσουν στην παρουσίαση, μέσα στο σχολικό περιβάλλον, των πολύπλοκων φυσικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του Μεγάλου επιταχυντή.

 

Για τους περισσότερους, οι συγκρουσεις σωματιδιων στον Μεγαλο Επιταχυντή Αδρονίων αποτελούν μαλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενω οι εικόνες της μεγαμηχανης παραπέμπουν σε δημιουργήματα computer animation. Σημερα ομως έρχεται η ιδια η τεχνολογία να πλησιάσει την σχολική εκπαίδευση : με την χρήση διαδραστικών εφαρμογων, ο μαθητης αντιλαμβάνεται οτι τελικά η επιστημη και η τεχνολογία δεν αποτελούν γνωση που απευθυνεται αποκλειστικά και μονο στους επαιοντες αλλα ειναι προσβασιμη και απο ενα μαθητη γυμνασιου και λυκείου. Οι εφαρμογες αυτές που εχουν την δυνατοτητα να εισαχθουν επιτυχως στο αναλυτικο πρόγραμμα στοχευουν στο να καταστήσουν – επιτελους - τα πολυπλοκα φυσικα φαινομενα που λαμβανουν χωρα στην καρδια του CERN προσιτα και «ευαναγνωστα» στο ευρυτερο κοινο. Γιατι, για ποιο λογο αλλωστε αναπτυσουμε νεες τεχνολογιες αν οχι για να τις δουμε να «αγγιζουν» την καθημερινοτητα μας επιτυχως;

 

Το πρόγραμμα «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο», συντονίζει η κα Χρ. Κουρκουμέλη, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα στην κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντας τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων - πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

 

Με στόχο τοσο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών μέσω των διαλέξεων και των παρουσιασεων των επιστημονικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο CERN όσο και την εφαρμογη τους στην εκπαιδευτικη διαδικασία μέσω διαδραστικών εφαρμογών στην σχολική τάξη και εργαστήρια, το σεμιναριο απευθύνεται σε επιστημονες, παιδαγωγούς και ειδικούς στον σχεδιασμό εκπαιδευτικου υλικου και προγράμματος.

 

Εκτός των διακεκριμένων ξένων ομιλητών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ελληνική επιστημονική παρουσία στο CERN, τους καθηγητές κκ Μ. Τσεσμελή, Ε. Γαζή και Μ. Κορατζίνο.

 

Η Science View, η Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων της Επιστήμης και μέλος της EUSJA - European Union of Science Journalists' Associations έχει σαν βασικό της στόχο την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των δεσμών μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας καθώς και την προώθηση των επαφών μεταξύ μελών Επιστημονικών Ενώσεων, επιστημόνων και δημοσιογράφων.

 

Στα πλαισια των δράσεων της, η Science View υποστηριζει επικοινωνιακά αυτό το εκπαιδευτικο σεμινάριο.

 

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_17/11/2010_364864

Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία

Seneca the Elder

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άτομα αντιύλης κατάφερε για πρώτη φορά να παγιδεύσει το CERN. :cheesy:

Πώς μπορεί κανείς να μελετήσει κάτι που εξαϋλώνεται ακαριαία όταν τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε δοχείο; Κι όμως, τελικά υπάρχει τρόπος: Χρησιμοποιώντας μια έξυπνη μαγνητική παγίδα, ερευνητές του CERN κατάφεραν για πρώτη φορά να συλλάβουν μερικά άτομα αντιυδρογόνου, ενός πολύτιμου υλικού που προσφέρει στοιχεία για τις θεμελιώδεις αρχές του Σύμπαντος.

«Είμαστε εκστασιασμένοι. Το καταφέραμε έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς» δήλωσε ο Τζέφρι Χάνγκστ, εκπρόσωπος του πειράματος ALPHA, σχολιάζοντας την εξέλιξη στο περιοδικό Nature όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα.

Ουδέτερα άτομα αντιύλης είχαν δημιουργηθεί και στο παρελθόν (σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες), εξαφανίστηκαν όμως αμέσως μετά το σχηματισμό τους.

 

Αντιστάρ :cheesy:

Η αντιύλη είναι όμοια με την αντιύλη σε όλα τα χαρακτηριστικά της εκτός από ένα: αποτελείται από σωματίδια με αντίθετα φορτία. Τα πρωτόνια που βρίσκονται στον πυρήνα των κανονικών ατόμων είναι φορτισμένα θετικά, ενώ τα αντιπρωτόνια της αντιύλης αρνητικά. Ομοίως, το αντι-ηλεκτρόνιο της αντιύλης, γνωστό και ως ποζιτρόνιο, έχει θετικό φορτίο και όχι αρνητικό όπως το ηλεκτρόνιο.

Θεωρητικά, ολόκληρα πλανητικά συστήματα και ζωντανά όντα θα μπορούσαν να αποτελούνται από αντιύλη. Όμως το παράξενο αυτό υλικό απουσιάζει από τον κόσμο γύρω μας, αφού, αν ερχόταν σε επαφή με την κανονική ύλη, θα εξαφανιζόταν μαζί της σε μια λάμψη υψηλής ενέργειας.

Η αντιύλη φαίνεται όμως να απουσιάζει όχι μόνο από τη γειτονιά μας αλλά και από ολόκληρο το Σύμπαν. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γέννηση του Σύμπαντος δημιούργησε περισσότερη ύλη παρά αντιύλη.

Η μελέτη του αντιυδρογόνου αναμένεται να αποκαλύψει στο μέλλον γιατί συνέβη αυτό, ή, όπως το ονομάζουν οι φυσικοί, γιατί υπάρχει αυτή η παρατηρούμενη ασυμμετρία ύλης-αντιύλης.

Εφόσον καταφέρουν να παγιδεύσουν λίγο περισσότερα άτομα αντιυδρογόνου, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν επίσης να εξακριβώσουν αν οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που δρουν στην αντιύλη είναι ίδιες με αυτές που δέχεται η ύλη όπως την ξέρουμε. Αυτό θα επιβεβαίωνε μια πρόβλεψη του λεγόμενου Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής, η οποία, αν και ακούγεται λογική, ουδέποτε έχει επιβεβαιωθεί.

Ένα άλλο σχετικό πείραμα του CERN, με την ονομασία ΑΕgIS, θα εξετάσει αν η ύλη και η αντιύλη αντιδρούν όντως με τον ίδιο τρόπο στη βαρύτητα.

 

Συλλαμβάνοντας τους ύποπτους :cheesy:

To δύσκολο για τη διεθνή ερευνητική ομάδα του ALPHA δεν ήταν να δημιουργήσει αντιάτομα -περίπου 50.000 άτομα αντιυδρογόνου είχαν παραχθεί σε μια προηγούμενη προσπάθεια το 2002. Σε εκείνη την περίπτωση, όμως, η αντιύλη αντέδρασε με τα γειτονικά άτομα ύλης και εξαφανίστηκε ακαριαία.

Η λύση ήταν να δημιουργηθεί ένα δοχείο που κρατά τα αντιάτομα αιωρούμενα εν κενώ, χωρίς να την αφήνει να έρθει σε επαφή με τα τοιχώματα.

Αυτό είναι εύκολο να γίνει με τα επιμέρους συστατικά των αντιατόμων, τα ποζιτρόνια και τα αντιπρωτόνια, επειδή τα σωματίδια αυτά είναι φορτισμένα και μπορούν να διατηρηθούν αιωρούμενα με τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων.

Το αντιυδρογόνο, όμως, είναι ηλεκτρικά ουδέτερο και δεν μπορεί να παγιδευτεί έτσι απλά. Επηρεάζεται όμως από τα μαγνητικά πεδία επειδή τα συστατικά της έχουν μια ιδιότητα που ονομάζεται σπιν. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν οκταπολικό μαγνήτη, του οποίου το πεδίο ήταν ισχυρότερο κοντά στα τοιχώματα της παγίδας και εξασθενεί προς το κέντρο του.

Αυτό ανάγκασε τα άτομα αντι-υδρογόνου να συγκεντρωθούν στο κέντρο της παγίδας, όπου και επέζησαν για 170 millisecond πριν τελικά εξαφανιστούν.

Έπειτα από 335 απόπειρες, οι ερευνητές κατάφεραν να παγιδεύσουν με αυτή τη μέθοδο συνολικά 38 μεμονωμένα άτομα αντιυδρογόνου.

Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό, ωστόσο η απειροελάχιστη αυτή ποσότητα αντιυδρογόνου δεν επαρκεί για τη μελέτη του -οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παγίδα πρέπει να περιέχει γύρω στα 100 αντιάτομα κάθε φορά.

Οι ερευνητές του ALPHA θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, έχουν όμως να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό του ATRAP, ενός άλλου πειράματος στο CERN που επιχειρεί να δημιουργήσει άτομα αντιυδρογόνου που κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες και παγιδεύονται έτσι πιο εύκολα.

«Αντί να προσπαθούμε να δείξουμε ότι μπορούμε να κρατάμε περιορισμένα 18 άτομα για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αναπτύσσουμε μεθόδους ώστε να παράξουμε και να παγιδεύσουμε μεγαλύτερους αριθμούς ψυχρών ατόμων» εξήγησε στο περιοδικό ο Τζέραλντ Γκάμπριελς, εκπρόσωπος του ATRAP.

«Μένει να δούμε ποια προσέγγιση θα αποφέρει καρπούς» σχολίασε. =D> =D> =D>

Ακομα:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13293

cern.jpg.184d65e7bb212adafcd67a40bf91fae3.jpg

340688784_CERN20Antimatter.jpg.47b46e9244982f62fc38106bc55bcde6.jpg

145220512_ContentSegment_16607720W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.218bc0fd70b4d2eaf96d648d38320e3b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια «καυτή σούπα» ήταν το νεαρό Σύμπαν. :cheesy:

Τα πειράματα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (το γνωστό CΕRΝ) αποδίδουν καρπούς αφού καθημερινά μαθαίνουμε νέα στοιχεία για τα μυστικά του Σύμπαντος. Η τελευταία ανακάλυψη των επιστημόνων στο CΕRΝ σχετίζεται με τη μορφή που είχε το Σύμπαν μόλις δημιουργήθηκε. Τα πειράματα που γίνονται με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων δείχνουν ότι το «νεογνό» Σύμπαν αμέσως μετά τη γέννησή του ήταν μια εξωτική μορφή ύλης που περιείχε συστατικά των πυρήνων σωματιδίων όπως τα πρωτόνια και τα νετρόνια.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες που παίρνουν μέρος στα πειράματα, αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη δημιουργήθηκε ένα πλάσμα κουάρκ και γκλουονίων που συμπεριφερόταν όπως ένα υγρό, ενώ εκείνες τις πρώτες στιγμές η θερμοκρασία του πλάσματος ξεπερνούσε τους δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου! Αυτή η «καυτή σούπα», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να σχηματιστούν τα πρώτα σωματίδια και άτομα που στη συνέχεια αποτέλεσαν τα δομικά υλικά για τη δημιουργία των άστρων και των γαλαξιών. =D> =D> =D>

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μορφής που είχε το Σύμπαν αμέσως μετά τη δημιουργία του, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν ένα καυτό υγρό μέσα στο οποίο γεννήθηκε η ύλη.

542765705_ContentSegment_16653460W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.ded3621e40de1c28ee8734cb53354b4b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περισσότερα για την ανακάλυψη στο CERN που δημιουργεί πολλα ερωτήματα!!! :cheesy:

Πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν από ένα υγρό.

Το σύμπαν συμπεριφερόταν σαν ένα υπερ-καυτό υγρό λίγες στιγμές αμέσως μετά τη γέννησή του, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από ένα πείραμα που κατάφερε να αναδημιουργήσει τις συνθήκες του Big Bang.

Επιστήμονες που εργάζονται στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο – τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN – έχουν διαπιστώσει ότι μια εξωτική σούπα πάνω από 10 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη γέννηση του σύμπαντος.

Αυτή η κολλώδης, σκοτεινή ουσία, που είναι γνωστή ως πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων, συμπεριφέρθηκε ως ένα καυτό υγρό, κι όχι σαν αέριο σύμφωνα με τα αποτελέσματά της έρευνας.

Αυτό το υγρό πρόσφερε το τέλειο περιβάλλον ώστε να σχηματιστούν τα πρώτα μόρια και άτομα, που αργότερα έφτιαξαν τα αστέρια και τους γαλαξίες που μας περιβάλλουν σήμερα.

Τα ευρήματα εξέπληξαν τους φυσικούς καθώς σε αντίθεση με την αποδεκτή άποψη για το τι συνέβη αμέσως μετά την δημιουργία του σύμπαντος – ότι δηλαδή στο Big Bang έγινε ένα υπέρθερμο αέριο που συσσωματώθηκε για να σχηματίσουν την ύλη.

«Στις πρώτες κιόλας στιγμές του σύμπαντος, αυτό στην πραγματικότητα συμπεριφερόταν σαν ένα πολύ πυκνό υγρό,» εξηγεί ο David Evans, ένας φυσικός σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που είναι ο κύριος ερευνητής στο πείραμα.

"Τα αποτελέσματα αυτά μας λένε σχετικά με την εξέλιξη του πρώιμου σύμπαντος, που αναπόφευκτα είχε επιπτώσεις για το πώς φαίνεται σήμερα το σύμπαν.

«Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερη ανάλυση και να σκεφτούμε πολύ περισσότερο για να το κατανοήσουμε, αλλά είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα."

Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πρώτα που θα κυκλοφορήσουν από μια πολυεθνική ομάδα, με πάνω από 1.000 ερευνητές, που έχει ασχοληθεί με ένα πείραμα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον επιταχυντή σωματιδίων για να συνθλίψουν μαζί άτομα μολύβδου μέσα στον ανιχνευτή ALICE, σε μια προσπάθεια τους να δημιουργήσουν ένα «μίνι Big Bang», ώστε να μιμηθούν τις συνθήκες που υπήρχαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τον σχηματισμό του σύμπαντος.

Οι μικροσκοπικές πύρινες σφαίρες που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό του Μεγάλου Επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων ο οποίος είναι θαμμένος 100 μέτρα κάτω από τους πρόποδες των Άλπεων, έφτασαν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα άτομα και τα σωματίδια από τα οποία αποτελούνται παύουν να υπάρχουν, και ελευθερώνεται μια σούπα από τα συστατικά τους, γνωστά ως κουάρκ και γκλουόνια.

Οι φυσικοί πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργήθηκαν στον απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης, οι δυνάμεις που κανονικά δεσμεύουν τα κουάρκ και τα γκλουόνια μαζί, θα είχαν εξασθενήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα η σούπα αυτή να συμπεριφέρθηκε παρόμοια με ένα αέριο.

Μια προηγούμενη έρευνα που έγινε πριν από πέντε χρόνια στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων στο Upton της Νέας Υόρκης, κατάφερε να δημιουργήσει θερμοκρασίες τεσσάρων τρισεκατομμυρίων βαθμών και έδειξε πως σε αυτές τις θερμοκρασίες το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων ήταν παρόμοια με ένα υγρό, αλλά πολλοί ανέμεναν, ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί αυτό θα έμοιαζε περισσότερο με αέριο.

Τα τελευταία ευρήματα από το CERN, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει και τα αποτελέσματα αναμένεται να πονοκεφαλιάσουν τους φυσικούς, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων δεν συμπεριφέρεται όπως προβλέπεται.

Ο David Evans δήλωσε ότι οι θεωρίες λένε ότι οι δυνάμεις που συγκρατούν μαζί τα κουάρκ αρχίζουν να εξασθενούν σε αυτές τις θερμοκρασίες αμέσως μετά το Big Bang, οπότε και τα κουάρκ θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως τα μόρια σε ένα αέριο.

"Βρήκαμε ότι η ισχυρή δύναμη που τα ενώνει διατηρεί ακόμα την ισχύ της, ακόμη και σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα κουάρκ ακόμα λοιπόν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους πολύ περισσότερο από ό,τι θα περιμέναμε.

«Τα δε αποτελέσματα θα πρέπει να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για αυτή τη μυστηριώδη περίοδο προτού τα πρωτόνια και τα νετρόνια σχηματιστούν στο πρώιμο σύμπαν."

Ο καθηγητής Brian Cox, ένας φυσικός σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε πως τα ευρήματα έχουν ανοίξει πολλά ζητήματα σχετικά με το τι έμοιαζε το πρώιμο σύμπαν.

Και τόνισε: "Οι επιστήμονες εξήγησαν γιατί έπρεπε το πλάσμα να συμπεριφέρεται σαν αέριο. Θα έπρεπε κανονικά η ισχύς της αλληλεπίδρασης να μειώνεται. Φαίνεται ότι τελικά πρέπει να αλληλεπιδρούν πολύ πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν και έτσι συμπεριφέρεται σαν υγρό. =D> =D> =D>

mini_big_bang.jpg.cc8853198ae5e432274b2d268f60f30f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης