abaou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 καλησπερα σε ολους! Ειμαι νεο μελος στη παρεα σας οπως και στην αστρονομια!, και ηδη ψαχνω για το πρωτο μου τηλεσκοπιο. Εως τωρα εχω το nightwatch, ενα ζευγαρι κιαλια, και ενα μικρο τηλεσκοπιο celestron 2.99''!!!!! (o θεος να το κανει τηλεσκοπιο...), και ασχολουμε κυριως με τους αστερισμους, και γενικα οτι μπορω να δω με τα μεσα που εχω, και μπορω να πω οτι εχω ενθουσιαστει αρκετα εστω και με αυτα τα λιγα!Επειδη το εχω ψαξει αρκετα, και απο το forum εδω, και απο αντιπροσωπιες τηλεσκοπιων κλεινω προς το dobsonian orion optics. Πως το βλεπετε σαν ποιο εμπειροι? αξιζει για πρωτο (σοβαρο) τηλεσκοπιο? 'Η να στραφω προς το πιο dobson της skywatcher? ευχαριστω
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Καλώς ήρθες! Τα Orion Optics UK έχουν πολύ καλύτερα οπτικά σε σχέση με της SkyWatcher.Αν έχεις αποφασίσει για dobsonian, τότε με τα OO είσαι σε καλό δρόμο.Φρόντισε να πάρεις όσες περισσότερες ίντσες μπορείς να πληρώσεις και να μεταφέρεις. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
abaou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Καλως σας βρικα!Εκει ενα υπαρχει θεμα... μου προτεινει απο 150mm εως και 400mm διαμετρο!!!αν π.χ. παω στα 350mm θα υπαρχει μεγαλη διαφορα, στο πως θα βλεπω τα ειδωλα? και κατι αλλο, βλεπω οτι υπαρχουν 2 εκδοσεις standar και deluxe, τι διαφορα υπαρχει σε αυτα? Επισης λεει για οπτικα λ/6, λ/8, λ/10, τι ακριβως συμαινοθν αυτα? Υ.Γ. Ξερω οτι γινομαι κουραστικος με τετοιες ερωτησεις που κανω, αλλα σε καποια πραγματα ειμαι τελειως ασχετος! Σε λιγο καιρο πιστευω θα ειμαι καλητερος!
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Όσο ανεβαίνεις σε διάμετρο (οι ίντσες που λέμε) τόσο πιο πολλά και αμυδρά αντικείμενα μπορείς να δεις στον λεγόμενο "Βαθύ Ουρανό".Διάβασε στο Nightwatch το αντίστοιχο κομμάτι. Όσο ανεβαίνεις όμως σε ίντσες, ταυτόχρονα μεγαλώνει ο όγκος και το μέγεθος του τηλεσκοπίου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου.Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δεις από κοντά πόσο μεγάλο είναι ένα Dobsonian τηλεσκόπιο. Δεν έχω ψάξει για τις διαφορές στις εκδόσεις αλλά φαντάζομαι ότι η deluxe θα έχει κάποια πρόσθετα αξεσουάρ. Τέλος, όσο μεγαλύτερος είναι ο παρονομαστής του λ/x τόσο καλύτερα είναι τα οπτικά.Μην ανησυχείς για τις ερωτήσεις, όλοι έτσι ξεκινήσαμε! Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2009 Τέλος, όσο μεγαλύτερος είναι ο παρονομαστής του λ/x τόσο καλύτερα είναι τα οπτικά. επισης θα πρεπει να κανεις ευθυγραμμιση των οπτικων πιο συχνα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Γεια σου φίλε Θα σου δώσω την γνώμη ενος "συναδέλφου" αρχάριου. Εγώ πήρα πρόσφατα τηλεσκόπιο και συγκεκριμένα ένα Dobsonian 10'' της GSO. Όντως τα Orion έχουν τα καλύτερα οπτικά ενώ των Skywatcher και GSO έιναι απλά μια χαρά. Όμως από άποψη τιμής τα χωρίζει χάος.Πρακτικά ένα Orion 6'' (150mm) είναι στα επίπεδα τιμής (και ακριβότερο) ενός 10'' (250mm) της Skywatcher ή της GSO. To ίδιο ισχύει και για Orion 8'' (200mm) >= Skywatcher/GSO 12'' (300mm). Ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι 4 ίντσες είναι μεγάλη διαφορά. Δεν πιστεύω με τίποτα οτι μέσα από ένα 6'' Orion όσο καλά οπτικά και να έχει, θα δεις ωραιότερο θέαμα από ότι θα δείς από ένα 10'' της Skywatcher ή της GSO. Δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά τα οπτικά ή ακόμα και να έχουν το μάτι σου δύσκολα θα την καταλάβει. Αντιθέτως οι 4 ίντσες έχουν φανερή διαφορά. Για μένα ο μόνος λόγος για να πάρεις Orion έιναι να έχεις άφθονο χρήμα διαθέσιμο, που να θες να το δώσεις ντε και καλά σε Dobsonian και όχι αλλού και δεν θέλεις πολλές ίντσες λόγω περιορισμένης φορητότητας. Λίγο απίθανο σκηνικό.Προσωπικά προτείνω με κλειστά μάτια Skywatcher ή GSO ανάλογα με τα χρήματα που έχεις και το πόσο μπορείς να κουβαλήσεις.
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Μάλλον για την ΑΚΤΙΣ θα μιλάει ο φίλος.Τα skyquest είναι μια άλλη ιστορία. http://www.aktistar.com/ Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Laskos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Προσωπικά προτείνω με κλειστά μάτια Skywatcher ή GSO ανάλογα με τα χρήματα που έχεις και το πόσο μπορείς να κουβαλήσεις.Να πω εγω, οτι η αναλυση σου Βοωτη, μου φαινεται απολυτα σωστη..
abaou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Καταρχας σας ευχαριστω ολους για το ενδιαφερον! αν και με βαλατε σε μεγαλο δηλημα τωρα Αυτο που θελω ειναι, ενα ηλεσκοπιο με βαση dobson, και οσες περισσοτερες ιντσες μπορυν να χωρεσουν στο αμαξι! Λεφτα θα μπορουσα να διαθεσω και για το orion των 400mm, αλλα απ'οτι καταλαβαινω δεν θα αξιζε να δωσω τοσα πολλα για το συγκεκριμενο. Βλεπω ομως οτι skywatcher και gso εχουν μεχρι 12ιντσα. Που θα μπορουσα να βρω περισσοτερες ιντσες εκτος απο τα orion?
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Μάλλον για την ΑΚΤΙΣ θα μιλάει ο φίλος.Τα skyquest είναι μια άλλη ιστορία. http://www.aktistar.com/ Η ΑΚΤΙΣ δεν έχει ετοιμοπαράδοτα Orion Dob και για αυτό δεν δίνει τιμές. Έχει έτοιμα τα GSO, άλλωστε από εκεί το πήρα και εγώ. Για Orion Dob, φαντάζομαι ότι ο φίλος μπορεί να παραγγείλει αλλά θα πρέπει να ρωτήσει πόσο θα κοστίσει τελικά. Πάντως βλέποντας και την σελίδα της Orion Optics (http://www.orionoptics.co.uk/DOBSONIAN/dobsonianrange.html με έπιασαν τα νεύρα μου. Ενδεικτικά να αναφέρω οτι η deluxe έκδοση επιβάλλεται γιατί η απλή έχει τραγικό εξοπλισμό. Ακόμα και η deluxe έχει σαφώς κατώτερο εξοπλισμό από Skywatcher (tension control) και GSO ("φρένα" , micro focuser, ανεμιστήρα, καλύτερα προσοφθάλμια) αλλά παραμένει πολύ ακριβότερη.Orion 6'' Deluxe = 584 Ευρώ χωρίς μεταφορικά, φόρους κλπ.Orion 8'' Deluxe = 770 Ευρώ χωρίς μεταφορικά, φόρους κλπ.Orion 10'' Deluxe = 1050 Ευρώ χωρίς μεταφορικά, φόρους κλπ. Μακριά και αγαπημένοι Ανάμεσα σε Skywatcher και GSO είναι άλλη συζήτηση.
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Αυτο που θελω ειναι, ενα ηλεσκοπιο με βαση dobson, και οσες περισσοτερες ιντσες μπορυν να χωρεσουν στο αμαξι! Λεφτα θα μπορουσα να διαθεσω και για το orion των 400mm, αλλα απ'οτι καταλαβαινω δεν θα αξιζε να δωσω τοσα πολλα για το συγκεκριμενο. Βλεπω ομως οτι skywatcher και gso εχουν μεχρι 12ιντσα. Που θα μπορουσα να βρω περισσοτερες ιντσες εκτος απο τα orion? Υπάρχει GSO 16'' (400mm) αναδιπλούμενο από την AKTIS στα 2000 Ευρώ.Το Orion 16'' δεν είναι αναδιπλούμεο, έχει κατώτερο εξοπλισμό και κοστίζει 2800 χωρις μεταφορικά, φόρους κλπ.Αλλα είναι λίγο υπερβολή τόσες ίντσες από την αρχή πιστεύω.
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Μπορεί να πάρει τηλέφωνο ο φίλος την ΑΚΤΙΣ και να ρωτήσει για τιμές.Πάντως για τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια ισχύει το ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Ας το επιβεβαιώσουν όσοι φίλοι έχουν Orion.Ένα 12'' OO δεν συγκρίνεται με ένα 12'' SW ή GSO. (Και εγώ Skywatcher έχω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια) Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
DistalPsalm Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 abaou δεκαετίες μελέτης κατέδειξαν την εξής επιστημονικά τεκμηριωμένη φόρμουλα: 8" Dobson = 1 x Seat Ibiza + 2 επιβάτες = 1 x VW Polo etc + 2 επιβάτες = όρθιο σε Fiat Panda + K*επιβάτες 12" Dobson = 8" Dobson - πόρτα Seat, VW + τραυματία επιβάτη = Renault Lagoon 16" Dobson = VW (Transit) Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς... Μ.Χ.
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Συμπατριώτη "abaou" καλωσήρθες στην παρέα μας μέσω του Astrovox. Σχετικά με το τηλεσκόπιο που θες να αγοράσεις πιστεύω πως, θα πρέπει να αποφασίσεις αφού πρώτα δεις και δοκιμάσεις από κοντά και σε πραγματική λειτουργία τους διαφόρους τύπους που κυκλοφορούν και κάνεις σχετικές συζητήσεις με άτομα που έχουν γνώση και εμπειρία του θέματος.Για τα παραπάνω το καλύτερο θα ήταν να κανονίσεις τη συμμετοχή σου σε βραδιές αστροπαρατήρησης που διοργανώνονται και έτσι να έχεις μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με αυτό που είναι το καταλληλότερο για εσένα . Στην περιοχή μας (Κορινθία ) κανονίζουμε αρκετές εξορμήσεις και φυσικά είσαι ευπρόσδεκτος. ΚαλωσήρθεςΦιλικά Δημήτρης. “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δέστα και από κοντά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αν πάρεις μεγάλες ίντσες, πάνω από 10 δηλαδή...είναι "Κτήνη" ορισμένα από αυτά, ειδικά του κλειστού σωλήνα...δες εκτός από το πόσο αντέχει η τσέπη σου...πόσο αντέχει και η μέση σου!!! στο λέω απλώς για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως... άντε, καλές αγορές σου εύχομαι και καλώς ήρθες! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Το έχω πει 100 φορές.Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς την delux έκδοση της orion optics.Ούτε κ την απλή.Τα φρένα πχ δεν χρειάζονται.Το να μπούμε σε σύγκρισή orion optcs sky whatcer ή gso δεν νομίζω πως έχει λογική μιας κ τα τηλεσκόπια απέχουν πολύ.Αν δεν έχει τα χρήματα τότε κ τα Κινέζικα αξιοπρεπή τηλεσκόπια είναι αλλά μέχρι εκεί. Αν όμως κάποιος διαθέτει τα παραπάνω χρήματα να πάρει από Αγγλία γιατί να πάρει Κινέζο?Αν ήταν έτσι όλοι θα κυκλοφορούσαμε με Hyundai.Η BMV θα είχε κλείσει. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Σίγουρα δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Orion Optics και κινέζικων-ταιβανέζικων τηλεσκοπίων όσον αφορά στα οπτικά. Ωστόσο στα μηχανικά μέρη δεν τηρείται η ίδια αναλογία... Η απλή έκδοση της ΟΟ είναι σίγουρα κατώτερη ως κατασκευή (και όχι μόνο ως προς τα αξεσουάρ που προσφέρει) από ένα απω-ανατολίτικο dob. Η deluxe έκδοση είναι διαφορετική ιστορία καθώς έχει ένα εξαιρετικό εστιαστή και είναι σαφέστατα πιο προσεγμένη από οποιοδήποτε αντίστοιχο κινέζικο-ταιβανέζικο τηλεσκόπιο. Ένα σημείο που αξίζει κανείς να προσέξει στα ΟΟ είναι η στήριξη του πρωτεύοντος: πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο η αναβάθμιση στο νέο σασί των 9 σημείων το οποίο είναι επαρκέστατο στις 10", πιθανότατα στις 12" ίσως και στις 14 ίντσες, αλλά από εκεί και πέρα - πως να το κάνουμε - είναι ανεπαρκές. Εδώ τα 12άρια της skywatcher βγαίνουν με στήριξη 12 σημείων, ενώ άλλες εταιρείες στις 16" χρησιμοποιούν στηρίξεις 18 και 24 σημείων. Η ΟΟ στο νέο 20άρι dob χρησιμοποιεί μια μεγάλη έκδοση της ίδιας στήριξης 9 σημείων για το πρωτεύον!!!'Ενα άλλο σημείο που πρέπει να έχει υπόψη του οποιοσδήποτε υποψήφιος αγοραστής ΟΟ έχει να κάνει με τη συναρμολόγηση της βάσης: Σπάνια η βάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την πρώτη. Προσωπικά έφαγα 2 μέρες για να "φέρω" και να τη μεταποιήσω με ροδέλες ανάμεσα στις βίδες κλπ. προκειμένου να δουλέψει. Είναι άλλο θέμα τώρα το κατά πόσον είναι αποδεκτό να πληρώνει κανείς 1400 ευρώ για ένα 10ιντσο dob και να πρέπει να μπει στη διαδικασία να κάνει αλλαγές στη βάση προκειμένου αυτή να μπορέσει απλά και μόνο να λειτουργήσει.. Ως αντιστάθμισμα βέβαια, η πρώτη νύχτα με το συγκεκριμένο dob (κοντό 10ιντσο, λ10) με αποζημίωσε και με το παραπάνω..Μια μικρή ένσταση για τη χρησιμότητα του φρένου: αν κανείς εναλλάσσει συχνά βαριά και ελαφριά προσοφθάλμια, η ύπαρξη φρένου είναι ευλογία. Ναι, ο σωλήνας δουλεύει πολύ καλά μπρος-πίσω, αλλά το φρένο είναι τεράστια ευκολία και σε τελική ανάλυση δεν είναι κανένα σπουδαίο κόστος.. Πέραν από αυτά τα θέματα πιστεύω ότι αν κανείς είναι πρόθυμος να διαθέσει τα χρήματα αξίζει τον κόπο να επενδύσει σε ένα ΟΟ γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων καλά τι αγοράζει και τι συμβιβασμούς καλείται να κάνει.
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς την delux έκδοση της orion optics. H διαφορά εξοπλισμού ανάμεσα σε απλή και deluxe στο 10'' (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα) Dobsonian OD250 S Specification: 1/4PV Optics with Standard Coatings 2" Focuser 30mm Finder 25mm Plossl Eyepiece Dobsonian OD250 S De Luxe Specification: 1/6PV OpticsHilux Coatings(Optics Upgrades available - see below)50.8mm Crayford Focuser with 31.7mm adaptor50mm Finder10mm Plossl Eyepiece25mm Plossl Eyepiece Ακόμα και εδώ πολύ χρήσιμα αξεσουάρ που οι "φθηνότερες" εταιρίες τα δίνουν στάνταρ εδώ είναι προαιρετικά. Optional Variable Friction BrakeOptional 9 Point CNC Mirror Cell upgradeOptional Mirror Cooling FanPrecision 10:1 Reduction Drive Τώρα να έχεις ΟΟ και να μην το έχεις πλήρως εξοπλισμένο είναι αμαρτία. Μόνο που θα πρέπει να βάλεις το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη. Το να μπούμε σε σύγκρισή orion optcs sky whatcer ή gso δεν νομίζω πως έχει λογική μιας κ τα τηλεσκόπια απέχουν πολύ.Αν δεν έχει τα χρήματα τότε κ τα Κινέζικα αξιοπρεπή τηλεσκόπια είναι αλλά μέχρι εκεί. Αν όμως κάποιος διαθέτει τα παραπάνω χρήματα να πάρει από Αγγλία γιατί να πάρει Κινέζο?Αν ήταν έτσι όλοι θα κυκλοφορούσαμε με Hyundai.Η BMV θα είχε κλείσει. Αν το οικονομικό δεν είναι ζήτημα για τον φίλο και θέλει να δώσει ένα σκασμό λεφτά σε Dobsonian φυσικά και θα στραφεί σε Orion Optics μαζί με όλα τα προαιρετικά αξεσουαρ όμως. Παρόλο που η έλειψη truss στις 12'' και κυριως στις 14'' και 16'' δημιουργεί σοβαρά προβλήματα φορητότητας.Αν όμως έχει συγκεκριμμένο budget γιατί να πάρει πχ ένα ΟΟ 6'' και να μη πάρει καποιο Sky ή GSO 10'' ;;;;. Τα ίδια ισχύουν και για τα ΟΟ 8'' και Sky/GSO 12''.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα