Jump to content

Ζύγισμα Τηλεσκοπίου (Το μάθαμε λάθος?)

Draco

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά καλησπέρα. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Τόσο καιρό ζύγιζα πρώτα ως προς τον άξονα της ορθής αναφοράς και μετά ως προς τον άξονα της απόκλισης πιστεύοντας πως έκανα το σωστό. (όπως πολλοί από εσάς πιστεύω..αν όχι όλοι.)

Έτσι διάβασα , έτσι έμαθα, έτσι μου είπανε τουλάχιστον. Ακόμα και στο φυλλάδιο της EQ6 αναφέρεται ότι το ζύγισμα του τηλεσκοπίου γίνεται με αυτή τη σειρά..(ορθή αναφορά-απόκλιση)

Έλα μου όμως που σήμερα ανακάλυψα ότι αυτό που έκανα ήταν λάθος..??

Τυχαία έπεσα σ' αυτό το άρθρο που κοντολογίς λέει τα παρακάτω..

http://starizona.com/acb/basics/using_balancing_gem.aspx

It is very important to balance the telescope tube (declination axis) first! The most common balancing error is to reverse these steps. See the section at the bottom of this page for details why this procedure is critical.

Παρακάτω στο ίδιο άρθρο εξηγεί εμπεριστατωμένα και το γιατί..

Τα συμπεράσματα και οι απόψεις δικές σας.

Περιμένω και τη δική σας γνώμη.

Φιλικά

Κώστας

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα είναι απόλυτα σωστό. Πρώτα ζυγίζεις πολύ χονδρικά στο RA (για να μην έχεις ατυχήματα..) μετά σωστά στο DEC και στη συνέχεια σωστά στο RA. Καλό είναι μάλιστα να ελέγξεις και κατά πόσον η κίνηση είναι ομαλή ή έχεις ανισόρροπες αντιστάσεις όχι μονάχα όταν ο άξονας του RA είναι παράλληλα με το έδαφος αλλά και σε κλίση 45 μοιρών πάνω και κάτω από τον οριζόντιο άξονα - αυτό το τελευταίο ειδικά όταν είσαι οριακά στα κιλά που σηκώνει η βάση.

Από εκεί και πέρα αν έχεις κάποιο μετρίου μεγέθους καταδιοπτρικό ή διοπτρικό δεν θα έχεις πρόβλημα όπως και να ζυγίσεις. Αν όμως πρόκειται να ανεβάσεις κάποιο νευτώνειο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ζυγίσεις πρώτα στο DEC.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αν είναι έτσι, απορώ τότε Ηλία με ποια λογική αναφέρεται στο manual της βάσης ότι πρέπει πρώτα να προηγηθεί το ζύγισμα ως προς την ορθή αναφορα.

Επίσης το αναφέρουν και πολλά site και εδώ ακόμα στο forum του Astrovox αν δε με απατάει η μνήμη μου είχε αναφερθεί αυτός ως σωστός τρόπος ζυγίσματος. Άρα το συγκεκριμένο άρθρο έχει απόλυτο δίκιο (αυτό κατάλαβα κι εγώ) και ο τρόπος που ζύγιζα ήταν λάθος..

Μήπως -λεω τώρα εγώ- θα πρέπει να γίνει καμια εκ νεου αναθεώρηση των εγχειριδίων χρήσης για τις βάσεις μας?

EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Σύνδεσμος για σχόλιο

Να σου πω Κώστα καμία βαση που είχα δεν συνοδευόταν με κάποιο manual (ούτε η EQ6 που έχω - το παλιό μαύρο μοντέλο), αλλά από όσο ξέρω η γενική αρχή είναι ότι πρέπει να ζυγίσει κανείς και στους δύο άξονες. Δεν ξέρω αν αναφέρονται κάπου λεπτομερείς οδηγίες όπως στο άρθρο που ανέβασες.

Εξίσου σημαντικό είναι να φορτώνει κανείς πρώτα τα αντίβαρα και μετά το σωλήνα και να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία στο ξεφόρτωμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ούτε αυτό αναφέρεται σε κάποιο manual ... Για την ιστορία, τα περισσότερα χτυπήματα και βαθουλώματα σε σωλήνες προέρχονται από ..."παραβάσεις" αυτού του "κανόνα" :(

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης