Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Είμαι έτοιμος να αναβαθμιστώ. Αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο τελικά να αποφασίσεις τι είναι όντως καλίτερο σε μια τέτοια περίπτωση. Βέβαια το θέμα έχει ξαναζητηθεί αλλά υπό άλλη σκοπιά. Εγώ προσπαθώντας να διαλέξω κάτι καλό αυτή τη φορά, σκόνταψα πάνω σε κάτι φωτογραφίες του cloudy nights σχετικά με σύγκριση FLT98 και TSA 103 που δεν σας κρύβω ότι απογοητεύτηκα. Με το κινέζικο ed80 έχω βγάλει καλίτερες και με πιό αληθινά χρώματα με την 450 canon. Θέλω όμως ένα ενδοιάμεσο μέγεθος τηλεσκοπίου κατά προτίμιση διοπτρικού, και προβληματίζομαι τι είναι καλίτερο από τα παραπάνω. Πολλοί θα πούν ασυζητητί το TSA 103 αλλά δεν ξέρω αν ανταποκρίνεται η τιμή του στα προσόντα του. Οπως και το FLT98 WO που άλλοι το κατακρίνουν και άλλοι το ανεβάζουν στα επουράνια. Τελικά μήπως είναι καλίτερο να καταλήξω σε ένα κινέζικο 100ED η 120ED που τα δίνει όλα πακέτο(από προσοφθάλμιους μέχρι βαλίτσα μεταφοράς) και στις φωτογραφίες του ανταγωνίζεται τους πανάκριβους συναδέλφους του πολύ πολύ καλά?

Θά ήθελα τη γνώμη σας

Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου, υπαρχει οντως ενα πραγματικό κενο στην συγκεκριμενη κατηγορια. Πρωτα απο ολα τα TAK δεν παιζονται. Αυτα και τα TV. Αν μπορεις να τα δωσεις μην το σκεφτεσαι (αχ το FSQ106 [-o< :roll: ).

Απο την αλλη τα ποιο κατω εχουν συμβιβασμους. Για τα κινεζικα δεν ξερω ακριβως (νομιζω θεματα οπως ο εστιαστης, το visual back κλπ, αλλα ας πουν αλλοι που τα εχουν δουλεψει). Τωρα για τα WO, ειναι λίγο περιεργη κατασταση. Θεωρητικα καλυπτουν αυτο το ενδιαμεσο κενο και ειναι καπως ποιο καλα κατασκευασμενα σε σχεση με τα SW, στην πραξη ειναι λιγο ζαρια. Μπορει να σου τυχει WO που να εχει φανταστικα οπτικα, μπορει να σου τυχει να σου βγαζει και μωβακι στα αστρα πολύ περισσοτερο απο οτι ενα φτηνοτερο SW ED (και το WO να ειναι τριπλετα FL ενω το SW να ειναι διπλετα ED). Μπορει να σου τυχει να εχεις εστιαστη βουτηρο, εμενα μου ετυχε το αναποδο (σε μεταχειρισμενο για να ειμαι δικαιος, αλλα εχω δει παραπονα και απο αλλους στο group της WO). Ενα πραγματι καλο WO μπορει να πλησιασει (λιγο) τα επιπεδα των ακριβοτερων, αλλα εγω να σου πω την αληθεια θα προτιμουσα να δωσω τα ιδια λεφτα σε ενα μεταχειρισμενο TSA. Εχεις σκεφτει και την περιπτωση των SV ή των TMB ;

Just my 2 cents

Δημοσιεύτηκε

Το TSA είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις και μάλιστα με πολυ λογικό κόστος.

Απο την άλλη τα ΤΜΒ/ΑΡΜ ειναι πολύ ακριβότερα στην κατηγορία των <=4"

Για του λόγου το αληθες, εδ'ω ειναι τα LOMO

http://apm-telescopes.com/produkt_uebersicht.php?kat_id=378&hersteller=69&parent_id=377&action=show

και τα LZOS (ένα κουιζ πρώτα: ποιο θεωρειται απο πολλους το καλύτερο 4" διοτρικο? Μη βιαστείτε να απαντησετε το traveller!! :mrgreen: )

http://apm-telescopes.com/produkt_uebersicht.php?kat_id=378&hersteller=61&parent_id=377&action=show

Ευχομαι καποιος αγιος βασιλης να μου μου φερει συντομα ενα 115/805

Another 2 cents

Υ.Γ: Σαμος σημαινει ποιοτητα σε όλα τα επίπεδα και σε υπερθετικο βαθμο. Πρεπει καποιος να παει για να το καταλάβει! (Αναφέρομαι βέβαια στους λατρεις της ηρεμιας και του εναλλακτικού τουρισμου)-Σορρυ για το off topic αλλα ειδα οτι ο φιλος ειναι απο σαμο και δε κρατηθηκα να κανω "διαφήμηση"!

φιλικα Βαγγελης
Δημοσιεύτηκε

Βαγγελη μιας και μιλας και για ποιοτητα που να δεις και το μερος απο το οποιο παρατηρει ο konpan !! :shock:

Με τα WO ενα προβλημα που ειχα διαβασει σε διαφορες κριτικες ηταν και η σωστη αντιστοιχηση του μειωτη με το τηλεσκοπιο .Για αυτο και υπαρχουν μειωτες εστιακου λογου διαφορων τυπων .

Κωστα απο θεμα οπτικου πεδιου , image scale σε βολευουν και οι τρεις επιλογες ? ( Ελεγα μηπως εφευγαν καποιες με την εις ατοπο :D ) .

Τα Televue -is τα εχεις δει ? Τα astro professional ?

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Τελευταία έχω πάρει το FLT 98 Special Edition .

Το τηλεσκόπιο που μου ήρθε ήταν αρκετά καλό αλά όχι τόσο για να χαρακτηρίζεται Special edition.

Το γύρισα πίσω και μου έστειλαν ένα άλλο πολύ καλύτερο.

Αυτό το δεύτερο έχει καταπληκτικά οπτικά πραγματικά τέλειο τηλεσκόπιο από όλες τις απόψεις,

εγώ δεν έχω ξαναδεί τέτοια οπτικά (και πίστεψέ με έχω δεί πάρα πολλά).

Από κατασκευαστική άποψη είναι τέλειο , έχει ένα εστιαστή που σκοτώνει.....

εδώ έχω ανεβάσει κάποιες φωτογραφίες

Το κακό στην υπόθεση είναι ότι έχει ένα Flattener ( FF4 ) που είναι πολύ καλός ,

τουλάχιστον στο πεδίο της Cannon τα αστέρια στις άκρες είναι τέλεια ,

όμως στην ουσία δεν είναι Reducer αλα magnifier επι 1.2 περίπου,

δηλαδή θα σου κάνει το σύστημα F7.7

Αν αυτό δεν σε ενοχλεί κατά την γνώμη μου είναι η καλύτερη λύση στις 2000 ευρώ περίπου..

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Μεγάλος πονοκέφαλος :-k :-k

Γιώργο, έχω διαβάσει όλο το story του FLT98SE σου και χαίρομαι που κατέληξε με τον καλύτερο τρόπο, θαυμάσιο σύνολο στην χρηματική του κατηγορία. Έχω βάλει επίσης τα γέλια με την WO με το φιάσκο του AFR-IV..

Υπάρχουν πολλά καταπληκτικά οπτικά και σωλήνες εκεί έξω, με οξύτητα και διόρθωση που δεν ονειρευόμαστε καν λίγα χρόνια πριν, το πρόβλημα είναι όμως πως 2-3 κατασκευαστές όλοι και όλοι σου εγγυώνται επίπεδο πεδίο χωρίς καμία εκτροπή και άψογη ποιότητα κατασκευής, ενώ οι τιμές τους (τουλ. καινούρια) βάζουν φωτιά. :shock:

Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη (roryt), δεν χρειάζεται να γράψω τα ίδια.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Μου φαίνεται ότι τελικά θα αλλάξω γνώμη και θα πάω σε 8άρι γρήγορο νευτώνειο(VIXEN R200SS)

Μεγάλος πονοκέφαλος τα αποχρωματικά, και τελικά δεν ξέρεις και τι σε περιμένει(FLT98 Νικολιδάκης).

Το ξανα σκέφτωμαι :-k

Κωστα απο θεμα οπτικου πεδιου , image scale σε βολευουν και οι τρεις επιλογες ? ( Ελεγα μηπως εφευγαν καποιες με την εις ατοπο ) .
Αλέξανδρε τι ενοείς?
Υ.Γ: Σαμος σημαινει ποιοτητα σε όλα τα επίπεδα και σε υπερθετικο βαθμο. Πρεπει καποιος να παει για να το καταλάβει! (Αναφέρομαι βέβαια στους λατρεις της ηρεμιας και του εναλλακτικού τουρισμου)-Σορρυ για το off topic αλλα ειδα οτι ο φιλος ειναι απο σαμο και δε κρατηθηκα να κανω "διαφήμηση"!

Evans, ευχαριστούμε για την διαφήμηση μέρες που είναι \:D/

Οσο για τις προτάσεις σου πολύ καλές αλλά ξεφεύγουν της τσέπης μου.

Είπαμε χόμπυ-χόμπυ αλλάμην το παρακάνουμε [-(

roryt όλα σωστά όπως τα γράφεις. Αν καθάριζα το TSA με 2300 όπως μου είπαν ίσως να το αποφάσιζα. Είδα όμως σήμερα τις τιμές των αξεσουάρ της Tacahashi και έμεινα :shock:

Για να πάρεις έναν μειωτη εστιακης θέλεις από 400 έως 600 κλπ κλπ ούτε ερευνητή έχει ούτε διαγώνιο ούτε τίποτα. Με λίγα λόγια για να το φέρεις στα νερά σου θα πιάσεις το τριχίλιαρο.

Δημοσιεύτηκε
Κοιτα, επειδη ολοι μας τελικα ψαχνομαστε στα ιδια αυτην την εποχη :) , δεν ξεκαθαριζεις λιγο το τι ψαχνεις να κανεις, να πουμε καμια γνωμη; Το image scale που λεει ο Αλεξανδρος ειναι σχετικο. Τι θελεις να φωτογραφιζεις ; Και με τι ; Και τι ταξης αποτελεσματα θες να εχεις ; (το ποσα λεφτα το αφηνω απο εξω :) )
Δημοσιεύτηκε
Και γιατι δεν περνεις ενα sw ED120 DS-Pro απο αγγλια να σου ερθει καπου στα 1200 ευρω και με τον ουρανο που εχεις στην Σαμο οχι μονο φωτογραφια .....και παρατηρηση σε βλεπω να κανεις με αυτο και θα τρελαθεις κιολας.
''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο, έχω διαβάσει όλο το story του FLT98SE σου και χαίρομαι που κατέληξε με τον καλύτερο τρόπο, θαυμάσιο σύνολο στην χρηματική του κατηγορία. Έχω βάλει επίσης τα γέλια με την WO με το φιάσκο του AFR-IV..

Υπάρχουν πολλά καταπληκτικά οπτικά και σωλήνες εκεί έξω, με οξύτητα και διόρθωση που δεν ονειρευόμαστε καν λίγα χρόνια πριν, το πρόβλημα είναι όμως πως 2-3 κατασκευαστές όλοι και όλοι σου εγγυώνται επίπεδο πεδίο χωρίς καμία εκτροπή και άψογη ποιότητα κατασκευής, ενώ οι τιμές τους (τουλ. καινούρια) βάζουν φωτιά. :shock:

Ηλία αυτό πραγματικά ήταν μεγάλο φιάσκο πολύς κόσμος έχει μπερδευτεί και εξαπατηθεί θα τολμούσα να πώ...

Ας έχουν χάρη όμως γιατί πράγματι κάνει καλή δουλειά..

Για τα άλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου νομίζω έχεις πιάσει το νόημα..

Αυτό που μετράει είναι το σύνολο αποχρωματικό και διορθωτής μαζί..

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
Μου φαίνεται ότι τελικά θα αλλάξω γνώμη και θα πάω σε 8άρι γρήγορο νευτώνειο(VIXEN R200SS)

Το σκευτεσαι καθολου για Schmidt ή Maksutov Newtonian ?

To Maksutov Newtonian παιζει γυρω στα 2000 - 2300 ΟΤΑ .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Κοιτα, επειδη ολοι μας τελικα ψαχνομαστε στα ιδια αυτην την εποχη , δεν ξεκαθαριζεις λιγο το τι ψαχνεις να κανεις, να πουμε καμια γνωμη; Το image scale που λεει ο Αλεξανδρος ειναι σχετικο. Τι θελεις να φωτογραφιζεις ; Και με τι ; Και τι ταξης αποτελεσματα θες να εχεις ; (το ποσα λεφτα το αφηνω απο εξω )

Ψάχνω για τηλεσκόπιο μικρότερο του νευτώνειου 12" που έχω και μεγαλύτερου του ed80 για δύο κυρίως λόγους.

Νά είναι ελαφρύτερο απο το νευτώνειο(απο το οποίο σημειωτέον είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις φωτο που τραβάει) ώστε να μήν έχω κουνήματα με τον παραμικρό αέρα και το δεύτερον είναι φυσική συνέπεια του πρώτου να είναι δηλαδή από 4-8ίντσες.

Τα image scale δεν τα πολυκαταλαβαίνω (δεν μπορώ να βγάλω το μέγεθος pixel) αλλά καταλαβαίνω και ξέρω να βγάλω το πεδίο που μου δίνει η μηχανή μου(βάση του μεγέθους του αισθητήρα της) ανάλογα με το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου.

Οπότε νομίζω ότι πρέπει να έγινα κατανοητός.

Γιαυτό το ψάχνω και από διοπτρικό μέχρι 4" αλλά και από νευτώνειο κοντό(f4) μέχρι 8".

Οσο για το τί θέλω να φωτογραφίζω = τα πάντα= και στην καλίτερη το δυνατόν ποιότητα που μπορεί να μου δώσει η cannon eos 450 γιατί δεν έχω σκοπό να μπλέξω με αστρονομικές κάμερες(αν και ποτέ μη λες ποτέ).

Δεν λέω καλή θα ήταν μια eos 20d(λόγω ευαισθησίας στο κόκκινο) αλλά δεν υπάρχει πλέον και τις μεταχειρισμένες δεν τις πολυεμπιστεύομαι ειδικά όταν την παίρνεις από εξωτερικό.

Οσο για τα χρήματα προσπαθώ να βρώ το καλίτερο αποτέλεσμα με τον οικονομικότερο τρόπο. Αυτό δεν προσπαθούμε όλοι μας, η τουλάχιστον η μεγάλη πλειονότητα?

Δημοσιεύτηκε
Η αλήθεια είναι ότι όλοι ψάχνουμε το καλλίτερο αποτέλεσμα με τον φτηνότερο τρόπο, αλλά αυτό δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν γίνεται. Εγώ θα έπαιρνα με κλειστά τα μάτια TSA 102.
Φιλικα Χρηστοs.
Δημοσιεύτηκε

Το δίλημμά σου για κινέζικο ED ή για το TSA-102 είναι καθαρή προσβολή για την Takahashi. ](*,)

Έτσι απλά τα διοπτρικά Takahashi και Astro-physics αποτελούν από μόνα τους μια κλάση στον κόσμο των APO διοπτρικών.

Το γεγονός ότι τα Takahashi διατίθενται χωρίς χρόνο αναμονής (υποθέτω ότι όλοι γνωρίζουμε πως η Astro-physics παραδίδει στον πελάτη περίπου 9 χρόνια μετά την παραγγελία), μόνο ως θείο δώρο [-o< για τον ερασιτέχνη αστρονόμο μπορεί να θεωρηθεί.

Ως γνωστόν η "φτήνια τρώει τον παρά" φίλε μου, επομένως αν το χρηματικό δεν είναι τόσο πρόβλημα για σένα, πάρε το TSA-102....χθες.

Θοδωρής

-------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow

------------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Δημοσιεύτηκε

Τα image scale δεν τα πολυκαταλαβαίνω (δεν μπορώ να βγάλω το μέγεθος pixel) αλλά καταλαβαίνω και ξέρω να βγάλω το πεδίο που μου δίνει η μηχανή μου(βάση του μεγέθους του αισθητήρα της) ανάλογα με το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου.

Το image scale εκφράζεται σε arcsec/pixel και υποδηλώνει το εύρος του ουρανού που καλύπτει ένα pixel του αισθητήρα, υπολογίζεται εύκολα με τον τύπο image scale = 206.25 x μέγεθος pixel (micron) / εστιακή απόσταση (χιλ) [πηγή : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8684&postdays=0&postorder=asc&start=60].

Μια τυπική και "ασφαλής" τιμή για το image scale είναι γύρω από το 2 arcsec/pixel. Φυσικά για φωτογράφηση υψηλής ανάλυσης (π.χ. πλανητική) είναι επιθυμητό χαμηλότερο νούμερο (ίσως και κάτω από 1) ενώ για ευρύ πεδίο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. Αυτά μόνο ενδεικτικά, διότι έχουμε δει εδώ στο forum όλες τις περιπτώσεις με καταπληκτικά αποτελέσματα. Εμπειρικά έχω δει πως μια τιμή πάνω από 4 παραμορφώνει και "συνθλίβει" τα άστρα μειώνοντας την ευκρίνεια, αλλά σε νεφέλωμα π.χ. η διαφορά είναι δυσδιάκριτη.

Όπως καταλαβαίνεις, αν η κάμερα σου έχει σταθερό pixel size (π.χ. DSLR), ο μόνος τρόπος να μεταβάλεις το image scale είναι η μεταβολή της εστιακής απόστασης (barlow, reducer ή άλλος σωλήνας).

Ο Ron Wodanski στο βιβλίο του New CCD Astronomy συμβουλεύει να επιλέγουμε τον εξοπλισμό μας έτσι ώστε να έχουμε αποδεκτό image scale, η έννοια του "αποδεκτού" παρ'ολα αυτά είναι διαφορετική για τον καθένα.

Οσο για το τί θέλω να φωτογραφίζω = τα πάντα

Κάθε τύπος τηλεσκοπίου και κατά συνέπεια διαφορετικές εστιακές αποστάσεις "ειδικεύονται" σε διαφορετικούς στόχους, το μέγεθος των θεμάτων μπορεί να παίζει από λίγα arcmin μέχρι μοίρες ολόκληρες. Είναι φανερό πως κάθε θέμα απαιτεί διαφορετική ανάλυση και έτσι είναι δύσκολο ένα και μόνο τηλεσκόπιο να τα καταφέρνει όλα. Πάντως ήδη καλύπτεις διαφορετικές εστιακές με τον υπάρχοντα εξοπλισμό σου. Είπες πως μπορείς να υπολογίσεις τα πεδία που καλύπτουν, άρα κάνε τους υπολογισμούς σου και δες αν καλύπτουν τα θέματα που θέλεις.

Όσο δια το δίλημμα ή ..τρίλημμα σου, όπως το θέτεις, αν αντέχεις χρηματικά τότε πραγματικά δεν υπάρχει, Takahashi (αν και όπως σου είπα και προσωπικά δεν είναι μονόδρομος..!)

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Για το image scale, κατεβασε τον CCD Calculator του Wodaksi http://newastro.wodaski.com/downloads/ccdcalc/ccdcalcfull.exe και κατεβασε και τις extra εικονες http://www.newastro.com/newastro/downloads/ccdcalc/ccdcalc_images.zip , ειναι ενα MUST αν παιζεις με αστροφωτογραφια. Μπορεις να φιαξεις και τα δικα σου ΟΤΑ και καμερα (τα specs υπαρχουν στο Ιντερνετ) και να συνδιασεις και να δεις παραστατικα τι παιζει

Φανταζομαι εχεις δει το δικο μου θεμα πριν μερικες μερες, στο ιδιο περιπου μηκος κυματος ημουν: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10087 .Βεβαια εγω δεν εχω αλλο μεγαλο και η βαση μου δεν σηκώνει παρα πολλά, και τα λεφτα ειναι περιορισμενα, για αυτο κατεληξα στο C6. Αλλα στην περιπτωσή σου μηπως τελικα παιζει το C8 ή το ED100 ; Βεβαια ολα αυτα αναλογα τα λεφτα που θες να δωσεις, ενα TSA ή ενα Televue σιγουρα δεν παιζονται.

Δημοσιεύτηκε

Το δίλημά μου φίλε Θοδωρή δεν έγκειται στην κατασκευαστική ποιότητα(έσω και έξω) των δύο τηλεσκοπίων η οποία πιστεύω ότι είναι ηλίου φαεινότερη, αν και δεν έχω δει μέσα απο ένα Tacahashi.

Το δίλημά μου εστιάζεται στο φωτογραφικό αποτέλεσμα των δύο τηλεσκοπίων μιας και για τέτοια χρήση το προορίζω. Ρωτώντας λοιπόν αν το πανάκριβο TSA έχει flat πεδίο για μια dslr η απάντηση ήταν όχι και ότι θα πρέπει να μπεί επιπλέον στοιχείο (flatener, reducer) προκειμμένου να επιτευχθεί flat πεδίο και αυτό όχι στο 100%, μονο κατα 60%.

Σε ρωτάω λοιπόν εσένα που είσαι, δικαιολογημένα ίσως, πολύ fan της Tacahashi, γιατί θα πρέπει να δώσω 3000 περίπου (αν συμπεριλάβουμε και τον ερευνητή και ίσως και έναν διαγώνιο) για να πάρω ένα τηλεσκόπιο του οποίου οι φωτογραφίες άν μπούν δίπλα-δίπλα με ένός κινέζικου ed100 είναι ζήτημα αν θα μπορούν οι περισσότεροι να τις ξεχωρίσουν.

Για το όνομα?

Οχι βέβαια ότι τελικά θα καταλήξω στο κινέζικο αλλα νομίζω ότι είναι πολύ υπερτιμημένα τα εν λόγω όργανα και σαν βασικά όργανα και σαν αξεσουάρ. Υποκειμενικά πάντα.

Και συνεχίζουμε να το ψάχνουμε...

Δημοσιεύτηκε

Κοιτα, δεν ειναι ακριβως ετσι. Και δεν μπορεις να βαλεις διπλα διπλα τις φωτογραφιες αν δεν εχουν τραβηχτει απο το ιδιο ατομο, με τις ιδιες συνθηκες και την ιδια επεξεργασια. Απλα οταν πας στα high end ξερεις εκ των προτερων οτι θα εχεις σιγουρα μερικα πραγματα (οπως απολυτη διορθωση του χρωματικου σφαλματος, ή καλυτερα specs των φακων κλπ κλπ). Δεν μπορεις τωρα να συγκρινεις μια Κινεζικη διπλετα ED με ενα πχ petzval Γιαπωνεζικο, ενοειται οτι μιλαμε για διαφορα μεταξύ Subaru και Mercendes. Και με το Subaru κυκλοφορεις, αλλα ειναι το ιδιο ; :)

Ενταξει, ειναι καϊμος όλων μας γιατι να ειναι ΤΟΣΟ ψηλά οι τιμες τους, αλλα αυτη ειναι η κατασταση. Αναλογα και εσυ κρινεις και πρατεις.

Δημοσιεύτηκε
Στην σύγκριση με το Subaru θα διαφωνήσω, εάν είναι Κανα impreza sti pro δεν κυκλοφορείς απλός, απογειώνεσαι φίλε μου.
Φιλικα Χρηστοs.
Δημοσιεύτηκε

Νομιζω πως ολοι συμφωνουμε οτι το Ιαπωνικο τηλεσκοπιο ειναι καλυτερο απο το Κινεζικο.

Εκει που διαφωνουμε ειναι αν η διαφορα στην ποιοτητα, καλυπτει την διαφορα τιμης.(εδω τα πραγματα ειναι υποκειμενικα, και εξαρτονται απο το ποσο "ανετος" ειναι ο αγοραστης.Αν δηλαδη εχει την οικονομικη ανεση, γιατι να μην αγορασει το καλυτερο???

Και αν παλι δεν του "περισσευουν", γιατι να χωσει ενα σωρο χρηματα για ενα "φετιχ"???

Εγω προσωπικα ζηλευω τα Ιαπωνικα, αλλα αγορασα Κινεζικο, και δεν μετανιωσα ουτε ενα δευτερολεπτο.

Δεν μετανιωσα επισης για την "σπατάλη" μου, κατα την αγορα των Naglers.

Οτι και να επιλεξει καποιος, ειμαι σιγουρος οτι δεν θα το μετανιωσει!

Το ακριβο και το φθηνο αλλωστε,ειναι εννοιες τελειως αφηρημενες , εξαρτομενες απο την καταναλωτικη διαθεση του εκαστοτε αγοραστη, και κυριως απο την ευχερεια εξαντλησης των δυνατοτητων του καθε τηλεσκοπιου απο τον ιδιοκτητη , ωστε τελικα, να φανει η οποια ποιοτικη διαφορα....

(ποιοι μπορουν να το πραγματοποιησουν αραγε....και σε τι ουρανο????)

:-k

Δημοσιεύτηκε
Το δίλημά μου φίλε Θοδωρή δεν έγκειται στην κατασκευαστική ποιότητα(έσω και έξω) των δύο τηλεσκοπίων η οποία πιστεύω ότι είναι ηλίου φαεινότερη, αν και δεν έχω δει μέσα απο ένα Tacahashi.

Το δίλημά μου εστιάζεται στο φωτογραφικό αποτέλεσμα των δύο τηλεσκοπίων μιας και για τέτοια χρήση το προορίζω. Ρωτώντας λοιπόν αν το πανάκριβο TSA έχει flat πεδίο για μια dslr η απάντηση ήταν όχι και ότι θα πρέπει να μπεί επιπλέον στοιχείο (flatener, reducer) προκειμμένου να επιτευχθεί flat πεδίο και αυτό όχι στο 100%, μονο κατα 60%.

Σε ρωτάω λοιπόν εσένα που είσαι, δικαιολογημένα ίσως, πολύ fan της Tacahashi, γιατί θα πρέπει να δώσω 3000 περίπου (αν συμπεριλάβουμε και τον ερευνητή και ίσως και έναν διαγώνιο) για να πάρω ένα τηλεσκόπιο του οποίου οι φωτογραφίες άν μπούν δίπλα-δίπλα με ένός κινέζικου ed100 είναι ζήτημα αν θα μπορούν οι περισσότεροι να τις ξεχωρίσουν.

Για το όνομα?

Οχι βέβαια ότι τελικά θα καταλήξω στο κινέζικο αλλα νομίζω ότι είναι πολύ υπερτιμημένα τα εν λόγω όργανα και σαν βασικά όργανα και σαν αξεσουάρ. Υποκειμενικά πάντα.

Και συνεχίζουμε να το ψάχνουμε...

Στο εντευκτήριο του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (μέλος του οποίου είμαι κι εγώ) υπάρχει μόνιμη φωτογραφική έκθεση των μελών, με ποικίλα θέματα απο τηλεσκόπια διαφόρων ειδών και εταιριών.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και φωτογραφίες τραβηγμένες από τηλεσκόπια TSA-102, FSQ-106 και από κινέζικα ED (κυρίως Skywatcher και Celestron).

Η διαφορά στην ποιότητα της εικόνας, (τυπωμένη σε χαρτί, σε οξύτητα ειδώλου, χρωματικό σφάλμα, κοντράστ κλπ) ανάμεσα στα Takahashi και τα κινέζικα ED ήταν κάτι παραπάνω απο εμφανής, επομένως θεωρώ εντελώς λανθασμένο το επιχείρημά σου ότι φωτογραφίες τραβηγμένες από δύο διαφορετικής ποιότητας οπτικά συστήματα μπορεί να είναι ολόιδιες....

Ο λόγος που οι κορυφαίοι ανα τον κόσμο ερασιτέχνες αστρονόμοι-αστροφωτογράφοι είναι πολύ fan εταιριών όπως η Takahashi, η TMB ή η Astro-physics δεν είναι κάποιο βίτσιο ή η προσπάθειά τους για προβολή, αλλά η απόλυτη οπτική και κατασκευαστική τελειότητα των οργάνων αυτών....που μεταφράζεται και στη δυνατότητα λήψης καταπληκτικών φωτογραφιών, όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Σε ό,τι αφορά δε το τεχνικό σκέλος της ερώτησής σου (σχετικά με τα αξεσουάρ που όντως χρειάζεται ένα TSA-102 για να επιτύχει 100% φλατ πεδίο) η απάντησή μου είναι ότι η Takahashi ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι η σειρά TSA είναι αμιγώς φωτογραφική.

Το TSA-102 είναι ένα γενικής χρήσης διοπτρικό τηλεσκόπιο, προορισμένο και για παρατήρηση και για φωτογραφία, επομένως ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα χρειαστεί και κάποια επιπλέον ( όντως ακριβά) φωτογραφικά αξεσουάρ.

Αν επιθυμείς ένα αμιγώς εκ γενετής φωτογραφικό σύστημα, τότε τα quadruplet FSQ-85 και FSQ-106 (με ενσωματωμένο field flattener) είναι η απάντηση στο πρόβλημά σου, καθότι θεωρούνται με διαφορά οι κορυφαίοι διοπτρικοί αστρογράφοι αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η ταπεινή μου γνώμη, (πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά) είναι να προσπαθήσεις εσύ ο ίδιος μέσω ίσως κάποιου αστροπάρτυ να δεις μέαα από ένα διοπτρικό Takahashi (δεδομένου ότι όπως δήλωσες δεν είχες την ευκαιρία να το κάνεις μέχρι τώρα) και εντελώς αντεικιμενικά και ψυχρά να αποφασίσεις για το κατά πόσο αξίζουν τα λεφτά τους ή είναι υπερτιμημένα

Θοδωρής

------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

------------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Δημοσιεύτηκε
Αν επιθυμείς ένα αμιγώς εκ γενετής φωτογραφικό σύστημα, τότε τα quadruplet FSQ-85 και FSQ-106 (με ενσωματωμένο field flattener) είναι η απάντηση στο πρόβλημά σου, καθότι θεωρούνται με διαφορά οι κορυφαίοι διοπτρικοί αστρογράφοι αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Αν πώ ότι δεν το επιθυμώ θα είμαι τρελός. Αλλα τα 4000 φίλε Θοδωρή δεν τα δίνω όπως και νάχει το πράγμα και ας μήν εχω ποτέ μου την τελειότητα που θα μου δώσει το όργανο αυτό. Θα το προσπαθήσω με κατώτερης αξίας και ίσως το αποτέλεσμα να το ευχαριστηθώ περισσότερο συγκρίνοντάς το με άλλα αν και δεν είναι αυτός ό σκοπός μου.

Η ταπεινή μου γνώμη, (πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά) είναι να προσπαθήσεις εσύ ο ίδιος μέσω ίσως κάποιου αστροπάρτυ να δεις μέαα από ένα διοπτρικό Takahashi (δεδομένου ότι όπως δήλωσες δεν είχες την ευκαιρία να το κάνεις μέχρι τώρα) και εντελώς αντεικιμενικά και ψυχρά να αποφασίσεις για το κατά πόσο αξίζουν τα λεφτά τους ή είναι υπερτιμημένα

Δυστυχώς εδώ που είμαστε δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση γιατί δεν νομίζω ότι πέραν κάποιων φοιτητών που έχουν αστρονομικά ενδιαφέροντα να υπάρχουν άλλοι με παρόμοια ενδιαφέροντα. Αν υπήρχαν θα το είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον μέσω του παρόντος η του άλλου(αστροφόρουμ) φόρουμ.

Αλωστε μάλλον το έχω ψιλοαποφασίσει ότι τελικά θα πάω για Νευτώνειο 8" καλής ποιότητας.

Περιμένω κάποιες επιπλέον λεπτομέριες και θα το οριστικοποιήσω.

Πρόκειται για το vixen r200ss.

Kostakis συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης