Jump to content

Στήριξη dobsonian της Orion Optics


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλοι αστροπαρατηρητές,

 

Κάποιες φορές ένα προϊόν μπορεί να κάνει τέτοια διαφορά στην ποιότητα της παρατήρησης ώστε να αξίζει να αναφερθεί κανείς σ' αυτό.

 

Εδώ και 4 χρόνια χρησιμοποιώ για το 10ιντσο νευτώνιο μου (Orion Optics) ισημερινή στήριξη (ΕQ-5 σε συμπαγές ξύλινο τρίποδα και με κάποιες βελτιώσεις). Η βάση είναι επαρκής για οπτική παρατήρηση σε οποιαδήποτε μεγέθυνση αφού με την αντικατάσταση του αρχικού αλουμινένιου τρίποδα με ξύλινο, εξαλείφθηκαν οι ενοχλητικές ταλαντώσεις. Θέλοντας από καιρό να μπορώ να στήνω το τηλεσκόπιο γρήγορα και να στοχεύω με αμεσότητα, είχα σχεδιάσει μιά βάση dobsonian σαν αυτές των Celestron και Sky Watcher (με αρκετές βελτιώσεις), αλλά λόγω έλλειψης χρόνου και όντας εκτός έδρας, έμεινε στα χαρτιά.

 

Σε πρόσφατη αστροβραδιά, είχα την ευκαιρία να χειριστώ για λίγο κάποια dobsonian (Obssesion 15" - φοβερό!, Celestron 10" και 8") διαπιστώνοντας άμεσα πόσο εύκολη/γρήγορη είναι η στόχευση - τουλάχιστον σε μεγεθύνσεις κάτω από περίπου 200Χ. Η Orion Optics, ξεκίνησε πρόσφατα να παράγει μια πολύ ποιοτική, μεταλλική βάση dobsonian για τα νευτώνιά της (http://www.orionoptics.co.uk/acatalog/Dobsonians.html, στο κάτω μέρος της σελίδας). Αποφάσισα να την αγοράσω για να διευκολύνω κατά πολύ την παρατήρηση των αντικειμένων βαθέως ουρανού (DSO), αφού αυτά δεν απαιτούν πολύ υψηλές μεγεθύνσεις, και να την έχω έγκαιρα για τον Πάρνωνα. Ευτυχώς ήταν άμεσα διαθέσιμη στην Ελλάδα και πρακτικά στην τιμή της χώρας παραγωγής της (UK) - η οποία όμως είναι αρκετά τσουχτερή αν τη δεί κανείς σαν μια βάση dob και τίποτα άλλο. Το αποτέλεσμα; χρησιμοποιώντας τη βρέθηκα να παρατηρώ Κρόνο και Δία δοκιμάζοντας το binoviewer της Baader στις 340Χ! (Περισσότερα πολύ σύντομα...)

 

Εξηγούμαι: η βάση έχει ακριβώς τις σωστές τριβές και στους δύο άξονες, έχει μηδενική ελαστικότητα στις κινήσεις, και μηδενικές ταλαντώσεις. Η στατική τριβή (δηλ. στην ώθηση πρίν την ολίσθηση) είναι μικρή και οι κινήσεις δεν γίνονται με κάπως απότομο «ξεκόλλημα» όπως σε αρκετές φθηνότερες dobsonian. Ο οπτικός σωλήνας όμως δεν κινείται αθέλητα και είναι εύκολο να ισορροπήσει άριστα μετακινώντας τον μέσα στα δαχτυλίδια του, με τη χρήση των πολύ καλής ποιότητας σφιγκτήρων. Έτσι, οι μεγεθύνσεις που είναι μή πρακτικές σε απλές βάσεις, γίνονται εφικτές μόλις το χέρι συνηθήσει την τριβή της Orion Optics.

 

Είναι αστείο, αλλα σε ώρα που ο Δίας ήταν σε βολικό ύψος, αντί να δίνω μικρές ωθήσεις κάθε τόσο για να τον «παρακολουθώ», εφάρμοζα μιά μικρή σταθερή δύναμη σε κατάλληλο σημείο του σωλήνα και η βάση ολίσθαινε σαν ...ισημερινή. Η κίνηση γινόταν λεία και ταυτόχρονα στους δύο άξονες (σαν να ήταν ένας) κρατώντας τον Δία σχετικά ακίνητο στο οπτικό πεδίο αρκετά λεπτά! Αυτό βέβαια είναι δυνατό μόνο μόλις υπερνικηθεί ελάχιστα η αρχική (στατική) τριβή και η βάση βρεθεί σε διαρκή, ανεπαίσθητη ολίσθηση. Με λίγα λόγια, η βάση είναι πολύ ακριβής και πολύ γρήγορη στη χρήση της προσφέροντας δυνατότητα πολυάριθμων παρατηρήσεων σε μιά βραδιά, αν χρειαστεί. (Ότι πρέπει για το βουνό.)

 

Εντυπωσικό είναι και το ότι η βάση ισορροπεί πολύ καλά με ή χωρίς το πρόσθετο βάρος του binoviewer στον εστιαστή, αρκεί να αφιερώσει κανείς μισό λεπτό για να μετακινήσει τον οπτικό σωλήνα μέσα στα δαχτυλίδια του. Επίσης, κατά τη συναρμολόγησή της υπάρχει το περιθώριο με μικροκινήσεις να ρυθμιστεί σωστά το πάτημα των τροχών του οπτικού σωλήνα στα τέσσερα κομάτια teflon.

 

Ένα μοιονέκτημα (κοινό όμως στις περισσότερες τέτοιες βάσεις) είναι το χαμηλό ύψος προσοφθαλμίου. Η λύση είναι κάποιο σταθερό τρίποδο τραπεζάκι κάτω από τη βάση, ή/και στροφή του οπτικού σωλήνα μέσα στα δαχτυλίδια του, ώστε ο εστιαστής να στραφεί προς τα πάνω όσο χρειάζεται και να γίνει άνετα προσβάσιμος. Στη συγκεκριμένη βάση, οι τρύπες στις άκρες των ποδιών θα επιτρέψουν την καλή προσαρμογή απλών αποσπόμενων ποδιών που μπορούν να φτιαχτούν για αυτή τη δουλειά.

 

Ομολογώ ό,τι οι βάσεις dobsonian είναι πιό ενδιαφέρουσες κι απ' ότι νόμιζα. Αρκεί όμως να μπεί κανείς στον κόπο να ρυθμίσει/βελτιώσει τις τριβές των απλών βάσεων (επιδέχονται θεαματικές βελτιώσεις) ή και να φτιάξει μία μόνος του. Η βάση της Orion Optics παράγεται για όλες τις διαμέτρους των τηλεσκοπίων της αλλά δεν γνωρίζω αν είναι συμβατή με τις διαμέτρους άλλων εταιριών. Πιθανόν αν χρειαστεί, να γίνει το ταίριασμα με μικρομετατροπές.

 

Ίσως τα παραπάνω να μην ενδιαφέρουν πολλούς όμως επειδή εύκολη παρατήρηση σημαίνει περισσότερη παρατήρηση, κάθε καλή λύση πρέπει να γίνεται γνωστή.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα μοιονέκτημα (κοινό όμως στις περισσότερες τέτοιες βάσεις) είναι το χαμηλό ύψος προσοφθαλμίου. Η λύση είναι κάποιο σταθερό τρίποδο τραπεζάκι κάτω από τη βάση, ή/και στροφή του οπτικού σωλήνα μέσα στα δαχτυλίδια του, ώστε ο εστιαστής να στραφεί προς τα πάνω όσο χρειάζεται και να γίνει άνετα προσβάσιμος.

 

Ισα ισα ειναι και πλεονεκτημα να παρατηρεις καθιστος!

Απ την αλλη στα dobsonian ο προσοφθαλμιος δεν παιρνει περιεργες θεσεις οπως σε μια γερμανικη ισημερινη στηριξη.Tα ισημερινα τηλεσκοπια εχουν μια "τρυπα" προσβασης κοντα στον βορειο πολο του ουρανου (εχω δει κατοχους SC να χαλανε την πολικη ευθυγραμμιση για να σκοπευσουν το NGC188) ενω τα dobsonian κοντα στο ζενιθ.Το ζενιθ μετα μια ωρα παυει να ειναι ζενιθ ενω ο βορειος πολος του ουρανου θα μεινει στη θεση του για...αιωνες ωσπου να τον μετακινησει η μεταπτωση :) Για οπτικη παρατηρηση βαθεως ουρανου τιποτα δεν ειναι καλυτερο απο ενα dobsonian.

Αυτα... ααα και ξεχασα...

Welcome to the dobson club!!!!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιωργο,

 

Να δεις πως περασαμε με το "light bucket" του Αγγελου στο Κρυονερι εδω και περιπου δυο εβδομαδες - παραλιγο και θα ειχαμε αναγκη απο γυαλια ηλιου. :lol:

 

Περνας εξισου καλα και με ενα C14 ...

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντωνη,

το Obsession του Αγγελου ειναι δυναμιτης!Αλλα μην το λες "light bucket" το αδικεις!Το κατοπτρο του ειναι υψηλοτατης ποιοτητας!Ειναι και "planet killer"!

Σχετικα με το C14 εχει το πλεονεκτημα πως ευκολα εχεις μεγαλυτερα πεδια.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη, από τις 14" στις 6" μπορεί να χρειαστείς image intensifier με υπέρυθρες :lol: (Ελπίζω να έχεις το Astrophysics για τον Πάρνωνα και να μη σε ταλαιπωρήσουν άλλο οι αναβολές. Θέλουμε κι εμείς πολύ να δούμε μέσα από αποχρωματικό 6".)

 

Γιώργο,

 

ασφαλώς σκοπεύω να παρατηρώ καθιστός (όπως τα παλιά καλά χρόνια με το μικρό ρώσικο αλταζιμουθιακό). Όμως και πάλι 10-20 πόντοι πρόσθετο ύψος θα ήταν ότι πρέπει, γιατί δεν παρατηρούμε μόνο στο ζενίθ και μερικές ώρες σκυφτός στο κρύο δεν είναι ότι καλύτερο. Βέβαια αντί να βάλω ποδαράκια στο τηλεσκόπιο μπορώ να πάρω ένα σκαμνάκι για μένα! (hi-tec αξεσουάρ). Η χρήση θα δείξει...

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στεφανε: Για φωτογραφηση με CCD, ολα εινα μια χαρα.

 

Γιωργο: Οντως εχει το πλεονεκτημα μεγαλυτερου πεδιου (f/4.5 εναντι f/11)!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης