vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Χαιρετω για αλλη μια φορα τα μελη του φορουμ.Κατ' αρχην να ευχαριστησω πολυ ολους οσους μου εχουν απαντησει σε προηγουμενα posts μου.Η βοηθεια τους ηταν υπερπολυτιμη,αφου σε καποιον αρχαριο ορισμενα πραγματα ειναι δυσνοητα λογω ελλειψης εμπειριας.Η ερωτηση μου αυτην την φορα αφορα την παρατηρηση Σεληνης και Πλανητων.Εχω ενα GSO 10" και θα ηθελα να αγορασω ενα καλο προσοφθαλμιο για πλανητικη.Με ενα super plossl 10mm που ηρθε με το τηλεσκοπιο εχω παρατηρησει Σεληνη(ικανοποιητικη εικονα) και Δια(ειδα 4 δορυφορους και τον πλανητη με υποψια παρατηρησης αχνων ζωνων στην επιφανεια του).Τρεις ειναι οι προτασεις http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p463_.html http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p859_Tele-Vue-Radian-6mm---1-25----60--Gesichtsfeld.html http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p1103_.html Εχω τις παρακατω ερωτησεις 1)Ειναι τα 6mm καλη επιλογη μεγενθυνσης η προτεινεται μεγαλυτερη/μικροτερη(ωστε να μην εχω θολουρα στην παρατηρηση πλανητων και φυσικα λογω Dobson να μην κυνηγαω τους πλανητες τοσο οσο να μην προλαβαινω να τους παρατηρω)? 2)Η διαφορα τιμης ειναι δικαιολογημενη ως προς την ποιοτητα στην παρατηρηση(απευθυνομαι κυριως σε χρηστες των συγκεκριμενων προσοφθαλμιων)? 3)Υπαρχει καποια αλλη προταση για αγορα,εκτος απο Pentax(ειναι πολλα τα λεφτα Αρη)? Ευχαριστω εκ των προτερων για ολες τις απαντησεις. There is no knowledge that is not power...
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 2, 2009 Γεια σου φίλε Έχω και εγώ το 10'' της GSO και θα προσπαθήσω να βοηθήσω, έστω και με τηνν μικρή εμπειρία που έχω.Εχω τις παρακατω ερωτησεις1)Ειναι τα 6mm καλη επιλογη μεγενθυνσης η προτεινεται μεγαλυτερη/μικροτερη(ωστε να μην εχω θολουρα στην παρατηρηση πλανητων και φυσικα λογω Dobson να μην κυνηγαω τους πλανητες τοσο οσο να μην προλαβαινω να τους παρατηρω)? Τα 6mm είναι καλή επιλογή νομίζω για σελήνη και πλανήτες. Απο τις δικές μου παρατηρήσεις με κάποια φωτορύπανση (Ανατ. Θεσ/νίκη) το είδωλο σε σελήνη, Δία και Κρόνο άρχισε να θολώνει μετά τα 5,3mm (Ζοοm 16mm/ Barlow 3x). Αν όμως έχεις σκοτεινό ουρανό πιθανώς σηκώνει υψηλότερες μεγεθυνσεις. 2)Η διαφορα τιμης ειναι δικαιολογημενη ως προς την ποιοτητα στην παρατηρηση(απευθυνομαι κυριως σε χρηστες των συγκεκριμενων προσοφθαλμιων)?Όντως υπάρχει σημαντική διαφορά τιμής ανάμεσα στα 3 προσοφθάλμια που εντόπισες. Δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά η βασική διαφορά τους είναι το πεδίο. Όσο ποιο ακριβός τόσο μεγαλύτερο το πεδίο. Ο Ortho έχει 40 μοίρες, ο Vixen 45 και ο Radian 60.Πόσα χρήματα σκέφτεσαι να διαθέσεις ;; Γιατί ίσως θα μπορούσες να σκεφτείς άλλες εναλλακτικές.Πχ ένα 12mm + Barlow 2x ή 18mm + Barlow 3x. Ένας barlow θα διπλασιάσει κατευθείαν τα προσοφθάλμια σου. Συν ότι με τα μεγαλύτερα προσοφθάλμια θα παρατηρείς πιο άνετα.Επίσης ίσως αξίζει να σκεφτείς την περίπτωση ενός καλού zoom μαζί ίσως με ένα barlow. Εγω έχω τον Hyperion Zoom + ΤV Barlow 3x και είμαι καλυμμένος από 24mm έως 2,6mm με πολύ ικανοποιητική ποιότητα εικόνας. Μαζί με τον 30mm 2'' που είχε μαζί το GSO είμαι καλυμμενος από παντού. Όλα εξαρτωνται από το πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις. Ελπίζω να βοήθησα
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Βοωτη ευχαριστω για την απαντηση(σε περναω κατα 1 τωρα στις δημοσιευσεις,χεχε).Εννοειται οτι βοηθησες,καθε απαντηση βοηθαει.Τωρα που ξερω οτι εχουμε ακριβως το ιδιο τηλεσκοπιο θα ριχνω πιο συχνες ματιες στα ποστς σου για προτασεις/παρατηρησεις.Παρεπιπτοντως,εισαι ευχαριστημενος απο την αγορα,γιατι,αν και ειναι το πρωτο μου τηλεσκοπιο,μεχρι στιγμης ειμαι αρκετα ικανοποιημενος.Οσον αφορα τα προσοφθαλμια α)Αν ο Vixen ειναι καλυτερος απο τον Baader Ortho,τοτε τα 20ευρω δεν ειναι μεγαλη διαφορα(απλα διαβαζω στο φορουμ αρκετα για τον Baader,ενω για τον Vixen δεν εχω δει κατι) β)Εχω διαβασει επισης οτι οι ορθοσκοπικοι ειναι ισως οι καλυτεροι για πλανητικη/Σεληνη,αν και εχουν λιγο μικροτερο πεδιο απο τους αλλους 2. γ)Οσον αφορα τα λεφτα,αν ο Televue ειναι τοσο πολυ καλυτερος που να δικαιολογει την τιμη του,τοτε τι να κανουμε,θα ξηλωθουμε(ξερω πχ. οτι σε πολλες συγκρισεις συγκρισεις Vixen και Τelevue με ιδια μεγενθυνση,η ποιοτητα ειναι τοσο κοντα που,αφ' ενος μεν δεν δικαιολογειται η μεγαλη διαφορα τιμης,αφετερου πρεπει να εισαι εμπειρος παρατηρητης για να την καταλαβεις). δ)Οσον αφορα το θεμα Barlow και Zoom,ακομα δεν ξερω τι θα κανω.Εχει καποιος πχ συγκρινει τον συνδυασμο Nagler 13mm + TV Barlow 2x σε πλανητες/Σεληνη με τον συνδυασμο Vixen LVW 13mm +TV Barlow 2x η με εναν ορθοσκοπικο 6 mm? Οποτε το ερωτημα παραμενει:ποιον απο τους τρεις?(η και καποιον αλλον) There is no knowledge that is not power...
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 3, 2009 Βρήκα ένα ωραίο συγκριτικό ακριβώς πανω στο θέμα σου. http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1935Δυστυχώς απουσιάζει από την δοκιμή ο Vixen. Όμως από τους άλλους δύο... μακριά από τον Radian. Απογοητευτική η απόδοση του για τα επίπεδα τιμής του. Άλλο ένα συν για τους Baader Ortho είναι ότι εκτός από τον 6mm βγαίνει και 12mm και 18mm ώστε σου αφήνει ανοιχτή την πόρτα για barlow 2x/3x. Από την άλλη ο Vixen έχει μεγαλύτερο eye relief = πιο άνετη παρατήρηση (Ειδικά άμα θες να παρατηρήσεις με γυαλιά ο Οrtho είναι απαγορευτικός) και 5 μοίρες μεγαλύτερο πεδίο. Και οι δύο είναι πολύ καλές επιλογές. Εγώ πάντως προσωπικά αν έπρεπε να επιλέξω από τους δύο θα έπαιρνα τον γιαπωνέζο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα