Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
γεια και χαρα προχθες ανακαλυψα τον ιστοτοπο σας και μεχρι πριν δεν πιστευα οτι υπηρχε κατι τετοιο,ειμαι νεος στην ερασιτεχνικη αστρονομια εχω το skywatcher dob 8''(το αγορασα προ 3μηνου)μαζι με το τηλεσκοπιο πηρα το nightwatch και τον pocket sky atla,το προβλημα μου ειναι πως δεν μπορω να εντοπισω τα προς παρατηρηση αντεικιμενα,για να παρατηρησω εναν γαλαξια που ειναι για παραδειγμα 8-9 mag πρεπει να βρισκομαι σε πολυ σκοτεινο μερος?
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Κώστα,

 

Ξεκινάς πολύ φιλόδοξα και όσο και αν είναι ευχάριστο, είναι άλλο τόσο δύσκολο.

Ενα αντικείμενο mag 8-9 κατ αρχάς δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, σε οποιονδήποτε γνωστό ουρανό. Νομίζω μάλιστα ότι και σε κατασκότεινο ουρανό (και που να τον βρεις δηλαδή) υπερβαίνει και τις δυνατότητες του γυμνού οφθαλμού.

Συνεπώς για να το εντοπίσεις, ξεκινάς από γνωστά αντικείμενα και βασιζόμενος στους χάρτες σου, με σταδιακά άλματα (το περίφημο αστροάλμα) από ορατό σε ορατό αντικείμενο, βρίσκεσαι στην γενική περιοχή την οποία σαρώνεις μέχρι να το εντοπίσεις. Η τεχνική όμως αυτή προϋποθέτει πολύ καλή γνώση του ουρανού και του χάρτη σου, σύν κάποιο οπτικό βοήθημα μηδενικής μεγέθυνσης (Telrad) για να το καταφέρεις.

 

Οπότε:

Ξεκίνα από το γνωστά αντικείμενα (που απεικονίζονται στους χάρτες του Nightwatch) και εξοικειώσου με τα σχήματα των αστερισμών και όσα αντικείμενα μπορείς να δείς . Μάθε καλά τον ουρανό σου και εντόπισε σημεία κλειδιά που θα σε κατευθύνουν απο αστερισμό σε αστερισμό. Απεικόνισε τις διαδρομές αυτές στους χάρτες σου και όταν νοιώσεις ότι ο ουρανός είναι δικός σου προχώρα στα βαθιά

 

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Κωστα για την παρατηρηση γαλαξιων,οπως ηδη το καταλαβες,χρειαζεσαι σκοτεινο ουρανο. Μεσα απ τη πολη μπορεις με τη βοηθεια διαφορων φιλτρων ,ΟΙΙΙ ήUHC, να κανεις μια αξιοπρεπη,μερικες φορες ,παρατηρηση διαφορων νεφελωματων. Τα πλανητικα νεφελωματα επισης προσφερονται για παρατηρηση και προσφερουν ικανοποιηση.

Δωσε σημασια σ αυτο που σου εγραψε ο φιλος Δημητρης.

 

Φιλικα

Βασιλης Κ.

Δημοσιεύτηκε
ευχαριστω για τον ενδιαφερον σας μενω στο Αιγιο,παρατηρω στην αυλη του σπιτιου μου με αρκετα φωτα τριγυρω ομως,βλεπω αρκετα αστρα στον ουρανο αλλα για το milky way ουτε λογος,δεν εχω παει ποτε σε πραγματικα σκοτεινο μερος.
Δημοσιεύτηκε
οταν μιλαμε για μερος πραγματικα σκοτεινο πρεπει να βλεπουμε ο κεντρο του γαλαξια μας οπως περιπου στις φωτο του nightwatch?εχω ασχοληθει βεβαια πρωτα πρωτα με τους αστερισμους και εχω μαθει πολλους απο αυτους.
Δημοσιεύτηκε

Γενικά μπορούμε νά πούμε πως χαρακτηρίζουμε έναν ουρανό σκοτεινό όταν το mag των αστεριών που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, είναι γύρω στο 6 (και πάνω).

Σε ένα σκοτεινό ουρανό, μπορείς να διακρίνεις με γυμνό μάτι επίσης, το σμήνος του Ηρακλή (Messier 13) σαν θολούρα και να βλέπεις πεντακάθαρα τη "γαλακτερή" λωρίδα του γαλαξία, που εύκολα μπορείς να την μπερδέψεις με σύννεφα.

Δεν θυμάμαι ποια φωτογραφία έχει το nightwatch, αλλά σε γενικές γραμμές πάλι, ό,τι βλέπεις χρωματιστό στις φωτογραφίες, απλά το ξεχνάς στην οπτική παρατήρηση. Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις που θα διακρίνεις χρώμα ή υποψία χρώματος.

Δημοσιεύτηκε

'' OFF TOPIC ''

 

 

Ειπες για την γαλακτερη λωριδα του γαλαξια.... μπορει να την περασεις για προβολεα που κοιτα προς στον ουρανο??? ( αλλα χωρις να φαινετε οτι ξεκινα απο το εδαφος . να ειναι κατ6α μηκος του ουρανου!!! ) Ετσι μια 8ολη αλλα ομοιομορφη λωριδα.

 

 

 

 

ΤΗΝ ΕΙΔΑ???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αν εισαι στη θεσσαλονικη σε εδιαφερει αυτο

 

--------->>>http://alldayselfvideo.blogspot.com/

 

Τωρα αν εισαι και φοιτητης , σου ειναι απαραιτητο.

 

--------->>>http://alldayselfvideo.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε
εδω εχουμε αρκετα κοντα βουνα αλλα δεν εχω αυτοκινητο για να μεταφερω το τηλεσκοπιο,λετε καποιο φιλτρο νεφελωματων να βοηθησει?
Δημοσιεύτηκε

kambou, η απάντηση είναι : δεν ξέρω. :mrgreen:

Το σίγουρο είναι πως από ένα μέρος με φωτορύπανση δεν μπορείς να τον δεις να ξεκινά από τον ορίζοντα.

Για να το επιβεβαιώσεις, θα σου έλεγα να προσπαθήσεις γύρω στα μεσάνυχτα να δεις αν αυτός ο προβολέας που λες, περνάει μέσα από τον αστερισμό του Κύκνου (εκείνη την ώρα ο αστερισμός θα είναι ψηλά και ο ουρανός στο ζενίθ είναι πάντα πιο σκοτεινός).

Μετά από μία-δύο ώρες ξανατσέκαρε αν ο προβολέας , "μετακινήθηκε" μαζί με τον αστερισμό.

Αν ναι, είσαι άλλος ένας ευτυχής άνθρωπος ...

Αν όχι, ας σβήσει κάποιος τον προβολέα :P

 

kostastm, εγώ ζω στο κέντρο της Αθήνας και τα φίλτρα μάλλον μου είναι αχρηστα. Είναι τόσο αμυδρα τα αντικείμενα... Ίσα ίσα που φαίνονται.

Ακόμα και σε σκοτεινό ουρανό κάποια νεφελώματα προτιμώ να τα βλέπω χωρίς φίλτρο.

Σε γενικές γραμμές, το καλύτερο φίλτρο κατά τη γνώμη μου, είναι μακράν το ...σκοτάδι :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Παντως να ξερεις πως η χρηση ενος starpointer (κοστιζει γυρω στα 20 ευρω)θα σε βοηθησει πολυ στα πρωτα σου βηματα στην αστροπαρατηρηση.Κι εγω περυσι ξεκινησα με το ιδιο τηλεσκοπιο αλλα ο ερευνητης του, στην χρηση του οποιου δεν ημουν εξοικειωμενος, δυσκολευε τα πραγματα.Μεσα απο το starpointer ομως σε αντιθεση με τον ερευνητη βλεπεις τον ουρανο οπως και οταν το κοιτας απο μονος σου και στρεφεις το τηλεσκοπιο σου ακριβως στο αντικειμενο που θες.Θα σε βοηθησει παρα πολυ.Εγω να φανταστεις τωρα τελευταια αρχισα να χρησιμοποποιω λιγο τον ερευνητη!:cheesy: :cheesy: :cheesy:

Φιλικά,

 

Πέτρος

Δημοσιεύτηκε
βλεπω πως προτεινετε την χρηση αλλων ερευνητων(telrad,starpoinder)ποια η χρηση τους?ο ερευνητης που εχει το τηλεσκοπιο μου ειναι 9Χ50 δεν ειναι καλυτερα να εχω την μεγενθυση που μου δινει ο ερευνητης?
Δημοσιεύτηκε

Κώστα, Μέσα από ένα red dot finder προβάλεται μια φωτεινή κοκκινη κουκίδα στον ουρανό και μπορείς ευκολα να στοχεύσεις σε κάποιο λαμπρό αστέρι κοντά στην περιοχή που θέλεις να παρατηρήσεις. Κατόπιν, με τον ερευνητή και τον χάρτη σου αναγνωρίζεις τα αστέρια που φαίνονται στο πεδίο και με αστρο-αλματα στοχεύεις στο αντικείμενο (γαλαξίας, νεφέλωμα) που θέλεις να παρατηρήσεις (πάντα με την βοήθεια του χάρτη). Το αντικείμενο, αν είναι αμυδρό μπορεί να μη φαίνεται στον ερευνητη, θα φαίνεται όμως στο προσοφθάλμιο αν έχεις στοχεύσει καλά.

 

Ο ερευνητής βλέπει ένα πεδίο 5 μοιρών στον ουράνο. Είναι πολύ δύσκολο για αρχάριο που μαθαίνει τον ουρανο να βρεί στον ουρανο με το τηλεσκόπιο την περιοχή του χάρτη, χωρίς ένα red dot ή telrad ή rigel.

 

Ολα αυτά όμως προυποθέτουν σκοτεινό ουρανο, ητοι Παναχαϊκό όρος :wink:

 

 

Επειδή όμως η Αστρονομία δεν τελειώνει εδώ, μπορείς από το σπίτι σου να ξεκινήσεις με Σελήνη, πλάνήτες, ανοιχτά σμήνη, λαμπρά νεφελώματα όπως το Μ42 στον Ωρίωνα τον χειμώνα και άλλα πολλά και εύκολα αντικείμενα που αναφέρονται στο Nightwatch. Πολύ ενδιαφέρον έχουν και τα διπλά αστέρια που έυκολα μπορείς να παρατηρήσεις και από το σπίτι σου.

 

Τέλος, μιας και έχεις πλέον τηλεσκόπιο, απαραίτητο βοήθημα περισσότερο από το Nightwatch είναι το "Astronomy Hacks" (ας πουμε Παπασωτηρίου), που θα σε βοηθήσει να μάθεις τα αστρο-άλματα, τους χάρτες και τα πάντα για το τηλεσκόπιο. (Χρειάζονται αγγλικά).

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε

φιλε carlsagan ολοι αυτοι οι στοχοι που αναφερεις εχουν ηδη "κατακτηθει"

εφοσον ολοι μου λετε να αγορασω ενα τετοιο εξαρτημα ποιο λετε να παρω?

Δημοσιεύτηκε

Kostasm, εφόσον έχεις καταφέρει να εντοπίσεις τα βασικά, μην μπεις σε επιπλέον έξοδα. Συνέχισε να παρατηρείς χρησιμοποιώντας τον ερευνητή του τηλεσκοπίου σου που είναι το πλέον βασικό εξάρτημα εντοπισμού στόχων μαζί με τον ανάλογο χάρτη. Θα σε βοηθήσει πολύ ιδιαίτερα μέσα απο την πόλη. Όμως, για να δεις σωστά deep sky πρέπει οπωσδήποτε να παρατηρήσεις σε περιοχή με μηδενική φωτορύπανση.

 

 

φιλικά, Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Ο Θανάσης έχει δίκιο. Αφού μπορείς να εντοπίζεις στόχους με τον ερευνητή, τότε συνέχισε έτσι και θα γίνεσαι ολοένα καλύτερος. Ενας red dot finder θα σε βοηθήσει μόνο σε γρήγορους εντοπισμούς. Ο ερευνητής όμως, είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο.

 

Ο red dot finder (ερευνητής κόκκινης κουκίδας) δεν έχει πάνω από 30 ευρώ.

 

Επιπλέον αν θέλεις αξιόπιστους χάρτες 8,5 mag έντελώς δωρεάν κατέβασε από εδώ:

http://www.asahi-net.or.jp/~zs3t-tk/index.htm

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε
καλημερα,ο red dot finder "μπαινει"στην θεση του ερευνητη?οπως ανεφερα πιο πανω τα ευκολα αντεικιμενα τα εχω παρατηρησει σε μερος οχι και τοσο σκοτεινο αν ανεβω σε ενα βουνο θα μπορεσω να βρω π.χ. τον Μ51 η τον Μ101 η καποια νεφελωματα με τον ερευνητη?η θα χρειαστω για αστροαλματα απαραιτητως καποιο τετοιο εξαρτημα(telrad,red dot finder,rigel)
Δημοσιεύτηκε

Ναι, ο red dot finder μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του ερευνητή. Οι στόχοι που ανέφερες (Μ51, Μ101) όπως και πολλοί άλλοι είναι αρκετά λαμπροί ώστε από ουρανό χωρίς φωτορύπανση μπορείς να τους δεις ακόμα και μέσα από τον ερευνητή.

Με τον ερευνητή και τη χρήση ενός χάρτη που απεικονίζει αστέρες έως και 9mag μπορούμε να προσεγγίσουμε οποιονδήποτε στόχο ακόμα και τους πιο δύσκολους είτε στην πόλη είτε στο βουνό πολύ εύκολα αρκεί να έχουμε εξεικοιωθεί με τον τρόπο που θα τον χρησιμοποιούμε.

 

 

Καλές παρατηρήσεις,

Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Ίσως πρέπει να διευκρινιστεί οτι ο red dot finder/Telrad μπορεί να μπεί στη θέση του ερευνητή αλλα μπορεί (και εγώ το προτέινω) να εγκατασταθεί και παράλληλα με αυτόν.

 

Θα τον χρησιμοποιήσεις κατα κύριο λόγο για να στρέψεις το τηλεσκόπιο σου πολύ πιο εύκολα στο πλησιέστερο προς το στόχο σου (ή βολικότερο, δεν είναι απαραίτητα το πλησιέστερο) αστέρι που είναι ορατό με γυμνό μάτι και έπειτα να ξεκινήσεις τα αστροάλματα μέσω του ερευνητή.

 

Άν τον βάλεις στην θέση του ερευνητή τότε θα πρέπει να κάνεις τα αστροάλματα χρησιμοποιόντας αποκλειστικά το προσοφθάλμιο, κάτι που ακόμα και με ultra-widefield προσοφθάλμια δεν θα είναι ιδανικό.

I''ve got amazing powers of observation
Δημοσιεύτηκε
αποφασισα τελικα να αγορασω ενα τετοιο οπτικο οργανο και εχω καταληξει σε 2 στον telrad η στον rigel(υπαρχει και σχετικη αγγελια)εσεις απο την πειρα σας ποιον απο τους δυο προτεινετε και γιατι,διαβασα στο cloudy nights αλλα τα αγγλικα μου δεν ειναι τοσο καλα.
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

αντιμετωπιζω και εγω προβλημα με τον ερευνητη του dob 8" μου.

προχθες προσπαθουσα γυρω στην μια ωρα να σκοπευσω σε ενα συγκεκριμενω αστρο που εβλεπα με γυμνο ματι και νομιζω οτι δεν τα καταφερα :oops:

λεω νομιζω γιατι δεν ημουν απολυτως βεβαιη αν αυτο που βλεπω με γυμνο ματι ειναι αυτο που φαινετε στο προσοφθαλμιο αφου στο οπτικο μου πεδιο εβλεπα πολυ περισσοτερα αστρα. :?

δεν ξερω αν γινομαι καταννοητη ετσι οπως το περιγραφω :( αλλα μου φαινετε πολυ δυσκολο να καταλαβω προς τα που κοιταει ο ερυνητης.

ειναι θεμα εξασκησης να υποθεσω? μηπως θα επρεπε να παρω καποιο telrad? :?

το οποιο τι ακριβως κανει? εχω διαβασει οτι δεν εχει μεγεθυνση καθολου, οποτε πως ακριβως χρησιμοποιείται? #-o

σας παρακαλω συμβουλεψτε με κατι γιατι εχω αρχισει να απογοητευομαι...

:cry: :cry:

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

titi, η λύση στο πρόβλημά σου ονομάζεται Star Pointer {δες εδω :

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=468} αποτελείται απο ένα πλάστικο μικρό ''στόχο'' που με τη βοήθεια μιας μικρής κόκκινης κουκίδας (εμπεριέχει μια μπαταρία μικρούλα, βλέπεις) σε βοηθάει να ξέρεις που ακριβώς κοιτάει το τηλεκοπιό σου (με μεγάλη ακρίβεια) και έτσι δεν μπορείς να χαθείς πια. :D

Δημοσιεύτηκε

με το star pointer στο dob 8'' θα εχεις προβλημα ισοροπιας, ο σωληανς θα γερνει πισω μιας και δεν θα εχει βαρος μπροστα να ισορροπιση το βαρος του καθρεπτη.

 

ο telrad ειναι η καλυτερη επενδυση. ειναι κατι αντιστοιχο με τον ερευνητη κουκιδας. δες εδω και περισσοτερες πληροφοριες

 

http://www.eaas.co.uk/news/telrad.html

http://www.backyard-astro.com/equipment/accessories/telrad/telrad.html

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

  • 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Εχθες, μεσα απο την Θεσσαλονικη, μια και απο τις 17.50 μεχρι τις 19.15 ειχε πεντακαθαρο ουρανο (μετα απο αρκετες μερες), βγηκα για την 3η :D μου παρατηρηση. Τις προηγουμενες 2 φορες μπορεσα να βρω Αρη-Κρονο-Μεγαλη Αρκτο και 2-3 αστερια ακομα.

 

Εχθες ομως μεγαλείο. Καταφερα ειδα το νεφελωμα στον Ωριωνα, Μ31 εστω κ αχνά, Δια με τις ζωνες να διακρινονται =D> =D>

 

Στην τριτη μου παρατηρηση (με 2-3 ωρες την φορα), εχω αρχισει κ μαθαινω τον ουρανο, ενω δεν ηξερα σχεδον τπτ.

 

Το ''προβλημα'' ειναι ο εντοπισμος των αντικειμενων. Σκεφτομαι να αγορασω εναν telrad.

 

ΠΧ τον Μ31 τον εντοπισα στο περιπου.... Δλδ με βοηθεια τον υπολογιστη,την Κασιοπη,την σεληνη....ε, περιπου εκει, κατι ειδα αμυδρα με τον ερευνητη κ υποψιαστικα οτι ειναι ο Μ31. ΟΚ αυτο το βρηκα(περιττο να πω το οτι ειχα ενα ηλιθιο χαμογελο :mrgreen: ) . Οπως κ το νεφελωμα του Ωριωνα ( φοβερο στα ματια μου!! )

 

Θα βοηθησει ο telrad σε κατι τετοιο ή ειναι θεμα εμπειριας κ σιγα σιγα θα μαθω να βρισκω οτι θελω ??

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη μη το σκέφτεσαι καθόλου για τον Telrad, τα έχουμε πει και αρκετές φορές στο forum.

 

Μια φράση θα θυμάσαι για τον Telrad:

 

Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ!

 

Μπες και εδώ

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10152&postdays=0&postorder=asc&highlight=telrad&start=15

και διάβασε τι λέγαμε πριν λίγο καιρό για το αν χρειάζεται γενικά, καθώς και για θέματα τοποθέτησης. Έχει και κάποια links στο τέλος για κατέβασμα χαρτών που δείχνουν πλοήγηση με Telrad.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης