vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Εχοντας διαβασει αρκετα καλες κριτικες για τον Powermate 2,5x (που ολες σχεδον υπονοουν οτι προκειται για τον καλυτερο "Barlow" στην αγορα) και επισης το review για τον Vixen 8-24mm Click-Zoom που υπαρχει στο Astrovox αλλα και σε αλλα σαιτς (που σε οπτικη αποδοση δεν βρισκουν διαφορα μεταξυ αυτου και του αντιστοιχου Televue Ναgler Zoom),γιατι να μην προβει καποιος στην αγορα αυτων των 2 επενδυοντας ενα σοβαρο ποσο χρηματων (330 ευρω) ωστε να εχει μια αρκετα καλη γκαμα μεγεθυνσεων απ' το να δωσει τα ιδια λεφτα για 1 (μπορει και 2) καλα προσοφθαλμια?Ποσο αισθητη διαφορα υπαρχει στην παρατηρηση για καποιον οταν παρατηρει π.χ. με ενα καλο προσοφθαλμιο 10mm (π.χ. Vixen η Τelevue) και τον παραπανω συνδυασμο με τον Zoom στα 24mm και τον Powermate 2,5x,που δινει την ιδια περιπου μεγεθυνση?Σιγουρα το μικροτερο πεδιο των Ζοοm απο τα "top class" προσοφθαλμια και η ελαχιστα χειροτερα οπτικη ποιοτητα ειναι μειονεκτηματα αλλα μηπως το "value for money" αυτου του συνδυασμου και η αρκετα καλη οπτικη τους ποιοτητα υποσκελιζουν τα μειονεκτηματα?Περιμενω τις απαντησεις/αποψεις σας,οπως και πολλοι αλλοι νομιζω που θελουν κατι ποιοτικα καλο,αλλα παραλληλα οικονομικα προσιτο. There is no knowledge that is not power...
koukanto Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Εχω δυο 8χ24 τις televue αριστη η συμπεριφορα τους αν και τα χρησιμοποιω για το binovue νομιζω οτι αξιζει κανεις να κανει καποια μικρη επενδηση σε καλης ποιοτητας προσοφθαλμια Αντωνης ΚουκουλαςΜελος EAE
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Θα είναι καλός συνδιασμός γενικά. Βέβαια επειδή τα οπτικά στοιχεία πλέον θα είναι πολλά, το κοντράστ θα είναι λίγο κατώτερο απ' αυτό ενός μονού φακού. Μόνο οι δοκιμές κάτω από τον ουρανό μπορούν να σου δείξουν τι είναι προτιμότερο στη χρήση, η πρακτικότητα ή η απόλυτη οπτική ποιότητα. Αν μπορείς δανείσου έναν zoom για λίγες νύχτες και κρίνε τι μετράει περισσότερο για σένα, πέρα από τα θεωρητικά υπέρ και κατά. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Σιγουρα φιλε Στεφανε το καλυτερο θα ηταν να το δοκιμασω ο ιδιος,απλα επειδη ειμαι στην Ολλανδια και δεν γνωριζω καποιον να ασχολειται με αστρονομια,ειναι δυσκολο να δοκιμασω κατι πριν προβω στην αγορα του.Γι αυτο ρωταω εδω στο σαιτ,αν εχει δοκιμασει κανεις Powermate+Zoom σε συγκριση με ποιοτικο προσοφθαλμιο στην ιδια μεγεθυνση.Και φυσικα ειναι καλυτερη η παρατηρηση με οσο δυνατον λιγοτερα στοιχεια,απλα αν η διαφορα ειναι "αποδεκτη",τοσο ωστε τα υπερ (πρακτικοτητα στην παρατηρηση και οικονομικοτερη λυση) να την υποσκελιζουν,για ποιον λογο να μην το κανω?Παντα μιλαω με δεδομενο το οτι τα μονα προσοφθαλμια που εχω ειναι τα "μαμισια" 10,30mm.Οποτε αν εχω ενα τοσο καλο "Barlow" και τον Ζουμ ,μπορω να δω ποιες ειναι οι πιο πρακτικες μεγεθυνσεις και να αρκεστω αργοτερα σε αγορα 2-3 καλων προσοφθαλμιων.Για αλλη μια φορα ευχαριστω για τις απαντησεις σας. There is no knowledge that is not power...
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2009 Το έχω πει και παλαιότερα ότι ο συνδυασμός ενός καλού barlow + zoom είναι πολύ καλή επιλογή για αρχή. Και βασικά το λέω αυτό γιατί εμένα με έχει βολέψει πολύ (Hyperion Zoom + TeleVue Barlow 3x) Ο Powermate όντως θεωρείται ο καλύτερος αλλά από ότι έχω ακούσει χρησιμοποιείται περισσότερο για αστροφωτογράφηση, λόγω της ποιότητας του προφανώς. Το θέμα όμως είναι οτι εδώ στην Ελλάδα ο Powermate κοστίζει σχεδόν όσο 2 barlow της ίδιας εταιρίας (Televue) . Δεν ξέρω πως είναι τα πράγματα στην Ολλανδία αλλά η διαφορά κόστους αυτή είναι υπερβολική. Και ο Barlow της Televue έχει πολύ καλή φήμη και νομίζω προσωπικά ότι αποτελει πιο συμφέρουσα αγορά με αυτά τα δεδομένα. Αν βέβαια τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα τότε πανε για το καλύτερο. Άλλο ένα θετικό του συνδυασμού zoom - barlow/powermate είναι ότι από την πληθώρα των διαθέσιμων μεγεθύνσεων που θα έχεις, θα διαπιστώσεις ποιες χρησιμοποιείς και ποιές σε βολεύουν περισσότερο έτσι ώστε στο μέλλον να ξέρεις τί καλά προσοφθάλμια θα πάρεις
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2009 Δεν μπορώ να καταλάβω την χρήση zoom κ 2.5Χ power mate.Με τα 218 ευρώ του power mate παίρνει κανείς (σε περίπτωση που θέλει τις παρακάτω μεγεθύνσεις) δυο τρεις ορθοσκοπικούς baader κ τελειώνει.Μιλάμε για μεγεθύνσεις που είναι σχεδόν αποκλειστικά πλανητικές.Οπότε τα πολλά στοιχεία του zoom κ του power mate δεν είναι κ ότι καλύτερο. Ακόμη κ βαθύ ουρανό σε τέτοιες μεγεθύνσεις αν το επιτρέπει η ατμόσφαιρα θέλουμε πολύ καλό κοντράστ.Πρόσεξε δεν λέω όχι στον ζουμ.Στον συνδυασμό zoom powermate λέω όχι. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
g.moralis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2009 Καλησπέρα, Συγγνώμη που παρεμβαίνω σε αυτό το νήμα, αλλά και εγώ βρίσκομαι στο ψάξιμο καλύτερου συνδυασμού για αγορά προσοφθάλμιων ή/και barlow. Κάποιοι από τους εκλεκτούς φίλους του forum με συμβούλεψαν να προχωρήσω σε αγορά καλών προσοφθάλμιων και δεν διαφωνώ. Απλά επειδή για τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορώ να μετακινήσω το τηλεσκόπιο μου εκτός Αθηνών, θα περιοριστώ σε αντικείμενα που μπορώ να δω και εντός πόλεως (πλανήτες,Σελήνη) και επομένως δεν θα επενδύσω, προς το παρόν, σε κάτι εξωφρενικά πολύ καλό όπως π.χ. σε Televue Ethos. Όπως λέει και ο φίλος Filiatra, με 300€ μπορώ να πάρω τα HYPERION 3.5mm, 5mm και 8mm με FOV στις 68° και να έχω και μεγεθύνσεις για πλανητικές παρατηρήσεις. Από την άλλη, ψάχνοντας, βρήκα και το zoom Antares 5-8mm Speers-Waler (με FOV 84° σταθερό!) που με έναν Barlow 2x θα μου δώσει, ίσως, περισσότερες επιλογές μεγέθυνσης (και προφανώς και μερικές που ξεπερνούν την ωφέλιμη του τηλεσκοπίου), οπότε μην έχοντας εμπειρία αφού έχω κοιτάξει μόνο με τα super plossl που έρχονται με το SkyWatcher 8" DOB (10mm και 25mm) βρίσκομαι σε κατάσταση σύγχυσης ως προς ποια θα ήταν η πιο ωφέλιμη αγορά. Any ideas? Heeeelp pleeease!!! (Να πω την αλήθεια, αυτό το 84° σε zoom ακούγεται πολύ καλό) Skywatcher 8" DOB Pyrex
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2009 300€ μπορώ να πάρω τα HYPERION 3.5mm, 5mm και 8mm με FOV στις 68° και να έχω και μεγεθύνσεις για πλανητικές παρατηρήσεις. Από την άλλη, ψάχνοντας, βρήκα και το zoom Antares 5-8mm Speers-Waler (με FOV 84° σταθερό!) που με έναν Barlow 2x θα μου δώσει, ίσως, περισσότερες επιλογές μεγέθυνσης (και προφανώς και μερικές που ξεπερνούν την ωφέλιμη του τηλεσκοπίου), οπότε μην έχοντας εμπειρία αφού έχω κοιτάξει μόνο με τα super plossl που έρχονται με το SkyWatcher 8" DOB (10mm και 25mm) βρίσκομαι σε κατάσταση σύγχυσης ως προς ποια θα ήταν η πιο ωφέλιμη αγορά. Any ideas? Heeeelp pleeease!!! (Να πω την αλήθεια, αυτό το 84° σε zoom ακούγεται πολύ καλό) Άποψη μου είναι ότι οι Hyperion δεν είναι καλή αγορά γιατί δεν είναι προσοφθάλμια που θα σου μείνουν. Καλύτερα να δώσεις κάτι παραπάνω και να πάρεις Vixen LVW ή ακόμα και Nagler που θα τους έχεις μια ζωή. Επίσης ένας καλός zoom είναι πάντα χρήσιμος. Ο συγκεκριμένος Antares είναι λίγο zoοm "πολυτελείας", προσφέρει λίγες μεγεθύνσεις αλλά μεγάλο FOV σε υψηλό κόστος. Για τους zoom ρίξε μια ματιά στο εξαιρετικό αυτό δοκιμαστικό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7308 Εν κατακλείδι οι καλύτερες επιλογές φαίνεται ότι είναι ο 7.5-22.5 mm της William Optics και ο Ηyperion Zoom 8-24mm.
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Όπως λέει και ο φίλος Filiatra, με 300€ μπορώ να πάρω τα HYPERION 3.5mm, 5mm και 8mm με FOV στις 68° και να έχω και μεγεθύνσεις για πλανητικές παρατηρήσεις. Φίλε μου ποτέ δεν έχω πει κάτι καλό για τους hyperion.Μόνο σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει πολλά χρήματα θα του έλεγα να πάρει τέτοιο προσοφθάλμιο κ μάλιστα μεταχυρισμένο.Αντίθετα έχω εκφράσει τον θαυμασμό μου για τους Vixen LVW.Αν δεν διαθέτεις πολλά χρήματα είναι η καλύτερη επιλογή για μένα.Για τον zoom δεν έχω γνώμη αλλά τα mm που έχει δεν πιστεύω πως πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή.Στη θέση σου το πρώτο προσοφθάλμιο που θα διάλεγα θα ήταν 10-11-12-13 mm.Με πρώτη επιλογή τον Pentax 10mm, δεύτερη τον nagler 11mm κ τρίτη τον LVW 13mm.Οτι απ αυτά τα τρία σε βγάζει η τσέπη σου πάρε κ δε θα το μετανιώσεις ποτέ. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα